Nyhetsstudio

Karin Madshus

Fengselsbetjenter vil sette spyttmasker på innsatte:

Fengselsbetjenter blir oftere spyttet på når de er på jobb. Nå vil de ha muligheten til å sette spyttmasker på innsatte.

Antallet betjenter som har rapportert å bli spyttet på, er nesten firedoblet i løpet av de siste fem årene. Mens 16 betjenter rapporterte at de hadde blitt spyttet på for fem år siden, sa 58 betjenter det samme i fjor, viser en oversikt hovedverneombudet i kriminalomsorgen har utarbeidet. Det melder NRK.

– Det å bli spyttet på er nedverdigende, men det som er enda verre, er usikkerheten rundt om det er smitte i spyttet. Vi ønsker derfor muligheten til å sette på dem masker, så ikke spyttet går på de ansatte, sier hovedverneombud Raymond Nilsen.

Han mener masker på innsatte som spytter også vil bidra til å redusere antallet hendelser.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) skriver i en epost til NRK at han er positiv til forespørselen, men påpeker at den krever en lovendring. Departementet jobber med saken, skriver han.

NTB

Studioet fortsetter under annonsen
Tharald Halvorsen

Barnesoldater på begge sider i Jemen:

Det er barnesoldater på begge sider i Jemen, opplyser en jemenittisk menneskerettsgruppe og ber vestlige land slutte å selge våpen til alle parter i konflikten.

- Denne krigen ødelegger vår framtid og ødelegger våre barn, sa presidenten i menneskerettighetsgruppa Mwatana for Human Rights, Radhya Almutawakel, på en pressekonferanse i Paris tirsdag.

- Vi ser barn som bærer våpen, og det gjorde vi ikke før 2014, sa hun da han la fram organisasjonens rapport som viser at det er de sivile som lider mest i den fem år lange krigen.

Ifølge rapporten er over 1000 barn, inkludert jenter, rekruttert eller brukt til militære formål i 2018, 72 prosent av dem av houthi-opprørerne.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Rykket ut til Nationaltheatret:

Politiet rykket onsdag morgen ut til Nationaltheatret T-banestasjon etter melding om to personer som befant seg i det ene sporet i forbindelse med tagging.

- En patrulje var raskt på stedet og fikk kontroll på to mistenkte, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

De to personene er begge pågrepet og kjørt arrest. Forholdet anmeldes for skadeverk.

Tharald Halvorsen

Ueland-familien håper på dom i Marokko:

Torsdag er det et nytt rettsmøte i Marokko-saken. Ueland-familiens bistandsadvokat sier at familien håper det kommer en dom i saken.

Det var ventet at dommen mot de tiltalt for å ha drept Maren Ueland og Louise Vestager Jespersen ville komme torsdag i forrige uke, men i stedet ble det klart at det blir enda en rettsdag torsdag denne uken.

Ueland-familiens norske bistandsadvokat Ragnar Falck Paulsen har foreløpig ikke fått nye opplysninger på om det kan ventes en dom.

- Jeg regner med at det kommer en dom. Det må jo være grenser for hvor lenge dette kan vare, sier han Paulsen til NTB.

Rettssaken har blitt forsinket flere ganger siden den startet 2. mai.

(NTB)

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
Tharald Halvorsen

Vurderer å stille mot Trump:

Tidligere guvernør i South Carolina, Mark Sanford, vurderer å stille mot president Donald Trump i den republikanske nominasjonskampen.

Sanford sa tirsdag at han vil bestemme seg innen 30 dager for om han vil utfordre Trump om å bli nominert til presidentkandidat for republikanerne.

Sanford, som i tillegg til å ha vært guvernør også har vært kongressrepresentant i Washington, tapte nominasjonen foran mellomvalget i fjor for en ytre høyre-kandidat som Trump støttet, og som til slutt tapte for en demokrat.

Sanford skapte en skandale for seg selv da han mens han var guvernør i 2009, sa han var på fottur i Appalachian-fjellene, mens han i virkeligheten var hos sin argentinske elskerinne i Buenos Aires.

(NTB)

Foto: AP
Tharald Halvorsen

Hetebølge i verdens nordligste bosetning:

Temperaturen i verdens nordligste permanent bebodde bosetning, Alert i Canada, nådde i helgen uvanlig høye 21 grader.

