Annonse

Nyhetsstudio

Følger UiO: Erklært «persona non grata»
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Følger UiO: Erklært «persona non grata»

Etter en lang debatt har Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen mandag vedtatt å følge studentene ved Universitet i Oslo, og erklære forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp),for «persona non grata».

Det bekrefter studentleder Aksel Haukom til Dagbladet.

- Dette er selvsagt beklagelig, men en sann realitet for våre studenter. Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har ikke vist interesse for verken studentene eller sektoren han representerer. Nå har studentene våre talt, og de ser statsråden som uønsket ved Universitetet i Bergen. Vi kan simpelthen ikke ha en minister som kaller oss «pubertale» når vi tar opp saklig kritikk på atferden hans. Vi har fått nok, sier Haukom, som er leder av Studentparlamentet ved UiB.

I resulusjonsforslaget fra Realistlista begrunnes dette med at statsråden gjentatte ganger har vist at han har «null interesse» av å styrke velferden til studentene, og at en slik resulusjon vil sende et tydelig signal om at studentene i hele landet mener at statråden er «totalt uegna som forsknings og høgare utdanningsminister».

Det var under studentparlamentets møte torsdag kveld forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe ble erklært uønsket av studentene ved Universitetet i Oslo.

Overfor Dagbladet omtalte statsråden avgjørelsen som «pubertal».

- Det å reagere med ikke å snakke med hverandre - å kansellere - er en pubertal reaksjon, sa Borten Moe til Dagbladet før helga.

- I Norge har vi lang tradisjon for at vi gjør det motsatte. Vi møtes, har dialog og utveksler meninger som bringer verden framover. Det er jeg selvsagt interessert i, fortsatte statsråden.

Les hele saken

Erklært «persona non grata»: - Pubertalt

Russland hevder Ukraina vil bombe egen befolkning

Det russiske forsvarsdepartementet hevder i en uttalelse at Kyiv planlegger å bombe den ukrainske byen Kramatorsk - for så å anklage Russland for krigsforbrytelser.

Det melder Reuters.

Russerne har framsatt slike anklager gjentatte ganger det siste året. Blant annet hevdet de i oktober at ukrainerne bygget en «skitten bombe» til bruk mot sin egen befolkning i en påstått falskt flagg-operasjon.

Slike påstander er en velkjent del av Russlands propaganda, og anses av en rekke eksperter som tegn på at Russland planlegger en eskalering av egen krigføring i Ukraina.

Ukraina: - Kan holde russerne tilbake
Forsvarsminister Oleksii Reznikov. Foto: Daniel Coler / AP / NTB

Ukraina: - Kan holde russerne tilbake

Ukrainske myndigheter i lang tid forberedt seg på en ny russisk storoffensiv. Forsvarsminister Oleksij Reznikov hevdet for to måneder siden at den ville skje i februar.

Under en pressekonferanse gjentar han dette.

Forsvarsministeren mener offensiven vil igangsettes for fullt rundt årsdagen for fullskala-invasjonen - 24. februar - men at russerne fra et militærfaglig ståsted ikke er klare for dette.

Han understreker videre at ikke alle våpnene ukrainerne den siste tida er lovet fra vestlige land, vil ha ankommet til 24. februar.

- Men vi har reserver nok til å holde en russisk offensiv tilbake, sier han, ifølge Reuters.

Ambulanse har krasjet med motorsykkel

En ambulanse har krasjet med en motorsykkel langs riksvei 7 i Viken, melder politiet i Sør-øst politidistrikt.

Bare motorsykkelføreren skal være skadd i ulykka. Politiet er på stedet.

- Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.

En ambulanse opplyses å ha ankommet. Den skal frakte den skadde motorsykkelføreren til en landingsplass for luftambulansen.

Ulykken beskrives som alvorlig, mens den skadde beskrives som stabil. Hendelsesforløpet er foreløpig ikke avklart.

- Politiet er på stedet og prøver å kartlegge hva som har skjedd, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Marianne Mørk, til Dagbladet.

