Annonse

Nyhetsstudio

E6 stengt

Veitrafikksentralen melder på Twitter i ettermiddag at E6 mellom Biri - Vingrom er stengt grunnet vedlikehold.
Der jobber de nå med å fjerne vannansamlinger langs med og i veien.

Annonse
Skal bekjempe Havnespy
Foto: Bergen Havn

Skal bekjempe Havnespy

Bergen Havn og Oslo Havn går sammen om å bekjempe fremmedarten Havnespy eller Japansk sjøpung, skriver Oslo Havn i en pressemelding.

Den invaderende arten Havnespy har blitt et stort problem flere steder langs norskekysten. Arten ble først oppdaget i Norge i Engøysundet i Stavanger i 2020, og dekker nå over 50 prosent av havbunnen der. Det er også oppdaget havnespy i Egersund, Haugesund, ved Askøy og i Fensfjorden.

Bergen Havn og Oslo Havn vil løfte problemstillingen om metode og prosedyre for vask av skipsskrog. Arbeidet er støttet med midler fra Miljødirektoratet og skal gjennomføres i 2023.

- Skrogvask er et viktig tiltak for å forhindre spredning av fremmede arter fra en havn til en annen, forteller miljøleder Even Husby i Bergen Havn.

Havnene ønsker nå å definere en felles politikk for godkjenning av vaskeoperasjoner og systemer.

- Håpet er at dette på sikt kan brukes av alle norske havner. Havnespy formerer seg raskt, og spres over store områder via skips- og båttrafikk, teiner og annet fiskeutstyr. For Bergen og Oslo så vel som for de fleste andre havner representerer dette en økologisk trussel. Arten legger seg som store tepper på havbunnen, og fortrenger alle andre arter, sier seksjonssjef Heidi Neilson i Oslo Havn.

Annonse

Hevder å ha avverget droneangrep mot Krim-halvøya

Det russiske sjøforsvaret hevder å ha avverget et droneangrep rettet mot havnen i Sevastopol på den annekterte Krim-halvøya.

- Svartehavsflåten avverget et droneangrep mot Sevastopol, skriver Mikhail Razvovhajev, den russiskutnevnte lederen i Sevastopol, på Telegram.

- De prøvde å trenge inn mot havnen, og sjømennene våre skjøt mot dem med håndvåpen. Luftvernet fungerte også, skriver han videre.

(NTB)

Annonse
Xi har forlatt Russland
Foto: Pavel Byrkin / AP

Xi har forlatt Russland

Kinas president Xi Jinping skal ha reist fra Russland i morgentimene onsdag, melder kinesiske statlige medier.

Xi har vært i Russland siden mandag og har blant annet hatt flere samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

Nå er Xi på vei tilbake til Kina, ifølge den kinesiske statlige TV-kanalen CCTV.

Under besøket har Xi presentert en fredsplan for den russiske presidenten, og understreket at Kina inntar en upartisk holdning til konflikten i Ukraina.

Tirsdag kom de to presidentene med en kunngjøring som understreket at Russland og Kina ikke er militært allierte, men at de uttrykker bekymring over det de omtaler som Natos økende nærvær i Asia.

(NTB)

Annonse