Nyhetsstudio

Giske-saken: Sofie (27) melder VG til PFU:

Sofie (27), som danset med Trond Giske på Bar Vulkan i februar, melder VG til Pressens faglige utvalg PFU. Det står i klagen, som er sendt i dag.

- Jeg føler meg presset, uthengt og dårlig behandlet av VG. Mediet har skrevet et sitat jeg ikke kan stå inne for, som jeg flere ganger har prøvd å endre/fjerne, uttaler Sofie i klagen.

Det var allerede i april klart at 27-åringen aktet å melde avisa til presseorganet.

- Det er i dag igangsatt full klagebehandling. Klagen er dermed oversendt VG, skriver utvalget i innledningen.

Dansen, og ikke minst videoen av den, ble foranledningen til at Giskes comeback i Arbeiderpartiet ble stoppet, etter en bekymringsmelding fra en aktør i Fagforbundet om episoden.

Sofie mener seg utilbørlig sitert av VG, som på sin side har gått opp saken og tatt kraftig selvkritikk, samt beklaget behandlingen av henne. Internt har journalistene bak den første artikkelen enten blitt pålagt permisjon eller blitt omplassert.

27. mars la VG fram sin egen rapport om saken. De konkluderer med at de sviktet i håndteringen av Sofie som intervjuobjekt, men finner heller ikke grunnlag for å si at journalist Lars Joakim Skarvøy bevisst fabrikkerte utsagnet om at «det ble litt mye» av Giske den aktuelle kvelden.

Sofie uttaler i klagen at hun er brukt av VG og Fagforbundet «til fordel for et politisk spill jeg aldri ville ta del i».

VGs sjefredaktør Gard Steiro skriver i en kommentar til Dagbladet:

- Det er bra at Sofie bringer saken inn for PFU. Nå skal vi sette oss grundig inn i klagen og sende vårt tilsvar på normal måte. VG har allerede erkjent at det er gjort feil både før og etter publisering. Vi har uten forbehold beklaget overfor Sofie, Trond Giske og andre impliserte.

OPPVASK: VG la 27. mars fram en rapport om saken, der de tok kraftig selvkritikk. Her sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Tysvær: Alvorlig arbeidsulykke:

Sør-Vest politidistrikt skriver på Twitter at de 12.23 fikk melding om en alvorlig arbeidsulykke ved en bedrift i Tysvær i Rogaland.

- Nødetatene rykket umiddelbart ut og politiet jobber fortsatt på stedet. En person er involvert, skriver politiet.

Frogner-siktet skrives ut fra sykehuset:

Mannen som er siktet for Frogner-drapet er skrevet ut av sykehuset og overført til Oslo fengsel, melder TV 2.

- Han er blitt bedre i løpet av denne halvannen uken, sier forsvarer Ole Petter Drevland til Dagbladet.

Den siktede mannen er fortsatt ikke avhørt.

- Det har ikke vært noe tema mens han har vært innlagt på sykehus. Da har hans helse vært i fokus, sier Drevland.

Nå som hans klient er skrevet ut av sykehuset, vil det være naturlig for dem å starte en dialog rundt avhør, forteller forsvareren.

- Nå håper vi å få avhørt ham så raskt det lar seg gjøre, sier politiadvokat Rita Parnas til TV 2.

28. april ble Fevziye Kaya Sørebø (50) skutt og drept på gata på Frogner i Oslo rett før klokka 8.30. En mann i slutten av 30-åra, som har vært i en rettstvist med Sørebø, er siktet for drap.

Grenland vil avlyse russefeiringen:

Ordførerne i Grenlandsområdet vil avlyse russeferingen. Det opplyser ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn til Dagbladet.

Dette er et felles tiltak ønsket av både Porsgrunn, Skien og Bamble.

Ordfører Hedda Foss Five i Skien sier til TV 2 at saken skal drøftes i formannskapet tirsdag ettermiddag.

Grenlandsområdet har opplevd voldsom smitteøkning den siste tida. Verst er situasjonen i Skien der det ble registrert ytterligere 51 smittetilfeller det siste døgnet.

Five sier til TV 2 at det særlig er de yngre aldersgruppene som nå driver smitten.

- Ungdom og unge voksne er hardest rammet og derfor er jeg spesielt stresset med tanke på russetiden. Den har vært amputert og er snart slutt, men vi må nok avlyse den siste delen av den også, sier ordføreren.

Ifølge Five er det totalt 20 russ som har fått påvist coronaviruset.

Skien, Porsgrunn og Bamble fikk innført tiltaksnivå B natt til søndag, noe som innebærer strenge, regionale koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

Foto: Anders Hedeman

Countryfestivalen i Seljord avlyser:

Countryfestivalen og Seljordfestivalen avlyser årets festivaler på grunn av coronapandemien. Det opplyser festivalen til NRK.

Mexico: Vaksinetrøbbel i Russland :

Russland har så store problemer med vaksineproduksjonen at de ikke vil ha nok til å gi andre dose til dem som har fått den første, sier mexicanske myndigheter.

Dette er den seneste uttalelsen om produksjonsproblemer for Sputnik V-vaksinen, som russerne har lovet til andre land, men foreløpig ikke har klart å levere nok av.

