Nyhetsstudio

Lars Martin Gimse

Mann banket opp i eget hjem

Klokka 22.55 onsdag kveld ble en mann i 50-åra i Alta oppsøkt av to personer i sitt eget hjem. Gjerningspersonene knuste seg inn i huset, før de gikk løs på mannen.

- Han ble banket skikkelig med en slaggjenstand, sier operasjonsleder Jan Arne Pettersen ved Finnmark politidistrikt.

Fornærmede er sendt til sykehus med hodeskader og skader på kroppen. Ifølge NTB skal han ha blitt påført massive skader på hodet og kroppen.

- Det er snakk om brekte ribbein, punktert lunge og hodeskader, men omfanget av disse er ikke kjent ennå, sier Pettersen.

Politiet rakk å snakke litt med fornærmede før han ble bragt til sykehus.

- Vet dere hvem som står bak dette?

- Det er vi ikke helt trygg på ennå, men jeg tenker at innen kvelden er omme så vil vi vite mer, sier Pettersen.

Politiet har ikke funnet gjenstanden som ble brukt som ble brukt under voldspisoden.

- Vi har ikke signalement på gjerningsmennene utover at det er to menn, men vi har brakt inn personer som var i nærheten av åstedet og sjekker dem inn eller ut av saken, så får vi se. Vi jobber ut fra den konkrete hendelsen med å identifsere dem, sier Pettersen.

I 05-tida natt til torsdag opplyser Pettersen til Dagbladet at de har pågrepet og siktet to menn for den grove voldsepisoden.

- Det er spor på og rundt åstedet som gjør at de er tatt inn, sier Pettersen.

De to mennene, på henholdsvis 26 og 18 år er kjenninger av politiet. De vil bli avhørt i løpet av torsdag formiddag.

Studioet fortsetter under annonsen
Marthe Ihle

Platini løslatt

Tidligere UEFA-president Michel Platini er løslatt etter avhør i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i 2022 til Qatar. Han nekter for å ha gjort noe galt.

- Han er ikke lenger anholdt. Dette har vært en storm i et vannglass, sier hans advokat William Bourdon til nyhetsbyrået AFP.

Tirsdag morgen kom meldingen om at 63-åringen skal ha blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen rundt tildelingen av fotball-VM i 2022 til Qatar. Det er det franske nettstedet mediapart.fr som melder om pågripelsen av den franske fotballprofilen. Det samme gjør storavisen Le Monde.

De skriver at Platini skal ha blitt pågrepet tirsdag som et ledd i korrupsjonsetterforskningen som gjennomføres av blant andre fransk politi.

Bourdon sa til Reuters det ikke var snakk om noen pågripelse, kun en vitneforklaring. Advokaten sier videre at franskmannen vil svare på alle spørsmål og samarbeide med politiet.

- Han har absolutt ikke gjort noe galt. Han har ingen relasjon til saken, sier Bourdon.

Ifølge Le Monde skal Platini tirsdag ha møtt til vitneavhør i den aktuelle saken hos den franske politienheten for korrupsjonskriminalitet (OCLCIFF) i Nanterre utenfor Paris. Dette avhøret skal ha resultert i pågripelsen, skriver avisen.

Det er franske Økokrim (PNF) som skal ha beordret og står i spissen for korrupsjonsetterforskningen som pågår rundt Qatar-VM i 2022.

(NTB)

Platini pågrepet

Platini pågrepet

dagbladet
Marthe Ihle

Sier ja til omstridt oljeprosjekt

Canadas statsminister Justin Trudeau har gitt klarsignal til en omstridt utvidelse av en oljerørledning, som kritikerne mener vil ødelegge miljøet.

Utvidelsen av den allerede eksisterende oljerørledningen skal gjøre det mulig å føre enda mer olje fra innlandsprovinsen Alberta til en havn ved Vancouver på stillehavskysten slik at den kan eksporteres til utlandet.

- I dag kunngjør jeg at regjeringen vår har godkjent at Trans Mountains utvidelsesprosjekt kan settes i gang. Selskapet planlegger å sette spadene i jorda i denne byggesesongen, sa Trudeau på en pressekonferanse tirsdag.

Prosjektet er blitt møtt med protester fra miljøvernere og urbefolkningsgrupper. Det har også blitt gjort flere forsøk på å hindre utbyggingen i domstolene.

