Annonse

Nyhetsstudio

Slutt for Nemi-bladet
Foto: Fineart / NTB

Slutt for Nemi-bladet

Blad nummer 200 av Nemi-bladet blir det siste.

Det bekrefter pressekontakt i Gyldendal, Julia Kleppestø.

Bladet har vært utgitt siden 2003.

Det er Lise Myhre som står bak humorstripeserien Nemi. Nemi er en sortkledd, øldrikkende gother med sans for drager, fantasy og heavy metal.

Nemi leses på tretten forskjellige språk, og er med det Norges mest oversatte tegneserie, ifølge Gyldendal.

Kleppestø opplyser at beslutningen er tatt i samarbeid med Myhre.

- Vi er stolte og glade for å ha vært med på Nemi-seriehefte-eventyret sammen med Lise Myhre, forteller forlagssjef Eva Thesen.

- At vi lukker kapittelet med Nemi-heftet er selvsagt trist, men nå gleder vi oss isteden til å samarbeide om nye prosjekter med Lise, i tillegg til det årlige Nemi-julealbumet, som heldigvis fortsetter, sier Thesen.

Kina raser etter nedskytingen

Det kinesiske utenriksdepartementet går hardt ut mot USA etter at amerikanerne skøyt ned den såkalte spionballongen over USA.

- Kina uttrykker sterk misnøye mot at USA bruker makt for å angripe sivile ubemannede luftskip, heter det i en uttalelse fra departementet.

- Kinesisk side har gjentatte ganger informert amerikansk side om at luftskipet er for sivilt bruk og kom inn i USA på grunn av force majeure, noe som var helt tilfeldig, heter det videre.

Kina hevder fortsatt at det er en værballong og ikke en spionballong slik USA mener. De mener amerikanerne overreagerer og at de bryter internasjonal praksis ved å skyte den ned.

Minst 22 omkomne i skogbranner i Chile
Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

Minst 22 omkomne i skogbranner i Chile

Minst 22 personer har omkommet i forbindelse med de hundrevis av skogbrannene som herjer sør i det sentrale Chile, ifølge myndighetene.

Lørdag blir det meldt at det er 251 aktive branner, og 76 av dem har oppstått det siste døgnet, melder innenriksminister Crolina Toha.

Unntakstilstanden i landet har blitt utvidet til å gjelde regionen Araucania, i tillegg til Nuble og Biobio. Unntakstilstanden gjør at militæret kan mobiliseres for å kjempe mot brannene.

I tillegg til de 22 omkomne har 554 personer blitt skadd i forbindelse med brannene, 16 av dem alvorlig.

Det er for tiden en hetebølge i Chile med temperaturer så høye som 40 grader, noe som gjør det vanskeligere å kontrollere brannene.

(NTB)

Person påkjørt - bil skal ha kjørt fra stedet

Politiet i Vest skriver på Twitter at en fotgjenger har blitt påkjørt i Sogndal. De skriver videre at den aktuelle bilen skal ha kjørt fra stedet.

- 15 pågrepet for planlegging av aksjon mot svensk konsulat

Flere personer er pågrepet og mistenkt for å ha planlagt en form for aksjon mot det svenske konsulatet i Istanbul. Det melder den svenske avisa Aftonbladet.

Den tyrkiske avisa Hurriyet skriver at det dreier seg om to konsulater, det svenske og det nederlandske.

Ifølge den tyrkiske tv-kanalen TRT Haber skal 15 personer være pågrepet av sikkerhetsstyrker. Personene som er pågrepet skal angivelig ha tilknytning til terrororganisasjonen IS.

Det svenske Utenriksdepartementet skriver i en e-post til Aftonbladet at de er kjent med meldingene, og er i kontakt med deres ambassader i Tyrkia.

Den høyreradikale aktivisten Rasmus Paludans brenning av koranen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm har satt sinnene i kok i mange muslimske land. Flere steder har det vært store anti-svenske demonstrasjoner.

Svensk UD har tidligere bedt svensker i Tyrkia om å være «forsiktige og årvåkne».

Koranbrenningen har også medvirket til at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan nå går langt i avvise en godkjenning av Sveriges søknad om medlemskap i Nato.

(Dagbladet/NTB)

Zelenskyj: - Situasjonen blir vanskeligere
Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB

Zelenskyj: - Situasjonen blir vanskeligere

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier lørdag at situasjonen ved fronten i Ukraina blir vanskeligere. Han sier videre at Russland sender inn flere styrker i kamphandlingene.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg har ofte sagt at situasjonen ved fronten er vanskelig, og at den blir vanskeligere. Nå er det den tida igjen, sier Zelenskyj i en videouttalelse lørdag.

