Nyhetsstudio

Lars Martin Gimse

Mann banket opp i eget hjem:

Klokka 22.55 onsdag kveld ble en mann i 50-åra i Alta oppsøkt av to personer i sitt eget hjem. Gjerningspersonene knuste seg inn i huset, før de gikk løs på mannen.

- Han ble banket skikkelig med en slaggjenstand, sier operasjonsleder Jan Arne Pettersen ved Finnmark politidistrikt.

Fornærmede er sendt til sykehus med hodeskader og skader på kroppen. Ifølge NTB skal han ha blitt påført massive skader på hodet og kroppen.

- Det er snakk om brekte ribbein, punktert lunge og hodeskader, men omfanget av disse er ikke kjent ennå, sier Pettersen.

Politiet rakk å snakke litt med fornærmede før han ble bragt til sykehus.

- Vet dere hvem som står bak dette?

- Det er vi ikke helt trygg på ennå, men jeg tenker at innen kvelden er omme så vil vi vite mer, sier Pettersen.

Politiet har ikke funnet gjenstanden som ble brukt som ble brukt under voldspisoden.

- Vi har ikke signalement på gjerningsmennene utover at det er to menn, men vi har brakt inn personer som var i nærheten av åstedet og sjekker dem inn eller ut av saken, så får vi se. Vi jobber ut fra den konkrete hendelsen med å identifsere dem, sier Pettersen.

I 05-tida natt til torsdag opplyser Pettersen til Dagbladet at de har pågrepet og siktet to menn for den grove voldsepisoden.

- Det er spor på og rundt åstedet som gjør at de er tatt inn, sier Pettersen.

De to mennene, på henholdsvis 26 og 18 år er kjenninger av politiet. De vil bli avhørt i løpet av torsdag formiddag.

Studioet fortsetter under annonsen

Australia: To regioner i lockdown:

Regionene Peth og Peel går i lockdown i tre dager fra midnatt fredag, opplyser delstatsminister Mark McGowan ifølge ABC News.

Dette innebærer at innbyggerne ikke får forlate regionene, og det er kun et fåtall unntak for å kunne forlate eget hjem.

Ifølge McGowan tas grepet etter at en mann returnerte fra Shanghai. Mannen testet negativt etter karanteneperioden, og oppholdt seg fire dager i Perth, før han seinere testet positivt for viruset i Melbourne. En venn mannen bodde hos har også testet positivt.

- Vi må nå anta at han var smittsom, sier delstatsministeren.

Omfattende smittesproring er iverksatt, og personer som har oppholdt seg på steder mannen har vært, blir oppfordret til å teste seg.

Totalt er det påvist to smittetilfeller i regionen siden 17. april.

Australia og New Zealand har hatt så å si helt stengte grenser siden pandemien brøt ut, og har sluppet billigere unna enn de fleste andre land i verden. Forrige uke åpnet det opp for karantenefri reise mellom de to nabolandene.

Foto: Stock Connection / REX / NTB

Smitterekord i Agder:

De siste sju dagene er det registrert 234 nye smittetilfeller i Agder, melder Fædrelandsvennen. Dette er ny smitterekord for fylket, ifølge avisa.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne posten sto det at smitterekorden på 234 tilfeller var registrert siste døgn, men tilfellene er sammenlagt for de siste sju dagene.

Gudmund Hernes: Coronakommisjonen en mulig sak for riksrett:

Professor i statsvitenskap og tidligere helse- og utdanningsminister Gudmund Hernes mener Erna Solbergs håndtering av coronautbruddet i mars i fjor kan være en sak for riksrett. Det skriver han i Morgenbladet.

Coronakommisjonen slo sist uke fast at regjeringen brøt med Grunnloven da de unnlot å vedta nedstengingen av Norge 12. mars, men i stedet overlot det til Helsedirektoratet.

Statsminister Erna Solberg har svart at det ville tatt lenger tid om de inngripende tiltakene også skulle behandles av regjeringen. Hernes stiller spørsmål ved om dette er riktig.

Riksrett er den strengeste sanksjonen som kan brukes mot regjeringsmedlemmer, og avgjør strafferettslig ansvar for medlemmer av regjeringen, Stortinget eller Høyesterett.

Dette er corona-dommen

Dette er corona-dommen

dagbladet

13 covid-pasienter døde i sykehusbrann:

I alt 13 pasienter som var innlagt med covid-19, døde da det brøt ut brann på et sykehus i utkanten av den indiske byen Mumbai fredag.

I alt var 17 pasienter innlagt på intensivavdelingen ved Vijay Vallabh-sykehuset da det brøt ut brann natt til fredag.

– 13 av dem døde og fire andre pasienter er flyttet til andre sykehus, sier en talsmann for brannvesenet. Sykehusbrannen blir nå etterforsket av politiet.

Brannen skjer bare to dager etter at 22 covid-19-pasienter ved et annet sykehus i samme delstat døde da oksygentilførselen til pasientene sviktet etter en lekkasje.

I mars døde fire pasienter da det brøt ut brann ved et annet, privat, sykehus i Mumbai.

(NTB-AFP)

Morgennytt:

Kvinne funnet drept i Kvinnherad.
En kvinne er funnet drept i Kvinnherad i Vestland fylke. En mann er pågrepet og mistenkt i saken.

Bush droppet Trump - stemte utradisjonelt.
Den tidligere republikanske presidenten, George W. Bush, avslører at han ikke stemte på fjorårets republikanske kandidat i presidentvalget, Donald Trump. I stedet skrev Bush inn navnet på sin egen tidligere utenriksminister, Condoleezza Rice.

