Nyhetsstudio

Frode Andresen

Mann til sykehus etter brann i naust

Onsdag ettermiddag melder Møre og Romsdal politidistrikt at det brenner i en båt inne i et naust i Vestnesbukta.

Politiet ble varslet om brannen klokka 13.33.

- Naustet er overtent og slokking pågår, skriver politiet.

En mann i 60-åra, som arbeidet inne i naustet, har fått i seg noe røyk under et slokkingsforsøk. Mannen er kjørt til sykehus.

Studioet fortsetter under annonsen
Lars Martin Gimse

Trump om Iran: – Hvis de vil snakke, vil vi snakke

USAs president Donald Trump utelukker ikke forhandlinger med Iran og sier «ingen ønsker å se forferdelige ting skje, spesielt ikke meg».

– Jeg tror Iran ønsker å snakke, og hvis de ønsker å snakke, ønsker vi å snakke også, sier Donald Trump, som mandag er i Tokyo for å møte Japans statsminister Shinzo Abe og keiser Naruhito.

– Vi får se hva som skjer, men jeg vet at statsminister Abe er nært knyttet til lederskapet i Iran. Ingen ønsker å se forferdelige ting skje, spesielt ikke meg, fortsatte Trump.

Situasjonen er spent mellom USA og Iran. Trump har siden han trakk landet ut av en atomavtale i mai, skjerpet sanksjonene mot Iran. Iran varslet nylig at de som et svar på sanksjonene ønsker å trekke seg fra deler av avtalen. Tidligere i mai truet Trump med å utradere Iran dersom landet angriper amerikanske interesser.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Brann i leilighet i Ålesund

Det brant i natt i en mindre blokkleilighet i Ålesund.

«Alle beboere skal være ute av blokken. Nødetatene jobber på stedet», skriver politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

Cirka klokka 05.00 var brannen slukket. Til sammen åtte personer ble evakuert. Disse er tatt hånd om på en nærliggende institusjon, der de sjekkes av helsepersonell.

Lars Martin Gimse

Vannet stengt av i Sarpsborg etter hull på hovedvannledning

Sarpsborg kommune i Østfold har stengt av vanntilførselen etter at det er gått hull på en hovedvannledning i Yvenveien.

Politiet i Øst meldte om lekkasjen på Twitter klokka 1.45 natt til mandag, og har lagt ut bilde som viser at veien er helt ødelagt og oversvømt.

– Veien på stedet er nå helt/delvis borte som følge av lekkasjen. Ikke fare for bebyggelse i nærheten. Politi og kommunen jobber på stedet. Veien er nå stengt i begge retninger. Kommunen har nå stengt av vannet. Kommunen vil stille med vannvogn for berørte beboere. Denne vognen vil bli satt i området Yvenveien 44, opplyser politiet klokka 1.59.

Ifølge VG var det en bilist som meldte om mye vann og et stort hull i Yvenveien.

– Han sa det rant en elv gjennom veien. Bilisten fikk sikret stedet til vi kom. Nå er veien stengt i begge retninger, sier operasjonsleder Svein Walle til avisa.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon

Den konservative spisskandidaten Manfred Weber inviterer liberale, sosialdemokratiske og grønne partier til samtaler om en bred allianse etter EU-valget.

– Jeg mener vi bør sette oss ned sammen, sier Weber.

Han inviterer nå til brede samtaler med den liberale blokken, den grønne blokken og den sosialdemokratiske blokken for å definere en politisk plan for de neste fem årene og diskutere fordelingen av toppvervene i Brussel.

– Men ett budskap er krystallklart: Vi vil ikke samarbeide med dem som ikke tror på Europa, med dem som ønsker å ødelegge Europa, sier han.

Weber er selv spisskandidat for EPP, en gruppe av konservative og kristendemokratiske partier. EPP ligger ifølge prognosene an til å fortsette som største blokk i EU-parlamentet, men med vesentlig færre seter enn før.

Samtidig mister EPP flertallet som gruppen har hatt sammen med sosialdemokratene.

(NTB)

Marthe Ihle

Storseier for Orban

Statsminister Viktor Orbans nasjonalistiske parti Fidesz har gjort et brakvalg i valget på EU-parlament i Ungarn. Jobbik på ytre høyre går kraftig tilbake.

Med 98 prosent av stemmene talt opp, har Fidesz fått en oppslutning på 52 prosent ifølge avisen Magyar. Det er opp ett prosentpoeng fra valget i 2014.

Venstreorienterte Demokratisk koalisjon (DK) ligger på andreplass, men er langt bak med sin oppslutning på 16,3 prosent. Det lille liberale partiet Momentum ligger an til å for første gang få et sete i EU-parlamentet med en oppslutning på 9,7 prosent.

Sosialistene (MSZP) får 6,6 prosent, like foran ytre høyrepartiet Jobbik som får 6,5 prosent. Sistnevnte har falt dramatisk siden sist EU-valg, da de fikk 15 prosent av stemmene.

Miljøpartiet LMP ligger an til å miste sitt ene sete. Til sammen har Ungarn 21 seter.

Oppmøtet i Ungarn ble rekordhøyt, og 41,7 prosent hadde benyttet seg av stemmeretten en halvtime før valglokalene stemte. Forrige rekord var 38,5 prosents valgdeltakelse i 2004.

Fidesz ble tidligere år kastet ut av den konservative partigruppen EPP på grunn av den ungarske regjeringens anti Brussel-valgplakater. Orban selv har ikke utelukket å forlate gruppen hvis den ikke går mer i retning av høyrepopulister som Italias innenriksminister Matteo Salvini.

