Nyhetsstudio

Julian Assange arrestert:

Britisk politi melder at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er arrestert i London, skriver Reuters.

Nyheten kommer kort tid etter at Ecuador valgte å trekke tilbake beskyttelsen av ham. Assange skal ha blitt ført ut av Ecuadors ambassade.

Politiet opplyser at de ble invitert inn til ambassaden av ambassadøren i kjølvannet av at beskyttelsen av Assange var opphevet.

Assange holdes i forvaring ved en politistasjon i London og skal framstilles for retten så snart det er mulig.

Ecuadors president, Lenín Moreno, sier til Reuters at han har blitt garantert at Assange ikke skal utleveres til et land som praktiserer dødsstraff.

I går anklaget Wikileaks Ecuadors ambassade for spionasje mot Julian Assange. De skrev også at Assange kom til å bli kastet ut av ambassaden, men det ble på dette tidspunktet avvist.

Julian Assange har siden 2012 sittet i eksil i den ecuadorianske ambassaden i London. Der søkte han tilflukt fordi han fryktet å bli utlevert til USA etter å ha blitt anklaget for voldtekt i Sverige.

I USA risikerer Assange tiltale for forræderi etter å ha offentliggjort hemmelige dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan.

ARRESTERT: Britisk politi har arrestert Julian Assange i London. Foto: Pa Photos
Studioet fortsetter under annonsen

Gjeninnfører portforbud:

Fra søndag blir det igjen innført et totalt portforbud i Peru i forsøket på å hindre videre smittespredning.

Siden Peru startet å lempe på coronarestriksjonene 1. juli er tallet på daglige nye smittetilfeller med enn doblet fra 3300 til rundt 7000

På onsdag rapporterte myndighetene om 8 875 nye smittetilfeller. Det er det høyeste antall daglige smittede som er registrert i landet.

Nå strammes det derfor inn igjen, og på søndager får folk ikke forlate hjemmene sine. Familiesammenkomster blir også forbudt denne dagen.

– Vi må ta et steg tilbake i tiltakene vi har lettet på. Fra søndag gjeninnfører vi obligatorisk portforbud i hele landet, sier president Martin Vizcarra, som gir familiesammenkomster skylden for smitteøkningen i landet.

Ytterst få, som ansatte på sykehus, får unntak fra portforbudet.

Portforbud på søndager ble innført en kort periode i april, noen uker etter at Peru erklærte en nasjonal helsekrise.

Ett nattlig portforbud har eksistert siden midten av mars, grensene er fortsatt stengt og skoleundervisningen er avlyst ut året.

Peru er det tredje verst rammede landet i Latin-Amerika etter Brasil og Mexico og har så langt rapportert 490 000 smittetilfeller og mer enn 21 500 dødsfall.

Fra søndag blir det igjen innført et totalt portforbud i hele Peru i forsøket på å hindre videre smittespredning. Her fra hovedstaden Lima. Foto: NTB Scanpix

Auckland-utbrudd øker: - Vil bli verre:

Etter 102 smittefrie dager i New Zealand, ble fire personer bekreftet smittet med coronaviruset tirsdag. Smittetilfellene knyttes til en familie i millionbyen Auckland, og statsminister Jacinda Ardern valgte å sette byen i lockdown fram til fredag.

Smittekilden er fortsatt ikke funnet, og sporingsarbeidet pågår for fullt. Alle som har vært i kontakt med familien er også satt i karantene.

Utbruddet øker nå i omfang, med 13 nye rapporterte smittetilfeller torsdag, som alle knyttes til de fire første tilfellene, skriver The Guardian.

Helsedirektør Ashley Bloomfield sier det er mistanke om at viruset kan ha sirkulert i Auckland i ukevis, etter som en av de første personene som fikk påvis smitte begynte å vise symptomer allerede 31. juli.

En tilreisende i karantene har også testet positivt, og til sammen er det nå 36 aktive smittetilfeller på New Zealand, skriver NTB.

- Det vil bli verre før det blir bedre, sier statsministeren.

- Nok en gang blir vi påminnet hvor vanskelig det er å håndtere dette viruset og hvor fort det kan spre seg. Å slå hardt ned tidlig er fortsatt den beste måten å håndtere det på.

En av de nye smittetilfellene er elev på en videregående skole. Personen var til stede på skolen mandag, og 100 medelever er satt i karantene.

