Annonse

Nyhetsstudio

FN: Menneskerettighetskrise i Iran

Menneskerettighetssjef for FN, Volter Turk, sier at det menneskerettighetskrise i Iran, melder Reuters.

Ifølge Turk er det så langt 14 000 mennesker, inkludert barn, som har blitt arrestert i forbindelse med protester i Iran.

Han er dypt bekymret for økningen av henrettelser i landet og for at undersøkelser av Mahsa Amins død ikke har møtt internasjonale standarder.

FNs menneskerettighetsråd tar opp situasjonen i Iran på et hastemøte torsdag. Rådet vurderer å starte en gransking av myndighetenes brutale framferd, melder NTB.

Ifølge Reuters er Iran imot forslaget og kaller det for skammelig.

I over to måneder har det over hele Iran vært en bølge av demonstrasjoner mot presteregimet i kjølvannet av at en ung kvinne døde i moralpolitiets varetekt. Myndighetene har svart på protestene på en svært brutal måte, skriver NTB.

Annonse

Boligbrann i Finnmark

Nødetatene rykket søndag morgen ut til en brann i en bolig i Honningsvåg i Finnmark. Det skriver politiet på Twitter.

- Brannvesenet har iverksatt slukking. Politi iverksatt evakuering av nærliggende hus.

Annonse

Israelske medier: Angrep mot Gaza etter rakettangrep mot Israel

Det israelske forsvaret (IDF) har angrepet mål på Gazastripen, melder israelske medier. Det skjer etter at militante palestinere skjøt en rakett mot Israel.

IDF gjennomførte angrep mot flere mål på Gazastripen natt til søndag, ifølge israelske medier, blant dem Haaretz og Ynet.

En våpenfabrikk tilhørende Hamas ble rammet i angrepet, og det som omtales som en «terrorist-tunnel» tilhørende Hamas på den sørlige delen av Gazastripen, ble også truffet i det israelske angrepet, ifølge Jerusalem Post.

Angrepet ble gjennomført etter at militante palestinere på Gazastripen skjøt en rakett som slo ned i et åpent område i kibbutzen Nahal Oz sør i Israel, like ved grensen mot Gazastripen, lørdag kveld. Det var det første rakettangrepet mot Israel på en måneds tid.

Palestinske kilder opplyste tidligere lørdag til Haaretz at militante palestinere da forberedte seg på et motangrep fra Israel etter rakettangrepet, og at forsøk på hindre eskalering var på gang.

Egyptisk etterretning er i tett kontakt med palestinske fraksjoner og advarer dem mot å eskalere situasjonen, ifølge Jerusalem Post.

Natt til søndag hadde ingen gruppe påtatt seg ansvaret for rakettangrepet mot Israel.

(NTB)

Annonse

20 lam gikk tapt i brann i Nordland

Rundt 20 lam brant inne da det begynte å brenne i en driftsbygning i Beiarn kommune i Salten natt til søndag.

Driftsbygningen brant helt ned, opplyser politiet. Nødetatene fikk melding om brannen fem minutter over midnatt natt til søndag.

– Det var rundt 200 sauer i fjøset, så de fleste ble reddet ut, men 20 lam ble igjen, forteller operasjonsleder Lars Halvorsen i Nordland politidistrikt til NTB.

Han forteller at brannen trolig startet i en traktor, som så førte til at bygningen begynte å brenne. Da brannmannskapene kom fram var fjøset overtent og ikke mulig å redde.

Sauene som ble berget ut skal være ute natt til søndag. Men i løpet av søndag regner de med å finne en midlertidig løsning for dyrene, ifølge operasjonslederen. En veterinær er tilkalt for å se til dyrene som overlevde brannen.

(NTB)

Annonse

IS påtar seg ansvar for ambassadeangrep i Afghanistan

IS påtar seg ansvaret for fredagens angrep på Pakistans ambassade i Kabul. Ambassadøren kom uskadd fra det, en livvakt ble kritisk såret.

Det fremkommer i en uttalelse fra en regional IS-gruppe som den amerikanske organisasjonen Site, et nettsted som overvåker blant annet jihadistiske nettsider, viser til.

I meldingen lørdag heter det at IS hadde «angrepet den frafalne pakistanske ambassadøren og hans vakter».

Pakistans statsminister Shehbaz Sharif har sagt at fredagens angrep var et attentatforsøk rettet mot ambassadøren, og han krever at saken etterforskes.

En talsmann for politiet i Kabul sier at en mistenkt mann er pågrepet i saken og at to våpen er beslaglagt etter at afghanske sikkerhetsstyrker hadde gjennomsøkt en bygning i nærheten.

En talsperson for ambassaden opplyser til det franske nyhetsbyrået AFP at det var en enslig angriper som «kom fram etter å ha skjult seg bak hus og begynte å skyte».

Utenriksdepartementet i Kabul har i en uttalelse fordømt angrepet på det sterkeste og lover å spore opp og straffe de ansvarlige.

Skytingen mot ambassaden kom dagen etter at den pakistanske regjeringen krevde at Taliban-regimet i Afghanistan hindrer at det blir planlagt terrorangrep mot Pakistan på afghansk jord.

Tidligere i uken tok pakistansk Taliban ansvar for et selvmordsangrep sørvest i Pakistan. Fire mennesker ble drept av bomben, som så ut til å være rettet mot politifolk som skulle beskytte helsearbeidere som vaksinerer folk mot polio.

(NTB)