Nyhetsstudio

Skadd etter propanflasker eksploderte

Nødetatene rykket lørdag kveld ut etter melding om en eksplosjon i Kragerø. Eksplosjonen skal ha skjedd i tilknytning til en hytte ved et idrettsanlegg.

En kvinne er skadet, og ble behandlet for brannskader på stedet, ifølge Sør-Øst politidistrikt. Kvinnen har blitt hentet av en luftambulanse.

Ifølge politiets operasjonsleder Per Arne Amundsen har to propanflasker eksplodert. Dette skal ha skjedd i forbindelse med grilling.

- Det er kontroll på propanflaskene og ikke fare for ytterligere eksplosjon, skriver politiet.

Amundsen kan foreløpig ikke si noe om størrelsen på eksplosjonen. Skadeomfanget er fortsatt ukjent, sier operasjonslederen rett over klokka 22.

Det var en familie til stede på hytta da eksplosjonen fant sted. Kun kvinnen er skadet.

Studioet fortsetter under annonsen

45 barn blant de drepte

Ifølge en talsmann for Unicef skal det være 45 barn blant de drepte etter terrorangrepene på Sri Lanka.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Påskens dødelige angrep har kostet minst 321 menneskeliv. Mer enn 500 mennesker er skadd.

Funnet død i sjøen etter leteaksjon

Ifølge Sør-Vest politidistrikt er en person funnet død i sjøen etter en leteaksjon i Egersund.

Vedkommende er ikke identifisert. De pårørende tilknyttet leteaksjonen er informert om funnet, opplyser politiet.

Hatpredikant pekes ut som terrorhjernen

Den lokale islamistiske lederen Zahran Hashim pekes ut som mistenkt etter massakren på Sri Lanka, skriver Expressen.

Hashim er en av landets mest kjente hatpredikanter, men forsvant i forbindelse med terrorangrepene.

På sine kontoer på sosiale medier kopierte han propagandavideoer fra IS.

- Vi etterforsker hvordan de fikk tak i sprengstoff, sier helseminister Rajitha Senaratne på en pressekonferanse.

- De har advart om at selvmordsangrep vil komme. Rapportene inneholder informasjon om at målene er kristne og katolske kirker, men også turisthotell. 9. april informerte Forsvarsdepartementet politiet om situasjonen, og de har til og med navn på de mistenkte terroristene, sier ministeren.

På lista over mistenkte terrorister er Zahran Hashim, Jalal Ithal, Shahid, Rilwan, Maulawi och Milhan.

Zahran Hashim er blant frontfigurene i den salifistiske gruppa National Thowheeth Jama’ath (NTJ).


Foto: AFP

Mann fikk stein over seg

Ifølge Vest politidistrikt har nødetatene rykket ut, etter melding om en arbeidsulykke i Førde.

En mann skal ha fått en stein over seg.

Minst 321 drept i Sri Lanka-terror

Ifølge The Guardian opplyser forsvarsministeren på Sri Lanka at antall drepte etter påskens terrorhandlinger nå er oppe i 321.

Samtidig sier ministeren at selvmordsangrepene er et svar på forrige måneds terrorangrep på moskéer i Christchurch, New Zealand.

Foto: AFP

Kvinne (57) arrestert for journalistdrap

Tidligere i dag ble det kjent at Nye IRA, en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), påtar seg ansvar for drapet på journalist Lyra McKee i Derry i påsken. De beklager dødsfallet.

Nå opplyser politiet i Nord-Irland at en 57 år gammel kvinne er arrestert for angivelig å stå bak drapet, melder nyhetsbyrået AFP.

– I et angrep på fienden, ble Lyra McKee på tragisk vis drept mens hun sto ved siden av fiendens styrker, heter det i en uttalelse gruppen har gitt til The Irish News.

Ved hjelp av kodeord er det bekreftet at meldingen fra Nye IRA er autentisk, melder nyhetsbyrået DPA.

– IRA beklager dødsfallet fullt og helt overfor Lyra McKees venner, familie og partner, heter det videre.

Gruppen bekrefter at McKee ikke var et mål i seg selv, men at de skjøt mot politiet, som gruppen omtaler som «tungt bevæpnede styrker underlagt den britiske kronen». Utbrytergruppen mener opptøyene ble provosert fram av britene.

– Vi har gitt våre frivillige instruks om å være ytterst forsiktige i fremtidige trefninger med fienden, står det også i uttalelsen som er signert T. O'Neill.

Den 29 år gamle journalisten døde etter å ha blitt skutt i hodet mens hun var på jobb og dekket opptøyer i byen Derry skjærtorsdag. Politiet tror hun ble truffet av skudd fra noen som skjøt mot politiet. Overvåkingsvideo viser en bevæpnet mann med svart ansiktsmaske som sikter på politiet.

Politiet mente allerede tidlig i etterforskningen at Nye IRA sto bak torsdagens opptøyer der biler ble påtent og brannbomber ble kastet av maskerte menn. Nye IRA er en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), som formelt ble oppløst etter fredsavtalen i 2008.

DREPT: Journalist Lyra McKee. Foto: AFP

Forsvaret legger fram årsrapport

Forsvarssjefen, admiral Haakon Bruun-Hanssen, la klokka 10.00 i dag fram Forsvarets årsrapport i VIP-rommet i Glacis gate 1 i Oslo.

Forsvarssjefen vil etter presentasjonen overrekke årsrapporten til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Svekket etter Helge Ingstad

I rapporten slår Bruun-Hanssen fast at fregatten KNM Helge Ingstads havari har påvirket Forsvarets kapasitet.

