Annonse

Nyhetsstudio

Ny parasitt oppdaget på Svalbard
Foto: FLPA/Bernd Rohrschneider/REX

Ny parasitt oppdaget på Svalbard

De siste tre åra har en pelslusparasitt spredt seg blant fjellrev i Arktis og tynnet ut pelsen til flere dyr. Det kan få fatale følger, ifølge Norsk Polarinstitutt.

- Hvis pelsen forsvinner, flekkvis eller helt, fører det til dårligere isolasjon og et stort varmetap, og reven risikerer å fryse i hjel, sier forsker Eva Fuglei ved Norsk Polarinstitutt i en pressemelding.

Lusa liker ikke kulde, men trives godt nede i den tykke pelsen. Lusa er så plagsom for reven at den klør seg intenst på områdene som er angrepet, og dette fører til at pelsen faller av.

Så langt er parasitten oppdaget hos fjellrev både på Svalbard og i Canada. Pelslusa ble første gang oppdaget på Svalbard i 2019, men har siden den gang økt i et urovekkende høyt tempo.

En fryktet parasitt, høye smittetall og hurtig spredning uten kontroll har fått forskere til å jobbe på spreng for å finne ut av konsekvensene.

- Vi ser jo at pels blir borte på smittede dyr, men vi vet ikke nok om hvordan dette påvirker varmetapet om vinteren, sier Fuglei.

(NTB)

Annonse
Sjoigu hevder Ukraina er vesentlig svekket på slagmarken
Foto: AP/NTB

Sjoigu hevder Ukraina er vesentlig svekket på slagmarken

Russiske styrker har den siste tida vesentlig svekket ukrainske styrkers kampkraft, hevder forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Han ga tirsdag en statusrapport for militære ledere i Moskva om den ukrainske motoffensiven, som har pågått fra i sommer.

Sjoigu uttalte at nylige angrep i områdene Bakhmut og Soledar i Donetsk er slått tilbake. Han hevder også Ukrainas forsøk på å bryte gjennom russiske forsvarslinjer i Robotyne og Verkhovoe har feilet.

Sjoigus uttalelser står i strid med nylige utsagn fra det ukrainske forsvaret om flere vellykkede fremrykninger i disse områdene.

Russland har i dag 335.000 soldater som bidrar i krigen i Ukraina, ifølge Sjoigu. En ny mobilisering er derfor ikke nødvendig, sier han.

(NTB)

Henrettet
Foto: Florida Department of Corrections via AP/NTB

Henrettet

En 54-åring som drepte to kvinner samme uke i Florida, ble tirsdag henrettet i Florida State Prison.

Michael Zack III ble dømt til døden for å ha stukket i hjel Ravonne Smith, en kvinne han møtte på baren hvor hun jobbet, i juni 1996. I en separat rettssak ble han også dømt til livstid i fengsel for drapet på Laura Rosillo samme uke.

Zack ble erklært død i fengselet ved 18-tida lokalt tid tirsdag etter å ha fått en giftsprøyte. På dødsleiet uttrykte han sterk anger for drapene, som ble begått mens han var rusavhengig.

Hans forsvarere argumenterte i retten med at Zack hadde medfødte skader fra alkoholmisbruk og var mentalt tilbakestående. Høyesterett avviste imidlertid begjæringen om å stanse henrettelsen.

(NTB)

Annonse

Arbeidsulykke på båt i Senja

Politiet i Troms har fått melding om en arbeidsulykke om bord i en båt i Senja, melder de tirsdag kveld.

- En mann har formentlig falt ned i et lasterom, skriver politiet på X.

Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

Nødetatene er på stedet, opplyser politiet.

Pasienten har blitt fraktet opp av lasterommet, og blir tatt håndom av ambulansepersonell, skriver politiet i en oppdatering.

- Politiet er på stedet og foretar etterforskning, melder de.

35 år gammel mann pågrepet for drapet på Jonas Aarseth Henriksen

Tirsdag kveld ble en 35 år gammel mann pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Jonas Aarseth Henriksen, melder politiet i en pressemelding.

Mannen ble pågrepet i sin bolig på Jevnaker.

Dette er den femte pågripelsen som blir gjort i forbindelse med drapet.

Disse er pågrepet fra før:
• Mann (28) ble pågrepet 14. september på Rena.

• Mann (30) ble pågrepet 20. september i Elverum.

• Mann (32) fra Hønefoss ble pågrepet 25. september under et politiavhør, der han opprinnelig var innkalt som vitne.

• En annen mann (32) ble pågrepet 30. september ved en bensinstasjon på Noresund.

De fire nekter straffskyld.

Annonse