- Det er veldig vanskelig nå i Bahkmut, Vuledar, Lyman og andre steder, sa Zelenskyj.

ABC News: Ballong observert - flytrafikk stanset
Ballongen har i flere dager flydd over USA. Bildet er tatt lørdag, og skal vise ballongen over Kingston i Nord-Carolina. Foto: Brian Branch via AP / NTB

ABC News: Ballong observert - flytrafikk stanset

Deler av luftrommet i de amerikanske delstatene North og South Carolina stenges av amerikanske myndigheter. En ballong er observert i stor høyde i området.

Flyplassene i Charleston, Myrtle Beach og Wilmington stenges av hensyn til «nasjonale sikkerhetsinitiativer», skriver ABC News. Det er det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) som har gitt ordren, som gjelder fram til klokka 14.45, amerikansk tid. Det tilsvarer klokka 20.45 norsk tid.

Pentagon avviser å kommentere hva slags innsats det er snakk om, men sier at de fortsetter å følge den kinesiske ballongen.

Stengingen kan bety at det amerikanske forsvaret vil prøve å skyte ned ballongen, men dette er ikke bekreftet.

Nyhetsbyrået AP siterer fire amerikanske myndighetspersoner på at Biden-administrasjonen vurderer en plan for å skyte ned ballongen.

Ifølge to av kildene vurderer militæret å skyte ned ballongen når den er over Atlanterhavet. Planen skal være at delene fra ballongen skal kunne hentes opp.

Det antas at ballongen som er observert, er den kinesiske ballongen som amerikanske myndigheter mener er en spionballong. Kina hevder det er en kinesisk værballong på avveie.

CNN melder at nettsider som følger flytrafikken, viser at militærfly er på vingene i det aktuelle området på den amerikanske østkysten. Pentagon har ikke bekreftet at flygningene har sammenheng med ballongobservasjonene.

Et av den amerikanske kystvaktens C-130 Hercules-fly er i området, det samme er to KC-135R tankfly. CNN skriver at jagerfly i området vil ikke vises på disse nettsidene, men tankflyene kan være en indikasjon på at de opererer i området.

Joe Biden uttalte fredag at USA vil ta hånd om det som omtales som den kinesiske spionballongen, uten at han gikk nærmere inn på hva det innebærer.

Den kinesiske spionballongen har blitt mye omtalt de siste dagene. Den flyr på rundt 60 000 fots høyde og er på størrelse med tre busser, og bærer ifølge Pentagon en stor nyttelast beskrevet som overvåkningsutstyr.

(Dagbladet/NTB)

Framstilles for varetektsfengsling søndag

To gutter er pågrepet og siktet for grov kroppsskade etter at en ung mann ble alvorlig skadd i en voldshendelse i Kristiansand natt til lørdag.

Politiet fikk melding om hendelsen på Nodeland, en drøy mil vest for Kristiansand, litt før klokken 0.30 natt til lørdag.
Situasjonen ble beskrevet som kaotisk med mange folk til stede. Den ene av de to pågrepne guttene er ifølge flere medier under barnevernets omsorg.

De to guttene skulle etter planen avhøres lørdag, men ved 17-tida lørdag var ingen av dem avhørt ennå, opplyser politiet til NTB.

- Vi venter på forsvarerne, og vi håper å få til et avhør sent i kveld eller i morgen, sier jourhavende jurist Anne-Grethe Isachsen i Agder politidistrikt.

De to vil bli fremstilt for varetektsfengling søndag, sier hun til Fædrelandsvennen.

Forsvarerne, advokat Øivind Sterri og Ola Sønju Bårnes, har avslått å uttale seg om saken foreløpig overfor avisa.

Fornærmede, som skal være i slutten av tenårene, ble fløyet til sykehus i Oslo. Politiet opplyste til avisa lørdag morgen at tilstanden til den unge mannen var svært alvorlig. Lørdag ettermiddag hadde politiet ingen nye opplysninger om tilstanden.

Politiet ønsker å avhøre alle som kan ha vært vitne til hendelsen.

- Vi prøver å avklare hvem som kan ha sett noe, og om hvem som kan bidra med informasjon i saken, sier jourhavende jurist Svein Håland i Agder politidistrikt til TV 2.

Politiet har til nå vært sparsomme med opplysninger om motiv, hendelsesforløp, relasjon mellom de tre involverte og bruk av mulig våpen.

(NTB)