Annonse

Nyhetsstudio

Barentssekretariatet legger ned kontorene i Russland – alle ansatte blir sagt opp
Foto: Heiko Junge / NTB

Barentssekretariatet legger ned kontorene i Russland – alle ansatte blir sagt opp

Barentssekretariatet legger ned kontorene i Russland. Alle ansatte i Russland sies derfor opp.

Kontorene i Arkhangelsk, Murmansk og Narjan-Mar legges ned fra 1. februar neste år, opplyser Barentssekretariatet.

- Vi har en gjeng med svært dyktige kolleger på våre kontorer i Russland. Det er trist at vi har havnet i den situasjonen vi er i nå, sier daglig leder Lars Georg Fordal.

Avgjørelsen kommer som en konsekvens av de utfordringene Russlands krig mot Ukraina har skapt for samarbeidet i Barents. Krigen har ført til redusert arbeidsmengde og gjort det praktisk vanskeligere å opprettholde kontorene i Russland, ifølge Fordal.

Barents Press International ble opprettet etter at Sovjetunionen falt, og har holdt arbeidet gående i snart 30 år. Nettverket, som har medlemmer fra Norge, Sverige, Finland og hittil Russland, jobber for mediefrihet og journalisters arbeidsforhold - blant annet.

- Ting har gradvis forverret seg de siste åra, særlig etter invasjonen i februar. Nå er vi kommet til et punkt hvor vi enstemmig har vedtatt at det er for farlig å fortsette å ha kontakt, sa styreleder i Barents Press Norge, Amund Trellevik, til Børsen.

Fra 1. desember blir det gjeldende en ny lov i Russland, som gjør det straffbart for russere å være under utenlandsk påvirkning.

- Hva det betyr, aner vi ikke. Men det er en typisk russisk lov som er så vag og bred at den i prinsippet kan brukes til å arrestere og forfølge hvem som helst. For oss er det viktig ikke å sette våre russiske kolleger i fare, påpekte Trellevik.

(NTB/Dagbladet)

Annonse

Morgennytt

Bolighus i brann i Honningsvåg
En enebolig i Honningsvåg i Finnmark står i brann tidlig i morgentimene. Fire nabohus er evakuert. Meldingen om brannen kom inn til nødetatene rundt klokken 5.
Israelske luftangrep mot Gazastripen
Det israelske forsvaret (IDF) har angrepet mål på Gazastripen i natt. Ifølge Jerusalem Post var angrepene rettet mot en våpenfabrikk og det som omtales som en «terrorist-tunnel», begge tilhørende Hamas.
Overlegen: Slank med egen metode
Hun er en av landets mest kjente eksperter på kosthold, overvekt og vektnedgang. For første gang avslører overlege Samira Lekhal sin private metode - metoden og kostholdsplanen som holder henne frisk, sterk og slank.

Annonse

Boligbrann i Finnmark

En enebolig i Honningsvåg i Finnmark står i brann tidlig søndag morgen. Fire nabohus er evakuert på grunn av spredningsfaren, og det brennende huset kan neppe reddes.

Meldingen om brannen kom inn til nødetatene rundt klokken 5.

– Det er en person registrert bosatt på adressen. Vi vet ikke om det bor flere der, for eksempel leieboere, sier operasjonsleder Einride Hals i Finnmark politidistrikt til NTB.

Politiet kan heller ikke bekrefte at alle i boligen er gjort rede for.

– Vi holder på å sjekke det ut, sier operasjonslederen.

Brannvesenet er i gang med slokking og fire bolighus i nærheten er evakuert.

– Det blåser en del og spredningsfaren er reell. Boligen som brennes kan ikke berges, og vil trolig brenne ned. Det har heller ikke vært mulig å gå inn der, forteller vaktleder Terje Olsen på 110-sentralen i Finnmark til NTB.

Han opplyser at brannmannskapene har fått bistand fra Avinor for å få nok vann til slokkearbeidet.

(NTB)

Annonse
Israelske medier: Angrep mot Gaza etter rakettangrep mot Israel
Foto: AP/NTB

Israelske medier: Angrep mot Gaza etter rakettangrep mot Israel

Det israelske forsvaret (IDF) har angrepet mål på Gazastripen, melder israelske medier. Det skjer etter at militante palestinere skjøt en rakett mot Israel.

IDF gjennomførte angrep mot flere mål på Gazastripen natt til søndag, ifølge israelske medier, blant dem Haaretz og Ynet.

En våpenfabrikk tilhørende Hamas ble rammet i angrepet, og det som omtales som en «terrorist-tunnel» tilhørende Hamas på den sørlige delen av Gazastripen, ble også truffet i det israelske angrepet, ifølge Jerusalem Post.

Angrepet ble gjennomført etter at militante palestinere på Gazastripen skjøt en rakett som slo ned i et åpent område i kibbutzen Nahal Oz sør i Israel, like ved grensen mot Gazastripen, lørdag kveld. Det var det første rakettangrepet mot Israel på en måneds tid.

Palestinske kilder opplyste tidligere lørdag til Haaretz at militante palestinere da forberedte seg på et motangrep fra Israel etter rakettangrepet, og at forsøk på hindre eskalering var på gang.

Egyptisk etterretning er i tett kontakt med palestinske fraksjoner og advarer dem mot å eskalere situasjonen, ifølge Jerusalem Post.

Natt til søndag hadde ingen gruppe påtatt seg ansvaret for rakettangrepet mot Israel.

(NTB)

Annonse

20 lam gikk tapt i brann i Nordland

Rundt 20 lam brant inne da det begynte å brenne i en driftsbygning i Beiarn kommune i Salten natt til søndag.

Driftsbygningen brant helt ned, opplyser politiet. Nødetatene fikk melding om brannen fem minutter over midnatt natt til søndag.

– Det var rundt 200 sauer i fjøset, så de fleste ble reddet ut, men 20 lam ble igjen, forteller operasjonsleder Lars Halvorsen i Nordland politidistrikt til NTB.

Han forteller at brannen trolig startet i en traktor, som så førte til at bygningen begynte å brenne. Da brannmannskapene kom fram var fjøset overtent og ikke mulig å redde.

Sauene som ble berget ut skal være ute natt til søndag. Men i løpet av søndag regner de med å finne en midlertidig løsning for dyrene, ifølge operasjonslederen. En veterinær er tilkalt for å se til dyrene som overlevde brannen.

(NTB)