Annonse

Nyhetsstudio

SE LIVE: Politiet med viktig utvikling i gammel drapssak

Oslo politidistrikt hasteinnkaller torsdag pressen for å orientere om viktig utvikling i en eldre drapssak i Oslo.

Det er politiinspektør Grete Lien Metlid og politiadvokat Henrik Rådal som vil være til stede under briefingen klokka 14.

- Vi har invitert dere her for å orientere om en drapssak som skjedde for mange år siden. Vi skal helt tilbake til 1999, for snart 24 år siden. Det dreier seg om drapet på den 71 år gamle språkforskeren Knut Kristiansen, sier Metlid.

Obduksjonen avslørte at Kristiansen ble drept på brutalt vis, med massiv, stump vold. Politiet har tidligere sagt at mye tyder på at 71-åringen ble drept og maltraktert til det ugjenkjennelige av noen han kjente.

- Saken ble etterforsket aktivit i flere år, uten at vi klarte å oppklare det, sier Metlid.

Nå har politiet sett på saken med nye øyne. Det har blitt tatt i bruk ny DNA-teknologi og slektsforskning. Det er disse etterforskningsskrittene som har ført til gjennombruddet i saken.

- Vi har fått nye svar, og ut fra det samlede bevisbildet mener vi at vi er sikre på hvem gjerningspersonen var. Vi mener gjerningspersonen var en norsk mann som på drapstidspunktet var i midten av 40-åra. Vi mener han den gangen bodde like i nærheten av Knut. Men han døde året etter drapet, i år 2000, sier Metlid.

Politiet kommer ikke til å gå ut med identiteten til den antatte gjerningsmannen, men opplyser at det var en mann som i perioder levde et vanskelig liv med problemer med rus og tidvis alvorlig sykdom. Han har også blitt anmeldt en rekke ganger for ulike forhold, blant annet trusler og vold. I årene før drapet ble han siktet for alvorlig vold, men ble ikke dømt for forholdene før han døde, sier Metlid.

Politiinspektøren påpeker at politiet ikke vet om det var en relasjon mellom Kristiansen og den antatte gjerningspersonen, som nå har status som siktet.

- Siden siktede i denne saken ikke lenger lever så innebærer det at det ikke vil bli grunnlag for å utarbeide en tiltale eller få en rettslig behandling av skyldspørsmålet i en domstol. Saken vil istedet bli oversendt til Statsadvokaten med forslag om henleggelse på grunn av siktedes død, sier Rådal.

- Mend det er viktig å pressiere at selv om saken nå blir registrert som oppklart i politiets statistikk, er det spørsmål vi aldri vil få besvart med sikkerhet. Men vi håper at dette har gitt de etterlatte flere svar, legger han til.

John Christian Elden er oppnevnt som bistandsadvokat for familien til Kristiansen.

- På vegne av familien vil jeg takke politiet for grundig og kreativt arbeide i etterforskningen. Dette er en kombinasjon av moderne DNA-teknologi og et våkent etterforskerhode som har gitt en løsning og som gjorde det mulig å koble sammen opplysningene. Det har vært en verkebyll for familien i 24 år, og nå er det mulig å få fred, sier Elden til Dagbladet.

SE LIVE: Politiet med viktig utvikling i gammel drapssak
Foto: Javad Parsa / NTB
Annonse

Fire personer skutt i Stockholm - en drept

En av de fire som ble funnet med skuddskader i Farsta sør i Stockholm, er død, opplyser svensk politi.

To av de fire ble funnet utenfor en T-banestasjon, en utenfor en kirke og en ved Larsbodavägen, opplyser politiets pressetalsperson Towe Hägg.

Tre av de sårede er brakt til sykehus, mens den fjerde døde på stedet, opplyser svensk politi på sine nettsider. De går nå gjennom bildene fra overvåkingskameraer i området. En etterforskning av drap og drapsforsøk er innledet, opplyser de.

Etter skytingen er flere områder i Farsta avsperret, og T-banen stanser i øyeblikket ikke på stasjonen Farsta centrum. Formålet er å hindre gjerningspersoner i å ta seg ut av området, opplyser politiet.

I alt er sju personer skutt i Storstockholm det siste døgnet, i tillegg til de fire i Farsta, er to skutt i Solna og en i Jordbro fredag kveld.

(NTB)

Annonse
Politiet på Bornholm: Nektes adgang
Foto: NTB

Politiet på Bornholm: Nektes adgang

Torsdag neste uke går Folkemødet, som tilsvarer Arendalsuka, av staben på den danske øya Bornholm.

Den rasismedømte danske politikeren og lederen av partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, har fått et påbud fra politiet om å ikke komme til Folkemødet.

Det framgår i et utkast av en avgjørelse fra Bornholms politi, som Rasmus Paludan lørdag har delt på Facebook.

- Bornholms Politi vurderer at din tilstedeværelse på Folkemødet på Bornholm 2023 vil medføre en konkret og nærliggende fare for din sikkerhet og andre tilstedeværende personers sikkerhet, heter det blant annet i utkastet.

Et påbud betyr at han ikke kan oppholde seg i området rundt arrangementet, og trosser han påbudet kan han i siste ende bli fjernet fra arrangementet.

I sitt Facebook-innlegg at han likevel vil delta på arrangementet. Til Ekstra Bladet sier Paludan at det er «åpenlyst juridisk ulovlig»

- Det er helt åpenlyst at der ikke er grunnlag for å gi meg et forbud, da jeg ikke foretar meg noe farlig eller ordensforstyrrelse. Tvert imot oppholder jeg med i Stram Kurs sitt telt, som vi har tillatelse til og betalt for, sier han til avisa.

I en kommentar til det danske nyhetsbyrået Ritzau, skriver Bornholms Politi at de vurderer, ut fra det aktuelle trusselbildet, hvilke tiltak som er nødvendige å iverksette av hensyn til sikkerheten på arangementet.

- Vi er i den forbindelse velig bevisste om behovet for å sikre enkeltpersoners ytringsfrihet, skriver politiet.

- Hensynet til den enkeltes ytringsfrihet skal imidlertid avveies i forhold til behovet for å sikre at Folkemødet kan arrangeres trygt og sikkert for alle besøkende. Bornholms Politi har for på nåværende tidspunkt ikke mulighet for å uttale oss ytterligere, sier politiinspektør Dannie Rise ved Bornholms politi.

Annonse
Unabomberen Ted Kaczynski er død
Foto: Elaine Thompson / AP / NTB

Unabomberen Ted Kaczynski er død

Ted Kaczynski, også kjent som «Unabomber» er funnet død på fengselcella si.

Det opplyser en talsperson for Federal Bureau of Prisons til ABC News.

Kaczynski ble 81 år gammel. Han ble i 1998 dømt til livstid i fengsel for å ha drept tre personer og skadd en rekke andre med brevbomber gjennom 18 år.

Han sonet først ved et høysikkerhetsfengsel i Colorado, men ble flyttet til en medisinsk enhet i North Carolina i desember 2021 på grunn av dårlig helse.

Annonse