Annonse

Nyhetsstudio

Skaper spekulasjoner - igjen
Kim Jong-un med datteren Ju-ae under oppskytingen av en interkontinental rakett. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB

Skaper spekulasjoner - igjen

For andre gang på få dager har Nord-Koreas leder Kim Jong-un vist fram sin datter, denne gangen i et møte med rakettingeniører.

I nordkoreanske medier omtales datteren som Kims «mest elskede» barn, noe som skaper spekulasjon om hun er hans utpekte etterfølger som allerede nå forberedes på oppgaven.

Datteren er trolig Kims andre barn. Hun heter Ju-ae og er trolig ni eller ti år gammel. Hun ble først vist fram for publikum forrige helg da hun sammen med faren overvar oppskytingen av en interkontinental ballistisk rakett.

Hun hadde da på seg en tjukk hvit boblejakke og røde sko mens hun gikk hånd i hånd med faren forbi et enormt missil ved oppskytingsrampen for raketter ved flyplassen i Pyongyang.

Søndag var hun ikledd en lang svart kåpe med pelskrage da hun var med på gruppefotos sammen med faren, rakettingeniørene, teknikere, tjenestemenn og andre som er involvert i utviklingen av Hwasong-17-raketten.

Det statlige nyhetsbyrået KCNA kalte henne Kims mest elskede barn og sendte samtidig ut en serie bilder av henne, arm i arm med faren.

Noen av bildene viser de to midt i en rad uniformerte soldater foran en diger rakett, mens andre viser henne mens hun snakker med faren og folk jubler i bakgrunnen. Moren Ri Sol-ju var ikke med på noen av bildene.

- Dette er virkelig ganske spesielt. Bildet av Kim Ju-ae sammen med sin far mens de tiljubles av teknikere og forskere som arbeider med rakettoppskytingen, støtter ideen om at hun nå posisjoneres til å bli en potensiell etterfølger, sier Ankit Panda ved Carnegie-stiftelsen for internasjonal fred.

Hun tror ikke det er tilfeldig at begge hennes første opptredener har vært i forbindelse med strategiske atomvåpen, som er Nord-Koreas viktigste forsvar.

Eksperter på Nord-Korea funderer på om Kim har forbigått sin førstefødte og valgt ut Ju-ae som sin etterfølger. Sørkoreanske medier har tidligere spekulert på at Kim har tre barn, født i 2010, 2013 og 2017, og at den første er en gutt og den yngste en datter.

(NTB)

Zelenskyj: - Russland ønsker at krigen drar ut
Foto: AFP/NTB

Zelenskyj: - Russland ønsker at krigen drar ut

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer søndag kveld med nok et rop om mer militær støtte til landet.

Presidenten peker spesielt på Donetsk-regionen og kaller situasjonen der veldig vanskelig.

- Russland ønsker at krigen drar ut, vi trenger raskere våpen-leveringer og nye typer våpen, sier Zelenskyj, ifølge Reuters.

40 personer evakuert etter jordras

SISTE: 40 personer og fem hunder er evakuert. Totalt 15 boliger.

Like før klokka 15 søndag ettermiddag fikk politiet melding om et jordras i Nordfjordeid.

Raset traff et hus, hvor to personer oppholdt seg. Personene kom seg ut og er uskadd.

Seinere ble det meldt om et nytt jordras over en vei, litt lenger vest enn det første raset.

Verken personer, dyr eller kjøretøy er savnet, skadd eller truffet av rasene.

Det er opprettet samlingsplass for de det gjelder, på rådhuset i Nordfjordeid.

Geolog er varslet å ankomme stedet mandag morgen.

Klokka 21.15 melder også politiet i Møre og Romsdal at det har gått et mindre jordras i Stranda sentrum. Raset har gått i et boligfelt, men ingen hus eller personer er involvert.

Også der evakueres to boliger. Beboerne blir varslet og tatt hånd om av kommunen.

Generelt meldes det om mye vann i og ved veier i distriktet, og politiet oppfordrer folk til å holde seg oppdatert på 175.no, dersom man har tenkt seg ut i kveld.

Tyrkia kan gi Nato-ja til Finland

Tyrkia kan godta at Finland går inn i Nato, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Forhandlingene med Tyrkia om Nato-medlemskap for Sverige og Finland har så langt vært svært vanskelige, og flere observatører har pekt på at saken nå er blitt en del av den tyrkiske valgkampen.

(NTB)

Var utryddet - dukket opp
Foto: AFP / NTB

Var utryddet - dukket opp

Flaggermusarten stormusøre var antatt utryddet i Storbritannia, men har nå dukket opp igjen. Det melder BBC.