Saken har ført til konflikt mellom Canadas to vestligste provinser, og det er også ventet at den vil spille en viktig rolle i valget på ny nasjonalforsamling i oktober.

(NTB)

Marthe Ihle

Tiltalt for overgrep etter 20 år

En mann i 50-årene skal møte i retten tiltalt for overgrep som skal ha funnet sted for 20 år siden. Fornærmede i saken var da fire-fem år gammel.

Overgrepene pågikk fra 1997 til 2001, ifølge tiltalen, skriver Bergens Tidende. Da var den tiltalte mannen naboen til jenta.

Først i 2017 anmeldte den da voksne kvinnen mannen. Statsadvokat Kristine Herrebrøden tok ut tiltale i januar i år. Ifølge Herrebrøden er strafferammen 21 år, men hun ønsker ikke å gå inn på omstendighetene rundt de påståtte overgrepene eller bevisoppgaven.

- Det er ikke uvanlig at seksuelle overgrep anmeldes først når den fornærmede er blitt voksen, sier hun.

Mannens forsvarer, advokat Kent Fredriksen, sier klienten ikke erkjenner straffskyld for forholdene.

- Han stiller seg uforstående til det som fremkommer av tiltalen. Dette er en stor belastning for ham, sier Fredriksen.

(NTB)

Audun Hageskal

Skader for millioner etter regn på Toten

Politiet i Innlandet melder tirsdag kveld om store skader på eiendommer og avlinger etter det kraftige regnværet på Vestre Toten.

Tjukt gjørmelag og kvister hindret ferdsel på fylkesvei 117. Etter at Mesta har ryddet veien, er den igjen åpen for ferdsel.

- Ikke behov for evakuering fra de rammede eiendommene, melder politiet.

Operasjonsleder Kjartan Waage sier til Dagbladet at det anslagsvis er snakk om skader for flere millioner kroner som følge av regnet. Den intensive nedbøren skal ha kommet brått og forsvunnet igjen raskt.

- Enkelte steder ble det tendenser til flom. Et gårdsbruk er verst rammet. Der har låven og avlingene fått store skader, sier Waage.

Angelica Hagen

Alvorlig ulykke på Momarken

Kusk Gøran Antonsen er skadd i en alvorlig styrt på Momarken i Eidsberg tirsdag kveld, melder Trav365.no.

Han ble hentet av luftambulanse og fraktet til sykehus etter ulykken. Adrian Solberg Akselsen skal også være skadd og fraktet til legevakt.

Ifølge Trav365.no var Antonsen bevisst da han ble sendt fra stedet i helikopter.

Ulykken skal ha skjedd da hesten New Fighter, som Akselsen kjørte, snublet på oppløpet. Antonsen satt bak hesten Pastor Royal og kjørte så delvis opp i New Fighter idet den gikk i grusen.

Kusken ble så kastet ut av sulkyen og ut på indre bane. I fallet ble han delvis påkjørt av en annen ekvipasje, melder nettstedet.

Gøran Antonsens kone sier sent tirsdag kveld til Trav365.no at tilstanden er stabil og at han er ved bevissthet.

Sports- og markedssjef ved Momarken travbane, Kjeld Henning Sandem, sier til Dagbladet at de foreløpig har lite informasjon om ulykka.

- Det så ikke pent ut. Det var en trist avslutning på en veldig fin dag, sier Sandem.

Den andre kusken skal ha framstått som lettere skadd etter hendelsen. Når det gjelder hesten, så ser denne ifølge Sandem ut til å ha kommet fra det med mindre skader.

Gøran Antonsen er kjent som eier, trener og kusk til stjernetraveren Lionel.

Foto: Eirik Stenhaug / Equus / NTB scanpix
Audun Hageskal

Berget seg ut av brennende hytte

Politiet i Innlandet melder om en hyttebrann i Budor, like øst for Hamar. En person befant seg i hytta da brannen startet.

Vedkommende har kommet seg ut av hytta, men følges opp av helsepersonell. Personen skal ha fått i seg noe røyk.

- Hytta har brent helt ned. Antatt brannårsak er bruk av løsemidler for å fjerne malingssøl. Flaske veltet i nærheten av åpen peis, skriver politiet på Twitter.

