Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Navnet på kvinne som omkom i Loen frigitt:

Det var 20-årige Astri Brandal Reynolds fra Nesodden i Akershus som omkom i en speedglidingulykke i Loen i Sogn og Fjordane i går. Det melder politiet i en pressemelding.

Ifølge Dagbladets opplysninger tok kvinnen gondolbanen på turiststedet, og hoppet fra fjellet Hoven.

- Hun speedglidet fra toppen av gondolbanen, og kom borti vaieren. Hun ble hengende, før hun falt ned, opplyser Tormord Hvattum, lensmann i Nordfjord, til Dagbladet.

Han forteller at fallet var på 60-70 meter.

Saken etterforskes taktisk og teknisk.

- Vi har avhørt vitner, og gjennomfører tekniske undersøkelser, for blant annet å finne ut om det var noe galt med speedglidingutstyret, sier Hvattum.

Foto: Thomas Thaule / Fjordingen / NTB Scanpix
Kvinne omkom i luftsportulykke

Kvinne omkom i luftsportulykke

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen
Ralf Lofstad

Iris' far: - Det har vært et helvete:

LILLEHAMMER (Dagbladet): Laura Iris Haugens 53-årige far avga en kort forklaring i retten før de sakkyndiges forklaring skal fylle resten av dagen i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

Faren brast i gråt allerede før han startet forklaringen. Fra før har Iris' mor og søster tegnet bildet av en svært preget familie etter drapet, som skjedde rett utenfor familiehjemmet i Sorperoa på Vinstra.

- Det har vært et helvete, konstaterer 53-åringen.

Han kom hjem fra jobb og fikk se den tiltalte gutten sitte oppå datteren. Like etterpå måtte han ta seg av Iris' mor og lillebror, som ankom åstedet.

- Jeg sover jo ikke. Jeg ser for meg gutten som sitter oppå Iris, forteller 53-åringen.

Han avviser tilbudet om pause fra sin bistandsadvokat Nina Hjortdal.

- Nei, jeg vil bli ferdig med dette, sier han.

Det knytter seg for øvrig spenning til om de sakkyndige vil få godkjent sin tredje rapport om den tiltalte guttens mentale helse i tide. Den rettsmedisinske kommisjon jobber med saken, men de sakkyndige skal forklare seg allerede i dag.

DREPT: Laura Iris Haugen (16). Foto: Privat
- Han var fullt klar over hva som hadde skjedd

- Han var fullt klar over hva som hadde skjedd

dagbladet
Mina Janssen

11 års forvaring for Varhaug-drapet:

En 18 år gammel gutt er dømt til forvaring i elleve år med en minstetid på sju år for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård 29. juli i fjor.

Det var VG som først omtalte denne saken.

Drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård har preget det lille tettstedet Varhaug, med 3000 innbyggere. Den tiltalte 18-åringen har erkjent drapet på ødegard, men erkjenner ikke straffskyld på grunn av tilregnelighet.

Dagbladet kommer med mer.

Foreldrenes desperate kamp: «Please ring, er veldig redd for deg»

Foreldrenes desperate kamp: «Please ring, er veldig redd for deg»

dagbladet
Mina Janssen

REC Solar permitterer 100 ansatte :

REC Solar permitterer minst 100 ansatte ved Kristansand-fabrikken sin.

Det melder Fædrelandsvennen.

Hovedtillitsvalgt Jarl Valand sier til avisa at «det er brutalt».

Dagbladet kommer med mer.

Mina Janssen

Dolphin Drilling slår seg selv konkurs:

Dolphin Drilling, tidligere Fred. Olsen Energy, har slått seg selv konkurs, ifølge Dagens Næringsliv.

Riggselskapet har lenge vært under hardt press, og skal ikke ha klart å bli enige med kreditorene om en restrukturering av selskapet.

Mandag kveld opplyste selskapet at de ville slå seg selv konkurs med mindre kreditorene gikk med på en avtale om restrukturering før tirsdag klokka 14.

Tirsdag meldte selskapet at kreditorene ba om en utsettelse på 20 timer for å vurdere avtalen. Nå har selskapet slått seg selv konkurs, ifølge DN.

– Dessverre har ikke kreditorene i Dolphin Drilling klart å bli enige om vilkårene for en samtykkende restrukturering, og de sikrede långiverne krever at all utestående sikret gjeld utbetales, skriver selskapet i en melding.

Dolphin Drilling har hatt problemer lenge, og før påske ble de reddet fra konkurs ved at kreditorene omgjorde sin gjeld til aksjer i selskapet. Riggselskapet het inntil slutten av desember Fred. Olsen Energy.

(Dagbladet/NTB)

Mina Janssen

- Iran ønsker ikke krig:

Iran ønsker ikke krig med noen, heller ikke med USA, sier landets president Hassan Rouhani.

- Iran har ingen interesse av å øke spenningen i regionen og søker aldri krig med andre land, inkludert USA, sier Rouhani til det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA.

