Annonse

Nyhetsstudio

Skadd i garasjepåkjørsel

En person i Ulefoss i Nome ble skadd da garasjen hen befant seg i ble påkjørt av en bil natt til lørdag.

Personen, som holdt på å reparere en bil inne i garasjen, fremstår skadd og blir sett til av ambulansepersonell, melder Sørøst politidistrikt.

I 3-tiden opplyser politiet at den skadde er kjørt til sykehus med uvisst skadeomfang.

– Bilen kom inn gjennom garasjeporten. Der inne holdt noen på å skru på bil. Påkjørselen førte til at bilen som sto der tippet av jekken og havnet over personen som holdt på med reparasjoner, sier operasjonsleder Trond Egil Groth til VG.

Nødetatene rykker ut til stedet i Tverrgata i Ulefoss etter å ha fått melding klokka 1.10 om at et kjøretøy hadde kjørt inn i en garasje.

Bilen som hadde forårsaket hendelsen, var borte da politiet kom fram, men politiet fikk senere tak i føreren, en lokal mann i 20-årene.

De opplyser at påkjørselen fremstår som en villet handling. Føreren fremstår beruset, og nødvendige prøver blir tatt, tvitrer politiet.

(NTB)

Oppdaget «bamse» på Mars
Foto: NASA / JPL-CALTECH / UARIZON

Oppdaget «bamse» på Mars

I desember fanget en av NASAs satellitter det som likner ansiktet til en teddybjørn på overflaten til den røde planeten. Dette skriver CBS News.

En skalert versjon av bildet viser at hodet til bamsen har en bredde på nærmere 2000 meter.

Sirkelen som former hodet, er en fraktur på planetoverflaten som skyldes et nedgravd nedslagskrater, ifølge University of Arizona. De to øynene er dannet av kratere, mens snuta til bjørnen ser ut til å være en slags kollapset struktur eller en slags vulkansk ventil.

Bildet ble tatt med HiRISE-kameraet, som har fotografert overflaten på Mars siden 2006.

USA samlet inn data fra kinesiske ballonger
Foto: NTB.

USA samlet inn data fra kinesiske ballonger

USA bekrefter at de har samlet inn data fra de kinesiske ballongene.

Det sier Karine Jean-Pierre, pressesekretæren ved Det hvite hus, under en pressekonferanse i Washington D.C., mandag kveld.

- Vi skjøt dem ned på et trygt sted, og fikk samlet inn data om kinesisk etterretning.

- Vi har vært klare på at dette var et brudd på internasjonal lov.

På spørsmål om hvordan forholdet mellom USA og Kina ser ut nå, svarte Jean-Pierre at det er opp til Kina hvordan det blir framover.

- Vi vil fortsette å forholde oss rolige og praktiske framover. Vi holder en åpen linje med kommunikasjon med Kina, og det er opp til dem å vise at de er et ansvarlig land, sa pressesekretæren.

Hun omtalte også ballongene som et uansvarlig valg av Kina.

- Vi beskytter amerikanske borgere, sa Jean-Pierre.

USA skal ha vært klare over at Kina hadde et ballong-program, som skal ha foregått i en lenger periode, opplyste pressesekretæren.

Falt i døden
Foto: FLPA /REX / NTB

Falt i døden

En fjellklatrer falt i døden da han skulle bestige Snowdonia, som er det høyeste fjellet i Wales.

Ulykka skjedde da mannen skulle klatre over den famøse Y Gribin-ryggen, ifølge fjellredningsorganisasjonen Ogwen Valley Mountain Rescue Organisation (Ovmro).

Et håndtak skal ha røket under klatringa, og mannen falt «en betydelig distanse». Han var sammen med to andre da ulykka skjedde.

- Dessverre overlevde han ikke skadene, sier en pressetalsmann for Ovmro ifølge Sky News.

- Tankene til alle i redningsteamet går til offerets familie og venner, legger han til.

På søndag ble kroppen til den avdøde klatreren hentet ned fra fjellet ved hjelp av helikopter.

Volodymyr Zelenskyj skal delta fysisk på EU-toppmøte
Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP

Volodymyr Zelenskyj skal delta fysisk på EU-toppmøte

Volodymyr Zelenskyj skal delta fysisk på EU-toppmøte i Brussel torsdag, opplyser talsperson for EU.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil være fysisk til stede på et ekstraordinært EU-toppmøte i Brussel torsdag, opplyser en EU-talsperson til Reuters.

Det blir den ukrainske presidentens andre utenlandsbesøk siden krigens utbrudd. Sist gang var til USA rett før jul.

Fredag forrige uke var flere EU-topper i Kyiv og møtte Zelenskyj, blant dem EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og EU-president Charles Michel, som er vert for toppmøtet.

(NTB)

Anklager tidligere president for folkemord
Foto: SERGIO LIMA / AFP / NTB

Anklager tidligere president for folkemord

Brasils miljøvernminister, Marina Silva, mener at den tidligere presidenten Jair Bolsonaro bør bli etterforsket for folkemord.

Silva forbereder nå en operasjon der gullgruvearbeidere som oppholder seg ulovlig på urfolksområder, skal bli drevet bort. Gruvearbeiderne skal ha forurenset elver, ødelagt regnskogen og bidratt til å skape Brasils verste helsekrise i moderne tid.

Da Jair Bolsonaro var president i Brasil, økte antallet barn under 5 år som døde av forebyggbare sykdommer, med 29 prosent. i løpet av hele perioden hans som president, døde nærmere 570 barn.

Marina Silva tar nå til tale for at den tidligere presidenten er skyldig i dødsfallene.

- Jeg mener han bør bli etterforsket for å ha begått folkemord, sier hun i et intervju ifølge The Guardian.

Brann i bygård i Gamle Oslo

Nødetatene er i Schweigaards gate i Gamle Oslo etter å ha fått inn meldinger om røyktutvikling fra en kjeller tilhørende en 1890-bygård.

- Flere personer har evakuert seg, siden sirener uler for fullt. Brannvesenet gikk inn med røykdykkere for å se hvor røyken kommer fra. Brannen er klokka 20.18 lokalisert og slukket, men det er fortsatt en del røyk i oppgangen, sier Rune Hekkelstrand, operasjonsleder ved Oslo-politiet til Dagbladet.

Han opplyser også at folk etterhvert vil kunne gå inn i leilighetene sine igjen.

Politiet fikk melding om røyk og mulig brann i bygningen klokka 20.02.

Brannvesenet har startet innsats for å avklare situasjonen. Schweigaards gate er inntil vider sperret i begge retninger.

Google lanserer chat-robot

Google lanserer chat-robot

Google skal nå lansere sin egen chat-robot, som skal hete «Bard».

Nyheten kommer etter at tjenesten ChatGPT tok verden med storm.

- I dag åpner vi Bard for våre såkalte «Trusted Testers» før vi gjør det tilgjengelig for publikum i løpet av de neste ukene, skriver Google-sjef Sundar Pichai i en pressemelding mandag.

Bard er, som ChatGPT, en språkrobot med kunstig intelligens (KI).

- KI er den mest omfattende teknologien vi jobber med i dag. Vi ser på det som den viktigste måten vi kan levere oppdraget vårt på: å organisere verdens informasjon og gjøre den universelt tilgjengelig og nyttig, sier Pichai.