Annonse

Nyhetsstudio

Vedum lover to milliarder kroner til Ukraina
VEDUM: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har underskrevet en avtale som sikrer Ukraina 2 milliarder kroner til kjøp av naturgass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vedum lover to milliarder kroner til Ukraina

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lovet 2 milliarder kroner i støtte til Ukraina, det melder Reuters.

Støtten er for å muliggjøre kjøp av naturgass for Ukraina i vinter.

- Ukraina har forespurt Norge spesielt om bidrag til innkjøp av gass i vinter. Tidsperspektivet er kritisk, og vi er svært fornøyde med at Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling blir partner for gjennomføring av gassinnkjøpene, sier Vedum i en pressemelding.

Annonse

Norge sender rakettvåpen for 280 millioner til Ukraina

Norge sender harde pakker til det ukrainske forsvaret og kjøper rakettvåpen for godt over en kvart milliard kroner, melder Vårt Land.

Innkjøpet blir presentert i statsbudsjettet som Støre-regjeringen la fram fredag i forrige uke. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser at regjeringen har omdisponert midler på årets budsjett for å kjøpe inn to våpen som skal doneres til Ukrainas hær:

* M72, et skulderfyrt engangsvåpen som særlig blir brukt mot pansrede kjøretøy.

* M141 en enkeltskudd, skulderfyrt rakettkaster, blir brukt mot tyngre panser.

– Det ukrainske forsvaret har stort behov for denne typen våpen, skriver Forsvarsdepartementet (FD) i budsjettproposisjonen.

I budsjettproposisjonen fra FD forklarer regjeringen den siste rakettvåpendonasjonen og tidligere våpendonasjoner med at «vi står overfor en grunnleggende og alvorlig rivalisering om verdier og verdisyn. Krigen i Ukraina er en del av dette bildet».

Våpnene Norge nå gir til Ukraina blir produsert ved Nammos anlegg i Norge og USA, opplyser pressekontakt Thorstein Korsvold i Nammo til Vårt Land.

Per november 2022 har Norge blant annet donert 4.000 panservernvåpen av typen M72, 22 artilleriskyts av typen M109, 14 pansrede IVECO-kjøretøy, mikrodroner av typen Black Hornet, rundt 160 Hellfire-missiler og utstyr som hjelmer, vester og feltrasjoner. Det går fram av en liste fra Forsvarsdepartementet.

(NTB)

Annonse

Macron møtte Musk

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han har hatt en «tydelig og ærlig» samtale med Twitter-eier Elon Musk under et besøk i New Orleans i USA.

I samtalen ga Macron uttrykk for bekymring knyttet til moderering av innhold på Twitter.

– Twitter må bestrebe seg på å få på plass klare brukervilkår, betydelig styrking av innholdsmoderering, og beskyttelse av ytringsfrihet for å kunne overholde europeisk regulering, skrev Macron på Twitter etter møtet med Musk i New Orleans fredag.

Macrons besøk i den tidligere franske byen var siste stoppested på presidentens USA-besøk denne uken.

(NTB)

Annonse

Synkehull i Grimstad

Politiet i Agder har fått melding om et synkehull i Storgaten i Grimstad.

Synkehullet skal har vært der siden i ettermiddag og politiet ber billister og andre være oppmerksomme.

Annonse

G7 og Australia slutter seg til oljepristak

G7-landene og Australia slutter seg til EUs pristak på russisk olje på 60 dollar fatet.

I en felles uttalelse skriver G7 og Australia at pristaket på sjøfrakt av olje med russisk opprinnelse skal tre i kraft 5. desember eller «meget raskt etter det».

G7 oppfyller sitt løfte om «å hindre Russland fra å tjene på sin aggresjonskrig mot Ukraina, å støtte stabilitet i de globale energimarkedene og å redusere negative økonomiske ringvirkninger fra Russlands aggresjonskrig», står det i uttalelsen.

Pristaket skal etter planen tre i kraft parallelt med EU-forbudet mot import av russisk olje som fraktes sjøveien.

De tre EU-landene Polen, Estland og Litauen hadde imidlertid lenge holdt igjen. De ønsket en strengere ordning. Trioen har klart å presse ned pristaket fra det opprinnelige forslaget på mellom 65 og 70 dollar fatet. Deretter ble 62 dollar diskutert, før summen 60 dollar kom på bordet.

(NTB)