Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Stor skogbrannfare flere steder :

Det er stor skogbrannfare i nesten alle landets fylker. I Sokndal har en stor skogbrann herjet, men nå skriver Stavanger Aftenblad at brannmannskapene begynner å få kontroll på brannen.

Det er fare for skogbrann, samt gress- og lyngbrann, i rundt 100 steder over hele landet, opplyser Meteorologisk institutt.

Disse områdene ligger i alle landets fylker foruten Finnmark.

Både i Hedmark, Buskerud, Akershus, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Trøndelag er faren stor i en rekke kommuner.

(NTB/Dagbladet)

Studioet fortsetter under annonsen

Minst 17 drept etter moskéangrep:

Minst 17 personer er drept etter en eksplosjon inne i en moské øst i Afghanistan. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Skjerper straffen mot islamist:

Mohyeldeen Mohammad er dømt til to år og seks måneders fengsel for trusler mot Abid Raja, melder VG.

Høyesterett skjerpet fredag straffen mot islamisten Mohyeldeen Mohammad, som er dømt for terrortrusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (V).

Straffen ble hevet med tre måneder, opplyser advokatselskapet Matrix på Facebook.

- Raja er kjempefornøyd med dommen. Han er glad for at dette er tilbakelagt og at det er et riktig resultat. Dommen speiler hvordan det er å bli truet av landets verste ekstremistmiljø og leve med det i flere år. Både straffen og oppreisning speiler at det har vært en forferdelig belastning for Raja. Samtidig synes jeg dette er en viktig kamp å ta av en politiker. Man skal ikke tåle hva som helst, sier Nohlin til NTB.

Foto: Ralf Lofstad/Dagbladet

Fem sivile drept i luftangrep:

Et tyrkisk luftangrep har drept fem sivile i den nordøstlige delen av Syria. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Ny direktør i Mattilsynet:

Ingunn Midttun Godal ble av Kongen i statsråd fredag beskikket som ny administrerende direktør i Mattilsynet, skriver NTB.

- Mattilsynet har et viktig samfunnsoppdrag med å sikre trygg mat og trygt drikkevann, og å fremme god plante- og dyrehelse og god dyrevelferd. Jeg er svært fornøyd med at Ingunn Midttun Godal har takket ja til dette viktige samfunnsoppdraget, sier landbruks- og matministier Olaug Bollestad (KrF).

Puigdemont har meldt seg:

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet, melder nyhetsbyrået Al Jazeera.

Dette skjedde i etterkant av at Spania har utstedte en ny arrestordre på ham.

Puigdemont flyktet for å slippe straffeforfølgelse etter en folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

Keshvari melder seg ut av Frp:

Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari melder seg ut av Fremskrittspartiet samme dag som han møter i retten for grovt bedrageri.

- Det er med tungt hjerte jeg har meldt meg ut av Frp, sier Keshvari i en pressemelding.

Han skriver videre at han angrer på det han har gjort og ønsker å gjøre opp for seg.

- Dessverre kan jeg ikke gjøre det gale jeg har gjort, ugjort, uansett hvor inderlig jeg skulle ønske det. Det jeg derimot kan gjøre, er det jeg har gjort fra første stund i denne saken, nemlig å erkjenne de feil jeg har begått, bidra til å oppklare omfanget og tilbakebetale det jeg urettmessig har fått utbetalt. Og ikke minst ta fullt ut konsekvensene ved både å trekke meg fra samtlige verv, og melde meg ut av partiet, skriver han videre.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Tidligere Skup-leder dømt:

En tidligere sekretariatsleder i pressestiftelsen Skup er dømt til 60 timers samfunnsstraff for grovt underslag av 73 000 kroner fra stiftelsen, melder NTB.

Dommen ble avsagt i Oslo tingrett fredag, skriver Journalisten.

Den tidligere sekretariatslederen var tiltalt for underslag av en lagt større sum - over 200 000 kroner, med en strafferamme på opptil seks års fengsel.

Det var lagt ned påstand fra aktor om fengsel i 55 dager.

Mannens advokat Henrik Boehlke sier til avisen at klienten hans aksepterte dommen, og at retten har lagt hans forklaring til grunn på vesentlige punkter.

- Han oppfatter dommen å være langt mer i tråd med hva han erkjenner å ha gjort, enn hva tidligere anklager har lagt til grunn, sier advokaten.

Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger:

Katalanske separatister har sperret to av grenseovergangene mellom Spania og Frankrike etter en ny natt med omfattende opptøyer i Barcelona.

Hundrevis av demonstranter satte natt til fredag fyr på barrikader i den katalanske hovedstaden og kastet bensinbomber mot politiet, som skjøt med gummikuler.

De katalanske separatistene oppfordrer til generalstreik fredag i protest mot at spansk høyesterett tidligere i uka dømte ni tidligere katalanske politikere til mellom 9 og 13 års fengsel for forsøk på å løsrive Catalonia.

(NTB)

Risikerer halvannet års fengsel:

Mazyar Keshvari (Frp) møter i dag i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for grovt bedrageri ved å ha forledet Stortingets administrasjon til urettmessig å utbetale ham til sammen 450 000 kroner i reiserefusjon.

Keshvari har erkjent disse forholdene og betalt tilbake pengene til Stortinget. Rettsbehandlingen går som en tilståelsessak i Nedre Romerike tingrett fra 12.00 i dag.

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om 18 måneders fengsel, halvannet år, for Keshvari, som har vært sykemeldt siden han ble pågrepet hjemme i Rælingen i Akershus i februar.

Han ble da siktet for grove trusler, og i forbindelse med pågripelsen gjorde politiet beslag av flere våpen. Keshvari er fortsatt siktet i denne saken.

De fiktive reiseregningene for 450 000 kroner stammer fra perioden 2014-2018.

Saken startet ved at Aftenposten ba om innsyn i stortingspolitikernes reiseregninger, og at de kunne avdekke at Keshvari hadde ført regninger for reiser som aldri hadde funnet sted.

Som Dagbladet tidligere har omtalt hadde politiet i utgangspunktet et lavere forslag i sin innstilling, men denne ble justert opp etter at saken hadde vært til behandling hos Oslo statsadvokatembet.

Keshvari representeres av advokat John Christian Elden.

- Vil firedoble straffen for Mazyar Keshvari

- Vil firedoble straffen for Mazyar Keshvari

dagbladet

Catalonias tidligere president har meldt seg til belgiske myndigheter:

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet etter at Spania har utstedt en ny arrestordre på ham.

Puigdemont flyktet i eksil for å slippe straffeforfølgelse etter den ulovlige folkeavstemningen om katalansk uavhengighet som ble holdt i 2017.

Spanske myndigheter har tiltalt ham for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler og etterlyst ham internasjonalt.

Etter at spansk høyesterett tidligere i uka dømte tolv tidligere katalanske politikere til fengsel imellom 9 og 13 år, ble det utstedt en ny internasjonal arrestordre på Puigdemont.

Fredag troppet han sammen med sine advokater opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han fortsatt motsetter seg utlevering til hjemlandet.

Det er ikke kjent om han deretter ble pågrepet og varetektsfengslet.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.