Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

- Kortslutning trolig årsaken til Notre-Dame-brannen

En polititjenestemann sier ifølge nyhetsbyrået AP at en elektrisk kortslutning trolig forårsaket brannen i katedralen.

Politikilden, som er anonym, sier for øvrig at etterforskerne ennå ikke har fått klarsignal til å arbeide i den hardt skadde tidligere kroningskirka.

To firmaer hadde restaureringsoppdrag i Notre-Dame, men begge avviser at deres arbeidere var til stede da det begynte å brenne mandag.

Hovedspiret og store deler av taket og hovedspiret gikk tapt, men blant annet steinhvelvingen med rosevinduene ble reddet.

Arbeid med å sikre katedralen mot ytterligere ødeleggelser pågår. Blant annet frykter mannskapene at gavlene over rosevinduene nå skal rase sammen fordi de ikke lenger har støtte.

Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Scanpix

Trues av vinden

Trues av vinden

dagbladet.no
Studioet fortsetter under annonsen
Tharald Halvorsen

Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager

Irans lager av uran vil overstige grensen som er satt i atomavtalen innen ti dager, sier en talsmann for landets atombyrå.

Lagerbeholdningen av tungtvann og anriket uran kan i henhold til avtalen ikke overstige 300 kilo. Talsmannen sa at overskridelsen av lageret vil bli snudd når andre avtalepartnere respekterer sine forpliktelser.

Kunngjøringen ses som en bekreftelse på at Iran nå er fast bestemt på å bryte atomavtalen som ble inngått med en rekke stormakter i 2015. Etter at president Donald Trump kunngjorde at USA ville trekke seg fra avtalen og innføre nye sanksjoner mot Iran, har den stått stadig svakere.

Sanksjonene har rammet Irans økonomi hardt.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Syv til sykehus etter trafikkulykke

Syv personer er fraktet til Tynset sykehus i Innlandet med lettere skader etter en trafikkulykke mellom fire kjøretøy på riksvei 3 mandag ettermiddag.

- Et vogntok kjørte inn i flere personbiler bakfra. Fører har fått førerkortet beslaglagt, skriver Innlandet politidistrikt på Twitter.

Veien er fortsatt stengt som følge av ulykken. Bilberging er på vei.

Tharald Halvorsen

Nedgang i gaupebestanden

Det ble påvist 257 gaupefamilier i Skandinavia i år. Det er en nedgang på 5 prosent sammenlignet med året før.

Den norske delen av bestanden er beregnet til 323 gauper, mens den svenske bestanden tilsvarer omtrent 1.189 gauper, ifølge tall fra Rovdata.

Det norske bestandsmålet for gaupefamilier ligger på 65, men for sjuende året på rad ligger bestanden under målet. Siden i fjor har gaupebestanden her til lands gått ned med 2,5 familiegrupper.

Rovdata har ansvaret for overvåkingen av gaupe i Norge. Registreringen foregår hvert år i perioden 1. oktober til utgangen av januar.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Xi Jinping til Nord-Korea

Kinas president Xi Jinping besøker Nord-Korea denne uken, melder statlig kinesisk TV.

Xi skal møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un under et besøk torsdag og fredag, meldte TV-kanalen CCTV i sine kveldsnyheter mandag.

Besøket blir det første fra en kinesisk leder til Pyongyang på 14 år.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Ti innbrakt etter demonstrasjon

Ti demonstranter fra gruppen Extinction Rebellion ble anholdt i forbindelse med en demonstrasjon utenfor Klima- og miljødepartementet mandag ettermiddag.

De ble senere innbrakt av politiet for ikke å ha etterkommet pålegg om å fjerne seg fra stedet.

Demonstrasjonen var varslet, men ble avsluttet etter ønske fra departementet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tharald Halvorsen

VG avviser at rapporten er brudd på god presseskikk

VG innrømmer brudd på god presseetikk i dekningen av «Bar Vulkan»-saken, med Sofie og Trond Giske, men avviser at evalueringsrapporten i ettertid gjør det.

Det melder DN.

Sofie mener VG har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 3.6 om at «upublisert materiale som hovedregel ikke skal utleveres til utenforstående».

VG, på sin side, understreker at Sofie har vært kjent med innholdet i evalueringsrapporten før den ble publisert den 26. mars i år.

«Premissene for rapporten og gjennomgangen av innholdet har vært tydelig fra vår side. Vi har som tidligere skrevet satt pris på Sofies bidrag til vår evaluering», står det i tilsvaret fra avisen, som er signert stabssjef Øyvind Næss.

