Annonse

Nyhetsstudio

- Vil passere ekstremt nær jorda
Illustrasjonsfoto. Foto: Dima Zel / Shutterstock / NTB

- Vil passere ekstremt nær jorda

En nylig oppdaget asteroide vil passere nær jorda denne uka. Ifølge nettstedet Space måler asteroiden mellom fire og åtte meter i diameter.

Torsdag vil den være på sitt nærmeste. Space skriver at avstanden til jorda da vil være omkring 3500 kilometer.

- Asteroiden 2023 BU vil ha en ekstremt nær, men trygg passering av oss. Den vil passere mindre enn 10 000 kilometer fra jordas sentrum, opplyser astronomen Gianluca Masi.

Den tidligere forsvarministeren har brutt karanteneplikten

Karantenenemnda mener tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) har brutt karanteneplikten sin etter han var statsråd i 2022.

I høst takket han ja til å bli styremedlem i Nordkraft. Han tiltrådte stillingen i månedsskiftet november/desember, men varslet først Karantenenemnda 21. desember 2022.

Ifølge karanteneloven § 5 gjelder en informasjonsplikt i ett år etter fratreden som politiker, og Enoksen har ifølge Nemnda ikke fulgt plikten.

Karantenenemnda bemerker at Enoksen var forsvarsminister fra 14. oktober 2021 til 12. april 2022.

- På bakgrunn av at du ikke varslet om overgang til vervet som styremedlem i Nordkraft i samsvar med kravet i karanteneloven § 5, har du ikke overholdt informasjonsplikten, står det skrevet i vedtaket fra Karantenenemnda.

Det skriver Nettavisen.

Tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) måtte forlate posten sin i april 2022 etter å ha hatt et seksuelt forhold til en ung kvinne på 2000 tallet.

(NTB)

«Advarsel» mot Jane Austen
ADVARSEL: University of Greenwich i London har sendt ut advarsel til studentene sine. Foto: Shutterstock / NTB

«Advarsel» mot Jane Austen

University of Greenwich i London har sendt ut en såkalt «trigger warning» til studentene sine om boka Northanger Abbey av Jane Austen.

Bakgrunnen for advarselen er at romanen fra 1817 skal være kjønnstereotypisk, skriver Independent.

En «trigger warning» advarer eksempelvis en leser om at en bok kan inneholde potensielt opprørende materiale.

På et tidspunkt i teksten skriver Austen at kvinner må late som de er dumme for å tilfredstille menn. Engelske litteraturstudenter ved univeristetet i London blir nå advart om «sexismen» som forekommer i boka, og at den inneholder «giftige forhold og vennskap», ifølge The Telegraph.

Advarselen har fått flere til å reagere, blant annet professor Dennis Hayes ved universitet i Derby. Han sier til The Telegraph at universiteter bør komme med én generell uttalelse: «Trigger warning - dette er et universitet, du må forvente å bli fornærmet».

Talspersoner for universitetet svarer at slike innholdsadvarsler ble brukt for første gang i juli 2021 etter forespørsler fra studenter.

Vietnam: Militærfly styrtet - pilot død

Et militært fly har styrtet i Nord-Vietnam, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Piloten er bekreftet omkommet.

Kreml: - Ekstremt aggressivt

Litauens president har oppfordret til leveranser av kampfly til Ukraina. Det får Kreml til å rase.

- Det er bevis på den ekstremt aggressive posisjonen til Baltikum og Polen. Store europeiske land bør overveie denne posisjonen, sier de i en uttalelse ifølge Reuters.

VG: To politibetjenter mistenkt etter dødsfall

Lørdag rykket politiet ut etter melding om en blodig mann i veibanen i Ålesund sentrum.

Politiet opplyste at mannen hadde behov for akutt helsehjelp.
Få timer seinere ble mannen, som var i 30-åra, bekreftet død.

I kjølvannet av hendelsen har det sirkulert en rekke bilder og videoer fra det som skal være sivilt politi som først kom i kontakt med mannen.

Nå er to av politibetjentene som var på stedet mistenkt i saken, opplyser VG.

- Per nå er det ingen hodlepunkter for å sitke noen i saken. I øyeblikket er det to politibetjenter som vil bli avhørt med status som mistenkt, sier påtaleansvarlig etterforskningsleder i spesialenheten, Thomas Arntsen, til avisa.

Spesialenheten åpnet etterforskning i saken mandag.

Dagbladet snakket med leder for operasjonssentralen i Møre og Romsdal, Erik Steen Mikalsen, mandag. På spørsmål om ansatte i politiet var suspendert som følge av hendelsen, svarte Mikalsen avkreftende.

Brann på svensk oljeraffineri

Det brenner på et oljeraffineri i Nynäshamn øst i Sverige. Det er uklart hvor omfattende brannen er.

Svenske nødetater er på plass. Cecilia Lundfelt ved Södertörns brandförsvarsförbund sier til TT at de har opplysninger om at det er råolje som brenner, men slår ikke dette fast.

- Det brenner ganske kraftig, sier politiets talsperson Ola Österling til Expressen.

Aftonbladet skriver at ifølge deres opplysninger er snakk om 30 til 40 meter høye flammer.

Politiet opplyste innlednignvis at det ikke var meldt om personskade.

Når Dagbladet snakker med talsperson for politiet, Ola Österling, opplyser han at to personer med lettere skader får tilsyn av ambulansepersonell.

11.19 opplyser politiet at brannen er slukket.

(NTB / Dagbladet)

22 fengselsdømt etter uro i Usbekistan

22 personer er idømt fengselsstraffer etter den omfattende uroen i den selvstyrte Karakalpakstan-regionen i Usbekistan i juli.

21 personer døde i uroen, som ble utløst av planer om å innskrenke republikkens selvstyre og frata den dens grunnlovsfestede rett til å løsrive seg.

Usbekistans president Sjavkat Mirzijojev skrotet de foreslåtte grunnlovsendringene etter demonstrasjonene.

De tiltalte ble tirsdag funnet skyldig i en rekke forskjellige lovbrudd, blant dem hærverk og overtredelser mot Usbekistans konstitusjonelle orden.

Advokaten Dauletmurat Tadsjimuratov anklages for å være hovedmannen bak opptøyene, og er dømt til 16 års fengsel. 44-åringen er den eneste som ikke har erkjent full straffskyld, og han nekter blant annet for å ha betalt folk for å ta del i protestene.

Rettssaken startet i byen Bukhara i slutten av november. Med unntak av Tadsjimuratov sa alle de tiltalte da at de angret, og unnskyldte seg overfor staten, nasjonalforsamlingen og president Mirzijojev.

Presidenten har gitt uspesifiserte «utenlandske krefter» skylda for uroen.

(NTB)