Annonse

Nyhetsstudio

Irans påtalemyndighet: Moralpolitiet nedlegges

Det melder nyhetsbyrået AFP. Moralpolitiet har blant annet i oppgave å passe på at iranske kvinner følger strenge regler for hvordan de skal kle seg.

Den siste tiden har det vært en store opptøyer i landet etter at iransk-kurdiske Mahsa Amini (22) døde i varekt etter å ha blitt pågrepet av moralpolitiet for å ikke dekke håret sitt i september.

Flere tusen personer har blitt arrestert i de store opptøyene i landet.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har flere ganger uttalt seg kritisk til regimet i landet - og støttet demonstrantene. Han stiller seg kritisk til grepet fra regimet.

- I Irans gater blir unge mennesker som drømmer om den samme friheten og demokrati som oss drept, slått og fengsla. Regimet har til og med dømt flere demonstranter til døden. Det spiller ingen rolle hva regimet kaller moralpolitiet, deres brutalitet og vold fortsetter, skriver stortingspresidenten i en SMS til Dagbladet.

(Dagbladet/NTB)

Irans påtalemyndighet: Moralpolitiet nedlegges
Foto: Terje Pedersen / NTB
Annonse
Ber om penger til grensegjerde
Foto: Dimitris Papamitsos / AP / NTB

Ber om penger til grensegjerde

Statsministeren i Hellas har kommet med et valgløfte om å fullføre et fem meter høyt grensegjerde mot Tyrkia. Han ber EU ta deler av regningen.

På et møte i grensebyen Feres oppfordret Kyriakos Mitsotakis EU til å vurdere å bidra økonomisk til å forlenge grensegjerdet som skal hindre migranter i å ta seg over grensen fra Tyrkia.

- Jeg mener det er på tide at EU vurderer seriøst å bidra med europeiske midler til denne typen prosjekter, vi bidrar tross alt til Europas sikkerhet og til en mer integrert og effektiv europeisk asylpolitikk, sier Mitsotakis.

Det fem meter høye stålgjerdet streker seg i dag langs 37,5 kilometer av grensen, men Hellas vil forlenge det med 35 kilometer innen et år og 100 kilometer innen 2026.

Mitsotakis sier byggeplanene skal gjennomføres uansett om EU bidrar eller ikke.

(NTB)

Annonse

Oslo: Person med stikkskader

Politiet har fredag kveld kommet over en person med stikkskader på Torshov i Oslo. Han beskrives som lettere skadd.

Personen skal være utsatt for et personran på Sinsen T-banestasjon før han ble funnet, opplyser politiet i Oslo på Twitter.

Operasjonsleder Tor Grøttum sier til NTB at de fortsatt søker etter mulige gjerningspersoner i saken. I en oppdatering på Twitter skriver politiet at de vil komme i kontakt med sju til åtte svartkledde ungdommer som både er observert på Storo ved Circle K og ved T-banestasjonen på Sinsen rundt klokka 23.

Han er heller ikke kjent med om det er gjort noen beslag i saken.

Politiet ber vitner om å ta kontakt på 02800.

(NTB)

Annonse
Tornado i USA: Flere hundre skadd
Foto: Andrew DeMillo / AP / NTB

Tornado i USA: Flere hundre skadd

Det er erklært krisetilstand etter at en kraftig tornado fredag rammet delstatshovedstaden i Arkansas. En lokal TV-stasjon sier 600 personer er skadd.

Tornadoen pløyde gjennom Little Rock og områdene rundt fredag ​​ettermiddag. Den gjorde hustak om til flis, veltet kjøretøy og slynget rusk og rask ut på veiene, alt mens folk søkte ly for uværet.

Mer enn 350.000 mennesker var i fare da det National Weather Service kalte en stor og destruktiv tornado raste gjennom forretningsdistrikter og nabolag.

Guvernør Sarah Huckabee Sanders sier tornadoen har gjort betydelig skade sentralt i delstaten. Hun opplyser at nødetatene jobber for å bistå alle som er skadd. Sykehusene forbereder seg på å ta imot mange skadde.

Reuters siterer den lokale TV-stasjonen på at minst 600 personer er skadd, men sier ikke noe om hvor alvorlige skader de har fått.

Kraftige stormer truet fredag over minst 15 stater i Midtvesten og det sørlige USA. Meteorologene oppfordret folk til å forberede seg på ekstremvær, inkludert tornadoer.

Forholdene blir sammenlignet med dem som for en uke siden rammet delstaten Mississippi.

Mer enn 85 millioner mennesker er omfattet av fredagens varsel om uvær. National Weather Service meldte om et uvanlig kraftig tordenvær med mulige haglbyger, voldsomme vindkast og tornadoer.

(NTB)

Annonse