Annonse

Nyhetsstudio

- Det blir uutholdelig
Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret

- Det blir uutholdelig

Vinteren er i ferd med å feste grepet i Ukraina. I løpet av bare noen dager vil det bli uutholdelig enkelte steder, mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

- I flere uker har russerne angrepet særlig kraftforsyning og varmesentraler. Vann, varme og bensinpumper går. Det vil bli så kaldt i noen av disse byene at vi må påberegne en større flyktningbølge framover, sier han til Dagbladet.

De siste ukene har det vært flere angrep mot infrastruktur i Ukraina. Det kan se ut til at landets strømnett er i ferd med å bli tatt helt ned, og nesten fullstendig ødelagt over tid, mener Karlsen.

- Angrepene kommer til å fortsette så lenge russerne har missiler og iranske droner. Mer luftvern kan hjelpe Ukraina, men det vil aldri være hundre prosent stans på alle angrep. Ødeleggelsene er også så store at det vil bli vedvarende lange strømproblemer, uansett om de klarer å stoppe beskytningen, sier han.

Zelenskyj skrev for en stund siden på sin Telegram-kanal at krigens nåværende fase er begynnelsen på slutten. Karlsen vurderer det annerledes.

- Jeg tror nok dessverre at det er langt igjen til slutten. Konflikten starta i 2014 og ikke nå i februar, så i verste tilfelle kan man være utsatt for en konflikt i flere år framover.

Han ser heller ikke bort fra at russerne vil mobilisere ytterligere framover. Karlsen tror imidlertid at det er begrenset hva russerne vil klare å få til.

- Når det fryser på, vinteren kommer og det blir lettere å bevege seg utenfor veiene, så skal vi ikke se bort fra nye ukrainske offensiver. Jeg tviler på at russerne er i stand til å gjøre veldig mye.

Annonse

Østfoldbanen stengt mellom Oslo og Ski

Østfoldbanen er stengt mellom Oslo og Ski etter at en kjøreledning har falt ned på sporet.

Toget har stoppet å gå mellom Oslo og Ski etter at en kjøreledning har falt ned på sporet ved Kolbotn. Det opplyser pressevakt i Bane Nor, Dag Svinsås, til NTB.

– Ingen personer har blitt skadd i forbindelse med hendelsen, sier Svinsås.

Torsdag ettermiddag skriver Bane Nor i en pressemelding på sine nettsider at Østfoldbanen fortsatt er stengt.

Linjene L2, L21, L22 og R20 er berørt av feilen.

Vy henviser de reisende som skal sørover, til å benytte seg av buss mellom Oslo og Kolbotn. Det settes opp buss for de reisende med regiontoget R20 mellom Oslo og Vestby.

Torsdag morgen var det også store forsinkelser i togtrafikken vest for Oslo grunnet en signalfeil. Denne feilen er nå rettet.

(NTB)

Annonse

Norge har vedtatt pristak på russisk olje

Norge har innført et pristak på 60 dollar per fat for råolje fra Russland, skriver Utenriksdepartementet (UD) i en pressemelding.

Dette tilsvarer pristaket vedtatt av EU og G7-landene.

Oljepristaket skal bidra til å minske Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjelan og redusere Russlands evne til å finansiere den folkerettsstridige krigen i Ukraina.

- Norge fortsetter å stå sammen med EU og andre allierte om sanksjonene mot Russland, for å opprettholde presset på landets regjering og støttespillere, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Det eksisterer allerede et forbud mot import, kjøp og overføring av russisk olje til Norge, EU og tredjeland, som trådte i kraft 5. desember.

Med innføringen av pristaket gis det unntak fra forbudet mot å yte faglig bistand, formidlingstjenester, finansiering og finansiell bistand, for transport, handel og formidling av russisk råolje solgt under det fastsatte pristaket, skriver UD.

Annonse

Feil som skapte Telia-trøbbel er rettet

Torsdag har Telia-kunder flere steder i landet opplevd problemer med fastnettet. Selskapet meldte selv om feilen ved 12.50-tida.

Brukerrapporter på Downdetector viser at rapporterte feilmeldinger for Telia skøyt i været ved 11-tida torsdag.

Klokka 13.45 opplyser informasjonssjef i Telia, Daniel Barhom, at feilen som forårsaket problemer med fastnettet er løst.

- Våre tjenester er nå på vei opp igjen, men det kan ta noe tid før alt fungerer som normalt. Vi beklager så mye ulempene feilen medførte for berørte kunder. Vi fortsetter å overvåke trafikken nøye, og anbefaler at kunder som fortsatt skulle oppleve problemer om å ta en omstart av utstyret deres, skriver Barhom i en SMS til Dagbladet.

Annonse
VG: 41 år gammel mann tiltalt for drapet på Fevziye (50)
Fevziye Kaya Sørebø ble 50 år gammel. Bilde tatt under et veldedighetsarrangement i 2019. Foto: Bjørnar Evenshaug

VG: 41 år gammel mann tiltalt for drapet på Fevziye (50)

Politiet mener mannen som skjøt og drepte tobarnsmoren Fevziye Kaya Sørebø (50) på Frogner i Oslo i fjor er en 41 år gammel mann fra Bærum. Det skriver VG.

Mannen er tiltalt for drap.

– Det er tatt ut en tiltale for forsettlig drap og det er en tiltalt. Det er skjerpende at det har skjedd på et offentlig sted. Vi vil bruke hovedforhandlingen for å utdype hva som er avgjørende for skyldspørsmålet og straffeutmålingen, sier statsadvokat Aud Gravås ved Oslo statsadvokatembeter til avisa.

Mannen har tidligere erkjent straffskyld. Hans forsvarer, Ole Petter Drevland, opplyser VG om at mannen og hans familie er informert om tiltalen.

- Han og familien er informert. Tiltalen er i tråd med skylderkjennelsen, så det er ingenting å si på det. Tiltalen er som forventet, sier Drevland.