Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Død person funnet i Horten

Tirsdag ble det funnet en død person på Universitetet i SørØst-Norges campus i Horten. Det bekrefter politiet overfor VG.

Dødsfallet har status som mistenkelig, ettersom dødsårsaken og omstendighetene rundt er uklare.

- Dette er en person som universitetet ikke har hatt kontakt med på en stund, forklarer Merete Kvaal, operasjonsleder ved Sør-Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Politiet har allerede gjennomført teknisk og taktisk etterforskning - blant annet er flere vitner avhørt.

- Etterforskningen er avsluttet for dagen, og døra er plombert. Det blir opp til Horten politistasjon hva de gjør videre, sier Kvaal.

Hun understreker at sakens status ikke impliserer at noe kriminelt har skjedd, men at politiet må etterforske så lenge dødsårsaken er uklar.

- Avdøde skal nå obduseres, opplyser operasjonslederen.

Studioet fortsetter under annonsen
Jørgen Gilbrant

Presset Jonas oppsummerer halvåret

Jonas Gahr Støre starter med å si at det er spennende tider i norsk politikk.

- Kanskje litt for spennende. Det er store utslag på meningsmålingene. For oss er det ett fokus, det er 83 dager til valget.

Støre sier regjeringspartiene ikke har flertall på målingene og at det er kaos internt i flertallsregjeringen. Han trekker også fram at regjeringen har kjørt gjennom innstramming i abortloven ved at fosterreduksjon ikke lenger er selvbestemt.

Støre trekker også fram privatiseringsbølgen og nyheten om lønnseksplosjonen innen lederlønningene i de oppsplittede statlige selskapene.

Ap-lederen går også til angrep på regjeringen for nullvekst i kommunenes inntekter. Det går igjen utover innbyggerne som er avhengig av kommunale helsetjenester. Støre trekker fram blant annet saken der eldre blir skrevet ut fra sykehus midt på natten.

Støre trekker også fram kravet om pensjon fra første krone. Tre av fire husholdninger har fått dårligere råd under Erna, sier Støre. Det er blitt flere fattige barn, mens de rikeste drar ifra, oppsummerer Støre.

- Det er urettferdig og det strider mot folks rettferdighetssans.

Støre trekker fram en rekke områder der ulikheten øker i samfunnet. Innen helsevesenet, der de som har råd kan kjøpe seg private tjenester. Barneidretten trekker også Støre fram.

- Vi er ikke på jakt etter slagord. Det er ikke slagord som kommer til å løse utfordringene, vi satser på politikk for sterkere fellesskap, sier Støre og viser til 83 tiltak mot ulikhet, som han har stående på kontoret sitt.

Støre innrømmer at meningsmålingene er for dårlige.

- Ap gjør det ikke bra nok på meningsmålingene i dag. Vi burde gjort det bedre mot en regjering som tar Norge i feil retning.
De har satt seg på vent. Valgkampen, avgjøre, om det er spenning om at noe står på spill, vil avgjøre, sier Støre.

Av tiltakene mot ulikhet trekker Støre spesielt fram skolemat.

- 60.000 unge går på skolen hver dag uten å ha med seg mat, sier Støre.

Videre trekker Støre fram SFO/AKS, der Arbeiderpartiet går inn for at det skal være gratis for alle førsteklassingene.

- Det er spesielt de barna som ikke går på SFO/AKS som trenger å gå der, sier Støre, som også trekker fram rimeligere fritidsaktiviteter som vil bli lagt til rett etter skoletiden.

Støre trekker videre fram eldreomsorgen.

- Vi vil stanse privatiseringen av eldreomsorgen og styrke den. Sikre kvalitet for våre eldre, er et offentlig ansvar. Skal vi ha den ambisjonen må vi også kunne betale for det, sier Støre, som fortsetter med at Ap skal kjempe for heltidsstillinger i kommunene.

Støre har tatt inn tre ordførerekandidater fra Bodø, Stavanger og Stange, som snakker om lokalpolitiske saker. Det er ulikhet, barn og unges oppvekstvilkår og eldreomsorg som er temaene.

***

Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse klokka 11.00, der Arbeiderparti-lederen oppsummerer det siste halvåret.

Bakteppet er et stort fall på målingene den siste tida. Arbeiderpartiet får 24,2 på TV 2s siste kommunevalgmåling. I Oslo er Ap under 20 prosent på sist måling i VG og Folkeaksjonen nei til mer bompenger er Bergens største parti.