Myndighetene har sagt at det er mulig nedstengningen av Auckland vil forlenges. Resten av landet har også fått gjeninnført flere av restriksjonene som var gjeldende i starten av utbruddet.

Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

Tar i bruk faddervakter i Oslo:

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) skriver i en pressemelding at de skal ta i bruk faddervakter i hovedstaden til helgen.

- Det er viktig å vise nye studenter at vi er her for hverandre og at studiestartukene er en trygg arena. Mange av de organiserte kveldsaktivitetene er avlyst. Det tror jeg gjør det ekstra viktig at vi har folk i gatene med et spesifikt ansvar for å være der for studentene, sier Idun Kløvstad, student og leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus.

I år vil Oslos ordfører Marianne Borgen og rektorene ved flere av byens største utdanningsinstitusjoner gå faddervakt sammen med studenter, ansatte og SiO.

Faddervaktordningen er et initiativ fra Velferdstinget i Oslo og Akershus, UiO, OsloMet, BI, Høyskolen Kristiania og SiO. Målet er å bidra til at studiestarthelgen i august blir en fin opplevelse for studenter, faddere og byens øvrige innbyggere.

Ny natt med festbråk:

I Trondheim ble det også natt til torsdag en travel natt for politiet, med tredvetalls meldinger om festbråk. Særlig fra områder der mange studenter leier bolig.

- Meldingene går på festbråk med høy musikk og støy, men det er også for mange som er samlet på hver enkelt fest. Privat er grensa nå 20, og det er ofte at det overstiger det, sier operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

Politiet har imidlertid kun hatt mulighet til å prioritere noen få av meldingene.

- Når vi kommer dit og ber dem avslutte, så er det ikke noe problem. Men vi skulle gjerne sett av vi slapp å rykke ut. Vi har andre ting å gjøre, sier Johnsen.

Også politiet i Bergen har blitt nedringt med festklager natt til torsdag. De ber ungdommen vise vett, og oppfordrer naboer til å vente med å ringe politiet.

Vil ha slutt på voodoo-ritualer i Larvik:

Vestfold og Telemark fylkeskommune vurderer å gå til politiet for å få slutt på det som kan være voodoo-ritualer på Istrehågan i Larvik.

Istrehågan i Larvik er en 1.500 år gammel, fredet gravplass. Nå har fylkeskommunen sett seg lei på det de mener er gjentakende voodoo-ritualer som finner sted der, melder Vårt Land.

– Vi ønsker å få en slutt på denne praksisen og vurderer å anmelde saken, sier Ragnar Orten Lie, arkeolog og prosjektkoordinator i fylkeskommunen, til avisa.

I helga ble det igjen gjort funn av de mulige ritualene: En halshogget svart hane lå mellom plastlys, og på bakken rundt hadde noen tegnet symboler med bakepulver.

– Vi tenkte først at dette stammer fra en okkult seremoni, men vi tror nå at det kan dreie seg om voodoo, sier Lie.

Fylkeskommunen har fått hjelp av religionsviter Fredrik Gregorius ved universitetet i Linköping til å tolke funnet. Både i 2018 og 2019 ble det gjort lignende funn.

(NTB)

Samlet inn 26 millioner :

Presidentkandidat Joe Biden samlet inn 26 millioner dollar i valgkampbidrag i døgnet som fulgte kunngjøringen av Kamala Harris som visepresidentkandidat.

Det er en dobling av hans forrige dagsrekord og et tegn på begeistring hos demokratiske velgere for valget av Harris, den første svarte kvinnen som utpekes til visepresidentkandidat for ett av de to store partiene.

– Begeistringen er virkelig merkbar, sa Biden onsdag.

Da holdt han og Harris sitt første valgkamparrangement på en skole i Bidens hjemby Wilmington i Delaware.

Dagen før ble det offisielt – Biden valgte California-senatoren som sin visepresidentkandidat.

Valgkampapparatet til Biden håper dette bare er starten på en storstilt pengeinnsamling i tiden fram mot valget i november, og Harris er ventet å ha en nøkkelrolle i forsøket på å overgå president Donald Trump og Republikanernes 300 millioner dollar store valgkampkasse.

(NTB)

Svarer etter Trump-angrep

Svarer etter Trump-angrep

dagbladet

Klart rødgrønt flertall:

Arbeiderpartiet er landets største parti, og de rødgrønne suser mot et klart flertall, skal man tro VGs partibarometer for august.

