Annonse

Nyhetsstudio

Svarer på kritikken

Tirsdag ble det kjent at ABC-klinikken i Oslo legges ned, og kritikken har haglet. Nå svarer helseminister Ingvild Kjerkol.

- Det som er viktigste er at det er et trygt og sikkert føde- og barseltilbud i Oslo. Det skal Oslo universitetssykehus selvfølgelig fortsatt ha, sier Kjerkol til Dagbladet.

- Samtidig er OUS rammet av den samme personellmangelen som i resten av landet, noe som gjør at de må tilpasse tilbudet til det de har av tilgjengelig personell, samt det faktum at antall fødsler har gått ned med 1100 fra 2021 til 2022, fortsetter hun.

Ansvarlig byråd i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) raste mot nedleggelsen. Det samme har Venstre, KrF, SV, Frp og Rødt gjort.

- Dette er helt feil vei å gå i fødselsomsorgen. OUS sliter med at de mister jordmødre og velger å legge ned den eneste avdelingen som har klart å rekruttere og beholde folk, sier helsepolitisk talsperson for Rødt, Seher Aydar, til Dagbladet.

- All forskning viser at jordmorstyrte enheter som ABC er lønnsomme, de forebygger komplikasjoner og gir gode fødselsopplevelser. Men fødselsomsorg ser ikke lønnsom ut i finansieringsmodellen til helseforetakene. Dette er et kutt som kanskje ser lønnsomt ut på papiret, men som er et tap for jordmorfaget, fødetilbudet i Oslo og tilgangen til jordmødre på OUS, fortsetter hun.

Les hele saken

ABC-klinikken legges ned: - Galskap!

Nord-Korea: - Har krysset en grense
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har gjentatte ganger truet med å ta i bruk atomvåpen. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP / NTB

Nord-Korea: - Har krysset en grense

Nord-Korea raser onsdag mot USA og deres allierte, og mener landene har krysset en grense.

- Det lyser ekstremt rødt, sier Nord-Koreas utenriksdepartement i en uttalelse, gjengitt av Reuters.

Nord-Korea hevder at USA og deres allierte benytter seg av uforsvarlige militære handlinger.

De sier videre at de vil reagere kraftig på alle militære grep fra USA, og åpner for å ta i bruk atomvåpen ved en direkte konfrontasjon med USA.

Landet sier også at de ikke er interessert i noen som helst form for dialog med USA.

Uttalelsen kommer en måned etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un varslet en «kraftig økning» i landets atomvåpenarsenal. Han hevdet grunnen var et svar på trusler fra Sør-Korea og USA.

Under talen sa Kim Jong-un at Sør-Korea har blitt en «utvilsom fiende», og at USA har økt presset mot Nord-Korea «til det maksimale» ved å utplassere militære eiendeler hos den koreanske halvøya.

- Situasjonen krever at landet vårt dobler vår innsats for å styrke vår militærmakt. Vi må ivareta vår suverenitet og sikkerhet for å takle de farlige militære grepene fra USA og andre fiendtlige styrker som er rettet mot oss, sa Jong-un, ifølge det nordkoreanske statlige nyhetsbyrået KCNA.

Zelenskyj truer med flere avskjedigelser
Foto: AFP / NTB

Zelenskyj truer med flere avskjedigelser

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj truer med flere avskjedigelser for å holde forsvarsdepartementet «rent».

- Jeg vil gjøre så mange personalendringer som nødvendig, sier han ifølge Reuters.

Kommentaren kommer etter at han forrige uke sparket flere ledere i statsapparatet for å rydde opp i korrupsjon, etter at en større skandale ble avdekket.

- Det er rettferdig, det er nødvendig for vårt forsvar, og det hjelper oss i vår tilnærming til europeiske institusjoner, sa han.

- Vi trenger en sterk stat, og Ukraina skal bli nettopp det, sa han videre.

Skandalen har ført til at et tosifret antall politiske ledere og høytstående tjenestemenn så langt er blitt sparket.

Sandnes-mann tiltalt for hallikvirksomhet

En 46-årig mann fra Sandnes skal ha framleid leiligheter til prostitusjon i flere norske byer, blant annet Bergen. Han er tiltalt for grov hallikvirksomhet.

