Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Alvorlig skadd i saluttulykke:

En person er skadd etter en ulykke under avfyringen av en salutt i Mysen. Det melder Øst politidistrikt.

Hendelsen betraktes som et uhell og skal ha oppstått i forbindelse med lading av en salutteringskanon. Oppdragsleder Halvor Andersen i politiet sier til Dagbladet at de har sperret av området. Det er usikkert om det er en feil med ammunisjonen eller andre årsaker som har ført til at en salutt gikk av under lading.

Salutten skulle avfyres under et arrangement på Høytorp fort da det gikk galt. Det var også publikum til stede, da ulykken skjedde. Det skal imidlertid ikke ha vært fare for publikum under hendelsen.

- Forsvaret er også koblet inn, og bistår med håndteringen av ammunisjonen. Vi hører med vitner om de kan bidra med detaljer om hva som har skjedd.

Begge de to involverte i hendelsen sendt til sykehus, og en av dem er alvorlig skadd. Begge er bevisste etter ulykken.

Studioet fortsetter under annonsen
Marte Klausen

Treg postgang truer smittetiltak:

Mattilsynet mener handlingsplanen mot campylobacterbakterier fra kylling er i ferd med å bli veltet av treg og dyr postgang, skriver Nationen.

Tiltakene mot campylobacterbakteriene går ut på at bønder sender inn prøver fra kyllingene som skal slaktes. Viser prøvene at en kyllingflokk er smittet, så blir partiet skilt ut.

Seniorrådgiver Turid M. Berglund i Mattilsynet sier til avisa at grunnen er stadig tregere postgang må prøvene tas tidligere, og at det påvirker treffsikkerheten.

- Evnen vår til å fange opp flokkene som er smittet, går ned. Blir testene tatt fire dager før slakting, fanger vi opp de fleste. Når det går opp mot åtte dager, mister vi mye av effekten av programmet, sier Berglund.

Hun sier Mattilsynet har vært i forhandlinger med ulike postaktører, men at ingen kan garantere at prøvene kommer fram i tide.

(NTB)

Marte Klausen

Endring i hjernen på diplomater:

Hjernene til de rundt 40 amerikanske diplomatene som ble uforklarlig syke på Cuba, har synlige forskjeller sammenlignet med kontrollgrupper, viser analyser.

Analysene, som er gjengitt i en studie publisert i Journal of the American Medical Association, trekker ingen konklusjoner om årsaken til symptomene som de 44 diplomatene og noen av deres familiemedlemmer led av fra slutten av 2016 og fram til mai i fjor.

Men MR-undersøkelser bekrefter at «noe skjedde med hjernene deres», sier Ragini Verma, som er professor i radiologi ved University of Pennsylvania og medforfatter av studien.

- Det er ikke innbilning. Alt jeg kan si er at sannheten der ute må finnes, sier hun.

- Uansett hva som skjedde, så var det ikke som følge av noen tilstand som fantes tidligere, fordi vi har testet for det, legger hun til.

Frode Andresen

Jakter to biler etter våpentrussel i Oslo:


Natt til onsdag melder Oslo politidistrikt at de søker etter en rød Toyota Avensis og en sølvgrå Volkswagen Golf i forbindelse med en mistenkt trusselsituasjon som involverer en pistol.

Operasjonsleder Tor Gulbrandsen forteller til Dagbladet at det var en drosjesjåfør som observerte hendelsen og varslet politiet klokka 00.30.

- Han så to biler som sto parkert bak en bensinstasjon på Grorud. Fra den ene bilen ble det pekt med en pistol mot den andre, forteller han.

Etter hendelsen kjørte bilene fra stedet.

- Oppfatter dere det som en trusselsituasjon?

- Ja. Å peke med en pistol er en trussel. Derfor satte vi inn en del ressurser for å få tak i de involverte. Men med bil så kommer man seg fort unna, så vi har ikke fått kontakt med dem ennå.

Vitnet fortalte politiet at det var tre til fire personer involvert i hendelsen.

- Mistenker dere at dette kan være gjengrelatert?

- Nei. Men vi holder alle muligheter åpne, avslutter operasjonslederen.

Det ble tidligere opplyst om at politiet søkte etter en rød Tesla, men vitneopplysninger viser at det er snakk om en Toyota Avensis, ifølge politiet.

Frode Andresen

Gutt (16) til sykehus etter MC-ulykke:

Tirsdag kveld meldte Innlandet politidistrikt at føreren av en lett motorsykkel hadde kjørt av veien i Østsinnilinna i Dokka.

Like før klokka 1. natt til onsdag opplyser de at en 16 år gammel gutt er blitt fraktet til Gjøvik sykehus med det som trolig dreier seg om lettere skader.

- Vitne opplyste at MC mistet kontrollen etter å ha kjørt i et hull i veien.

Frode Andresen

Ung mann ranet og truet med vold:

Natt til onsdag melder Oslo politidistrikt at en ung mann er blitt fraranet sko og truet med vold på Grønland i Oslo.

Politiet opplyser at det var seks personer med i følget, men beskriver bare én av dem som aktiv og ledende.

Politiet søker i området etter vedkommende.

Mina Nystuen

Stor mobbesak i Drangedal kan bli Norges største:

En advokat har blitt kontaktet av 49 personer som sier de har vært utsatt for mobbing i Drangedal. Sakene strekker seg over en periode på nesten 50 år.

