Annonse

Nyhetsstudio

Spionsiktet anker ikke
PÅGREPET: Den brasilianske statsborgeren i 30-åra som nå er internert på Trandum. Foto: Privat

Spionsiktet anker ikke

Den utenlandske forskeren som er pågrepet og spionsiktet i Tromsø, anker ikke tingrettens beslutning om å internere ham i fire uker, opplyser hans advokat.

- Slik det er per nå, vil han ikke anke kjennelsen. Han ser ikke noe poeng med å løslates nå, dersom han ikke kan tre tilbake som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø. Det beste nå er å la forvaltningssaken gå sin gang, sier Hansen til Dagbladet.

Den brasilianske statsborgeren i 30-åra ble pågrepet på universitetsområdet mandag. Etter fengslingsmøtet i Nord-Troms og Senja tingrett i går ble han sendt til politiets utlendingsinternat på Trandum i Bærum, hvor han er internert - i praksis varetektsfengslet.

- Han vil inngi merknader til forhåndsvarselet, og bestrider pågripelsen. Han stiller seg helt uforstående til at han skal være russisk spion, sier advokaten.

Justisdepartementet ble i forrige uke varslet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som mente at forskeren, som har utdannelse fra Canada, kunne være illegalist - spion med falsk identitet. I Norge har han forsket på temaer som gjelder samfunnssikkerhet.

I rettssystemet behandles dette som en utvisningssak, og ved pågripelsen ble det forkynt et såkalt forhåndsvarsel om utvisning for mannen.

PST holder kortene tett til brystet, og har ikke avslørt grunnlaget for mistanken, ut over at de tror forskeren egentlig er russer med brasilianske identitetspapirer.

- Politiet har ikke sagt noe om hva som har utløst mistanken, sier Hansen.

- Har han sagt noe selv om hva som kan ha brakt søkelyset på ham?

- Han har ikke gått i dybden om sin bakgrunn.

Advokat Hansen sitter fremdeles i Tromsø mens klienten er i Sør-Norge, og utfører kontakten per telefon. Foreløpig er det ikke aktuelt å dra sørover.

- Vi får komme tilbake til det. Nå må han få tid til å prosessere dette. Han er fremdeles i sjokk, sier Thomas Hansen.

Les hele saken

- Pratet lite om personlige ting

Morgennytt

To pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand
En ung mann er kjørt til sykehus og to mindreårige gutter er pågrepet etter en alvorlig voldshendelse i Kristiansand natt til lørdag.
Ny spionballong observert
En ny spionballong er observert over Latin-Amerika, melder USAs forsvarsdepartement. De mener også denne er kinesisk, i likhet med den som flyr over USA.
Frimurernes ritualer: Dødningehoder og likkister
Ekte hodeskaller, likkister og sverd mot hjertet. Et tidligere medlem bryter tausheten, og forteller om tida i losjen.

Unntakstilstand i Chile etter flere skogbranner

Minst 13 personer har omkommet i forbindelse med de mer enn 200 skogbrannene som herjer i landet. Myndighetene har erklært unntakstilstand flere steder.

– Vi må kunngjøre at det er 13 omkomne totalt, elleve av dem i Santa Juana kommune, sier sjef for landets nasjonale katastrofebyrå, Mauricio Tapia, i en oppdatering.

Det inkluderer to besetningsmedlemmer på et helikopter som kjempet mot brannene, som omkom da helikopteret styrtet fredag ettermiddag, ifølge Chiles landbruksminister Esteban Valenzuela.

Dødstallet inkluderer også minst fire sivile og en brannbetjent. Regjeringen har erklært unntakstilstand i regionene Nuble og Biobio, men brannene har også rammet regionene Maule og La Arucania.

Ifølge myndighetene er det 204 aktive branner i de berørte området. Av dem er 57 ikke under kontroll. Det er ventet at den pågående hetebølgen i Chile vil fortsette, noe som kombinert med sterk vind kan gjøre skogbrannene mer utfordrende å kontrollere.

President Gabriel Boric har avbrutt ferien sin for å besøke et av de berørte områdene-

(NTB)

Politiet advarer: - Avpass farten

Det siste døgnet er hele 14 elger og 9 rådyr blitt påkjørt i Innlandet og politiet advarer nå trafikanter.

- Det er for tiden svært mange viltpåkjørsler i Innlandet. Alle trafikanter oppfordres til å være oppmerksomme på det som skjer i og ved vegen, og avpasse farten etter forholdene, skriver politiet på Twitter.

Politiet i Innlandet tror det kan ha å gjøre med månedens syklus.

- Det kan være at det er ekstra mye fordi det er i dagene rundt en fullmåne, sier operasjonsleder Haagen Løvseth i Innlandet politidistrikt til NTB.

Han forteller at det viktigste bilister kan gjøre om de kjører på dyr er å ringe til politiet.

– Vi opplever at en del dyr blir liggende. Det viktigste folk kan gjøre er å ringe politiet slik at vi kan registrere det og komme i kontakt med viltnemnda, sier han.

I januar ble det registrert 500 påkjørte dyr, skriver politiet i Innlandet. I 2022 ble 3.622 dyr påkjørt i fylket.

(Dagbladet/NTB)

Ny spionballong observert

En ny spionballong er observert over Latin-Amerika, melder USAs forsvarsdepartement til CNN.

– Vi har fått meldinger om en ballong som flyr over Latin-Amerika. Vi vurderer at det er nok en kinesisk overvåkingsballong, sier pressesekretær Patrick Ryder i en uttalelse til kanalen.

Det er ikke klart hvor over Latin-Amerika ballongen befinner seg. En amerikansk tjenesteperson sier imidlertid til CNN at den ikke ser ut til å være på vei mot USA for øyeblikket.

Sent torsdag meldte amerikanske myndigheter om det de antar en kinesisk spionballong som flyr over USA.

(NTB)

Truet passasjerer med øks

En mann er pågrepet etter å ha truet passasjerer og mannskapet med en øks om bord på fergen mellom Øksfjord og Hasvik i Finnmark.

Politiet pågrep mannen uten dramatikk etter at fergen la til kai i Hasvik, skriver politiet i en pressemelding.

Personen er pågrepet og fraktet til Hammerfest. Det vil bli vurdert varetektsfengsling, opplyser operasjonsleder John-Kåre Olsen i Finnmark politidistrikt.

Mannskap om bord fikk roet situasjonen og ingen ble skadd.

(NTB)

Alvorlig voldshendelse i Kristiansand

En ung mann er kjørt til sykehus og to mindreårige gutter er pågrepet etter en alvorlig voldshendelse i Kristiansand natt til lørdag.

- Den skadde er kjørt til sykehus med det som fremstår som alvorlige skader. Den skadde er en ung mann, sier operasjonsleder Arve Myklebust i Agder politidistrikt til Dagbladet.

Hendelsen skal ha skjedd utendørs.

- Det var mange personer på stedet, så det var ganske kaotisk, sier Myklebust.

Av hensyn til etterforskningen ønsker han ikke å gå inn på hva slags type vold det er snakk om.

- Det er litt tidlig og vi må få litt mer kontroll på informasjonen før vi sier noe mer om det, sier Myklebust.

Politiet opplyser ved like før 02:30 at de har pågrepet to mindreårige gutter og at de blir kjørt til arresten i Kristiansand.

Person knivstukket i Sarpsborg

En person er knivstukket i i Saprsborg sentrum, det skriver politiet på Twitter.

Personen skal ikke være alvorlig skadd.

Politiet har kontroll på situasjon og to personer er pågrepet, opplyser politiet.