Politiet oppdaget i fjor vår at flere leiligheter som ble brukt til prostitusjon, var leid ut av det samme eiendomsselskapet. I midten av september ble mannen bak selskapet pågrepet, skriver Bergens Tidende.

Få dager etter pågripelsen aksjonerte politiet mot 19 av leilighetene som selskapet disponerte. I 17 av leilighetene skal politiet ha møtt prostituerte.

Ifølge tiltalen har mannen leid ut leiligheter til bruk i prostitusjonsvirksomhet i Bergen, Haugesund, Stavanger, Sandnes, Sola, Kristiansand, Skien og Drammen. Det skal ha skjedd gjennom et selskap som mannen eide, skriver Stavanger Aftenblad.

Påtalemyndigheten mener mannen og selskapet hadde et utbytte på minst 7,5 millioner kroner. Han er også tiltalt for grov hvitvasking.

Mannen erkjenner ikke straffskyld for noen av punktene i tiltalen.

– Han kjenner seg ikke igjen i det bildet som nå blir tegnet, sier 46-åringens forsvarer, advokat Vetle Jensen.

Saken kommer opp for Hordaland tingrett i midten av februar, skriver Bergens Tidende. Der møter også en ukrainsk kvinne. Hun skal ikke ha noen direkte relasjon til mannen, men politiet mener hun har tilknytning til et bakmannsapparat i utlandet.

Også mannens samboer ble pågrepet sammen med mannen, men saken mot henne er henlagt på bevisets stilling, skriver Stavanger Aftenblad.

(NTB)

Netflix nede i flere land

Netflix opplever problemer med strømming på alle enheter. Det opplyser strømmeselskapet på sine nettsider.

- Vi jobber med å løse problemet. Vi beklager ulempene dette medfører, skriver de.

Nettstedet Downdetector har registrert en betydelig økning i antall rapporter om problemer med tjenesten i Norge den siste timen.

Ukraina: Harde kamper ved Lyman
Foto: Attila Husejnow/SOPA Images/Shutterstock/NTB

Ukraina: Harde kamper ved Lyman

Det pågår harde kamper øst i Ukraina.

Det skriver Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maljar på Telegram.

Statsråden hevder at russerne gjør forsøk på å avansere i retning Lyman i det østlige fylket Donetsk.

- De gjør kraftige forsøk på å bryte gjennom våre forsvarslinjer, skriver Maljar.

Hun hevder videre at russerne, til tross for store tap, opprettholder offensiver i retning Bakhmut, Avdijvka og Novopavlivka.

De ukrainske styrkene i området angis å være underlegne russerne i antall tropper og våpen.

- Alt er en suksess under slike forhold - fordi vi bruker våre ressurser maksimalt og enda mer.

Lastebil i brann på E6

Brannvesenet rykket onsdag kveld ut til melding om røykutvkling fra en lastebil på E6 ved Solli.

Vegtrafikksentralen øst meldte kort tid seinere om brann i et kjøretøy på samme sted. To felt ble stengt i retning Sarpsborg.

Like etter klokka 20 meldes det at brannen er slokket og kjøretøyet berget. To felt holdes stengt, inntil stedet er saltet.

- Trafikken flyter fint i venstre felt, skriver Vegtrafikksentralen.

Venter storoffensiv: - Folk kastes ut av hjemmene sine
Foto: Oleksandr Ratusjniak / AP / NTB

Venter storoffensiv: - Folk kastes ut av hjemmene sine

Ukrainske myndigheter har de siste månedene hevdet at Russland planlegger en ny storoffensiv i løpet av vinteren.

Nå hevdes det at de russiske styrkene bygger seg opp i det østlige fylket Luhansk.

- Det pågår en aktiv overføring [av russiske tropper] til regionen, og de planlegger definitivt noe på østfronten i februar, sier guvernør Serhii Haidai i en uttalelse.

Russland kontrollerer en stor del av Luhansk.

En en lokal tjenesteperson oppgir til Sky News at russiske styrker har kastet lokale innbyggere i nærheten av frontlinja ut av hjemmene sine og drevet dem bort fra området, slik at de ikke kan gi informasjon om russernes posisjoner til ukrainerne.