Annonse

Nyhetsstudio

Funn av død kvinne i Agder
Politiet gikk ut med bilde av Kittilsen tidligere i uka, i forbindelse med søket. Foto: Privat

Funn av død kvinne i Agder

Politiet i Agder bekrefter at det er gjort funn av en død person i Farsund torsdag formiddag.

Den avdøde er ikke identifisert, men det er grunn til å tro at det er den savnede Miriam Isabel Kittilsland (33) som er funnet omkommet.

- Vi har ikke sikker ID på den avdøde ennå, men det er grunn til å tro at den avdøde er den savnede Miriam Isabel Kittilsland, sier fungerende politistasjonssjef ved Farsund og Lyngdal politistasjon, Jan Åge Sakariassen i en pressemelding.

Til Dagbladet opplyser Sakariassen at politiet ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt.

Kvinnen ble funnet utenfor et kaianlegg, i et område med butikker, industri og boliger. Politiet er ikke kjent med at det skal være overvåkingskamera i området.

- Vi er veldig glade for å ha lokalisert henne, og alt tyder på at det er savnede Kittilsland som nå er funnet. Så gjenstår obduksjon for å fastslå dødsårsak, sier han.

Politiet fortsetter etterforskingssporet, og sitter ifølge Sakariassen på mye informasjon.

- Vi har mange spor, inkludert data- og telefoni-informasjon. Vi fortsetter etterforskingen helt fram til vi har fått avklart dødsårsak.

Kittilsland ble sist observert natt til søndag, og det har vært et omfattende søk siden hun ble meldt savnet. Området rundt hennes sist kjente posisjon ble finsøkt, og etter et par dager uten funn på land ble det besluttet å søke i sjøen.

- Når vi fikk dykkere i vann, lokaliserte de henne relativt kjapt. Hun ble funnet like ved området hun sist ble sett.

Mann tiltalt for uaktsomt drap og brudd på meldeplikt

En mann i 30-åra fra Sunnmøre er tiltalt for uaktsomt drap og budd på meldeplikt ved dødsfall.

- Politiet har siden desember 2021 etterforsket en sak der en ung mann var funnet død utendørs i Ulsteinvik i Ulstein kommune, skriver Møre og Romsdal politidistrikt i en pressemelding fredag.

Saken er nå ferdig etterforsket, opplyser politiet.

Kripos: Fortsetter å avhøre Medvedev
Foto: Janis Laizans / Reuters / NTB

Kripos: Fortsetter å avhøre Medvedev

Fredag formiddag kommer politiet med en oppdatering om Andrej Medvedev.

Kripos har gjennomført flere avhør med Andrej Medvedev.

- Vi ønsker å fortsette med avhør av russeren. Han har fortsatt status som vitne, og har med det ingen plikt til å forklare seg for politiet.

Det skriver politiet i en pressemelding, og legger til at Medvedev har gitt uttrykk for at han vil forklare seg videre.

Kripos ønsker ikke å gå inn på hva han har forklart i avhørene, eller hvordan disse har foregått. Men de opplyser at Medvedev hadde med seg noe digitalt materiale - som nå er overlevert til politiet.

- Dette blir gjennomgått, men vi ønsker ikke å si noe ytterligere om dette arbeidet.

Les hele saken

- Sviktet av Russland

Kjøper 54 tyske stridsvogner

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag.

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann.

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner seinere.

- Nye stridsvogner har stor betydning for Forsvaret og er en betydelig styrking av Hæren. I dagens sikkerhetssituasjon blir tett forsvarssamarbeid i Europa stadig viktigere. Med kjøp av tyske stridsvogner sikrer vi at Norge har samme type stridsvogner som våre nordiske naboer og nære allierte. Vi knytter også tettere sikkerhetspolitiske bånd til Tyskland, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

De første nye stridsvognene ventes levert i 2026. Anskaffelsen er innenfor kostnadsrammen på 19,7 milliarder kroner som er satt av Stortinget, skriver regjeringen i en pressemelding.

Støre sier stridsvognene er av samme type som nordiske naboer og nære allerierte, og derfor knytter tettere sikkerhetpolitiske bånd.

- Jeg har orientert forbundskansler Scholz om dette nå på morgenen, og dette er et budskap som han understreker vil knytte våre land enda sterkere sammen.

- Så sender vi også et klart signal til våre allierte i Nato om at vi står ved våre forpliktelser om å styrke Natos samlede forsvarsevne. Stridsvognene vil være av stor betydning for forsvaret av Norge, men også bidra til Natos forsvar.

Kapasiteten vil også bli viktig når Norge sammen med Sverige og Finland skal se på forsvaret av de nordlige områdene, legger statsministeren til.