(NTB)

Audun Hageskal

Dømt for hat-ytringer mot samer

En 50 år gammel mann fra Nordland er dømt til 18 dagers betinget fengsel for å ha skrevet hatefulle ytringer om samer på Facebook.

Dommen, som falt i Hålogaland lagmannsrett før helga, samsvarer med den Salten tingrett avsa i februar: 18 dagers betinget fengsel og en bot på 15 000 kroner. 50-åringen er funnet skyldig i å ha kommet med en rekke hetsende og hatefulle ytringer mot samer i et innlegg på Facebook-sidene til Avisa Nordland i fjor sommer.

Blant annet skrev mannen følgende: «Hallo dem hører heime på viddah. Ikke her med den latterlige klovne drakten dem fær å vasa i. Kjenner du lokta av tennveske, er det en same ikke langt unna på 1,30 og lokter bål».

I retten erkjente han å ha skrevet innlegget, men sa at det bare var ment som humor. Han hevdet han hadde ikke noe ønske om å ramme samene, og at han aldri har hatt noe hat mot samer som folkegruppe.

Audun Hageskal

Turist måtte betale dyrt for fiskefangst

En utenlandsk turist fikk et forelegg på 24.000 kroner etter å ha blitt stoppet på vei ut av landet ved Helligskogen i Troms med 90 kilo fisk for mye i bilen.

Påtalemyndigheten skrev ut forelegget etter at fisketuristen ble stanset av tollere søndag, opplyser Troms politidistrikt på Twitter.

Når du reiser ut av Norge, kan du ta med deg inntil 10 kilo fisk eller fiskevarer fra eget fiske, ifølge tolletaten. Hvis du har fisket i regi av en registrert turistfiskebedrift, kan du ta med deg maksimalt 20 kilo fisk eller fiskevarer.

Audun Hageskal

Mishandlet kona og ungene i årevis

En 49 år gammel mann er dømt til to års fengsel og må betale over en halv millioner kroner i oppreisning for å ha mishandlet kona og barna i en årrekke, skriver NTB.

Gjennom ti år terroriserte mannen kona si, hennes fire barn og yngstegutten, som ekteparet hadde sammen, ved blant annet jevnlig å slå, sparke, lugge, klype og dytte dem, ifølge dommen som ble avsagt i Borgarting lagmannsrett før helga. I tillegg er han dømt for å ha truet med å drepe to av barna og for å ha skjelt dem ut på det groveste, ved blant annet å kalle dem «ubrukelige drittunge», «mongo» og «verdiløs».

Lagmannsretten fant mannen skyldig på samtlige punkter i tiltalen og utmålte en straff på to års fengsel – fire måneder mindre enn det aktor ba om. Han må også ut med 100.000 kroner i oppreisningserstatning til hvert av stebarna og 75.000 kroner til ekskona og sin egen sønn.

Mannen har fått et år i strafferabatt på grunn av lang saksbehandlingstid, opplyser retten.

Den fysiske og psykiske mishandlingen foregikk i tiårsperioden fra paret møtte hverandre i 2005 til våren 2015, da kona kastet ut ektemannen og senere gikk til politiet, som ila ham besøksforbud overfor familien.

Tiltalte neket straffskyld for det vesentligste av tiltalen, med unntak av to ganger da han medga å ha gitt yngstegutten ris på rumpa.

Audun Hageskal

Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen

Den sentrumhøyre-orienterte, partiuavhengige økonomen Gitanas Nauseda vant over konservative Ingrida Simonyte i runde to av presidentvalget i Litauen, melder NTB.

Det ble klart etter at Simonyte, også partiuavhengig, erkjente valgnederlag da Gitanas hadde 74 prosents oppslutning etter at en firedel av stemmene var talt opp søndag kveld.

- Jeg gratulerer Gitanas og ønsker ham all lykke i jobben med å forene folket i Litauen, sier hun til rikskringkasteren LRT.

55 år gamle Nauseda, tidligere rådgiver for SEB-ban og kjent som økonomisk kommentator på litauiske nyhetssendinger, var favoritt til å vinne andre valgrunde etter å ha fått størst oppslutning i første valgrunde i mai.

Han tar over etter Dalia Grybauskaite, og har lovet å fortsette på den veien hun staket ut i sin regjeringstid. Grybauskaite er en av Europas sterkeste Russland-kritikere, og jobbet mot korrupsjon og for å forbedre Litauens økonomiske situasjon.

Presidenten har begrenset makt i Litauen, men rollen gir mer politisk innflytelse enn den gjør i de de andre baltiske landene. Blant annet vil Nauseda få ansvaret for å lede landets forsvars- og utenrikspolitikk og delta på EU- og NATO-toppmøter.

55-åringen får også i oppdrag å formelt utnevne statsminister, men trenger nasjonalforsamlingens godkjenning.

Marthe Ihle

Full stans i Vålerengtunellen

Søndag kveld melder politiet om full stans før Vålerengatunnelen i retning inn mot Oslo sentrum. Stansen skyldes en teknisk feil med bommene.

- Det viser seg at det er tekniske problemer med bommene rett før avkjøring til Ensjøveien. Situasjonen har pågått i omtrent 20 minutter, sier operasjonsleder Tor Jøkling til Dagbladet klokka 21.40.

Jøkling antar at køen strekker seg opp mot Alnabru, og at blokkeringen går langt opp mot E6.

Klokka 21.45 var bommene åpnet, og trafikken går som normalt igjen.

Lars Martin Gimse

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.