Canada forbyr flygninger fra India og Pakistan.
På grunn av høyt smittetrykk forbyr Canada alle passasjerfly fra India og Pakistan de neste 30 dagene.

130 antatt omkommet i forlis:

Redningsarbeidere antar at om lag 130 migranter mistet livet da en gummibåt forliste utenfor kysten av Libya onsdag.

Redningsskipet Ocean Viking var ti timer unna, men rykket ut til området sammen med tre handelsskip etter at det ble sendt ut en nødmelding fra en båt med migranter utenfor kysten av Libya onsdag morgen.

Trolig har ingen overlevd, opplyser organisasjonen SOS Méditerranée etter å ha søkt i sjøen flere timer.

Skipene startet søket i farvannet nordøst for hovedstaden Tripoli. Det ble funnet minst ti døde i vannet, men det skal ha vært om lag 130 mennesker i gummibåten som sank.

Ingen overlevende er funnet i den grove sjøen med bølger opptil 6 meter. Et fly fra EU grensesamarbeidsorganisasjon Frontex fant senere på dagen en ødelagt gummibåt flytende med bunnen opp i sjøen.

Aksjonen onsdag ble satt i verk etter at Ocean Viking dagen før hadde søkt etter en båt som hadde sendt ut nødmelding fra det samme området i Middelhavet. Heller ikke etter dette forliset er det funnet overlevende og SOS Méditerranée melder at skjebnen til om lag 40 mennesker er ukjent.

Så langt i år skal minst 360 migranter ha mistet livet i ulike forlis i Middelhavet, ifølge tall FN har innhentet.

(NTB)

Fagforbundet gir 6,5 millioner til Ap:

Fagforbundet, som er det største forbundet i LO, gir valgkampstøtte i millionklassen til de tre rødgrønne partiene.

De rødgrønne partiene får totalt 11,2 millioner kroner til årets valgkamp fra Fagforbundet. Ap får 6,5 millioner kroner. Av disse er én million kroner en årlig driftsstøtte, og resten til valgkampen, viser tall fra partifinansiering.no.

Dette er det samme bidraget som partiet fikk i de foregående valgene, melder Dagens Næringsliv.

I tillegg får AUF 75.000 kroner i valgkampstøtte. Fagforbundet bekrefter overfor DN at bevilgningene ble klare på tampen av forrige uke.

Ved årets valgkamp øker Fagforbundet støtten til de rødgrønne lillebrødrene, Sp og SV, som får 2,35 millioner kroner hver.

Sp og SV får i likhet med Ap én million kroner i en årlig driftsstøtte, i tillegg får de 1,35 millioner kroner til valgkampen. Dette er 100.000 kroner mer enn ved valget i 2019 og i 2017.

(NTB)

123 smittede i Oslo:

Det er registrert 123 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 27 færre enn snittet de sju foregående dagene.

123 tilfeller er 20 færre enn onsdag, og 69 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene er det i snitt registrert 165 smittede per dag i hovedstaden, viser tall fra Oslo kommune.

Smittetallene er høyest i Stovner bydel. Der er smittetrykket på 726 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det ble registrert åtte nye smittede i bydelen siste døgn.

Deretter følger Søndre Nordstrand med et smittetrykk på 616 og Grorud med 498.

Nordre Aker bydel har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 94 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og her er det registrert fire nye smittede siste døgn.

Totalt er 32.738 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Kvinne funnet drept i Kvinnherad:

Politiet melder om hendelsen i en pressemelding.

- Kvinnen ble funnet utendørs og foreløpige funn taler for at hun ble drept, skriver politiet i pressemeldingen.

De ble varslet om hendelsen på Varaldsøy i Kvinnherad klokka 20.40 torsdag.

- En person har fått status som siktet og ble pågrepet i nærheten av stedet der kvinnen ble funnet, skriver politiet.

Den drepte er ikke formelt identifisert, men politiet mener å vite identiten hennes. Pårørende er varslet.

Politiet har startet drapsetterforskning og satt inn store ressurser. Åstedet er i natt avsperret, og kriminalteknikere vil komme til stedet fredag formiddag.

Den siktede mannen ble fraktet til Bergen Sentrum politistasjon.

- Han vil få oppnevnt forsvarer i fredag morgen, opplyser politiet.

Barneombudet vil avlyse muntlig eksamen:

I et brev til Kunnskapsdepartementet skriver Barneombudet de er bekymret for planene om muntlig eksamen for 10. klassinger og avgangselever på videregående.

Kunnskapsdepartementet kunngjorde 8. april 2021 at muntlig eksamen går som vanlig våren 2021 for elever på 10. trinn og Vg3.

- Barneombudet er bekymret for konsekvensene av denne beslutningen for elevene og mener at det i 2021 ikke vil være mulig med en rettferdig eksamensordning, skriver Barneombudet innledningsvis i brevet som ble sendt torsdag, skriver VG.

I brevet ber de kunnskapsminister Guri Melby (V) om å avlyse muntlig eksamen.

- Vi håper å få Kunnskapsdepartementet til å gjøre en ny vurdering, og så håper vi at Stortinget vil engasjere seg. Vi har også sendt brevet dit, sier fagsjef Camilla Kayed hos Barneombudet til VG.

Den skriftlige eksamenen er allerede avlyst på grunn av coronaviruset. Det samme er muntlig eksamen for elever som ikke går på avgangstrinnene.

Kunnskapsministeren hadde torsdag ikke anledning til å kommentere brevet overfor VG.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.