Den russiske vaksinen skiller seg ut ved at de to dosene som skal til, ikke er like og ikke kan brukes om hverandre. De to dosene bruker to ulike modifiserte forkjølelsesvirus til å overføre proteiner fra covid-19-viruset så immunforsvaret kan lære å beskytte seg mot det.

Mexicos assisterende helsedirektør Hugo López-Gatell sier russerne har oppdaget at viruset som brukes i den første dosen vokser raskere enn det som brukes i den andre.

– I løpet av noen måneder har antall doser av den første varianten kommet i utakt med antall doser av den andre, sier han.

López-Gatell sier russiske forskere nå vurderer om man i stedet for å gi de to dosene med noen ukers mellomrom heller kan gi påfyll av vaksinen etter et halvt år.

Mexico har så langt bare fått 1,9 millioner av de 24 millioner Sputnik-dosene de har inngått kontrakt om. Dermed har landet i større grad måttet støtte seg på 10,6 millioner doser fra Pfizer/Biontech og rundt 10 millioner doser av to kinesiske vaksiner. De har også fått 4,6 millioner doser av AstraZenecas vaksine.

Så langt har testing bekreftet over 219.000 koronarelaterte dødsfall i Mexico, men landet gjennomfører så få tester at myndighetene anslår at det reelle dødstallet er rundt 347.000. Nærmere 2,4 millioner personer har fått påvist smitte.

(NTB)

Foto: The Russian Direct Investment Fund (RDIF) / Reuters / NTB

Israel: To kvinner drept i rakettangrep:

To kvinner skal være drept etter et rakettangrep i Ashkelon, melder The Jerusalem Post. Avisa skriver at rakettene skal ha truffet hjemmene deres.

Også nyhetsbyrået AFP, som viser til lokale nødetater, melder at to kvinner er døde etter et rakettangrep.

En av de drepte var 80 år gammel, ifølge israelske medier.

Angrepet kommer etter flere rakettangrep på tvers av grensen mot Gaza det siste døgnet.

Hamas opplyste mandag kveld at de og andre militante palestinske grupper hadde skutt minst 100 raketter mot Israel. Israel har svart med flyangrep, ifølge NTB.

Bergen: Varsler pressekonferanse:

Byrådet i Bergen varsler pressekonferanse onsdag 12. mai klokka 14.00. Tema er smitteverntiltak i Bergen framover.

Byrådsleder Roger Valhammer i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB

51 nye coronatilfeller i Skien:

Skien har registrert 51 nye coronatilfeller det siste døgnet. Så langt i mai er det påvist 296 tilfeller i kommunen.

Smittetallet er det høyeste siden 4. mai, da 53 tilfeller ble registrert. Den siste uka har det blitt registrert drøyt 34 daglige tilfeller i gjennomsnitt, viser kommunens oversikt.

To nye skoleklasser er satt i karantene.

Det ble utført 596 coronatester mandag, i tillegg til at 91 personer ble testet ved den mobile teststasjonen.

Fire smittede personer tilknyttet kommunen er innlagt på sykehus.

Kommunen har registrert 1513 smittede under pandemien.

Skien, Porsgrunn og Bamble fikk innført tiltaksnivå B natt til søndag, noe som innebærer strenge, regionale koronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

(NTB)

Over 75 prosent meldte om bivirkninger etter AstraZeneca-vaksine:

I alt 28,7 prosent sier at de opplevde bivirkninger etter første dose med Pfizer-vaksinen. Hele 75,7 prosent AstraZeneca-vaksinerte sier det samme.

Folkehelseinstituttet (FHI) har gjennomført en undersøkelse der 7000 vaksinerte personer har svart på spørsmål om opplevde bivirkninger etter coronavaksinasjon.

Samlet rapporterte 57 prosent av deltakerne at de hadde opplevd bivirkninger etter første vaksinedose. Det er imidlertid stor forskjell i andelen som rapporterte bivirkninger for Pfizer-vaksinen og AstraZenecas.

Blant 2799 deltakere som hadde fått Pfizer-vaksinen, rapporterte 28,7 prosent bivirkninger etter første dose. Blant 4437 deltakere som hadde fått AstraZeneca-vaksinen, rapporterte 75,7 prosent bivirkninger etter første dose.

Etter vaksinasjon med andre dose av Pfizer, steg imidlertid andelen som rapporterte bivirkninger til om lag 50 prosent.

- Deltakerne meldte om generelle bivirkninger (blant annet smerter ved stikksted, feber, utslett, slapphet, influensafølelse, svimmelhet og besvimelse), symptomer fra mage og tarm, smerter, allergiske og nevrologiske hendelser og blødninger, skriver FHI i en pressemelding.

(NTB)

Over 75 prosent sier de har opplevd bivirkninger etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Mann dømt etter at 15-åring ble funnet død på hotell:

I august i fjor ble den 15 år gamle jenta funnet død på et hotellrom i Sarpsborg. Nå er en mann i slutten av 20-åra, som disponerte hotellrommet, dømt i saken, melder Fredrikstads Blad.

Tingretten mener det ville vært en realistisk mulighet for at jenta fortsatt kunne vært i live dersom den nå dømte mannen hadde varslet AMK på et tidligere tidspunkt, skriver avisa.

Mannen ble dømt til fengsel i to år og fire måneder for å ikke hjelpe den livløse 15-åringen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.