Nyhetsstudio

Mina Janssen

Sykkelulykke i Hønefoss:

Politiet i Sør-Øst melder om en «alvorlig sykkelulykke» i forbindelse med et sykkelritt i Hønefoss søndag morgen.

Klokka 09.36 melder de at syklisten er tatt hånd om av ambulanse og kjørt sykehus.

Politiet har fått ikke opptatert skadestatus på personen.

- Syklisten ble fraktet bort før vi kom fram til stedet. Vi vet derfor ingenting om skadestatus, men arbeider på stedet, forteller operasjonsleder Trond Egil Grot til Dagbladet.

Kort tid etter rykket politiet ut til en annen sykkelulykke i nærheten. Der hadde to syklister blitt lettere skadet, og de er tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet.

Sykkelrittet «Nordmarka rundt» blir arrangert i dag, og ruta går forbi det aktuelle ulykkesområdet, men det er foreløpig ukjent om ulykkene har skjedd i forbindelse med sykkelrittet. Det skriver NTB.

Dagbladet følger saken.

Studioet fortsetter under annonsen
Mina Janssen

San Francisco forbyr salg av e-sigaretter:

Som den første byen i USA har San Francisco i California innført et midlertidig forbud mot e-sigaretter.

Vedtaket, som ble fattet av bystyret tirsdag kveld lokal tid, må godkjennes av borgermester London Breed. Hun har tidligere deltatt i kampanjen for å få plass et slikt forbud.

Forbudet går ut på at ingen personer skal kunne selge e-sigaretter i San Francisco med mindre de er godkjent av det amerikanske mattilsynet, Food and Drug Administration (FDA). I en uttalelse fra San Franciscos byadvokat, Dennis Herrera, går det fram at e-sigaretter ikke er lov på markedet uten en FDA-godkjenning.

- Så langt har FDA motsatt seg å følge loven og andelen unge som damper sprer seg. Hvis regjeringen ikke vil gjøre noe for å beskytte ungene våre, så vil San Francisco det, sier Herrera.

I begynnelsen av juni vedtok bystyret i California-byen Beverly Hills å forby salg av sigaretter, sigarer, e-sigaretter og andre tobakksprodukter, men dette forbudet skal ikke tre i kraft før 2021.

(NTB)

Mina Janssen

Eksplosjon i Örebro:

Den nasjonale bombegruppen er på vei til Örebro i Sverige etter en eksplosjon.

Det skriver Expressen.

- Vi har ingen opplysninger om skadde eller døde personer, men på nåværende tidspunkt kan vi heller ikke utelukke det da den kraftige brannen gjør at vi ikke kan sjekke nærmere, sier Tony Quiroga i politiet til avisa.

Politiet fikk melding om eksplosjonen rett før klokka 03.

Lars Martin Gimse

Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt:

Nortura og medlemsslakterier i KLF mottar svinekjøtt fra minst fem av sju bønder som eksponeres i NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter».

Norun Haugen tilbrakte tid på 13 grisefarmer i Norge over fem år, og i dokumentaren vises opptak fra åtte av dem med sjokkerende holdninger og dyremishandling. På ett sted er det imidlertid ikke grisebonden som er ansvarlig.

En kartlegging VG har gjort viser at minst fem av sju bønder som er filmet med skjult kamera i dokumentaren, leverer kjøtt til slakterier fremdeles.

Administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Bjørn-Ole Juul-Hansen, forklarer at forholdene hos de fire bøndene som leverer til deres medlemsslakterier, har blitt tatt tak i siden de ble filmet for tre til fem år siden. Derfor leverer bøndene nå dyr til slakt produsert etter lovverket om god dyrevelferd, ifølge Juul-Hansen.

De tre andre produsentene som vises i filmen, er leverandører til Nortura. Én er blitt politianmeldt på grunn av det som framkom på i filmen. En annen av dem leverer kjøtt til Nortura ennå, selv om vedkommende utøver vold mot én gris i dokumentaren. Assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Nortura sier at i akkurat det tilfellet måtte bonden velge: enten la dyret bli liggende – eller påføre grisen en påkjenning, for å få den over i sykebingen. Grisen blir dratt etter hodet og ørene.

