Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Stor skogbrannfare flere steder :

Det er stor skogbrannfare i nesten alle landets fylker. I Sokndal har en stor skogbrann herjet, men nå skriver Stavanger Aftenblad at brannmannskapene begynner å få kontroll på brannen.

Det er fare for skogbrann, samt gress- og lyngbrann, i rundt 100 steder over hele landet, opplyser Meteorologisk institutt.

Disse områdene ligger i alle landets fylker foruten Finnmark.

Både i Hedmark, Buskerud, Akershus, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Trøndelag er faren stor i en rekke kommuner.

(NTB/Dagbladet)

Studioet fortsetter under annonsen

Over 75 prosent meldte om bivirkninger etter AstraZeneca-vaksine:

I alt 28,7 prosent sier at de opplevde bivirkninger etter første dose med Pfizer-vaksinen. Hele 75,7 prosent AstraZeneca-vaksinerte sier det samme.

Folkehelseinstituttet (FHI) har gjennomført en undersøkelse der 7000 vaksinerte personer har svart på spørsmål om opplevde bivirkninger etter coronavaksinasjon.

Samlet rapporterte 57 prosent av deltakerne at de hadde opplevd bivirkninger etter første vaksinedose. Det er imidlertid stor forskjell i andelen som rapporterte bivirkninger for Pfizer-vaksinen og AstraZenecas.

Blant 2799 deltakere som hadde fått Pfizer-vaksinen, rapporterte 28,7 prosent bivirkninger etter første dose. Blant 4437 deltakere som hadde fått AstraZeneca-vaksinen, rapporterte 75,7 prosent bivirkninger etter første dose.

Etter vaksinasjon med andre dose av Pfizer, steg imidlertid andelen som rapporterte bivirkninger til om lag 50 prosent.

- Deltakerne meldte om generelle bivirkninger (blant annet smerter ved stikksted, feber, utslett, slapphet, influensafølelse, svimmelhet og besvimelse), symptomer fra mage og tarm, smerter, allergiske og nevrologiske hendelser og blødninger, skriver FHI i en pressemelding.

(NTB)

Over 75 prosent sier de har opplevd bivirkninger etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Mann dømt etter at 15-åring ble funnet død på hotell:

I august i fjor ble den 15 år gamle jenta funnet død på et hotellrom i Sarpsborg. Nå er en mann i slutten av 20-åra, som disponerte hotellrommet, dømt i saken, melder Fredrikstads Blad.

Tingretten mener det ville vært en realistisk mulighet for at jenta fortsatt kunne vært i live dersom den nå dømte mannen hadde varslet AMK på et tidligere tidspunkt, skriver avisa. Da han ringte AMK hadde jenta vært død i flere timer.

Fly har sklidd av rullebane i Voss:

Et fire-seters fly har sklidd av rullebanen på Bømoen på Voss, melder 110-sentralen på Twitter.

Ifølge politiet i Vest er nødetatane på vei til Bømoen etter melding om at et småfly har sklidd av rullebanen.

- Ambulanse er på stedet og melder om at det er 4 personer i flyet. Alle er ute av flyet, ukjent skadeomfang.

I en oppdatering skriver politiet:

- Tre passasjerer og pilot er ute av flyet. Bevisst og oppegående. Det lekker fuel fra ene vingetanken. Brannvesen er igang med skumlegging.

Operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt sier til Dagbladet at både brannvesen og ambulanse er på stedet.

- Per nå vet vi bare at fire personer er ute av flyet, og vi vet ikke noe om skadeomfang, sier han.

- Det skal lekke noe bensin på stedet, men vi har ingen informasjon om at det skal brenne. Brannvesenet har skumlagt bakken rundt flyet, legger han til.

Han er ikke kjent med årsaken til ulykka, eller hvordan den skal ha inntruffet.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 12.32.

Palmesus er avlyst :

Musikkfestivalen Palmesus er avlyst. Det melder festivalen i en pressemelding.

Festivalen opplyser at alle eksisterende billetter automatisk blir gyldig for 2022.

45 nye smittede i Bergen:

Tirsdag er det registrert 45 nye smittetilfeller i Bergen, melder kommunen på sine nettsider.

Det er en økning fra 38 dagen før, og 17 søndag.

36 er nærkontakter, og to er importsmitte, opplyser kommunen.

Samtidig oppfordres personer som har vært på utestedet Hectors hybel i perioden 30. april til 3. mai om å teste seg, grunnet mange smittetilfeller knyttet til stedet.

Utestedet stengte midlertidig tidligere i mai etter at to ansatte fikk påvist smitte. Det skrev avisa BA.