- Elever forteller at de har blitt hengt opp i basketballkurven, de er blitt dratt ned buksene på og pisket. I ett tilfelle var det en lærer som har bundet opp en elev, men læreren eller skolen fulgte ikke opp episoden i etterkant. Det har vært ekstremt mange stygge episoder der elever har prøvd å si ifra, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Telemarksavisa.

Etter at Drangedalsposten i vår omtalte de mange mobbesakene i telemarkskommunen, har Bæra blitt kontaktet av mange som sier de har vært utsatt for mobbing ved Drangedal 10-årige skole. Til nå er tallet oppe i 49 personer.

I juni skrev Drangedalsposten at saken ligger an til å bli norgeshistoriens største mobbesak.

Advokat Vibeke Hein Bæra sier til Telemarksavisa at sakene har mange likhetstrekk, og at de som har blitt mobbet, ofte er innflyttere fra andre land eller steder. Noen har også blitt mobbet fordi de har utfordringer med ADHD eller dysleksi.

Sakene strekker seg over en tidsperiode på nærmere 50 år.

Hun sier også at hun, i tillegg til de 49 personene, er blitt kontaktet av flere som er bekymret for en «mørkegruppe» av personer som ble mobbet og utstøtt av samfunnet. Ifølge advokaten skal flere av disse bo i koier i skogen.

Ifølge NRK viser flere undersøkelser og tilsyn de siste ni årene at mobbing fremdeles er et stort problem i Drangedal, og at kommunen har gjort for lite for å bekjempe mobbingen.

- Det var nok en tid hvor dette ikke hadde det fokuset det har nå, og det er bare å beklage. Og at folk har fått ødelagt livene sine på grunn av dårlig oppførsel fra medelever og ansatte i tidligere tider, er sterkt å beklage, sa fungerende ordfører Arnt Olav Brødsjø til NRK i mai.

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark jobber nå med et nytt tilsyn med Drangedal 10-årige skole, som er ventet å være klart i slutten av august.

(NTB)

Mina Nystuen

Mann tok med soft gun på utested:

En mann er pågrepet på et utested i Halden etter at politiet fikk melding om at han var i besittelse av et våpen.

Våpenet viste seg så å være en soft gun.

Mina Nystuen

Norske turister skal være involvert i bussulykke i Tyrkia:

En buss med flere turister fra henholdsvis Norge, Polen og Russland har veltet i turistbyen Kemer i Tyrkia.

Ifølge de lokale avisene Haber Alanya og TRT Haber
skal 20 være skadd, men antallet er fortsatt usikkert. Ifølge TRT skal en person være alvorlig skadd.

De involverte skal være fraktet til sykehus.

Ulykken skjedde i Kemer, som ligger om lag 40 kilometer fra Antalya.

Saken oppdateres.

Bussulykke i Tyrkia - skal være norske om bord

Bussulykke i Tyrkia - skal være norske om bord

dagbladet
Mina Nystuen

Boeing saksøkes av norsk familie:

Foreldrene og ektemannen til norske Karoline Aadland, som mistet livet da et 737 MAX 8-fly styrtet i Etiopia i mars, går til søksmål mot Boeing, ifølge NRK.

28 år gamle Aadland var på jobb for Røde Kors da ulykken skjedde 10. mars i år. 157 mennesker mistet livet i flystyrten.

- Boeing har satt flysikkerheten til side til fordel for egne økonomiske interesser. Men amerikansk lovgiving åpner ikke for foretaksstraff, dermed er det ofrenes familier som må ta ansvar for at det blir iverksatt etterforskning og økonomiske straffetiltak mot Boeing-fabrikken, sier advokat Helge Husebye Haug i en pressemelding fra familien.

Husebye Haug, som representerer Karoline Aadlands familie, peker på at et slikt søksmål er viktig for fremtidens flysikkerhet.

- Familien mener at et søksmål mot Boeing vil ha vesentlig betydning for flysikkerheten i verden og at det påhviler dem et særskilt ansvar å forfølge saken for amerikanske domstoler, sier han.

Faren til Karoline Aadland sier at han er forberedt på at den rettslige prosessen kan ta tid, men understreker at søksmålet er nødvendig

- De som opptrer klanderverdig, må kunne stilles til ansvar. Hvis de kan sende fly opp i luften som ikke er kvalifisert og kvalitetssikret, så skal de stilles til ansvar, sier han til NRK, som har forsøkt å kontakte Boeing – uten å få svar.

Til sammen 346 mennesker mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars. I etterkant av Etiopia-ulykken ble flytypen satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden. Flere av de etterlatte har siden rettet søksmål mot flyselskapet.

Boeing kunngjorde tidligere denne måneden at 100 millioner dollar, om lag 858 millioner norske kroner, skal gå til de etterlatte. Det amerikanske selskapet omtalte summen som en «innledende investering» som skal løpe over flere år.

Onsdag denne uken legger Boeing fram sitt kvartalsresultat for de siste tre månedene, som forventes å være preget av 737 MAX-krisen.

DØDE: Norske Karoline Aadland døde i en flyulykke i mars. Nå går familien til søksmål mot Boeing. Foto: Røde Kors via AP
Mina Nystuen

Båt synker i Rogaland :

Tirsdag ettermiddag melder politiet i Sør-Vest om at en båt er i ferd med å synke i nærheten av Åkra havn på Karmøy.

Personer skal ha vært i sjøen, men politiet skriver nå at alle skal være oppe.

Politiet melder like før 1830 at de tre personene som var om bord skal være i god behold, og blir tilsett av ambulansepersonell på stedet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.