Den iranske presidenten anklager amerikanerne for å skape spenning i regionen, der utviklingen ifølge ham ville ha vært positiv dersom ikke president Donald Trump hadde trukket USA fra atomavtalen.

Trump har de siste ukene truet med å utslette Iran og innført strenge sanksjoner mot landet og dets ledere, samtidig som han sier at USA er åpne for forhandlinger.

(NTB)

- Helvete vil bryte løs

- Helvete vil bryte løs

dagbladet
Mina Janssen

USA og Nord-Korea planlegger toppmøte:

Utsendinger fra USA og Nord-Korea er i samtaler om å organisere et tredje toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un, sier Sør-Koreas president Moon Jae-in, ifølge NTB.

Klart for nytt toppmøte: - Nord-Korea vil bli økonomisk stormakt

Klart for nytt toppmøte: - Nord-Korea vil bli økonomisk stormakt

dagbladet
Amanda Walnum

Tyskland: Tilstår politikerdrap:

I begynnelsen av juni ble den 65 år gamle politikeren Walter Lübcke, en høytstående delstatspolitiker i Hessen i Tyskland, funnet død i sitt hjem.

65-åringen ble skutt i hodet fra kloss hold. To uker senere ble en mann pågrepet i forbindelse med drapet. Den 45 år gamle mannen har tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper. Han ble pågrepet etter funn av DNA-spor på åstedet.

Ifølge tyske medier skal mannen ha tilstått til drapet. Drapet skal ha vært planlagt, og skal ha vært en reaksjon til Lübckes uttalelser om flyktninger i 2015.

Ralf Lofstad

Vinstra: Sakkyndig-rapport ennå ikke godkjent:

LILLEHAMMER (Dagbladet): I Vinstra-saken er de sakkyndiges tredje rapport om den tiltalte 17-åringens mentale helse ennå ikke godkjent av den rettsmedisinske kommisjon (DRK). En godkjenning er nødvendig for at rapporten skal kunne legges fram i retten.

- Jeg mottok erklæringen klokka 00.07, og har selv kontaktet DRK for at den skal godkjennes så fort som mulig, sier tingrettsdommer Ingulf Nordahl.

Nå haster det virkelig med å få rapporten godkjent; de sakkyndige, psykolog Alexander R. Flaata og psykiater Terje Tørrissen, skal avgi forklaring i dag.

- Vi kan ikke vente til rett før domsavsigelsen, sier Nordahl.

Det var i går Flaata og Tørrissen overraskende varslet en ny såkalt tilleggserklæring, den andre i rekka, fordi oppgaven med å vurdere 17-åringen har vist seg uvanlig vanskelig.

De to fikk forlate retten tidlig i går for å jobbe med rapporten, og brukte hele kvelden på arbeidet.

Dette er den andre tilleggserklæringen fra dem. De forrige gikk imot deres egen hovederklæring, da de skiftet mening om hvorvidt gutten var tilregnelig eller ikke da han drepte Haugen 31. oktober i fjor; i den forrige tilleggserklæringen var konklusjonen tilregnelighet.

17-åringen har tilstått drapet, men erklært seg ikke straffskyldig, fordi han mener seg psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Prosedyrene er planlagt fredag.

JOBBET PÅ SPRENG: Alexander R. Flaata og Terje Tørrissen jobbet på spreng i går kveld for å få ferdig sin rapport. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Mina Janssen

Stortingsløve reddet fra søpla:

Rammen til det som viste seg å være Stortingets riksvåpen ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1975. Nå er riksvåpenet rekonstruert og tilbake på Stortinget.

I 1975 reddet Stortingets vaktmester Per Kristian Engebretsen rammen til det som viste seg å være Stortingets opprinnelige riksvåpen. Vaktmesteren fisket opp rammen fra en konteiner.

44 år senere er riksvåpenet rekonstruert av forgyller Sarah B. Eggen og treskjærer Boni Wiik. I konstrueringsarbeidet ble det avdekket at det var billedhugger Christopher Borch, som er kunstneren bak steinløvene på Løvebakken, som har utformet riksvåpenet.

- Jeg er rørt over å se løven henge her i dag. Det var tilfeldig at jeg fikk plukket opp rammen for over førti år siden, og resultatet er blitt fantastisk, sier den tidligere vaktmester Engebretsen i en pressemelding.

Det rekonstruerte riksvåpenet blir plassert i de nye undervisningslokalene på Stortinget.

(NTB)

Mina Janssen

Nedgang i arbeidsledigheten:

Det var 91 000 arbeidsløse her i landet i april, justert for sesongvariasjoner. Det tilsvarer 3,2 prosent av arbeidsstyrken, viser tall fra SSB.

Det tilsvarer en nedgang på 0,6 prosentpoeng fra januar. Nedgangen kom hovedsaklig blant personer over 24 år, ifølge tallene.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.