Annonse

Nyhetsstudio

Kvinne (90) svindlet: Politiet advarer

Politiet i Oslo går onsdag kveld ut og opplyser om at en eldre kvinne på Nordstrand ble oppringt av noen som ville kjøpe bøker av henne.

Kort tid etterpå skal to menn i 20-åra ha dukket opp på døra.

- De lurte henne slik at hun ble frastjålet et gullkjede før de forlot stedet. Vi etterforsker saken, skriver politiet.

Politiet påpeker at de har mottatt liknende henvendelser tidligere denne uka, om forsøk på tyveri/bedrageri av samme sort.

- Hvis du eller noen av dine nære har opplevd det samme de siste dagene, ta kontakt med politiet, oppfordrer de.

Operasjonsleder i Oslo, Rune Hekkelstrand, understreker at politiet tar saken på største alvor.

- Det framstår som målrettet svindel mot eldre, og sånn ønsker vi ikke å ha det, sier han til Dagbladet.

Politiet har per nå opplysninger som tilsier at dette skal ha skjedd flere steder rundt om i Oslo, ikke bare på Nordstrand. Nøyaktig hvor mange henvendelser politiet har mottatt på det samme, har ikke Hekkelstrand oversikt over. Men han understreker at det er flere.

- De tar kontakt over telefon. Dukker opp på døra relativt kort tid etterpå. Framstår hyggelige, men dette er utspekulert svindel, sier han.

Han legger til at politiet har noen moduskandidater, men kan ikke svare på om det er snakk om flere enn to personer.

Hekkelstrand oppfordrer på det sterkeste andre som har opplevd det samme, om å ta kontakt med politiet.

22 fengselsdømt etter uro i Usbekistan

22 personer er idømt fengselsstraffer etter den omfattende uroen i den selvstyrte Karakalpakstan-regionen i Usbekistan i juli.

21 personer døde i uroen, som ble utløst av planer om å innskrenke republikkens selvstyre og frata den dens grunnlovsfestede rett til å løsrive seg.

Usbekistans president Sjavkat Mirzijojev skrotet de foreslåtte grunnlovsendringene etter demonstrasjonene.

De tiltalte ble tirsdag funnet skyldig i en rekke forskjellige lovbrudd, blant dem hærverk og overtredelser mot Usbekistans konstitusjonelle orden.

Advokaten Dauletmurat Tadsjimuratov anklages for å være hovedmannen bak opptøyene, og er dømt til 16 års fengsel. 44-åringen er den eneste som ikke har erkjent full straffskyld, og han nekter blant annet for å ha betalt folk for å ta del i protestene.

Rettssaken startet i byen Bukhara i slutten av november. Med unntak av Tadsjimuratov sa alle de tiltalte da at de angret, og unnskyldte seg overfor staten, nasjonalforsamlingen og president Mirzijojev.

Presidenten har gitt uspesifiserte «utenlandske krefter» skylda for uroen.

(NTB)

Minst 33 drept i jihadistangrep

Minst 33 mennesker, blant dem både soldater og sivile, er drept i flere angrep fra væpnede jihadister i Burkina Faso de siste dagene, melder landets myndigheter.

Burkinske myndigheter melder at tolv soldater og én sivilist ble drept i et angrep i Falagountou i landets Sahel-region i sammenstøt mellom militæret og jihadister mandag. Ytterligere 20 ble drept i to angrep øst og vest i landet i helga.

Siden 2015 har det vestafrikanske landet vært herjet av et opprør ledet av ytterliggående islamister med bånd til al-Qaida og IS. Titusenvis av mennesker er drept, og rundt 2 millioner er drevet på flukt.

De siste månedene har angrep mot sikkerhetsstyrker og sivile økt i omfang, spesielt i de nordlige og østlige regionene som grenser til Mali og Niger. Også disse landene kjemper mot jihadister som kontrollerer store landområder.

Volden har ført til frustrasjon og mistillit i den burkinske befolkningen, og landet gjennomgikk to militærkupp i fjor.

(NTB)

Anker grottefestdommen

Både statsadvokat og forsvarer anker dommen i bunkerfestsaken, skriver NRK.

To menn i 20-åra ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder, samt å betale erstatning.

Statsdavokat Daniel Sollie sier til statskanalen at straffeutmålingen er anket.

- Påtalemyndigheten har anket fordi vi mener det er for lite sammenliknbar praksis. Det gjør at vi mener det er et prinsipielt spørsmål om hva som er riktig straff i bdenne saken. I tillegg mener vi at den konkrete utmålingen er for lav, sier Sollie til NRK.

