Nyhetsstudio

Wikileaks: - Spionasje mot Assange :

Wikileaks anklager Ecuadros ambassade for spionasje mot Julian Assange. Det melder Reuters.

Ifølge Wikileaks skal Assange ha blitt overvåket av kameraer på innsiden av ambassaden, og de mistenker at materialet har blitt sendt til USA.

Forrige uke hevdet Wikileaks at Assange skulle kastes ut av Ecuadors ambassade i London, men en tjenestemann i Ecuador motstridde meldingen.

Julian Assange har siden 2012 sittet i eksil i den ecuadorianske ambassaden i London. Dit søkte han tilflukt fordi han fryktet å bli utlevert til USA etter å ha blitt anklaget for voldtekt i Sverige.

I USA risikerer Assange tiltale for forræderi etter å ha offentliggjort hemmelige dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan.

(Dagbladet/NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Kiter i nød utenfor Sola – reddet:

En kiter skal ha fått problemer ved Sola i Rogaland, melder politiet. Nødetater og redningshelikopter er sendt til stedet. Dette melder NTB.

110-sentralen i Sørvest meldte rundt klokken 16 lørdag om en mulig drukningsulykke ved Ølbergstranda.

Kiteren er nå lokalisert og er i god behold. Fraktes nå inn til land i brannbåten.

(NTB)

Skogbrann ved skytebane i Trysil:

Politiet melder om skogbrann ved skytebanen i Tørberget i Trysil.

Det er spredningsfare, opplyser politiet.

Politiet fikk melding om brannen klokka 15.26. Klokka 15.56 er det ikke lenger spredningsfare.

53 i karantene etter Sverige-tur:

Natt til lørdag ble svenske Värmland rød, men flere nordmenn tok likevel turen over for å handle lørdag formiddag. Hjemme venter dagers karantene.

- Mellom klokka 08 og klokka 14 lørdag er totalt 53 personer satt i karantene som følge av grensepasseringer, sier fungerende seksjonssjef Kjersti Bråthen ved Grensekontrollseksjonen Kongsvinger til Romerikes Blad.

Ifølge Bråthen er mange av de reisende barnefamilier som har vært på handletur i Charlottenberg.

- Enkelte forklarer at de har misforstått tidspunktet for iverksetting av endrede bestemmelser, mens andre reiser vel vitende om at de utsetter seg selv og andre for smittefare, sier hun videre.

Ved Töcksfors opplyser Tollvesenet at det har vært svært få grensepasseringer.

(NTB)

PÅ SVERIGE-TUR: Seksjonssjef Kjersti Bråthen ved Grensekontrollseksjonen Kongsvinger sier at mange var på handletur. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Forsvarer ut mot Raja:

Petter Northugs forsvarer Halvard Helle går ut mot kulturminister Abid Raja.

Raja sa blant annet til NTB at Northug svekker idrettens omdømme og at han ikke er den rollemodellfiguren han bør være.

- Jeg mener politikere ikke bør uttale seg om straffesaker under etterforskning, sier Helle til Dagbladet.

Han sier at Northug blir godt ivaretatt.

- Han har det veldig tøft, men blir godt ivaretatt, sier Helle.

Raja avviser kritikken overfor Dagbladet.

- Jeg har vært tydelig i alle intervjuer på at jeg ikke har kommentert straffesaken, og at politiet må få gjøre jobben sin. Med det sagt må idrettens rollemodeller være sitt ansvar bevisst. Petter er en fantastisk idrettsutøver som har gitt oss masse glede, og dette er en trist sak, sier kulturministeren til Dagbladet.

Les intervjuet med Abid Raja under her:

REAGERER: Forsvarer Halvard Helle reagerer på Abid Rajas uttalelser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- Svekker idrettens omdømme

- Svekker idrettens omdømme

dagbladet

Turistsjef går av etter ferietur:

Den irske turistsjefen Michael Cawley fratrer sin stilling, melder The Irish Times.

Grunnen er at han har feriert i Italia med familien.

Italia beregnes som et «grønt» land, men regjeringen har frarådet alle unødvendige reiser. Regjeringen har oppfordret alle til å feriere i Irland i år.

- Mange av våre innbyggere har fulgt dette rådet, som har preget dem både personlig og økonomisk. Jeg ble skuffet over å høre at han ferierte i Italia. Jeg ringte ham i morges, hvor han sa opp sin stilling, noe jeg godtok. Jeg vil takke ham for jobben han har gjort, sier kulturminister Catherine Martin.


IRLAND: Turistsjefen i Irland måtte gå av etter ferie. Illustrasjonsfoto av Dublin. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Sverige: - Alvorlig smittespredning:

Smittevernmyndighetene i Västra Götaland er bekymret for en oppblussing av smitten på vestkysten, like ved grensa på Svinesund.

