Annonse

Nyhetsstudio

Stoltenberg: - Prisen blir høy

- Dersom vi lar Putin vinne, vil prisen bli høy, sier Nato-leder Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Romania fredag.

- Freden vil ikke bli vedvarende dersom den aggressive siden vinner, sier han og gjentar viktigheten av å støtte Ukraina i krigen mot Russland.

- Vi skal ikke gi oss, legger han til.

Nato-sjefen sier Nato - over tid - vil jobbe for at Ukraina skal bli utstyrt på linje med Nato-land, heller enn med gammelt sovjetisk utstyr.

Stoltenberg understreker også at støtte med materiell som ikke er våpen er svært viktig for Ukraina.

- Krigen i Ukraina har vist vår farlige avhengighet av russisk gass, sier Stoltenberg.

De siste dagene har ukrainske byer blitt rammet av flere luftangrep. Stoltenberg gjentar at Nato støtter Ukraina med luftvernsystemer.

- De siste månedene har vi sett grusomme angrep mot sivile, sier han.

- Målrettede angrep mot sivile er krigsforbrytelser, og de som utfører det må holdes ansvarlige, sier Nato-lederen og peker på at angrepene må etterforskes.

Stoltenberg kommer med en klar beskjed til Tyrkia når det gjelder svensk og finsk Nato-medlemskap.

- I juni tok alle allierte en historiske avgjørelse, inkludert Tyrkia, om å invitere Sverige og Finland til alliansen, sier Stoltenberg og legger til:

- Allerede 28 allierte har ratifisert bestemmelsen i sine parlamenter. Jeg ber innstendig de to siste landene (Tyrkia og Ungarn. journ.anm) om å gjøre det samme, sier han.

- Jeg har formidlet den beskjeden til Tyrkia, sier Stoltenberg som sier han har snakket med president Erdogan om ratifisering av medlemskapene til Sverige og Finland.

Stoltenberg kommenterer også forsvarsalliansens relasjon til stormakten Kina.

- Kina er ikke en motstander, men de øker sin militære tilstedeværelse, sier han og legger til:

- Kina deler ikke våre verdier, sier han og viser til at kinesiske myndigheter slår hardt ned på protester i landet.

Nato-lederen legger vekt på at Nato-land må bli mindre avhengige av råstoffer fra autoritære stater, inkludert Kina.

Annonse

Angivelig knivstikking i Lillestrøm

En person er fraktet til Ullevål sykehus etter en angivelig knivstikking på et utested i Lillestrøm, det forteller operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Den skadde er en mann i 20-årene og han skal ikke ha livstruende skader.

Politiet fikk først melding om et slagsmål på utestedet klokka 01:18 natt til lørdag.

- Da vi ankommer stedet viser det seg at en person angivelig har blitt knivstukket. Gjerningspersonen eller personene forlot stedet før politiet ankom, sier Samuelsen.

- De som var på stedet har beskrevet situasjonen som kaotisk, sier fortsetter operasjonslederen.

Annonse
Vant skjønnhetskonkurranse
Foto: AP/NTB

Vant skjønnhetskonkurranse

Nazaa'a viftet med øyevippene og viste fram et tannrikt smil foran kameraene da hun ble kåret som vinner av en skjønnhetskonkurranse for kameler i Qatar.

– Jeg synes vår kamel gjorde det bedre enn Ronaldo og Messi, spøkte Jassim al-Kuwari, som tilhører familien som eier Nazaa'a.

Skjønnhetskonkurranser for kameler holdes regelmessig i Midtøsten.

– Dette er kulturen vår. Dette er fra en tid for lenge siden, fra våre fedre og bestefedre. I dag er det en konkurranse, en skjønnhetskonkurranse. Vi liker disse kamelene. Vi gir dem navn. De er som en del av familien, sier al-Kuwari.

Nazaa'a var blant 15 kameler som kjempet om førstepremien. Konkurransen ble holdt fredag i ørkenen i Qatar, om lag 25 kilometer fra hovedstaden Doha og fotball-VM.

Det var også melkekonkurranse blant skjønnhetene, der toppremien på 40.000 kroner gikk til kamelen som produserte mest melk. Men skjønnhetskåring av renrasede hunnkameler var hovedattraksjonen. Nazaa'as førsteplass sikret eierne 535.000 kroner.

En lege var til stede og hadde som oppgave å forsikre seg om at det ikke var brukt fillere eller Botox for å gjøre kamelene enda vakrere. I desember i fjor ble nemlig et tosifret antall kameler diskvalifisert fra en tilsvarende konkurranse i Saudi-Arabia fordi det var blitt brukt kosmetiske produkter.

(NTB)

Annonse

Norge sender rakettvåpen for 280 millioner til Ukraina

Norge sender harde pakker til det ukrainske forsvaret og kjøper rakettvåpen for godt over en kvart milliard kroner, melder Vårt Land.

Innkjøpet blir presentert i statsbudsjettet som Støre-regjeringen la fram fredag i forrige uke. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser at regjeringen har omdisponert midler på årets budsjett for å kjøpe inn to våpen som skal doneres til Ukrainas hær:

* M72, et skulderfyrt engangsvåpen som særlig blir brukt mot pansrede kjøretøy.

* M141 en enkeltskudd, skulderfyrt rakettkaster, blir brukt mot tyngre panser.

– Det ukrainske forsvaret har stort behov for denne typen våpen, skriver Forsvarsdepartementet (FD) i budsjettproposisjonen.

I budsjettproposisjonen fra FD forklarer regjeringen den siste rakettvåpendonasjonen og tidligere våpendonasjoner med at «vi står overfor en grunnleggende og alvorlig rivalisering om verdier og verdisyn. Krigen i Ukraina er en del av dette bildet».

Våpnene Norge nå gir til Ukraina blir produsert ved Nammos anlegg i Norge og USA, opplyser pressekontakt Thorstein Korsvold i Nammo til Vårt Land.

Per november 2022 har Norge blant annet donert 4.000 panservernvåpen av typen M72, 22 artilleriskyts av typen M109, 14 pansrede IVECO-kjøretøy, mikrodroner av typen Black Hornet, rundt 160 Hellfire-missiler og utstyr som hjelmer, vester og feltrasjoner. Det går fram av en liste fra Forsvarsdepartementet.

(NTB)

Annonse

Macron møtte Musk

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at han har hatt en «tydelig og ærlig» samtale med Twitter-eier Elon Musk under et besøk i New Orleans i USA.

I samtalen ga Macron uttrykk for bekymring knyttet til moderering av innhold på Twitter.

– Twitter må bestrebe seg på å få på plass klare brukervilkår, betydelig styrking av innholdsmoderering, og beskyttelse av ytringsfrihet for å kunne overholde europeisk regulering, skrev Macron på Twitter etter møtet med Musk i New Orleans fredag.

Macrons besøk i den tidligere franske byen var siste stoppested på presidentens USA-besøk denne uken.

(NTB)