Les hele saken

Avslører flere fester

Spesialenheten har ikke avhørt mannen som ble skutt

Spesialenheten mener de har fått et godt bilde av hendelsesforløpet gjennom avhør av politifolk som var involvert da en mann ble skutt beinet i Kristiansand fredag.

- Vi er fortsatt i en tidlig fase, men kom godt i gang med etterforskningen i løpet av helgen, sier etterforskningsleder Marit Oliver Storeng i Spesialenheten til NTB.

Hun opplyser at så langt er seks tjenestepersoner avhørt, hvorav en har status som mistenkt – vedkommende som avfyrte skuddet.

NTB skriver at det vil ta en tid før saken får noen påtalemessig avklaring og om tjenestepersonen som avføyrte skuddet blir siktet eller om saken henlegges.

- Vi har ennå ikke fått avhørt fornærmede. Han får fortsatt behandling på sykehus, men vi prøver å komme i kontakt med ham og ønsker å få gjennomført avhør så snart som mulig, sier Storeng.

Det var fredag kveld at en person med våpen ble skutt i beinet av politiet etter en truende situasjon i Kristiansand sentrum.

Politiet ønsker å komme ikontakt med sivile vitner.

Politiet besluttet lørdag å pågripe mannen som ble skutt. Mandag opplyste politiet at mannen er siktet for ulovlig bevæpning på offentlig sted. Våpenet han var i besittelse er ikke et skarpt våpen.

(NTB / Dagbladet)

Kutt og omprioritering for politiet i 2023
Avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Roger Bjerke. Foto: Politiet.

Kutt og omprioritering for politiet i 2023

I en ny pressemelding presenteres årets budsjett for politietaten.

I meldingen fremgår det at politiets budsjett reduseres med 57,8 millioner kroner i 2023, og ytterligere 184,4 millioner kroner omprioriteres i budsjettet.

- Kutt og omprioriteringer skal primært gjennomføres ved å redusere utgifter til Politidirektoratet, konsulenttjenester, reisevirksomhet og sentral administrasjon i politidistriktene, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Roger Bjerke, om endringene.

I tillegg til kuttene ligger også politimyndighetene ann til å miste ytterligere med ressurser som følge av prisvekst.

Mens Statistisk sentralbyrå(SSB) anslår en prisvekst på 4,9 prosent i 2023, så er politiet bare kompensert for en prisvekst på 1,4 prosent i statsdbudsjettet.

Politidistriktene får imidlertid økt budsjett for året, med en samlet økning på 73 millioner kroner sammenlignet med fjoråret.

- Den overordnede prioriteringen i årets budsjett er å bidra til sterke og trygge lokalsamfunn over hele landet. For politiet betyr dette å jobbe for bedre lokale polititjenester og beredskap gjennom å prioritere mer tilgjengelig politi over hele landet og etablering av nye tjenestesteder, sier Bjerke videre i pressemeldingen.

Politietaten har også fått en bevilgning på 225 millioner kroner til mottak og registrering av asylsøkere, ifølge pressemeldingen er dette med spesielt fokus på mottak av asylsøkere fra Ukraina.

Person fastklemt mellom garasje og bil

Nødetatene har rykket ut til en adresse på Notodden etter melding om en trafikkulykke.

- Person klemt mellom garasje og bil. Er ved bevissthet, skriver politiet på Twitter.

Nødetatene er på stedet.

I en oppdatering skriver politiet at det viser seg at vedkommende var klemt mellom to biler, og at pasienten er kjørt til sykehus for videre oppfølging.

Hendelsen skal ha skjedd da vedkommende gikk ut av bilen personen selv kjørte. Politiet oppretter sak.

Trafikkuhell på E18

Politiet melder på Twitter at to biler har vært involvert i et trafikkuhell. ved Holmen i Asker.

- En står i venstre felt, den andre i kollektivfeltet, melder Vegtrafikksentralen på Twitter.

Politiet i Oslo melder at E18 er helt stengt. De opplyser også om at skadeomfanget er klart.

- En person klager på smerter i nakken, melder politiet.

Klokka 09.50 kommer politiet med en oppdatering.

- Da har brannvesenet fått flyttet på de involverte bilene slik at to felt forbi stedet er åpen for trafikk.

10.30 opplyser politiet at veien er helt ryddet.