Klassekampen har snakket med 90 Ap-ordførere i en stor sak publisert i dag. Der mener mange at Støre ikke når ut til velgerne.

- Jonas Gahr Støre var en gang verdens beste utenriksminister. Men han sliter med å være proletariatets fremste frontfigur i Norge, sier fylkesordfører Jon Aasen (Ap) i Møre og Romsdal til Klassekampen.

Følg pressekonferansen direkte i videoen. Dagbladet oppdaterer teksten.

Nina Sørlie Nilssen

Delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia

Den australske delstaten Victoria har åpnet for aktiv dødshjelp, drøyt 20 år etter at nasjonalforsamlingen i landet satte ned foten for dette.

Victoria er med sine 6,5 millioner innbyggere Australias nest mest folkerike delstat, og myndighetene der vedtok i 2017 en lov som åpner for at leger kan bistå dødssyke pasienter med å begå selvmord.

Onsdag trådte loven i kraft, 22 år etter at den australske nasjonalforsamlingen annullerte en tilsvarende lov som var vedtatt av Northern Territory.

Myndighetene i Victoria har brukt 18 måneder på å utarbeide detaljene i loven, som inneholder 68 ulike kriterier som må oppfylles før noen kan få aktiv dødshjelp.

(NTB)

Nina Sørlie Nilssen

Nortura anmelder egen produsent

Nortura går til politianmeldelse av en egen produsent etter en Brennpunkt-dokumentar som sendes på NRK i kveld, står det i en pressemelding fra Nortura.

Ifølge Nortura viser dokumentaren alvorlige brudd på dyrevelferdsloven.

- Nortura aksepterer ikke at dyr behandles dårlig og skjerper kravene til sine produsenter, skriver Nortura på sine nettsider.

- Vedkommende er leverandør til Nortura og er involvert i en episode som er helt uakseptabel.

Det var NRK som først omtalte anmeldelsen.

Filmen svinebønder frykter. Brukte skjult kamera i fem år

Filmen svinebønder frykter. Brukte skjult kamera i fem år

dagbladet
Nina Sørlie Nilssen

Sykehusstreiken trappes opp på nytt

YS Spekter tar ut ytterligere 56 Delta-medlemmer i sykehusstreiken fra mandag 24. juni. Det betyr at over 700 sykehusansatte vil være ute i streik.

Sykehusstreiken startet 29. mai og ble først trappet opp 11. juni. Seks helseforetak er rammet. De fagorganiserte streiker for at også ansatte i mindre deltidsstillinger skal få pensjon fra første krone. Til nå er 667 personer tatt ut i streik.

Opptrappingen skjer på sykehusene hvor det allerede er streik; Helse Bergen, Sykehuset Østfold og St. Olavs Hospital. Det nye streikeuttaket omfatter blant annet audiografer, helsesekretærer og renholdere, skriver YS Spekter i en pressemelding.

(NTB)

Nina Sørlie Nilssen

E. coli påvist i drikkevannet på Utsira

Innbyggerne i Utsira kommune i Rogaland blir bedt om å koke drikkevannet etter at det er påvist koliforme bakterier og E. coli i en vannprøve.

- For oss er dette helt uforståelig. Vi har ingen kjente lekkasjer på ledningsnettet hos oss, sier teknisk sjef Arvid Helgesen i Utsira kommune til Haugesunds Avis.

Kommunen har satt i verk flere tiltak.

- Vi har informert Mattilsynet, sendt ut kokevarsel til alle innbyggere på SMS og skal sende inn en ny vannprøve til testing, sier Helgesen.

Han betegner dette som ren rutine, og understreker at det ikke trenger å være dramatisk. Kommunen har ikke fått beskjed om at noen er blitt syke etter å ha drukket vannet.

(NTB)

Nina Sørlie Nilssen

Skal legge frem bevis etter MH17-nedskytningen

Den internasjonale gruppen som etterforsker nedskytningen av Malaysia Airlines-flyet MH17 i Ukraina for fem år siden, skal legge fram nye bevis i saken.

Det skjer senere onsdag.

Gruppen dokumenterte i fjor at flyet ble skutt ned med en Buk-rakett fra det russiske forsvaret over et område som ble kontrollert av russiskstøttede opprørere øst i Ukraina.

Det er ventet at etterforskerne onsdag skal kunngjøre navnene på flere mistenkte personer, og at det også vil bli lagt fram siktelser mot dem.