- På ukrainsk side har stridsvogn vist seg nyttig for å gjennomføre offensiver som en integrert del av et velfungerende, helhetlig kampsystem. Det er også en helt sentral kapasitet for å oppfylle våre forpliktelser i Nato, noe som er svært viktig i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Gram sier enkelte har pekt på at beslutningen om innkjøp burde utsettes. Til det sier han at det nå er mange land som anskaffer stridsvogner, og at produksjonen er begrenset.

- I sine tilbud har leverandørene forpliktet seg til leveranser innenfor en viss tid. Og vi står i fare for å miste plassen vår i køen, for å bruke det uttrykket, dersom vi ikke nå tar en avgjørelse, og vi mener at Norge trenger stridsvogner.

NTB: Norge kjøper 54 tyske stridsvogner

Norge kjøper 54 stridsvogner av typen Leopard 2 fra den tyske produsenten Krauss-Maffei Wegmann.

Det er lagt inn mulighet for å kjøpe ytterligere 18 stridsvogner senere, etter det NTB kjenner til.

Stortinget godkjente anskaffelse av nye stridsvogner i 2021, og regjeringen hadde varslet at beslutningen ville komme før jul i fjor. Flere typer stridsvogner er vurdert, men den siste beslutningen skal ha stått mellom koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og Leopard 2A7, produsert i Tyskland av Krauss-Maffei Wegmann.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har innkalt til pressekonferanse på Rena leir for å kunngjøre en nyhet om Forsvaret fredag formiddag.

Norge har per i dag 36 stridsvogner av typen Leopard 2A4 i operativ tjeneste. Regjeringen har varslet at noen av stridsvognene vil bli sendt til Ukraina, men hvor mange er ennå ikke klart. Vognene er 40 år gamle, og Forsvaret har lenge planlagt å bytte dem ut.

(NTB)

Litauen: Bombetrussel i hele hovedstaden

Det har blitt rettet bombetrusler mot politi, skoler, flyplasser og rettssaler i Vilnius klokka 08 fredag. Det melder det største nyhetsmediet i Litauen, Lrytas.

Ifølge nyhetsmediet har trusslene blitt sendt via E-post.

- Lykke til med å dø, står det i E-postene ifølge Lrytas.

Det trues med eksplosjoner og død. I tillegg står det at flere bomber har blitt plassert flere steder i hovedstaden Vilnius: på justisdepartementet, alle domstoler og flere politibygninger.

Nå besøker politiet alle organisasjonene og institusjonene som er truet. Alle ansatte har også blitt bedt om å ta sikkerhetshensyn.

Flyalarmer går i Kyiv under EU-toppmøte
MØTES: Ursula von der Leyen og Volodymyr Zelenskyj i Kyiv. Foto: AP / NTB

Flyalarmer går i Kyiv under EU-toppmøte

I dag holdes EU-toppmøtet i Ukraina. Samtidig som at det skjer, går flyalarmene over hele hovedstaden, melder Reuters.

I dag skal EU-lederne Ursula von der Leyen og Charles Michel møte den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv.

En ny økonomisk støttepakke fra EU, samt ytterligere våpenleveranser til Ukraina er det som står på agendaen.

I tillegg er det ventet at Ukrainas søknad om EU-medlemskap blir tema mellom de tre topplederne.

Australia legaliserer MDMA
Foto: Richard Vogel / AP / NTB

Australia legaliserer MDMA

Australia legaliserer MDMA og psilocybin, virkestoffet i blant annet fleinsopp, til bruk i behandling av depresjon og posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Australias legemiddelverk TGA har funnet «tilstrekkelig bevis for mulig nytte for enkelte pasienter», og psykiatere kan dermed skrive ut resept på de to substansene fra juli.

Foreløpig er begge forbudt, slik som i Norge, og de kan kun bli brukt i kliniske forsøk. Psilocybin har en sterkt hallusinerende effekt, og den vanligste psilocybinsoppen i Norge er spiss fleinsopp. MDMA blir ofte omtalt som ecstasy.

TGA mener inntak er «relativt trygt» når det er i en medisinsk setting, og at det gir en «endret bevissthet» som kan være gunstig for pasientene.

Mike Musker, som forsker på psykisk helse og selvmordsforebygging ved University of South Australia, mener det er gode nyheter.

- Mange mennesker i samfunnet lider av PTSD og depresjon, særlig veteraner fra forsvaret og folk som har jobbet i nødetatene, der vanlige legemidler ikke har virket eller gitt lindring, sier han. Ifølge Musker kan de to stoffene gi mindre hemninger og hjelpe folk med å prosessere vanskelige minner og inntrykk.

På lang sikt håper australske forkjempere at de to stoffene også kan tas i bruk i behandling av alkoholisme, tvangslidelse (OCD) og spiseforstyrrelser.

Myndigheter i USA og Canada er blant dem som har MDMA og psilocybin til medisinsk bruk.

(NTB)