Foto: Google Street View

Vil videreføre karantenehotell til november:

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudjett å videreføre ordningen med karantenehotell for innreise til Norge til 10 november. Det skriver Justis- og beredskapsdepartementet på sine nettsider.

Danmark: Tidligere smittede kan få coronapass :

De som har hatt covid-19, kan i Danmark få et coronapass som viser at de er immune.

Det går fram på nettsiden sundhed.dk, som staten, regionene og kommunene i Danmark står bak.

Både på nettsiden og i appen MinSundhed er det nå lagt inn en funksjon der personer som har en positiv coronatest som er mellom 14 og 180 dager gammel, kan få et eget coronapass. Det viser at vedkommende etter all sannsynlighet er immun.

Passet kan bare hentes på bakgrunn av en positiv PCR-test, det vil si en test der det er tatt prøve i halsen.

(NTB)

NTB: Regjeringen vil kutte permitteringstida til 26 uker fra 1. juli:

Permitteringslengden skal halveres fra 52 til 26 uker fra 1. juli, foreslår regjeringen i revidert nasjonalbudsjett.

Det erfarer NTB tirsdag.

(NTB)

Interfax: Minst ni drept i skyting på russisk skole:

Minst ni personer skal være drept i en skoleskyting i den russiske byen Kazan tirsdag, melder Interfax. En tenåring er pågrepet.


Ifølge nyhetsbyrået Tass er det en lærer og seks elever blant de drepte. En kilde sier til nyhetsbyrået at to personer begynte å skyte ved skolen. Øyenvitner sier det fortsatt kan høres skudd fra skolen.

Ifølge BBC dreier det seg om åtte barn og en lærer. De viser til russiske medier.

Nødetatene opplyser at 13 personer er såret etter skyteepisoden.

Regionpresident Rustam Minnikhanov i Tatarstan besøker åstedet i Faizi-gaten, skriver radiostasjonen Kommersant på Twitter og viser til Tass.

Kazan er Russlands femte største by og ligger drøyt 700 kilometer øst for Moskva, ved elven Volga.

(NTB/Dagbladet)

Guldvog vitner i ankesaken:

Tirsdag formiddag vitner helsedirektør Bjørn Guldvog i ankesaken hvor norske hytteiere i Sverige har saksøkt staten. Saken går for Borgarting lagmannsrett.

Innledningsvis gikk retten gjennom flere anbefalinger og analyser fra Helsedirektoratet, som Guldvog ble bedt om å kommentere og redegjøre for.

Guldvog ble spurt om hvordan de vurderer risikoen for importsmitte i dag.

- Det er dessverre stor risiko for importsmitte i den situasjonen som vi er. Det er mange nye virusvarianter som er mer smittsomme i Norge. Nå har vi den engelske varianten, men nye varianter kan også komme, som for eksempel den indiske, sørafrikanske eller brasilianske. Derfor er det fremdeles viktig for oss å ha et vern mot importsmitte, forklarer Guldvog og fortsetter:

- Der hvor det er stor forskjell på smittesituasjonen i et land og et annet, så vil trafikken mellom disse landene skape utfordringer. Det er fremdeles nødvendig for oss å være svært opptatt av importsmitte.

Guldvog ble spurt om Helsedirektoratet tok med befolkningstetthet i sine beregninger om risiko.

- Nei, det er riktig at et alternativ til den måten som vi beregnet risiko på, er å ta utgangspunkt i byer i stedet for fylker for eksempel. Da ville man ha sett at risikoen er vesentlig høyere i Oslo enn i områder i Viken og Østfold. Det vil for eksempel være større risiko i Gøteborg enn i mange andre kommuner i Sverige.

- Men samtidig har vi sagt at det er umulig å følge smitteutviklingen på kommunalt nivå. Derfor ble det valgt et system hvor det ble gjort vurderinger på fylkesnivå.

Guldvog ble spurt om han har forståelse for saksøkernes syn.

- Jeg har ikke problemer med å forstå frustrasjonen og at det kan være vanskelig å forstå. Jeg tror at det er slik at man kan oppleve at man kan overholde reglene på en god måte, og derfor kan tenke at det er unødvendig med inngripende tiltak overfor dem, ettersom man tenker at det kan gå bra.

Hytteeierne mener at vedtaket om karanteneplikt etter overnatting på hytte i Sverige er ugyldig fattet i strid med både menneskerettighetene og EØS-avtalen. Hytteeierne vant fram i Oslo tingrett, men dommen ble anket av staten.

Går fri - slipper 20 000 for hotellnekt

Går fri - slipper 20 000 for hotellnekt

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.