- Det er ganske fenomenalt som statistikk. Dette er bare ett eksempel blant hundrevis av andre rekorder som global oppvarming fører til, sier Armel Castellan, som er meteorolog i Canadas miljøverndepartement.

Temperaturen ble registrert søndag i Alert, som er en permanent canadisk militærbase på 82 grader nord, der det har vært en værstasjon siden 1950.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Jente (6) truffet av farens golfball - døde:

En seks år gammel jente i den amerikanske delstaten Utah ble erklært død mandag, etter at hun ved uhell ble truffet av en av sine fars golfballer, skriver AP.

Ifølge politiet skal ulykken ha skjedd på golfbanen Sleepy Rigde i Orem, og ballen skal ha truffet jenta i bakhodet.

Hun ble fraktet til sykehuset i Salt Lake City i luftambulanse med kritiske skader, men livet stod ikke til å redde.

Politiet betegner hendelsen som et tragisk uhell. Det har ikke blitt gått ut med identiteten på de involverte.

Tharald Halvorsen

Tidligere høyesterettsdommer er død:

Tidligere høyesterettsdommer i USA, John Paul Stevens, er død, 99 år gammel.

Stevens, som satt i høyesterett i Washington i 35 år, døde som følge av et slag i sitt hjem i Florida tirsdag.

Han ble nominert til høyesterett av den republikanske presidenten Gerald Ford i 1975, men ble etter hvert rettens mest liberale dommer og satt til han var over 90. Han gikk av i 2010.

(NTB)

Foto: AP
Tharald Halvorsen

Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt:

Hittil i år er det blitt solgt 668 tonn rødt kjøtt mindre enn i samme periode i fjor.

Nedgangen fra januar til midten av juni i år ligger på 4,1 prosent, skriver Dagsavisen.

- Kjøttforbruket i Norge har økt gjennom hele 1900-tallet, og spesielt etter 80-tallet og fram til nå. Det interessante nå er at forbruket av rødt kjøtt har stagnert og så hatt en nedgang det siste året, sier SIFO-forsker Annechen Bahr Bugge.

Tallene gjelder salg i dagligvarefirmaene Norgesgruppen, Coop, Rema 1000 og Bunnpris og er hentet fra analyseselskapet Nielsen.

Bugge presiserer at nedgangen kun gjelder rødt kjøtt, og at kjøtt generelt har hatt en økning de siste fem årene. Hun tror at dette kan ha noe å gjøre med forbrukernes bevissthet.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Tre biler i brann i Langesund:

Flere beboere ble evakuert da tre biler brant i Langesund i Telemark natt til onsdag.

Politiet fikk melding om brannene ved Stathelleveien klokken 1.40. Det var en stund fare for spredning til en båt som ligger på land.

- Samtidig ble flere lokale beboere evakuert. Litt over klokken 2 opplyser brannvesenet at de har kontroll på brannen, sier Trond Egil Groth i Sørøst politidistrikt til NTB.

Det er ikke meldt om personskader.

(NTB)

Angelica Hagen

Trollpikken blir maskot :

Fjellformasjonen Trollpikken blir maskot for prostatasaken og skal dekoreres med blå sløyfe i en måned. 3. november blir det en seremoni som markerer at den nasjonale Blå Sløyfe-aksjonen er i gang, ifølge Stavanger Aftenblad.

Det er Kreftforeningen og Prostatakreftforeningen (PROFO) som står bak.

- Trollpikken ble oppdaget potent. Vandaler gjorde den impotent. Dyktige «kirurger» fikk den potent igjen. Det er sykdomsbildet for mange av oss som rammes av prostatakreft, sier lokallagsleder Egil Egge i PROFO Stavanger og Omegn.

Egge håper på tidenes største folkevandring til fjellformasjonen. Det var han selv som foreslo Trollpikken som maskot. Han understreker at det viktigste med stuntet er at flere menn skal bli minnet om at de må sjekke seg for prostatakreft.

- I tillegg er det viktig med forskning og at alle som blir rammet får den beste behandlingen som er å oppdrive, sier han.

(NTB)

BLIR MASKOT: Trollpikken blir maskot for prostatasaken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Fjorårets snakkis: Slik går det med «Trollpikken»

Fjorårets snakkis: Slik går det med «Trollpikken»

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.