Pressekonferansen i Nederland begynner klokken 13. Ifølge nederlandske medier er ofrenes slektninger allerede orientert om det som skal legges fram.

Boeing 777-flyet som var på vei fra Amsterdam til Malaysia, ble skutt ned 17. juli 2014. Alle de 298 om bord ble drept i nedskytningen, de fleste av dem var nederlendere.

Etterforskningsgruppen ledes av nederlandske myndigheter og har også malaysiske, australske, belgiske og ukrainske representanter. I tillegg til fysiske bevis, har gruppen også gått gjennom bilder, filmopptak og vitneforklaringer.

Russland nekter for å ha vært innblandet i nedskytningen og hevder raketten kan ha blitt skutt av ukrainske styrker.

(NTB)

Nina Sørlie Nilssen

Rekordmange mennesker på flukt

70,8 millioner mennesker var ved årsskiftet på flukt fra sine hjem. Det var dobbelt så mange som for 20 år siden og flere enn på nesten 70 år, ifølge UNHCR.

Annenhver flyktning var et barn, nesten fire av fem hadde vært på flukt i minst fem år og hver femte hadde vært på flukt i over 20 år, viser årsrapporten til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Hver eneste dag i fjor ble 37.000 mennesker drevet på flukt fra sine hjem på grunn av krig og konflikter, forfølgelse og brudd på menneskerettighetene.

25,9 millioner mennesker levde ved årsskiftet på flukt i andre land, for det meste naboland. Dette var en halv million flere enn året før.

41,3 millioner mennesker levde som flyktninger i eget land, men UNHCR erkjenner at begge disse anslagene trolig er konservative.

(NTB)

Nina Sørlie Nilssen

Morgan Kane-selskap vil slå seg konkurs

Det børsnoterte filmselskapet WR Entertainment vil slå seg selv konkurs, skriver DN.

I over to og en halv måned har WR Entertainment forsøkt å hente penger til driften. Det har selskapet ikke lykkes med og nå har styret besluttet å søke om konkurs, skriver avisa.

- Selv om dette er slutten på WR Entertainment, er det helt sikkert ikke slutten for legenden Morgan Kane, skriver selskapet i en børsmelding.

Nina Sørlie Nilssen

Dale forsvarer topptungt Tog-Norge

Etter at seks jernbaneselskaper har overtatt det som var NSB, har antall direktører økt fra 11 til 49. De seks toppsjefene tjener i snitt 3,2 millioner kroner.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener alle direktørene er nødvendige.

- Det viser at når man har større fokus på driften av hvert enkelt selskap og primæroppgavene de har, da greier vi å få ut milliardgevinster. Da er litt flere ansatte og direktører en liten pris å betale, sier han til NRK.

Statsråden fremhever at staten sparer 8 milliarder kroner på jernbanereformen de neste ti årene.

- De 8 milliardene i innsparing viser at konkurransen virker, og at jernbanereformen er på rett spor. Men det er viktig at toppsjefene viser moderasjon de kommende årene, sier Dale.

NRK har kartlagt lønnen til ledelsen i Vy og de andre jernbaneselskapene som staten eier direkte, og som har vært en del av det som tidligere het NSB.

Konsernsjef Geir Isaksen i Vy tjener mest. Han fikk i fjor en lønnspakke på 6,2 millioner kroner. Det var bonusen på 1,3 millioner kroner som særlig sørget for at lønnsveksten endte på 12 prosent.

(NTB)

Ralf Lofstad

Tiltalte (17) forlot salen, den drepte jentas mor vitner i retten

LILLEHAMMER (Dagbladet): 17-åringen som er tiltalt for drapet på 16-årige Laura Iris Haugen, ankom retten som vanlig klokka 09, men forlot salen noen minutter etter. Årsaken er at moren til Haugen skal forklare seg.

Moren og lillebroren ankom i bil og ble vitner til drapet på Haugen 31. oktober i fjor. De ble også vitner til at 17-åringen knivstakk en 57-årig nabo, som kom til for å hjelpe.

Den 49-årige kvinnen vil gjerne vise to bilder av datteren - som alle kalte Iris - før hun begynner.

- Slik hun er på bildet, slik var hun innvendig også, sier hun, svært beveget.

- Det har vært og er et mareritt for dem, har familiens bistandsadvokat Nina Hjortdal uttalt til Dagbladet tidligere.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Viste porno i retten

Viste porno i retten

dagbladet
Nina Sørlie Nilssen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.