I en oppdatering skriver politiet at partene er avhørt og skadestedet undersøkt.

- Det blir opprettet sak med bakgrunn i etterforskningen til patruljen. Ikke førerkortbeslag, skriver politiet.

Trafikken flyter som normalt og en bilberger skal være på vei.

Advarer: Kraftig snøfokk på fjellet

Varsom.no advarer om mye vær og vind på fjelloverganger over 200 meter i Nord-Norge søndag kveld og natt til mandag.

Søndag kveld og tidlig natt til mandag blir det snøfokk og dårlig sikt på fjelloverganger over ca. 200 meter i Finnmark, ifølge Varsom.no. Årsaken er vestlig og nordvestlig kuling og periodevis storm i kombinasjon med sludd- og snøbyger.

Det samme gjelder for fjelloverganger i Nord-Troms over 250 meter.

Mandag ventes det overgang til mildvær i Finnmark. Det ventes at lokalt underkjølt regn vil fryse til is på bakken, samt på kjøretøy og andre gjenstander. Faren øker først i vest og minker sist i øst.

Nord i Nordland og helt sør i Troms ventes det 30 til 50 millimeter regn i løpet av tolv timer særlig siste del av mandag og natt til tirsdag. På 24 timer ventes det omkring 60–90 mm på det meste.

(NTB)

Røde Kors-frivillige drept i Sør-Sudan

Fire frivillige i Sør-Sudans Røde Kors er blant de 27 som er drept i kamper i og rundt landsbyen Lire Payam, ifølge Norges Røde Kors.

- Dette er sjokkerende og dypt tragisk. Vi uttrykker vår kondolanse til familien til de drepte, og vi sørger sammen med våre kollegaer i Sør-Sudan Røde Kors og hele Røde Kors-bevegelsen, sier utenlandssjef Jørgen Haldorsen i Røde Kors.

Angrepet fant sted torsdag, få timer før pave Frans innledet sitt besøk i landet. En gruppe nomader skal ha stormet landsbyen og åpnet ild som hevn for et tidligere angrep, opplyste landets informasjonsminister.

Angrep på hjelpearbeidere er et brudd på folkeretten, påpeker Haldorsen.

- Røde Kors fordømmer dette angrepet på det kraftigste. Sør-Sudan er et av de farligste landene i verden å jobbe for humanitære arbeidere. Slike hendelser skjer altfor ofte i landet. Alle væpnede aktører må respektere humanitære arbeidere som hjelper andre sårbare mennesker, sier han.

(NTB)

Minst åtte har omkommet i snøskred i Østerrike

Minst åtte mennesker har omkommet i en rekke snøskred i Alpene i Østerrike siden fredag, melder nyhetsbyrået APA.

Bare lørdag ble det meldt om et 30-talls snøskred i Tyrol-området, og minst elleve personer ble tatt.

Natt til søndag omkom en brøytesjåfør da bilen han kjørte ble tatt av et skred, og søndag ble tre personer funnet i snømassene etter et annet skred i det populære St. Anton-området.

En mann i 60-årene er savnet etter en skitur lørdag, og redningsmannskapene tror at også han kan ha blitt tatt av et skred.

Det har snødd kraftig i området i flere dager, og skredfaren er nå stor. Myndighetene råder skiløpere til å holde seg i alpinbakker og unngå kjøring utenfor løypene.

(NTB)

Melding om slagsmål i Oslo
Foto: Mia Engenes Bratlie / Dagbladet

Melding om slagsmål i Oslo

Oslo-politiet har søndag fått melding om slagsmål med skarp gjenstand i Oslo sentrum.

- Vi har kontroll på involverte personer. Uavklart skadeomfang, men trolig ikke snakk om alvorlige skader, opplyser politiet.

Begge personene sjekkes av ambulanse på stedet.

- Relasjonen mellom disse og motiv for hendelsen er for tidlig å si noe om, men det fremstår per nå ikke som en tilfeldig handling, melder politiet.