I målingen, som er utført av Respons Analyse for VG, får Arbeiderpartiet støtte av 25,5 prosent, en oppgang på 2 prosentpoeng. Sammen med SV (7,6 prosent) og Senterpartiet (14,4) hadde det gitt et klart flertall på Stortinget, med 90 mandater.

– Vi mener det beste vil være en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Høyre får støtte fra 23 prosent av de spurte, en nedgang på 1,2 prosent. Begge regjeringskameratene Venstre (3,6) og Kristelig Folkeparti (3,9) er under sperregrensa, mens Fremskrittspartiet støttes av 10,4 prosent, en nedgang på 2 prosentpoeng.

Regjeringspartiene ville dermed fått kun 48 mandater. Sammen med Frps 19 gir det 67 mandater, som er langt unna de 85 som kreves for flertall i Stortinget.

(NTB)

MDG på vippen i ny meningsmåling

MDG på vippen i ny meningsmåling

dagbladet

Funnet etter leteaksjon:

Mannen som natt til torsdag ble meldt savnet i Vågå, ble funnet av et redningshelikopter på morgenkvisten. Han hadde vrikket foten.

Mannskaper fra politiet og Røde Kors, samt et redningshelikopter fra Florø, satte i nattetimene i gang en større leteaksjonen. Den savnede mannen gikk fra turisthytta Memurubu i retning Surtningssue klokken 8.30 onsdag morgen.

Da han ikke hadde kommet tilbake ved midnatt, besluttet politiet å starte en leteaksjon etter ham. I 6-tiden torsdag morgen opplyser politiet at mannen er funnet av redningshelikopteret.

– Han hadde vrikket foten og derfor hadde turen tatt lang tid. Han blir fløyet ned til Memurubu og sjekkes av ambulanse på Gjendesheim, skriver politiet i Innlandet på Twitter.

(NTB)

Mann i 90-åra angrepet hjemme:

En mann i 90-åra er fløyet med helikopter til Kirkenes sykehus etter å ha blitt angrepet av en mann som tok seg inn i huset hans i Vardø.

Politiet fikk like etter klokka 01 melding fra mannen i 90-åras naboer, som fortalte om en utagerende mann som sto på trappa.

- Han skal ha stått på døra og banka og sparka noe voldsomt og vært utagerende og høylydt. Naboene observerte etter hvert at han hadde kommet seg inn. Den videre etterforskningen vil vise om han har blitt sluppet inn, har brutt seg inn, eller om døra var åpen, sier operasjonsleder Torfinn Halvari Finnmark politidistrikt til Dagbladet torsdag morgen.

Politiet opplyser til NTB at mannen som er pågrepet er i 40-åra, og at han foreløpig er siktet for kroppsskade. Mannen er satt i arresten og vil bli avhørt torsdag.

- Vi har ikke noen informasjon om at det er en relasjon mellom de to. Mannen i 90-årene er påført skader i overkropp og hode, skadeomfanget er foreløpig ukjent, sier Halvari til NTB.

Politiet vil i løpet av formiddagen avhøre vitner og den siktede mannen, samt gjennomføre en åstedsundersøkelse.

Mannen i 90-åra ble først fraktet til legevakta, før det ble besluttet å sende ham med ambulansehelikopter til sykehuset i Kirkenes.

Den pågrepne mannen i 40-åra er ikke tidligere kjent for politiet. Pågripelsen av ham foregikk uten dramatikk.

(NTB/Dagbladet)

Nedjusterer dødstallet med 5000:

Mer enn én av ti dødsfall i England skulle ikke vært ført i den offisielle coronastatistikken. Nå justeres dødstallet ned med mer enn 5.000.

Årsaken er at personer som var friskmeldte etter coronasykdom, fremdeles ble registrert i coronastatistikken da de senere døde, skriver The Guardian.

Onsdag kunngjorde Storbritannia en ny standard for registreringen av coronarelaterte dødsfall, etter at flere tusen feilaktig ble talt med i de offisielle tallene.

Endringen betyr at 5.377 dødsfall blir fjernet fra helsemyndighetenes statistikk. Dermed reduseres det samlede dødstallet i Storbritannia med 11,5 prosent fra 46.706 til 41.329.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.