Det er nå bekreftet flere nye smittetilfeller i Grebbestad, en liten halvtimes biltur unna Strömstad. I tillegg er det registrert utbrudd på flere av feriestedene på den svenske vestkysten, melder SVT. Smittevernlege Eva Lindhusen Lindhé har fulgt situasjonen tett etter at 15 fotballspillere ble smittet i Grebbestad i slutten av juli.

- Siden da har det rent inn tilfeller som knyttes til Grebbestad, både fra vår region og utenfor. Men det er ikke bare Grebbestad som er rammet, også Smögen og Lysekil, så de tre byene skiller seg ut, sier Lindhé.

Smitteutbruddet er såpass generelt at det ikke kan knyttes til en enkelt by eller ett utested, mener smittevernlegen. Hun mener derimot folkemengdene som har samlet seg i byene gir viruset gode kår til å spre seg.

- Det er bare å gå på bryggen, der er det som å gå i grøt, man henger fast i massen. Det går ikke an å holde avstand, sier legen.

Smittevernlegen sier at situasjonen er svært alvorlig, og at hun frykter høye dødstall.

- Jeg tror vi får en andre topp og at vi får smitte inn i kommunale boenheter igjen og at vi får høye dødstall, sier hun.

(NTB)

I idylliske Grebbestad er smitten igjen i ferd med å bre seg. Smittevernmyndighetene i Västra Götaland frykter høye dødstall. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Tror på rask «løsning» i Hviterussland:

Presidentene Vladimir Putin og Aleksandr Lukasjenko har drøftet uroen i Hviterussland. De føler seg angivelig trygge på at situasjonen snart blir normalisert.

- Begge parter ga uttrykk for tillit til at alle problemene som har oppstått, snart vil bli løst, heter det i en uttalelse fra Kreml etter lørdagens telefonsamtale.

Tidligere på dagen hevdet Lukasjenko at protestene i Hviterussland også utgjør en trussel mot Russland.

- Aggresjonen mot Hviterussland er under utvikling. Vi trenger å kontakte Putin, Russlands president, slik at jeg kan snakke med ham nå, sa presidenten under et regjeringsmøte.

I Hviterussland har det vært omfattende demonstrasjoner og sammenstøt med politiet etter det omstridte presidentvalget i landet forrige helg.

(NTB)

Mann var på bærtur - døde :

Politiet i Nordland mottok lørdag morgen en melding om en savnet mann i 70-åra, som hadde vært på bærtur ved en hytte i Leirfjord.

Melderen hadde ikke hatt kontakt med mannen siden torsdag. Dermed ble det iverksatt en leteaksjon, og klokka 11.20 lørdag ble det gjort funn av en død mann omtrent 400 meter fra den savnedes hytte.

- Politiet betrakter dette som et tragisk uhell. Vi foretar ingen ytterligere undersøkelser enn de som innledningsvis ble gjort på stedet, skriver politiet på Twitter.

Pårørende skal være varslet, ifølge politiet.

Landslagstrener: - Det er trist:

Både sprint og allroundlandslaget er i Steinkjer for sesongens aller første fellessamling.

- Det er ett ord som beskriver situasjonen best: Det er trist. Det er ikke trist at han er tatt, det er trist at han har havnet der han har havnet. I en sånn situasjon. At han er tatt er på et vis bra. Kjører du så fort, så må du kunne forvente det. Situasjonen er bare trist, sier allroundtrener Eirik Myhr Nossum til NRK.

Ifølge NRK var så å si alle samlet til en lang løpetur lørdag, og samtaleemnet ble naturligvis Northug-saken.

Nossum var også trener for Petter Northug da han valgte å stå utenfor landslaget.

Selv om den norske skilegenden må i retten enda en gang, har han herrelandslaget i ryggen.

– Vi som gruppe kjenner Petter svært godt, og vi står bak han uansett. Petter vil alltid være en av oss skiløpere. Vi håper etter beste ønske at han kommer seg ut av det på et vis, og at han kommer seg på bedringens vei. Vi vil alltid støtte Petter uansett – det må han vite, sier Finn-Hågen Krogh til Trønder-Avisa lørdag.

(Dagbladet / NTB)

VENNER: Her er Eirik Myhr Nossum (tv) og Petter Northug (t.h.) under NM langrenn finaler lagsprint. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Barnehageansatt smittet i Oslo:

En barnehageansatt er smittet med covid-19 ved Maridalsveien barnehage, melder VG.

- Vi har fått påvist ett tilfelle av coronasmitte i Maridalsveien barnehage, bekrefter bydelsdirektør Morten Sanden til VG.

Barnehagen jobber nå med å kartlegge nærkontakter og alle foresatte skal være varslet. Om barnehagen holder stengt, avhenger av hvor mange ansatte som må i karantene.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.