Annonse

Nyhetsstudio

Regjeringen: Ikke aktuelt å fjerne helligdager
Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP / NTB

Regjeringen: Ikke aktuelt å fjerne helligdager

Nylig fikk danskene plutselig beskjed om at en av deres helligdager kan forsvinne. Dette er foreløpig ikke aktuelt i Norge, beroliger regjeringen.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at fjerning av fridager ikke er på dagsordenen

- Det har ikke vært diskutert å fjerne offentlige høytidsdager og fridager i Norge, sier statssekretær Maria Walberg (Ap) til NTB.

Det er helligdagen store bededag som står i fare for å forsvinne i Danmark. Den danske regjeringen vil ha den bort og mener det kan skaffe 3 milliarder danske kroner ekstra til statskassen. Pengene skal brukes til å styrke det danske forsvaret.

Saken har skapt stor debatt i Danmark. Ni opposisjonspartier motsetter seg planene og har kommet opp med en plan for å slippe å miste fridagen. Men regjeringen står på sitt.

Store bededag er en årlig helligdag i Danmark, som faller fire uker etter påske. Den ble innført på 1600-tallet, og tanken var at kroer og forretninger skulle holde stengt slik at folk kunne gå edru i kirken og be i stedet.

Også i Norge har vi hatt bededag. I 1916 ble den flyttet til fredag før allehelgensdag. Deretter ble den i 1950 flyttet til allehelgensdag – bots- og bededagen – i 1950. Men den er altså ikke en offisiell helligdag.

Dersom bededag fjernes som helligdag i Danmark har landet ti helligdager i året. I Norge har vi tolv hellig- og høytidsdager.

Helligdagene har tidligere vært gjenstand for diskusjon også i Norge. I fjor tok Unge Venstre til orde for å fjerne alle de kristne helligdagene, og heller la folk ta ut fridagene slik det passer dem.

(NTB)

Annonse

Russland: To personer drept i angrep mot Belgorod

Annonse
Fosen-aksjonister aksjonerer på Slottsplassen
Fossen-aksjonister aksjonerer på Slottsplassen fredag formiddag. Foto: Lise Åserud / NTB

Fosen-aksjonister aksjonerer på Slottsplassen

Flere hundre Fosen-aksjonister aksjonerer i skrivende stund på Slottsplassen når statsrådene fredag kjører for å samles til Kongen i statsråd.

Aksjonistene skal stå med bannere, kamprop og flagg, mens statsrådsbilene kjører forbi for å samles til Kongen i statsråd, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding. Aksjonistene mener det er uakseptabelt at det har gått nesten 100 dager siden regjeringen innrømmet at det pågår et menneskerettighetsbrudd på Fosen.

– Vi ble lovet endring, vi ble lovet at menneskerettighetene våres skulle respekteres. Likevel har ingenting skjedd på nesten 100 dager. Nå er vi her for å vise at så lenge menneskerettighetsbruddet pågår, blir det aldri stille! Sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.

– Når ingenting skjer, må vi igjen vise regjeringen at vi fremdeles er her, og at vi ikke gir oss før vindturbinene på Fosen rives og landet er tilbakeført til reindrifta, sier Elle Rávdná Näkkäläjärvi, leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

Kongen i statsråd er regjeringens øverste beslutningsorgan der alle statsrådene samles hver fredag med kongen, klokken 11.00, for å formelt fatte vedtak som statens utøvende makt.

I februar okkuperte 15 menneskerettsaktivister Olje- og energidepartementet i fire døgn. Deretter ble blant annet inngangspartier til ti departementer blokkert. Det hele ble avsluttet med en støttedemonstrasjon der 1500 mennesker samlet seg i stille markering fremfor slottet.

(NTB / Dagbladet)

Annonse
Teisen-siktet framstilles for varetekt fredag
DØDE: En kvinne ble funnet hardt skadd på Teisen i Oslo seint torsdag kveld. Hun ble seinere erklært død. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Teisen-siktet framstilles for varetekt fredag

En mann i 30-åra som er siktet for drap etter at en kvinne i 60-åra døde i Oslo seint torsdag kveld, vil bli framstilt for varetektsfengsling fredag.

Det opplyser politiadvokat Henrik Rådal til Dagbladet.

Det er foreløpig uklart om siktede samtykker til fengsling. Det er heller ikke kjent hvordan han stiller seg til drapssiktelsen.

I 23.30-tida torsdag kveld fikk politiet melding via AMK om en hardt skadd kvinne på Teisen, øst i Oslo. Kvinnen skal ha blitt påført skader med det politiet har beskrevet som en skarp gjenstand.

En mann ble pågrepet på stedet og siktet i saken. Han og avdøde skal ha vært naboer, har politiadvokat Christian Hatlo tidligere opplyst til Dagbladet.

Den siktede mannen er kjent for politiet fra tidligere forhold, uten at Hatlo ønsket å utdype det.

- Siktede har ikke forklart seg, for han har foreløpig ikke vært i stand til det, sa Hatlo fredag morgen.

Les hele saken

Mann siktet for drap

Annonse