Annonse

Nyhetsstudio

Orban lover Nato-ja til Sverige og Finland i starten av neste år
Foto: Frantisek Ivan / AP / NTB

Orban lover Nato-ja til Sverige og Finland i starten av neste år

Ungarns statsminister Viktor Orban sier landet vil si ja til svensk og finsk Nato-medlemskap tidlig neste år.

Ungarn har, i likhet med Tyrkia, holdt igjen ratifiseringen av medlemssøknaden til de to nordiske landene, men har hele tiden lovet å samtykke til innmeldingen. På et pressetreff i Slovakia gjentok han at Ungarn støtter Sveriges og Finlands ønske om medlemskap, skriver Bloomberg.

Godkjenningen kommer når den ungarske nasjonalforsamlingen samles igjen til sitt første møte på nyåret, forsikrer Orban. I Slovakia torsdag har flere av hans samarbeidspartnere i Øst-Europa lagt press på den ungarske statsministeren for å jobbe raskere med ratifiseringen.

Selv om Ungarns godkjenning er nødvendig, har den liten praktisk betydning så lenge Tyrkia holder igjen. Alle Nato-landene må gi sin velsignelse før utvidelsen er et faktum.

(NTB)

Annonse

Nettproblemer for Telia-kunder flere steder

Telia-kunder flere steder i landet har problemer med fastnettet, melder selskapet selv ved 12.50-tida torsdag.

- Jeg kan bekrefte at vi for øyeblikket har problemer med fastnettet flere steder. Vi jobber med kartlegge hva som er årsaken og omfanget av hendelsen, og håper å få tilbake tjenestene så raskt som mulig. Vi beklager så mye til de som er berørte, skriver informasjonssjef i Telia, Daniel Barhom, til Dagbladet.

Brukerrapporter på Downdetector viser at rapporterte feilmeldinger for Telia har skutt i været ved 11-tida torsdag.

På sine nettsider skriver Telia at nedetid i fastnettet kan ha mange årsaker. Dagbladet har ikke fått svar på hvor mange kunder som er berørt av feilen.

Annonse
VG: 41 år gammel mann tiltalt for drapet på Fevziye (50)
Fevziye Kaya Sørebø ble 50 år gammel. Bilde tatt under et veldedighetsarrangement i 2019. Foto: Bjørnar Evenshaug

VG: 41 år gammel mann tiltalt for drapet på Fevziye (50)

Politiet mener mannen som skjøt og drepte tobarnsmoren Fevziye Kaya Sørebø (50) på Frogner i Oslo i fjor er en 41 år gammel mann fra Bærum. Det skriver VG.

Mannen er tiltalt for drap.

– Det er tatt ut en tiltale for forsettlig drap og det er en tiltalt. Det er skjerpende at det har skjedd på et offentlig sted. Vi vil bruke hovedforhandlingen for å utdype hva som er avgjørende for skyldspørsmålet og straffeutmålingen, sier statsadvokat Aud Gravås ved Oslo statsadvokatembeter til avisa.

Mannen har tidligere erkjent straffskyld. Hans forsvarer, Ole Petter Drevland, opplyser VG om at mannen og hans familie er informert om tiltalen.

- Han og familien er informert. Tiltalen er i tråd med skylderkjennelsen, så det er ingenting å si på det. Tiltalen er som forventet, sier Drevland.

Annonse
FHI: Kan bli epidemi-økning inn mot jula
Foto: Lise Åserud / NTB

FHI: Kan bli epidemi-økning inn mot jula

Folkehelseinstituttet åpner for at en økning av Covid-19, influensa og RSV-infeksjoner kan føre til belastning på helsetjenestene dersom tilfellene øker inn mot jula. Det skriver de i sin siste ukesrapport.

- Det er mulig at alle tre epidemiene er betydelig større ved juletider. Den samlede belastningen på helsetjenesten kan bli stor. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, skriver FHI.

FHI legger imidlertid til at forekomsten av influensa og innleggelser med influensa foreløpig er lav, til tross for at den øker raskt.

- Økningen skjer tidligere enn normalt, og det ventes at sesongens influensaepidemi er i full gang fra siste halvdel av desember, skriver FHI.

Annonse
Snø skaper krevende kjøreforhold
Foto: Vegvesenet

Snø skaper krevende kjøreforhold

Store snømengder i Agder og Telemark skaper krevende kjøreforhold flere steder. Det melder Vegtrafikksentralen sør.

- Mannskaper er ute flere steder for å gjøre nødvendige tiltak. Kjør forsiktig, hold avstand og ta hensyn til brøytemannskapene, skriver de på Twitter.