Annonse

Nyhetsstudio

Får kontant svar fra Sverige
IKKE FORNØYD: Talskvinne for russisk UD, Marija Zakharova. Foto: NTB

Får kontant svar fra Sverige

Pressetalskvinne i det russiske utenriksdepartementet, Marija Zakharova, rasler nå med sablene mot Sverige. Det skjer etter at svenske myndigheter tidligere denne uka gikk til aksjon mot en luksusvilla i Stockholm og pågrep et ektepar som nå er mistenkt for spionasje.

De to hadde bodd i Sverige i over 20 år, og drev vellykket forretning i Sverige. Svenske myndigheter mistenker ekteparet for å ha drevet etterretning for Russland under dekke av forretningene.

Den russiske kvinnen i 60-åra er nå løslatt, men mistankten mot henne består.

Innen klokka 12 fredag må aktor beslutte om hennes mann, også russisk og i 60-årsalderen, skal løslates. Han er mistenkt for grov ulovlig etterretningsvirksomhet.

Russland er imidlertid ikke imponert over Sveriges håndtering av saken.

- Russland har ikke fått noe offisiell informasjon fra Sverige om dette, sier Zakharova, som videre kom med anklager.

- Etter vårt syn er mediedekningen av dette en del av et bredere antirussisk hysteri i Vesten. Den russofobiske kampanen har utviklet seg til spionmani i flere land, sier hun ifølge Aftonbladet.

Russland har kommet med liknende kritikk mot Norge i flere av de mye omtalte dronesakene her til lands, der russere har blitt pågrepet for droneflygning.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier følgende om utspillet.

- Jeg har ikke sett det utspillet, men jeg tror det er veldig få land som driver med antirussisk hysteri. Derimot er det mange land som mener at Russland holder på med forferdelig ting i Ukraina. Det er det som forener verden nå, sier Kristersson.

Annonse
Vant skjønnhetskonkurranse
Foto: AP/NTB

Vant skjønnhetskonkurranse

Nazaa'a viftet med øyevippene og viste fram et tannrikt smil foran kameraene da hun ble kåret som vinner av en skjønnhetskonkurranse for kameler i Qatar.

– Jeg synes vår kamel gjorde det bedre enn Ronaldo og Messi, spøkte Jassim al-Kuwari, som tilhører familien som eier Nazaa'a.

Skjønnhetskonkurranser for kameler holdes regelmessig i Midtøsten.

– Dette er kulturen vår. Dette er fra en tid for lenge siden, fra våre fedre og bestefedre. I dag er det en konkurranse, en skjønnhetskonkurranse. Vi liker disse kamelene. Vi gir dem navn. De er som en del av familien, sier al-Kuwari.

Nazaa'a var blant 15 kameler som kjempet om førstepremien. Konkurransen ble holdt fredag i ørkenen i Qatar, om lag 25 kilometer fra hovedstaden Doha og fotball-VM.

Det var også melkekonkurranse blant skjønnhetene, der toppremien på 40.000 kroner gikk til kamelen som produserte mest melk. Men skjønnhetskåring av renrasede hunnkameler var hovedattraksjonen. Nazaa'as førsteplass sikret eierne 535.000 kroner.

En lege var til stede og hadde som oppgave å forsikre seg om at det ikke var brukt fillere eller Botox for å gjøre kamelene enda vakrere. I desember i fjor ble nemlig et tosifret antall kameler diskvalifisert fra en tilsvarende konkurranse i Saudi-Arabia fordi det var blitt brukt kosmetiske produkter.

(NTB)

Annonse

Norge sender rakettvåpen for 280 millioner til Ukraina

Norge sender harde pakker til det ukrainske forsvaret og kjøper rakettvåpen for godt over en kvart milliard kroner, melder Vårt Land.

Innkjøpet blir presentert i statsbudsjettet som Støre-regjeringen la fram fredag i forrige uke. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser at regjeringen har omdisponert midler på årets budsjett for å kjøpe inn to våpen som skal doneres til Ukrainas hær:

* M72, et skulderfyrt engangsvåpen som særlig blir brukt mot pansrede kjøretøy.

* M141 en enkeltskudd, skulderfyrt rakettkaster, blir brukt mot tyngre panser.

– Det ukrainske forsvaret har stort behov for denne typen våpen, skriver Forsvarsdepartementet (FD) i budsjettproposisjonen.

I budsjettproposisjonen fra FD forklarer regjeringen den siste rakettvåpendonasjonen og tidligere våpendonasjoner med at «vi står overfor en grunnleggende og alvorlig rivalisering om verdier og verdisyn. Krigen i Ukraina er en del av dette bildet».

Våpnene Norge nå gir til Ukraina blir produsert ved Nammos anlegg i Norge og USA, opplyser pressekontakt Thorstein Korsvold i Nammo til Vårt Land.

Per november 2022 har Norge blant annet donert 4.000 panservernvåpen av typen M72, 22 artilleriskyts av typen M109, 14 pansrede IVECO-kjøretøy, mikrodroner av typen Black Hornet, rundt 160 Hellfire-missiler og utstyr som hjelmer, vester og feltrasjoner. Det går fram av en liste fra Forsvarsdepartementet.

(NTB)

Annonse

Macron møtte Musk

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han har hatt en «tydelig og ærlig» samtale med Twitter-eier Elon Musk under et besøk i New Orleans i USA.

I samtalen ga Macron uttrykk for bekymring knyttet til moderering av innhold på Twitter.

– Twitter må bestrebe seg på å få på plass klare brukervilkår, betydelig styrking av innholdsmoderering, og beskyttelse av ytringsfrihet for å kunne overholde europeisk regulering, skrev Macron på Twitter etter møtet med Musk i New Orleans fredag.

Macrons besøk i den tidligere franske byen var siste stoppested på presidentens USA-besøk denne uken.

(NTB)

Annonse

Synkehull i Grimstad

Politiet i Agder har fått melding om et synkehull i Storgaten i Grimstad.

Synkehullet skal har vært der siden i ettermiddag og politiet ber billister og andre være oppmerksomme.