Nyhetsstudio

Mina Janssen

Eks-tingrettsdommer i retten tiltalt for overgrep mot barn:

En pensjonert tingrettsdommer i 70-åra møter mandag i Oslo tingrett, tiltalt for overgrep mot barn ned til 8-årsalderen.

Ifølge tiltalen skal overgrepene ha skjedd i perioden mars til mai i fjor, og tiltalen gjelder overgrep mot fem jenter i alderen 8 til 11 år.

75-åringen er også tiltalt for å ha utøvd seksuelt krenkende eller uanstendig atferd overfor mindreårige på nettstedet Chat.no.

Den tidligere dommeren har erkjent straffskyld for alle forholdene, ifølge mannens advokat Hans Petter Klevenberg Haugen.

Den tidligere tingrettsdommeren ble i 2014 dømt til åtte måneder i fengsel for å ha befølt to jenter på henholdsvis 11 og 13 år. Den gangen nektet han straffskyld. Året etter ble han tiltalt for lignende overgrep, som skal ha skjedd mens mannen fremdeles jobbet som tingrettsdommer i en domstol på Østlandet.

Det er satt av tre dager til rettssaken.

(NTB)

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen
Kristian Tvedt

Eksplosjon i Wien - kollaps i to bygninger:

Politiet mistenker at det er en gasseksplosjon, som har ført til at flere etasjer i to bygninger har kollapset.

- Det er som om en bombe fløy inn og rev ut et svært hull i fasaden, sier en talsmann for brannvesenet, ifølge Reuters.

Fire personer er alvorlig skadet, ifølge nødetater. Ifølge ambulansepersonell er ingen drept i eksplosjonen, men brannvesenet vil ikke utelukke noen dødsfall enda.

Foto: Erich Ulrich / Reuters / NTB Scanpix
Line Brustad

55 000 Oslo-beboere får tilbake eiendomsskatt:

Høyesterett har i en fersk domsavsigelse slått fast at Oslo kommune ikke hadde anledning til å kreve inn eiendomsskatt i 2016. Nå får 55 000 osloborgere disse pengene tilbake. Det melder
TV 2.

Kristian Tvedt

Store trafikkproblemer på E6 ved Helsfyr:

På E6 inngående, på høyde med Helsfyr, skal to biler ha kollidert ved et busstopp. En bil skal ha havnet på siden, etter å ha kollidert med stillestående bil i veikanten foran, forteller operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet melder om store trafikale problemer og tett kø.

Skott uttaler at skadeomfanget foreløpig er ukjent, men at det ikke ser ut til at noen er skadd.

- Alle er oppe og går, men ambulanse er tilkalt for undersøkelse, sier hun.

Kristian Tvedt

Tysk redningsskip trosser Salvini:

Et tysk redningsskip med 42 migranter om bord er på vei til den italienske øya Lampedusa, selv om Italias Matteo Salvini truer med skyhøye bøter.

Personene om bord ble reddet fra en gummibåt i Middelhavet mens de var på vei fra Nord-Afrika til Europa for to uker siden. Den tyske organisasjonen Sea-Watch melder at situasjonen om bord er desperat etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen tirsdag avviste migrantenes krav om å få gå i land i Italia.

– Jeg har bestemt meg for å gå til havnen i Lampedusa. Jeg vet det er risikabelt, men de 42 skipbrudne om bord er utslitt. Jeg vil få dem i sikkerhet, tvitret båtens kaptein, Carola Rackete, onsdag.

Ifølge Sea-Watch entret båten italienske farvann ved lunsjtider onsdag. Italias innenriksminister Matteo Salvini har truet med å beslaglegge skipet hvis det våger seg inn i italienske farvann.

I alt ble 53 personer reddet av det tyske skipet den 12. juni. Elleve av dem har av medisinske årsaker fått komme til Italia.

(NTB)

Kristian Tvedt

Norge bidrar til ny NATO-styrke:

Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO, kunngjør forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Det norske bidraget ble gjort kjent under NATOs forsvarsministermøte i Brussel onsdag.

Før helgen sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til VG at det ikke er mulig for det norske Forsvaret å innfri alle forventningene fra NATO. Da var det snakk om seks til åtte kampfly, en fregatt og en bataljon med soldater fra Hæren.

– Vi har et såpass lite forsvar i omfang at vi vil ha en utfordring, sa han.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg innledet toppmøtet med å adressere Russlands uttrekning fra INF-avtalen, en nedrustningsavtale fra slutten av den kalde krigen. Avtalen krevde at USA og Sovjetunionen skulle eliminere mellomdistanse-missiler.

- Hvis Russland ikke stopper uttrekningen fra INF-avtalen, blir NATO nødt til å svare. Vi må derfor også forberede oss på en verden uten avtalen.

Stoltenberg var også fornøyd med medlemsstatenes økte pengebidrag til forsvarsalliansen, som har økt fem år på rad.

