Annonse

Nyhetsstudio

Ber kommunene bosette 35 000 flyktninger neste år
Foto: Alf Simensen / NTB

Ber kommunene bosette 35 000 flyktninger neste år

Under en pressekonferanse fredag ber statsminister Jonas Gahr Støre kommunene om å forberede seg på å ta imot mange flyktninger også til neste år. Estimatet er 35 000 flyktninger kan måtte bosettes i norske kommuner i 2023.

- Det kan bli færre, men det kan også bli flere. Denne situasjonen er uforutsigbar, sier han.

Det kan bli tøffere å bosette flyktningene i kommunene i 2023 enn i 2022, påpeker statsministeren.

- Presset på knappe ressurser vil øke, enda flere skal dele på lærere og fastleger. Det vil merkes av oss alle - men dette må vi klare sammen.

Han lover at regjeringen vil gjøre det de kan, for å bistå kommunene i jobben som skal gjøres.

- Vi vil følge situasjonen og justere det vi kommer med av tilrettelegging og støtte, slik at kommunene kan gjøre jobben.

I år er over 32000 flyktninger bosatt eller på vei til å bli bosatt, i alle landets kommuner. De fleste av disse er fra Ukraina.

- Jeg er stolt og takknemlig for alle som har gjort det mulig. Norske kommuner, lokalsamfunn, skoler, barnehager, frivillige og nabolag - det er mange som har tatt godt imot flyktningene som søker trygghet i landet vårt. Vi skal stille opp framover også. Sammen skal vi klare å gi flyktningene som kommer et trygt og godt opphold i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Pedersen oppfordrer kommunene til å fatte vedtak i tråd med anmodningen også for neste år.

- Jeg er svært imponert over innsatsen til kommunene, fylkeskommunene og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Kommunenes solide innsats er avgjørende for at vi skal lykkes, sier hun.

De nyeste anslagene tilsier at det vil komme 40 000 flyktninger både i år og til neste år, forteller Pedersen. Alle landets kommuner har tatt imot flyktninger.

- Vi er klar over at noen kommuner opplever kapasitetsutfordringer. Det er meldinger vi tar på alvor, og vi ser at kommunenes egenvurdering tilsier at kapasiteten ikke dekket behovet for 2023. Men er det noe vi har sett i 2022 - så er det hvor mange gode og kreative løsninger kommunene klarer å finne, sier hun.

Regjeringen legger til grunn at de fleste som fikk midlertidig beskyttelse i 2022, også blir værende i Norge til neste år. De siste anslagene tyder på at mange vil søke om videre beskyttelse.

Hittil i år har det kommet 33 232 søknader fra ukrainske asylsøkere til Norge. Blant dem er 15 754 kvinner, 6856 menn og 10 622 barn. Denne uka ble det registrert 475 nye asylsøkere, skriver NTB.

Annonse

Angivelig knivstikking i Lillestrøm

En person er fraktet til Ullevål sykehus etter en angivelig knivstikking på et utested i Lillestrøm, det forteller operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Den skadde er en mann i 20-årene og han skal ikke ha livstruende skader.

Politiet fikk først melding om et slagsmål på utestedet klokka 01:18 natt til lørdag.

- Da vi ankommer stedet viser det seg at en person angivelig har blitt knivstukket. Gjerningspersonen eller personene forlot stedet før politiet ankom, sier Samuelsen.

- De som var på stedet har beskrevet situasjonen som kaotisk, sier fortsetter operasjonslederen.

Annonse
Vant skjønnhetskonkurranse
Foto: AP/NTB

Vant skjønnhetskonkurranse

Nazaa'a viftet med øyevippene og viste fram et tannrikt smil foran kameraene da hun ble kåret som vinner av en skjønnhetskonkurranse for kameler i Qatar.

– Jeg synes vår kamel gjorde det bedre enn Ronaldo og Messi, spøkte Jassim al-Kuwari, som tilhører familien som eier Nazaa'a.

Skjønnhetskonkurranser for kameler holdes regelmessig i Midtøsten.

– Dette er kulturen vår. Dette er fra en tid for lenge siden, fra våre fedre og bestefedre. I dag er det en konkurranse, en skjønnhetskonkurranse. Vi liker disse kamelene. Vi gir dem navn. De er som en del av familien, sier al-Kuwari.

Nazaa'a var blant 15 kameler som kjempet om førstepremien. Konkurransen ble holdt fredag i ørkenen i Qatar, om lag 25 kilometer fra hovedstaden Doha og fotball-VM.

Det var også melkekonkurranse blant skjønnhetene, der toppremien på 40.000 kroner gikk til kamelen som produserte mest melk. Men skjønnhetskåring av renrasede hunnkameler var hovedattraksjonen. Nazaa'as førsteplass sikret eierne 535.000 kroner.

En lege var til stede og hadde som oppgave å forsikre seg om at det ikke var brukt fillere eller Botox for å gjøre kamelene enda vakrere. I desember i fjor ble nemlig et tosifret antall kameler diskvalifisert fra en tilsvarende konkurranse i Saudi-Arabia fordi det var blitt brukt kosmetiske produkter.

(NTB)

Annonse

Norge sender rakettvåpen for 280 millioner til Ukraina

Norge sender harde pakker til det ukrainske forsvaret og kjøper rakettvåpen for godt over en kvart milliard kroner, melder Vårt Land.

Innkjøpet blir presentert i statsbudsjettet som Støre-regjeringen la fram fredag i forrige uke. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser at regjeringen har omdisponert midler på årets budsjett for å kjøpe inn to våpen som skal doneres til Ukrainas hær:

* M72, et skulderfyrt engangsvåpen som særlig blir brukt mot pansrede kjøretøy.

* M141 en enkeltskudd, skulderfyrt rakettkaster, blir brukt mot tyngre panser.

– Det ukrainske forsvaret har stort behov for denne typen våpen, skriver Forsvarsdepartementet (FD) i budsjettproposisjonen.

I budsjettproposisjonen fra FD forklarer regjeringen den siste rakettvåpendonasjonen og tidligere våpendonasjoner med at «vi står overfor en grunnleggende og alvorlig rivalisering om verdier og verdisyn. Krigen i Ukraina er en del av dette bildet».

Våpnene Norge nå gir til Ukraina blir produsert ved Nammos anlegg i Norge og USA, opplyser pressekontakt Thorstein Korsvold i Nammo til Vårt Land.

Per november 2022 har Norge blant annet donert 4.000 panservernvåpen av typen M72, 22 artilleriskyts av typen M109, 14 pansrede IVECO-kjøretøy, mikrodroner av typen Black Hornet, rundt 160 Hellfire-missiler og utstyr som hjelmer, vester og feltrasjoner. Det går fram av en liste fra Forsvarsdepartementet.

(NTB)

Annonse

Macron møtte Musk

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han har hatt en «tydelig og ærlig» samtale med Twitter-eier Elon Musk under et besøk i New Orleans i USA.

I samtalen ga Macron uttrykk for bekymring knyttet til moderering av innhold på Twitter.

– Twitter må bestrebe seg på å få på plass klare brukervilkår, betydelig styrking av innholdsmoderering, og beskyttelse av ytringsfrihet for å kunne overholde europeisk regulering, skrev Macron på Twitter etter møtet med Musk i New Orleans fredag.

Macrons besøk i den tidligere franske byen var siste stoppested på presidentens USA-besøk denne uken.

(NTB)