(NTB)

Lars Martin Gimse

DNB er størst i Norden:

DNB passerte tirsdag Nordea i markedsverdi og er nå er den største banken i Norden.

Ifølge Bloomberg har DNB-aksjen vokst 11 prosent hittil i år, mens Nordea har falt 11 prosent. DNB har nå en markedsverdi på 248 milliarder kroner, mens Nordeas markedsverdi er på rundt 246 milliarder kroner.

DNB har ikke vært størst siden fusjonen som ble til Nordea i 2001.

– DNB har hatt en imponerende reise tvunget frem av norske myndigheters krav til kapitaløkning, sier analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier til Dagens Næringsliv.

I kjølvannet av finanskrisen har myndighetene nemlig flere ganger økt kravet om at bankene må sette av en prosentandel til egenkapital for hver krone den låner ut. Dermed har DNB de siste fem årene nesten doblet egenkapitalen sin. Ved utgangen av 2018 hadde DNB egenkapital på hele 224 milliarder kroner. Det var delvis et resultat av at bufferen hadde gitt god avkastning, mye bedre enn andres, ifølge Gjerland.

Mens DNB-aksjen har steget 83 prosent på Oslo Børs på tre år, har Nordea-aksjen falt 14 prosent i samme periode.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Mueller sier ja til åpen høring:

Spesialetterforsker Robert Mueller har gått med på å forklare seg i en åpen høring i Representantenes hus, skriver CNN.

Han vil forklare seg både for Justiskomiteen og Etterretningskomiteen.

Mueller selv har vært skeptisk til å forklare seg for Representantenes hus. Under en overraskende pressekonferanse forrige måned sa Mueller at han helst ville slippe å foklare seg for Kongressen og at hans 448 sider lange rapport «er mitt vitnemål».

Men etter at det ble kjent at kongressmedlemmer ble enige om å stevne Mueller, har han nå gått med på å forklare seg.

«Amerikanere har krevd å høre direkte fra spesialetterforskeren så de kan forstå hva han og hans lag undersøkte, avslørte, og fant ut om Russlands angrep på vårt demokratig, Trumps-kampanjens aksept og bruk av den hjelpen og president Trump og hans medhjelperes obstruksjon av etterforskningen av dette angrepet», heter det i en uttalelse fra de to demokratene Jerold Nadler og Adam Schiff, som leder henholdsvis justis- og etterretningskomiteen i Representantenes hus.

«Vi ser fram til å høre hans vitnemål, og det gjør også alle amerikanere».

De to høringene vil finne sted onsdag 17. juli.

Oppdateres

Lars Martin Gimse

17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne:

En ung mann er i Stavanger tingrett dømt til 420 timers samfunnsstraff og 100.000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede for å ha voldtatt en 12 åring.

I utgangspunktet er strafferammen for voldtekten den nå 18 år gamle mannen dømmes for mellom tre og 15 års fengsel, og normalstraffen ifølge dommen fire års fengsel, skriver Stavanger Aftenblad.

Straffen, og at mannen slipper fengsel, er likevel i tråd med aktors påstand i saken, der tiltalte under rettssaken avga en uforbeholden tilståelse, noe som ses som formildende omstendighet. Tiltalte og fornærmede har forklart seg sammenfallende om hva som skjedde.

Overgrepet skjedde under en fest da tiltalte var 17 og fornærmede var 12 år gammel, sistnevnte var på besøk som venninne av tiltaltes søster. Tiltalte har forklart at han trodde det var greit å ha sex med en mindreårig så lenge jenta samtykket.

Ifølge dommen er det formildende at tiltalte var ung da overgrepet fant sted. Samtidig regnes det som straffskjerpende at fornærmede var svært ung.

Det ikke er en formildende omstendighet at den seksuelle omgangen var frivillig, ettersom barn under 14 år ikke kan gi samtykke til seksuell omgang og slik omgang derfor alltid blir å regne som voldtekt.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Danmark får ny regjering:

Seint tirsdag kveld ble det klart at Danmark får ny regjering, en sosialdemokratisk mindretallsregjering, melder BT.dk.

Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, blir Danmarks nye statsminister.

- Vi er veldig glad for at vi i fellesskap kan si at vi har kommet i mål, sier den kommende statsministeren under en pressekonferanse.