(Dagbladet/NTB)

Stoltenberg under åpningstalen før møtet startet. Foto: John Thys / AFP / NTB Scanpix
Kristian Tvedt

- Australsk student arrestert i Nord-Korea:

Alek Sigley skal være arrestert i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Sigley er student ved Kim Il Sung-universitetet, og har flittig dokumentert sine opplevelser på Twitter. Årsaken til arrestasjonen er foreløpig ukjent. Den britiske ambassaden skal håndtere saken.

Amanda Walnum

Hagen-familiens advokat møter pressen:

Tidligere i dag meddelte politiet at de har endret hovedhypotese i Hagen-forsvinningen. Politiet, som siden i fjor har jobbet ut ifra at Anne-Elisabeth Hagen har blitt bortført, tror hun mest sannsynlig har blitt drept.

Klokka 15 møter familiens bistandsadvokat, Svein Holden, pressen.

- Det er klart det er en vanskelig beskjed å få, at politiet vurderer dette som det mest sannsynlige alternativet. Samtidig ser familien at tidsforløp er såpass stort at det gradvis har blitt mer mulig at dette kan ha resultert i en drapshandling, sier Holden til Dagbladet.

Han forteller at familien ble informert om dette under et møte med politiet i går.

- Ut ifra slik jeg oppfatter saken og dialogen med politiet, så er dette snakk om en kidnappingshandling som har utviklet seg fra det til muligens å være en drapshandling, sier han videre.

Tidligere i dag fortalte politiinspektør Tommy Brøske at det har vært påfallende stille fra en antatt motpart.

- Tidligere vært kontakt med motparten ved flere anledninger og familien har et sterkt ønske om at denne kontakten gjenopprettes, sier Holden.

Kristian Tvedt

Nord universitet legger ned studiesteder:

Studiestedene på Nesna og i Sandnessjøen blir avviklet. Dette er henholdsvis lærerutdanning og sykepleierutdanning. Det har styret ved Nord universitet vedtatt.

Vedtaket var ikke enstemmig. Studentmedlem Mathias Lauritzen stemte mot.

Styreleder Vigdis Moe Skarstein omtalte på styremøtet omstruktureringssaken som den mest krevende saken ved universitetet noensinne.

– Kanskje er dette en mer krevende sak enn det som tidligere er behandlet ved et norsk universitet, sa Skarstein ifølge NTB.

Ifølge Adresseavisen vil Nord universitet spare 30 millioner kroner og bruke tre år på omstillingen.

(NTB/Adresseavisen)

Mina Janssen

Jente til sykehus etter kollisjon:

Onsdag formiddag har det vært en kollisjon mellom en sykkel og en bil på Gulskogen i Drammen.

Politiet i Sør-Øst opplyser at det er en ung jente som har kollidert med en bil.

- Hun blir kjørt til Drammen sykehus med mulig bruddskader i ben, skriver de.

Politiet oppretter sak på forholdet.

Ralf Lofstad

Sakkyndige: Tiltalt gutt (17) ikke psykotisk under drapet:

LILLEHAMMER (Dagbladet): De sakkyndige i Vinstra-saken kommer i sin siste rapport om den tiltalte guttens mentale helse til at han ikke var psykotisk under drapet på Laura Iris Haugen (16), og at han dermed er strafferettslig tilregnelig. De mener at han heller ikke er psykotisk nå.

Dersom retten tar de sakkyndiges konklusjon til følge, blir gutten - som allerede har tilstått drapet - dømt til fengsel eller forvaring, og ikke tvungent psykisk helsevern. Dette utfallet har familien til Haugen hele tida ønsket.

- Vi er glade for at de sakkyndige har kommet til denne konklusjonen, som innebærer at han kan straffes, sier de pårørendes bistandsadvokat Nina Hjortdal til Dagbladet.

De sakkyndige kommer også til at gutten heller ikke oppfyller kravene til straffenedsettelse i hht. straffelovens paragraf 80f, om lovbrytere som har «alvorlig psykisk lidelse med en betydelig svekket evne til realistisk å vurdere sitt forhold til omverdenen, men ikke er psykotisk».

Dette er, uvanlig nok, den tredje rapporten fra psykolog Alexander R. Flaata og psykiater Terje Tørrissen. I de to foregående erklæringene har de henholdsvis kommet til at han er utilregnelig og tilregnelig, dvs. var psykotisk og ikke psykotisk på gjerningstidspunktet.

De sakkyndige har understreket at dette har vært en svært vanskelig vurdering. Den nye konklusjonen har de kommet fram til etter å ha observert ham i retten, og hørt en rekke vitner.

Mens guttens behandler på psykiatrisk sykehus har diagnostisert ham med såkalt udifferensiert schizofreni, mener de sakkyndige at han ikke viser symptomer på en slik sykdom - blant annet mangler han såkalte positive symptomer (som vrangforestillinger og stemmer i hodet).

De peker også på at han har fungert på skolen og fått ros for språket i skolearbeidet. Dette er uforenlig med behandlerens schizofrenidiagnose.

Likevel vil de to ikke diagnostisere ham i sin siste rapport.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.