Annonse

Nyhetsstudio

Russisk Unesco-ambassadør trekker seg

Alexander Kuznetsov, den russiske komitélederen for Unescos verdensarvliste har trukket seg, ifølge den franske avisa Les Echos.

- Oppsigelsen til Russlands ambassadør til Unesco vil avslutte en fastlåst stilling i nøkkelgruppa han var sjef for, med ansvar for å bevare kulturminner rundt om i verden, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Etter at Russland invaderte Ukraina i februar, har Kuznetsov rolle tilsynelatende vært en utfordring for organisasjonen.

- Med Kuznetsovs oppsigelse vil kommiteen være i stand til å raskt utpeke en ny president og gjennoppta sine aktiviteter, forteller en ikke navngitt FN-diplomat til AFP.

Annonse

Japan varsler om mulig tsunamirisiko

Japans meteorologiske institutt følger søndag morgen med på en mulig risiko for at en tsunami kan ramme landet etter et vulkanutbrudd i Indonesia.

Vulkanutbruddet i Indonesia skjedde klokken 3.18 natt til søndag norsk tid. Utbruddet kan utløse en tsunami som kan nå Okinawa-prefekturet så tidlig som klokken 6.30 søndag morgen norsk tid, melder Reuters.

Indonesia har oppdatert vulkanfarevarselet til høyeste nivå, ifølge AFP. Det er så langt ikke meldt om noen skadde, men myndighetene fraråder reiser i området rundt vulkankrateret.

Opplysningene fra det japanske meteorologiske instituttet er viderebrakt av kringkasteren NHK.

Ved 6.30-tiden søndag morgen norsk tid forelå det ingen ytterligere opplysninger om tsunamirisikoen.

Okinawa er Japans sørligste prefektur og består av en rekke øyer.

Annonse

Hundrevis av død sel skylt i land på russisk kyst

Flere hundre døde seler har skylt i land på den russiske kysten av Kaspihavet, verdens største innsjø.

Det er funnet mellom 650 og 700 døde seler i havnebyen Makhatsjkala, hovedstaden i den russiske republikken Dagestan, opplyser lokale myndigheter.

Selene er av den truede arten kaspisel. Kaspiselen har vært listet som truet dyreart siden 2008.

Det siste århundret har bestanden av denne selarten falt med rundt 90 prosent, i stor grad som følge av forurensning fra oljeutvinning og raffinering.

Selene er ofte ofre for oljeutslipp og overfiske, og arten er også utsatt for krypskyttere.

Russiske myndigheter opplyser at etterforskning er igangsatt for å finne ut årsaken til massedødsfallet.

(©NTB)

Annonse

Morgennytt

Bolighus i brann i Honningsvåg
En enebolig i Honningsvåg i Finnmark står i brann tidlig i morgentimene. Fire nabohus er evakuert. Meldingen om brannen kom inn til nødetatene rundt klokken 5.
Israelske luftangrep mot Gazastripen
Det israelske forsvaret (IDF) har angrepet mål på Gazastripen i natt. Ifølge Jerusalem Post var angrepene rettet mot en våpenfabrikk og det som omtales som en «terrorist-tunnel», begge tilhørende Hamas.
Overlegen: Slank med egen metode
Hun er en av landets mest kjente eksperter på kosthold, overvekt og vektnedgang. For første gang avslører overlege Samira Lekhal sin private metode - metoden og kostholdsplanen som holder henne frisk, sterk og slank.

Annonse

Boligbrann i Finnmark

En enebolig i Honningsvåg i Finnmark står i brann tidlig søndag morgen. Fire nabohus er evakuert på grunn av spredningsfaren, og det brennende huset kan neppe reddes.

Meldingen om brannen kom inn til nødetatene rundt klokken 5.

– Det er en person registrert bosatt på adressen. Vi vet ikke om det bor flere der, for eksempel leieboere, sier operasjonsleder Einride Hals i Finnmark politidistrikt til NTB.

Rundt 06:30 forteller politiet til Dagbladet at brannvesenet måtte trekke litt tilbake på grunn av flammene.

Politiet kan heller ikke bekrefte at alle i boligen er gjort rede for.

– Vi holder på å sjekke det ut, sier operasjonslederen.

Brannvesenet er i gang med slokking og fire bolighus i nærheten er evakuert.

– Det blåser en del og spredningsfaren er reell. Boligen som brennes kan ikke berges, og vil trolig brenne ned. Det har heller ikke vært mulig å gå inn der, forteller vaktleder Terje Olsen på 110-sentralen i Finnmark til NTB.

Han opplyser at brannmannskapene har fått bistand fra Avinor for å få nok vann til slokkearbeidet.

(Dagbladet/NTB)