Angelica Hagen

Jaktet gjerningspersoner etter knivstikking i Drammen

Politiet rykket tirsdag kveld ut med flere patruljer etter melding om at en mann i Drammen har fått stikkskader. Etter å ha søkt i to timer etter gjerningspersoner som løp fra stedet, har politiet sporet om en person som erkjenner å ha noe med hendelsen å gjøre.

Politiet i Sør-Øst fikk melding om hendelsen klokka 20.30.

- Hendelsen fant sted utendørs. Fornærmede har fått kuttskader i en arm, sa operasjonsleder André Kråkenes til Dagbladet like før klokka 21.

Den skadde mannen er kjørt til sykehuset i Drammen med ambulanse. Han skal ha blitt påført et dypt kutt.

Angelica Hagen

Patrick Shanahan går av

USAs fungerende utenriksminister Patrick Shanahan trekker sitt kandidatur til å bli landets forsvarsminister, opplyser president Donald Trump.

Mark Esper blir ny fungerende forsvarsminister, skriver Trump på Twitter tirsdag. Esper kommer fra stillingen som øverste sivile sjef for hæren i forsvarsdepartementet.

Ifølge Trump har Shanahan trukket sitt kandidatur fordi han ønsker å tilbringe mer tid med familien. Han skriver også at Shanahan har gjort en flott jobb.

Om Mark Esper vanker det også lovord.

- Jeg kjenner Mark og er ikke i tvil om at han gjøre en fantastisk jobb, skriver presidenten.

USA har ikke hatt en permanent forsvarsminister siden Jim Mattis gikk av i desember i fjor.

I denne perioden har USA trappet opp konflikten med Iran og økt sin militære tilstedeværelse ved Persiabukta.

(NTB)

Angelica Hagen

Disse kan bli statsminister

Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove, Rory Stewart og Sajid Javid er videre til neste runde i kampen om å bli Theresa Mays etterfølger som statsminister i Storbritannia.

Dominic Raab fikk færrest stemmer og var den kandidaten som røk ut av toryenes lederstrid tirsdag. Boris Johnson fikk nok en gang flest stemmer.

Det er det konservative partiets medlemmer i Parlamentet som stemmer over kandidatene i flere avstemninger til det bare er to igjen. For å gå videre til neste runde må kandidatene få minst 33 stemmer.

MED I KAMPEN: Disse er med i kampen om statsminister-jobben. Foto: AFP
Angelica Hagen

Abbasi-søsknene har landet

Abbasi-søsknene, Yasin (22), Taibeh (20) og Ehsan (16), landet på Oslo lufthavn rundt klokka 17. De skal gjenforenes med moren, Atefa Rezaie, på Ahus i ettermiddag.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken sier til Dagbladet at han har vært i kontakt med kilder tett på familien, som forteller at de i 17.30-tida er på vei til Ahus.

- De har hatt noen knalltøffe dager, sier han.

Abbasi-familien ble hentet av politiet lørdag 15. juni og satt på et fly til Afghanistan via Istanbul. Moren var bevisstløs på hele turen til Istanbul og ble av helsemessige årsaker returnert til Norge mandag.

Afghanske myndigheter besluttet å ikke akseptere søsknene tilbake i landet, og det ble dermed besluttet å hente dem tilbake.

Samlet har politiet hittil brukt minst 89.000 euro, som tilsvarer over 870.000 norske kroner, på en utsendelse som til slutt ikke ble noe av, skriver TV 2.

De fire kom til Norge for omtrent sju år siden, og fikk midlertidig oppholdstillatelse i 2012, i all hovedsak fordi de ikke visste hvor faren deres befant seg, samt ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan.

Da faren likevel dukket opp i 2014, kalte UNE tilbake oppholdstillatelsen siden de ikke lenger trodde på at familien ikke fikk kontakt med ham og kunne reise til Afghanistan.

I NORGE: Her markerer mor Atefa Rezaie at dattera Taibeh (midten) fikk utdelt vitnemålet etter å ha fullført videregående skole i fjor. Her sammen med yngstemann, Ehsan. Foto: Privat
Abbasi-søsknene til Norge tirsdag: - En stor kamp venter oss

Abbasi-søsknene til Norge tirsdag: - En stor kamp venter oss

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.