Sofies advokat, Knut-Asbjørn Solevåg, forteller at han ikke har rukket å lese tilsvaret til VG, men gjentar at de fremdeles er av den oppfatning at VG har brutt med god presseskikk også ved evalueringsrapporten.

- Der ser det ut som vi er av en annen oppfatning enn VG, og det reiser prinsipielle spørsmål om upublisert materiale, sier han til DN.

Tharald Halvorsen

Politimann dømt for å kalle mann «arabjævel»

En svensk politimann er mandag dømt til å betale bøter for ulovlige trusler og fornærmelser, etter at han kalte en mann «arabjævel» under tjeneste, skriver Aftonbladet.

Ifølge avisen må politimannen betale bøter på inntil 15.600 SEK, som tilsvarer 15.270 norske kroner. Han er også dømt til å betale 36.700 kroner i sakskostnader.

Hendelsen fant sted da patruljen politimannen var en del av, ble kalt ut til en asylbolig i Emmaboda i Kalmar i Sverige, der de hadde fått inn meldinger om at noen hadde stjålet mat.

Fornærmede ble utpekt som innbruddstyv, og kjørt vekk av politiet.

Han skrudde så på taleopptak på mobiltelefonen sin, som senere ble brukt som bevismateriale i rettsaken, og konfronterte politimannen om sin uskyld.

På taleopptaket kan man høre at fornærmede blant annet spør politimannen om hva han har gjort galt. Da blir politimannen opprørt.

- Jeg vil gi deg en haug med slag, virkelig. Jeg liker ikke sånne som deg. Ut med deg. Kom deg ut, sier politimannen.

- Hvorfor skriker du til meg? spør fornærmede, og legger til:

- Du er ikke en ekte politimann, alle politimenn er snille.

- Hva er jeg ikke? Dra hjem din jævla arabiske geit, dra hjem til det jævla hjemlandet ditt, svarer politimannen.

Politimannen skal ha hatt 35 år med erfaring fra yrket. Det er uvisst om han vil få beholde stillingen sin, men ifølge Aftonbladet har politiets personellansvarskomité tidligere uttalt at det er muligheter for dette.

Tharald Halvorsen

Krangel på buss - tolv døde og 43 skadd

Tolv personer døde og 43 ble skadd da en buss kolliderte med møtende trafikk på en vei i Indonesia. Ulykken skyldtes en krangel mellom en passasjer og sjåføren.

Ulykken skjedde ved 1-tiden natt til mandag da bussen skjenet over i motgående kjørefelt, kolliderte med to biler og fikk en lastebil til å rulle rundt.

- Midt under bussturen forsøkte en passasjer å ta over rattet med makt, og bussen kom ut av kontroll, sier Atik Suswanti, leder for trafikkpolitiet i Majalengka i provinsen Jawa Barat.

Passasjeren, en 29 år gammel mann, hadde først kranglet verbalt med sjåføren.

29-åringen ble alvorlig skadd. Det var mandag uklart om bussjåføren hadde overlevd.

(NTB)

Marte Klausen

Svenske SJ får togkontrakten

Svenske SJ Norge AS har fått kontrakten om å drive togtrafikken på sju togstrekninger. Disse er Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen.

Dette er andre runde av konkurranseutsetting av togtrafikken i Norge.

Kontrakten er for en periode på inntil ti og et halvt år og trafikken skal starte opp fra juni 2020.

- Kundene kommer til å se de samme ansatte i nye drakter. Fra desember 2021 vil vi se en økning i antall tog som går og bedre tilbud, sier Slotsvik.

Mens kvalitet var vektet 60 prosent og pris vektet 40 prosent i konkurransen om den første trafikkpakken med blant annet Sørlandsbanen, er vektingen endret til 50 prosent pris, 45 prosent kvalitet og 5 prosent oppdragsforståelse i konkurransen om trafikkpakke nord.

I konkurransegrunnlaget for pakken blir kvaliteten på tilbudet først sikret gjennom flere minstekrav.

Britiske GoAhead vant trafikkpakke 1 i fjor. Selskapet overtar driften Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen fra 15. desember.

Tharald Halvorsen

Minst 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria

Minst 30 personer er drept i et tredobbelt selvmordsangrep nordøst i Nigeria søndag kveld, ifølge landets myndigheter.

Ifølge NTB skal Boko Haram ha tatt på seg skylden for angrepet.

- Dødstallet har så langt steget til 30. Det er også over 40 sårede mennesker, sa Usman Kachalla på vegne av landets etat for krisehåndtering (SEMA) da han presenterte oppjusterte tall mandag.

Tre selvmordsbombere sprengte seg utenfor et lokale i Konduga, der fotballfans satt og så en kamp på TV.

Tharald Halvorsen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.