- Forsvarets operative evne til sjøs er svekket etter ulykken med KNM Helge Ingstad i november 2018, skriver Bruun-Hanssen i sin beretning.

- Selv om vi seiler mer med de øvrige fregattene for å kompensere for bortfallet, er vår militære kapasitet redusert, konstaterer admiralen.

Bruun-Hanssen skriver videre at en bedre balanse mellom nasjonale ambisjoner og tilgjengelige ressurser bør forberedes i neste langtidsplan.

Årsrapporten legges fram tirsdag formiddag. Den gir et overordnet bilde av Forsvarets aktivitet gjennom 2018.

Forventede kostnader

I rapporten anslås det at forventede kostnader knyttet til heving, sikring og transport av KNM Helge Ingstad vil komme på 726 millioner kroner.

Fregatten havarerte 8. november i fjor etter en kollisjon med et tankskip.

- Havariet vil påvirke Forsvarets operative evne, leveranser og beredskap, heter det i rapporten.

Samlet historisk anskaffelseskostnad for fregatten og andre eiendeler på fartøyet anslås nå til 4,3 milliarder kroner. Samtidig er det knyttet usikkerhet til verdien av fartøyet etter havariet.

Varsling

Det framgår under presentasjonen at Forsvaret har mottatt flere henvendelser til varslingskanalen.

- Det er økt antall varsler til varslingskanalen, særlig siste del av 2018. Dette er ikke innenfor seksuell trakassering, sier forsvarssjefen.

- Større alvor

Under presentasjonen sa forsvarssjefen at sikkerhetspolitiske situasjonen er preget av et større alvor og raske endringer mange steder i verden.

- Den sikkerhetspolitiske situasjonen krever ytterligere styrking av Forsvaret også i tida framover. Det er særlig behov for å styrke land- og sjøstridskreftene, men også bemanninga av flere fagområder, påpeker han.

- Den sikkerhetspolitiske situasjonen har etter min vurdering forverret seg i løpet av 2018. Utfordringene har ikke endret karakter, men de er blitt mer tydelige og tilspisset mellom vår nabo i øst, Russland, og NATO, sa Bruun-Hanssen.

- Russland har forsterket sin utstrakte påvirkning i Europa med en rekke ulike virkemidler. Vi ser en økt utplassering av langtrekkende presisjonsvåpen, både langs den nordlige kysten i Arktis og på grensen mot Vest-Europa, fremholdt admiralen.

Han viste også til en betydelig utvikling av våpensystemer, herunder mellomdistanse kjernevåpen, i det russiske forsvaret, i 2018.

- Det russiske forsvaret øver mye og stadig mer komplekst og lenger borte fra sitt tradisjonelle kjerneområde lengst øst i Barentshavet, sa Bruun-Hanssen.

Han viste til at redusert varslingstid fra russisk side er blitt en «ny normal» som Norge må forholde seg til, blant annet ved økt norsk tilstedeværelse i nord både til sjøs og i luften.

Foto: Fredrik Hagen / Scanpix

Hus overtent i Råde

Rett over klokka 07.30 melder politiet i Øst om brann i en bolig i Råde. Boligen skal være overtent.

Samtidig som det opplyses om at ingen skal oppholde seg i boligen, skriver politiet at de ikke har kontroll på fem personer som har tilknytning til boligen.

- Vi har nå fått kontakt med en av de som bor på adressen. Ut i fra de opplysninger vi nå har fått konkluderer vi med at det ikke er personer inne i huset som brenner, melder politiet klokka 08.30.

Nytt jordskjelv rammer Filippinene

Et jordskjelv med styrke 6.3 har rammet Tutubigan, Filippinene, melder det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Tsunamivarsel har blitt sendt ut.

I går mistet minst 15 personer livet da to bygninger raste sammen under et jordskjelv på Filippinene.

Tre døde ble funnet under restene av en sammenrast bygning i byen Porac. En eldre kvinne og hennes barnebarn ble knust under en annen bygning som raste sammen i byen Lubao, opplyser guvernør Lilia Pineda til fjernsynsstasjonen ABS-CBN.

Jordskjelvet førte til strømbrudd som gjorde arbeidet vanskelig for redningsarbeiderne etter mørkets frambrudd, la hun til.

Skjelvet rammet den nordlige delen av landet sent mandag ettermiddag og ble målt til en styrke på 6,1, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Skjelvet kunne merkes også i hovedstaden der bygninger ristet og tusenvis av folk ble evakuert fra kontorbygninger.

24 mennesker er fortsatt savnet etter mandagens skjelv, de fleste av dem i forbindelse med et supermarked som kollapset. Det pågår en kamp mot klokka i håp om å finne og grave fram så mange overlevende som mulig.

Bil kjørte i lyktestolpe

Sør-Øst politidistrikt melder at en personbil har kjørt i ei lyktestolpe ved Bliksekilen på Åsgårdstrandsveien.

- Det er ingen personskade, skriver politiet i en oppdatering.

Det ligger en lyktestolpe over en strømledning langs veien. Politiet dirigerer trafikken på veien, og E-verket er på stedet.

Klokka 8,25 melder politiet at E-verket har ryddet på stedet. Fører, en mann i 60 årene fra Tønsberg, blir fulgt opp med sin fastlege.

Bilberging er varslet og på vei for å ta med bilen

Lars Martin Gimse

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.