Annonse

Nyhetsstudio

Gjenoppliver 48 500 år gammelt virus
Frossen tundra øst i Sibir. Foto: Global Warming Images/REX

Gjenoppliver 48 500 år gammelt virus

Et 48 500 år gammelt virus som har ligget i permafrost, er blitt gjenopplivet i et laboratorium. Formålet er å finne hva som venter oss om permafrosten tiner.

Det 48.500 år gamle viruset ble hentet opp fra 16 meters dybde i en sjø i Sakha-republikken i Russland. De franske forskerne har til sammen klart å karakterisere 13 ulike virus.

Faren er at når den enorme permafrosten i Sibir eventuelt tiner, kan dødelige sykdommer som i dag er utdødde vende tilbake. Virusene ligger fortsatt i frosten, og forskerne forsøker å finne ut om det fortsatt er liv i dem.

– Om fortidens virus forblir smittsomme etter å ha vært fryst i så lang tid, kommer andre typer også til å være det, sier Jean-Michael Claverie til tidsskriftet New Scientist.

Claverie er en av studiens forfattere. Virusene de presenterer smitter encellesorganismer, men ettersom de fortsatt har evnen til å smitte celler anser forskerne at det sier noe om andre virustyper.

(NTB)

Annonse

Morgennytt

Angivelig knivstikking i Lillestrøm
En person er fraktet til Ullevål sykehus etter en angivelig knivstikking på et utested i Lillestrøm.
Bensinstasjon ranet i Trondheim
Flere gjerningspersoner ranet en Circle K-stasjon på Tunga i Trondheim natt til lørdag.
Oppsiktsvekkende om kvinnelige jobb-psykopater
Forskning avslører hvordan psykopaten oppfører seg på jobben: På møter, i kantina og på jobbfester - som julebordet.

Annonse

Bil havnet på taket

Politiet er på stedet etter at en bil har kjørt av veien og havnes på taket ved Leknes i Nordland. Det skriver Nordland politidistrikt på Twitter.

Politiet skriver at to personer forlot stedet etter uhellet. Bilen er ikke registrert.

- Politiet er på stedet og gjør undersøkelser, skriver de klokka 07.00 lørdag morgen.

Overfor Lofotposten sier politiet at bilen må ha hatt høy fart. Politiet håper de to personene som forlot stedet oppsøker helsehjelp.

- Vi vet heller ikke skadeomfanget til de to. Det er litt skummelt for her har det store krefter i sving. Da kan ha pådratt seg indre skader. Det positive er at de er to og kan hjelpe hverandre, sier innsatsleder i politiet, Christian Grøttheim, til Lofotposten.

Annonse

Angivelig knivstikking i Lillestrøm

En person er fraktet til Ullevål sykehus etter en angivelig knivstikking på et utested i Lillestrøm, det forteller operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Den skadde er en mann i 20-årene og han skal ikke ha livstruende skader.

Politiet fikk først melding om et slagsmål på utestedet klokka 01:18 natt til lørdag.

- Da vi ankommer stedet viser det seg at en person angivelig har blitt knivstukket. Gjerningspersonen eller personene forlot stedet før politiet ankom, sier Samuelsen.

- De som var på stedet har beskrevet situasjonen som kaotisk, sier fortsetter operasjonslederen.

Annonse
Vant skjønnhetskonkurranse
Foto: AP/NTB

Vant skjønnhetskonkurranse

Nazaa'a viftet med øyevippene og viste fram et tannrikt smil foran kameraene da hun ble kåret som vinner av en skjønnhetskonkurranse for kameler i Qatar.

– Jeg synes vår kamel gjorde det bedre enn Ronaldo og Messi, spøkte Jassim al-Kuwari, som tilhører familien som eier Nazaa'a.

Skjønnhetskonkurranser for kameler holdes regelmessig i Midtøsten.

– Dette er kulturen vår. Dette er fra en tid for lenge siden, fra våre fedre og bestefedre. I dag er det en konkurranse, en skjønnhetskonkurranse. Vi liker disse kamelene. Vi gir dem navn. De er som en del av familien, sier al-Kuwari.

Nazaa'a var blant 15 kameler som kjempet om førstepremien. Konkurransen ble holdt fredag i ørkenen i Qatar, om lag 25 kilometer fra hovedstaden Doha og fotball-VM.

Det var også melkekonkurranse blant skjønnhetene, der toppremien på 40.000 kroner gikk til kamelen som produserte mest melk. Men skjønnhetskåring av renrasede hunnkameler var hovedattraksjonen. Nazaa'as førsteplass sikret eierne 535.000 kroner.

En lege var til stede og hadde som oppgave å forsikre seg om at det ikke var brukt fillere eller Botox for å gjøre kamelene enda vakrere. I desember i fjor ble nemlig et tosifret antall kameler diskvalifisert fra en tilsvarende konkurranse i Saudi-Arabia fordi det var blitt brukt kosmetiske produkter.

(NTB)