Regjeringen blir en ren socialdemokratisk mindretallsregjering, med støtte fra de tre andre partiene Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre, skriver DR.

- Vi kunne ikke vite om det ville lykkes da vi gikk i gang. Det er fire partiet med veldig forskjellig historie og forskjellige holdninger. Nå har vi kommet i mål. Dermed viser vi at når danskene stemmer som de gjorde, så kan et nytt flertall omgjøre deres håp til konkret handling, sier Frederiksen.

Valget 5. juni ga den røde blokken i Danmark klart flertall over den sittende koalisjonsregjeringen. Blokken sikret seg 93 av de 179 plassene i Folketinget. Den sittende koalisjonsregjeringen som ble ledet av Lars Røkke Rasmussen fikk bare 76 plasser.

Dagen etter valget søkte Rasmussen den danske dronning Margrethe om avskjed. Dronningen ga i stedet Mette Fredriksen i oppgave å danne ny regjering, men forhandlingene i røde blokken har tatt sin tid.

(Dagbladet/NTB)

Kristian Tvedt

To skutt og drept utenfor København:

To menn er drept i forbindelse med en skyteepisode i København-forstaden Herlev, opplyser dansk politi.

Bilder fra åstedet viser en svenskregistrert personbil som er truffet av flere skudd, samt politifolk som fører bort en mann med håndjern og en heldekkende drakt som skal sikre eventuelle spor.

En av mennene ble erklært død på stedet, mens det andre offeret døde etter å ha blitt brakt til sykehus i kritisk tilstand. Politiet fikk melding om skytingen i 18-tiden tirsdag.

Halvannen time senere bekreftet politiet at en person er tatt inn til avhør etter skytingen i et boligområde nord for København. Politiet understreker at det ikke er snakk om en pågripelse, men at vedkommende er et vitne, ifølge danske TV 2.

Politiet vil ikke oppgi noen detaljer om omstendighetene og kan heller ikke si om de to avdøde personene satt i bilen med kulehull, men etterlyser vitner til skytingen.

(NTB)

Line Fransson

Stephanie Grisham blir Det hvite hus' nye talsperson:

Donald Trumps kone, førstedamen Melania Trump, er den som i kveld tvitrer hvem som tar over etter Sarah Huckabee Sanders som Det hvite hus' talsperson:

- Jeg er glad for å annonsere at Stepahnie Grisham blir den neste pressesekretæren og kommunikasjonsdirektøren! Hun har vært med oss siden 2015, og jeg kan ikke tenke meg noen bedre person til å jobbe for administrasjonen og landet vårt, skriver Melania Trump på Twitter.

Grisham får både jobben som pressesekretær og kommunikasjonsdirektør, en jobb som har vært ledig siden Bill Shine gikk av i mars.

Grisham har vært med Trump-kampanjen siden 2015 og er en av de få som fremdeles er igjen i Det hvite hus. Hun er blitt en betrodd medarbeider, og er kjent for å forsvare Trump-familien. I tillegg er hun kjent for å klare å unngå at det kommer lekkasjer fra Det hvite hus' østving, ifølge The New York Times.

Grisham blir president Trumps tredje pressesekretær i løpet av mindre enn tre år.

NY PRESSESEKRETÆR: Stephanie Grisham har jobbet tett på presidentparet siden 2015 og blir nå pressesekretær og kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus. Foto: Jacquelyn Martin / Ap / Scanpix
Kristian Tvedt

Politiet etterforsker dødsfall i Bergen:

En person er funnet død i en leilighet i Sandviken i Bergen tirsdag ettermiddag.

– Det er for tidlig å si om det dreier seg om noe kriminelt. Politiet har begynt etterforskning på stedet, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

Politiet fikk melding om dødsfallet klokka 17 tirsdag.

Vedkommende ble funnet inne i en bolig. Politiet vil foreløpig ikke si noe om alder og kjønn.

Det er besluttet at vedkommende skal obduseres ettersom dødsårsaken ikke er klar, opplyser Kolltveit til NTB.

Kristina Caldwell, politiadvokat i Vest politidistrikt, forteller ved halv elleve-tiden at pårørende er informert, og at hendelsen foreløpig ikke ser ut som en kriminell handling.

- Vi har ingen informasjon om at det har skjedd noe kriminelt, opplyser hun til Dagbladet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.