Annonse

Nyhetsstudio

Gravde etter savnede Abdullahi - ingen funn
Foto: Politiet

Gravde etter savnede Abdullahi - ingen funn

Politiet i Hammerfest har de siste dagene foretatt nye søk etter savnede Abdullahi Dayib Mohamud (23), som har vært savnet i snart to år.

I går kom meldinga om at de skulle grave ved en område ved en nyoppført idrettshall.

- Dessverre har vi ikke gjort konkrete funn, sier Torstein Pettersen i Finnmark politidistrikt under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Han opplyser at det avgrensede området der det er gravd, i forkant var undersøkt med teknisk utstyr som ga utslag på at noe lå i grunnen.

Etter det resultatløse søket skal politiet gjennomgå etterforskningen på nytt.

- Selv om vi stopper søket nå, betyr ikke det at vi stopper etterforskninga. Den pågår med full styrke, sier Pettersen.

Politiet har etterforsket saken bredt, med flere hypoteser. Hovedhypotesen er nå at Mohamud har vært utsatt for en kriminell handling som er forsøkt skjult.

Annonse

Kongressen fikk Trumps skattedokumenter

USAs finansdepartement opplyser at skattepapirene til tidligere president Donald Trump er overlevert til kontrollkomiteen i Kongressen.

Høyesterett avviste i forrige uke enstemmig Trumps siste appell om å hindre at justisdepartementet utleverte dokumentene om hans og noen av hans selskapers skatt de siste seks årene.

Trump nektet i valgkampen i 2016 å offentliggjøre sine skattepapirer, slik alle presidentkandidater i mange år har gjort, og det var først etter en årelang juridisk strid at komiteen til slutt fikk tilgang til opplysningene. Trump beskylder komiteen for å være politisk motivert.

Komiteen som nå skal granske papirene, tar seg blant annet av spørsmål om skattelovgivning. De får imidlertid ikke lang tid til å gå gjennom dem, siden republikanerne fra januar har flertall i Representantenes hus og dermed styrer komiteene.

(NTB)

Annonse

Anerkjenner hungersnød som folkemord

Tysklands nasjonalforsamling har vedtatt en resolusjon som kaller hungersnøden i Ukraina under Stalin på 30-årene, for folkemord.

Resolusjonsforslaget ble lagt fram i Forbundsdagen av de tre partiene i statsminister Olaf Scholz' regjeringskoalisjon – Sosialdemokratene SPD, De Grønne og FDP, samt kristeligdemokratene CDU/CSU.

Samtlige partier fordømte hungersnøden som Stalin anklages for å ha vært ansvarlig for, men to partier – ytre høyre-partiet AfD og venstrepartiet Die Linke, avsto fra å stemme for resolusjonen som ble vedtatt ved håndsopprekning.

I resolusjonen slås det fast at hungersnøden ikke var resultat av feilslåtte avlinger, men at den politiske ledelsen under Stalin var ansvarlig. Minst 3 millioner mennesker døde under hungersnøden, og noen mener dødstallet var langt høyere.

Historikerne er delt i spørsmålet om hungersnøden var folkemord. Hovedpoenget er om Stalin hadde som mål å drepe alle ukrainere for å slå ned en uavhengighetsbevegelse mot Sovjetunionen, eller om hungeren var resultat av en feilslått politikk kombinert med ugunstige naturforhold.

Uansett ligger hungersnøden, som ukrainerne kaller holodomor, bak en rotfestet bitterhet mot Russland i Ukraina. 17 andre land i verden har anerkjent hungerkatastrofen som folkemord.

I debatten ble det understreket at parlamentarikerne ved å fremme forslaget ikke var ute etter å nedtone tysk historie, inkludert nazistenes krigsforbrytelser i Sovjetunionen.

- Tvert imot har Tyskland på grunn av sin fortid et særlig ansvar for å markere forbrytelser mot menneskerettighetene og ta dem opp, sa Gabriela Heinrich fra SPD.

(NTB)

Annonse
Ba ikke Jens om råd
STATSMINISTER: Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Alf Simensen / NTB

Ba ikke Jens om råd

Jonas Gahr Støre (Ap) røper at det har en personlig oppside for ham at Jens Stoltenberg fortsatte i Nato. Men han spør ikke gamlesjefen om råd for å snu målingene.

Onsdag var Støre på middag med Stoltenberg og Tysklands statsminister Olaf Scholz etter møter i Berlin. Der fikk Støre møte sin gamle sjef igjen fra tiden da han var først utenriks- og så helseminister under Stoltenberg.

- Jeg ser ham jo fra tid til annen når han er i Norge, nå kan jeg gå tur med ham uten at jeg må melde fra i noen register. Det er en oppside ved at han fortsetter i Nato, sier Støre til NTB, med en referanse til de mulige habilitetsproblemene som kunne dukket opp hvis Stoltenberg ble sentralbanksjef som planlagt.

Stoltenberg fortsatte i stedet som Nato-sjef, der han håndterer den verste sikkerhetskrisen Europa har vært i på flere tiår. Ukraina-krigen og krisen i Europa overskygger også Støres hjemlige krise på meningsmålingene.

Støre sier han ikke fikk noen råd fra Stoltenberg om hvordan han kan snu den dårlige trenden på målingene.

- I forhold til sikkerheten i Europa er det så langt ned på listen at det ikke er noe tema, sier Støre.

- Så har jeg jobbet med Jens Stoltenberg i politikken før, da vi til og med var lavere enn vi er i dag. Det vi da viste var at grundig arbeid, kontakt med partiet, kontakt med velgerne og tålmodighet gjør at du kan komme tilbake. Det skal vi gjøre denne gang også, slår statsministeren fast.

(NTB)

Annonse

Brannvesenet: Alvorlig trafikkulykke i Hamarøy

E6 ved Ulvsvågskaret i Hamarøy kommune i Nordland ble onsdag kveld stengt etter en alvorlig trafikkulykke.

Politiet opplyser at de fikk melding om hendelsen klokken 21.46. Bilen havnet utfor veien i en slak høyresving om lag to mil sør for ferjeleiet på Bognes.

Operasjonsleder Ulf Slettan hos politiet i Nordland bekrefter overfor NTB at det er snakk om en alvorlig ulykke der kun én bil med en person er involvert.

– Det er ikke noe som tyder på at vær og føreforhold har bidratt til utforkjøringen, sier han ved 1-tiden natt til torsdag.

E6 ved ulykkesstedet er stengt. Det er omkjøring via riksvei 827.

(NTB)