Annonse

Nyhetsstudio

84-åring skal ha tungekysset 14-åring

En 84 år gammel man må møte i tingretten i Stavanger i slutten av februar. Der må han svare for flere forhold, blant annet for å skulle ha tungekysset en 14-åring. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Ifølge avisa har mannen en straffehistorikk med flere sedelighetsforhold, blant annet en episode hvor et barn under 16 år var involvert.

Advokat Ørjan Eskeland sier til Aftenbladet at mannen ikke erkjenner straffskyld for forholdene han nå er tiltalt for. I tillegg til å ha kysset 14-åringen, inneholder tiltalen krenkende adferd mot tre andre jenter. To av hendelsene skal ha skjedd i skolegården.

VG: To politibetjenter mistenkt etter dødsfall

Brann på svensk oljeraffineri

Det brenner på et oljeraffineri i Nynäshamn øst i Sverige. Det er uklart hvor omfattende brannen er.

Svenske nødetater er på plass. Cecilia Lundfelt ved Södertörns brandförsvarsförbund sier til TT at de har opplysninger om at det er råolje som brenner, men slår ikke dette fast.

- Det vil etter alt å dømme brenne ganske kraftig, sier politiets talsperson Ola Österling til Expressen.

Aftonbladet skriver at ifølge deres opplysninger er snakk om 30 til 40 meter høye flammer.

Expressen skriver at det ikke skal være personskader.

(NTB / Dagbladet)

22 fengselsdømt etter uro i Usbekistan

22 personer er idømt fengselsstraffer etter den omfattende uroen i den selvstyrte Karakalpakstan-regionen i Usbekistan i juli.

21 personer døde i uroen, som ble utløst av planer om å innskrenke republikkens selvstyre og frata den dens grunnlovsfestede rett til å løsrive seg.

Usbekistans president Sjavkat Mirzijojev skrotet de foreslåtte grunnlovsendringene etter demonstrasjonene.

De tiltalte ble tirsdag funnet skyldig i en rekke forskjellige lovbrudd, blant dem hærverk og overtredelser mot Usbekistans konstitusjonelle orden.

Advokaten Dauletmurat Tadsjimuratov anklages for å være hovedmannen bak opptøyene, og er dømt til 16 års fengsel. 44-åringen er den eneste som ikke har erkjent full straffskyld, og han nekter blant annet for å ha betalt folk for å ta del i protestene.

Rettssaken startet i byen Bukhara i slutten av november. Med unntak av Tadsjimuratov sa alle de tiltalte da at de angret, og unnskyldte seg overfor staten, nasjonalforsamlingen og president Mirzijojev.

Presidenten har gitt uspesifiserte «utenlandske krefter» skylda for uroen.

(NTB)

Minst 33 drept i jihadistangrep

Minst 33 mennesker, blant dem både soldater og sivile, er drept i flere angrep fra væpnede jihadister i Burkina Faso de siste dagene, melder landets myndigheter.

Burkinske myndigheter melder at tolv soldater og én sivilist ble drept i et angrep i Falagountou i landets Sahel-region i sammenstøt mellom militæret og jihadister mandag. Ytterligere 20 ble drept i to angrep øst og vest i landet i helga.

Siden 2015 har det vestafrikanske landet vært herjet av et opprør ledet av ytterliggående islamister med bånd til al-Qaida og IS. Titusenvis av mennesker er drept, og rundt 2 millioner er drevet på flukt.

De siste månedene har angrep mot sikkerhetsstyrker og sivile økt i omfang, spesielt i de nordlige og østlige regionene som grenser til Mali og Niger. Også disse landene kjemper mot jihadister som kontrollerer store landområder.

Volden har ført til frustrasjon og mistillit i den burkinske befolkningen, og landet gjennomgikk to militærkupp i fjor.

(NTB)

Anker grottefestdommen

Både statsadvokat og forsvarer anker dommen i bunkerfestsaken, skriver NRK.

To menn i 20-åra ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder, samt å betale erstatning.

Statsdavokat Daniel Sollie sier til statskanalen at straffeutmålingen er anket.

- Påtalemyndigheten har anket fordi vi mener det er for lite sammenliknbar praksis. Det gjør at vi mener det er et prinsipielt spørsmål om hva som er riktig straff i bdenne saken. I tillegg mener vi at den konkrete utmålingen er for lav, sier Sollie til NRK.

Les hele saken

Avslører flere fester

Spesialenheten har ikke avhørt mannen som ble skutt

Spesialenheten mener de har fått et godt bilde av hendelsesforløpet gjennom avhør av politifolk som var involvert da en mann ble skutt beinet i Kristiansand fredag.

- Vi er fortsatt i en tidlig fase, men kom godt i gang med etterforskningen i løpet av helgen, sier etterforskningsleder Marit Oliver Storeng i Spesialenheten til NTB.

Hun opplyser at så langt er seks tjenestepersoner avhørt, hvorav en har status som mistenkt – vedkommende som avfyrte skuddet.

NTB skriver at det vil ta en tid før saken får noen påtalemessig avklaring og om tjenestepersonen som avføyrte skuddet blir siktet eller om saken henlegges.

- Vi har ennå ikke fått avhørt fornærmede. Han får fortsatt behandling på sykehus, men vi prøver å komme i kontakt med ham og ønsker å få gjennomført avhør så snart som mulig, sier Storeng.

Det var fredag kveld at en person med våpen ble skutt i beinet av politiet etter en truende situasjon i Kristiansand sentrum.

Politiet ønsker å komme ikontakt med sivile vitner.

Politiet besluttet lørdag å pågripe mannen som ble skutt. Mandag opplyste politiet at mannen er siktet for ulovlig bevæpning på offentlig sted. Våpenet han var i besittelse er ikke et skarpt våpen.

(NTB / Dagbladet)

Kutt og omprioritering for politiet i 2023
Avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Roger Bjerke. Foto: Politiet.

Kutt og omprioritering for politiet i 2023

I en ny pressemelding presenteres årets budsjett for politietaten.

I meldingen fremgår det at politiets budsjett reduseres med 57,8 millioner kroner i 2023, og ytterligere 184,4 millioner kroner omprioriteres i budsjettet.

- Kutt og omprioriteringer skal primært gjennomføres ved å redusere utgifter til Politidirektoratet, konsulenttjenester, reisevirksomhet og sentral administrasjon i politidistriktene, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Roger Bjerke, om endringene.

I tillegg til kuttene ligger også politimyndighetene ann til å miste ytterligere med ressurser som følge av prisvekst.

Mens Statistisk sentralbyrå(SSB) anslår en prisvekst på 4,9 prosent i 2023, så er politiet bare kompensert for en prisvekst på 1,4 prosent i statsdbudsjettet.

Politidistriktene får imidlertid økt budsjett for året, med en samlet økning på 73 millioner kroner sammenlignet med fjoråret.

- Den overordnede prioriteringen i årets budsjett er å bidra til sterke og trygge lokalsamfunn over hele landet. For politiet betyr dette å jobbe for bedre lokale polititjenester og beredskap gjennom å prioritere mer tilgjengelig politi over hele landet og etablering av nye tjenestesteder, sier Bjerke videre i pressemeldingen.

Politietaten har også fått en bevilgning på 225 millioner kroner til mottak og registrering av asylsøkere, ifølge pressemeldingen er dette med spesielt fokus på mottak av asylsøkere fra Ukraina.