Det overraskende funnet ble nylig gjort i en togtunnel. Det er over 30 år siden arten var erklært utrydningstruet i Storbritannia.

I 2002 ble imidlertid en enslig hann av arten funnet. Det var fram til nå det eneste eksemplaret.

- Dette demonstrerer viktigheten av overvåkning av flaggermuskoloniene. Vi kunne gått glipp av dette ekstremt viktige funnet, sier talsperson Sheila Wright som jobber i ei gruppe som overvåker flaggermus i Storbritannia.

Forskerne tror at det siste eksemplaret som ble funnet, har kommet til Storbritannia fra Frankrike.

Person tatt av skred - reddet ut

Et snøskred har gått i Porsanger i Finnmark. Politiet skriver på Twitter at en person ble tatt av raset, men ble reddet ut.

Vedkommende er i god behold, ifølge politiets opplysninger.

Personen som ble tatt av raset skal ha vært en bilist som sto utenfor bilen i det massene kom, opplyser operasjonsleder Theodor Weberg Ellingsen, i Finnmark politidistrikt, til Dagbladet.

Skredet har gått nord for Skarvbergtunnelen på E69. Raset skal være bredt, og veien er stengt på stedet.

Det er for tidlig å si å utelukke at flere er blitt tatt av raset.

- Vi har ingen indikasjon på at det er flere som tatt av raset, men vi kan ikke utelukke det, sier Ellingsen.

Politiet er fortsatt i utrykningsfasen. Et redningshelikopter er blitt utstedt, men opplever utfordringer i uværet.

- De kommer seg ikke tett nok på skredområdet, sier Ellingsen.

Det er altså snakk om et snøskred som har gått over veien og det beskrives som er bredt skred.

I en oppdatering fra politiet klokka 16.23 skriver de at det er kontroll på alle involverte. Det er snakk om mindre snømengder og ikke fullt så dramatisk som først antatt.

Ukraina innrømmer store tap

Det ukrainske luftforsvaret har lidd store tap mot Russland, det sier en talsperson for det ukrainske luftforsvaret til Al Jazeera.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av diskusjonen om vestlige land også skal sende kampfly til Ukraina.

Ukrainas ønske om blant annet F-16-jagerfly har blitt et tema de siste ukene. Flytypen har blitt faset ut av luftforsvaret i enkelte vestlige land, men er fremdeles i bruk i mange Nato-land.

Den ukrainske talspersonen skryter av innsatsen til landets luftforsvar, men innrømmer at utstyret de bruker et utdatert.

- Flyene og luftutstyret vårt er gammelt og vi trenger å modernisere dem så fort som mulig, sier talspersonen.

- Vi må erstatte det utslitte sovjetiske utstyret vi bruker nå.

I et intervju med Dagbladet tidligere denne uka fortalte Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen at Ukrainas behov for nye fly er enormt.

- De har hatt store tap relativt sett av kampfly, og har antakelig godt i underkant av 100 igjen. Hvert fly som skytes ned må erstattes, og de bygger dem ikke selv, sa Haga.

Les hele saken

Kan bli neste: - Enormt behov

Krasjet på E18 - prøvde å stjele biler

Agder politidistrikt rykker søndag ettermiddag ut til en trafikkulykke mellom to biler på E18 ved Tvedestrand.

En av personene som har vært involvert i ulykka forsøkte å stikke fra stedet ved å stjele biler fra køen som oppsto, skriver politiet på Twitter.

Politiet har kontroll på vedkommende.

Operasjonleder i Agder politidistrikt, Tom Einar Gausdal, sier til Dagbladet at de fikk inn flere meldinger om mannen.

- Vi fikk først melding om ulykken som vi rykket ut til. På vei til ulykken kommer det flere telefoner fra biler som har havnet i køen etter ulykken, om en mann som prøvde å ta biler som sto i køen, sier Gausdal.

Gausdal sier til NTB at personene som ringte beskrev mannen som illsint.

Politiet tolker det som at mannen prøvde å unnslippe.

Totalt fire personer og to kjøretøy er involvert i ulykken. Ingen skal fremstå som alvorlig skadet, men alle fire er kjørt til sykehus, skriver politiet i en oppdatering.

Operasjonsleder Gausdal bekrefter overfor Dagbladet at mannen som forsøkte å stjele biler er blant dem som er sendt til sykehuset.

De vet foreløpig ikke hvorfor mannen prøvde å stjele biler.

Ulykken førte til store trafikale problemer. Politiet har åpnet ett kjørefelt og dirigerer manuelt.

Bilberger er bestilt.

Har du video, bilder eller tips? Send til Dagbladet her!