Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Bil krasjet i fjellvegg - fører omkom:

En person har blitt bekreftet omkommet etter at en bil kjørte inn i en fjellvegg på fylkesvei 415 i Åmli, melder Agder politidistrikt.

- Det var ikke vitner til ulykken, og hendelsesforløpet er ukjent, sier operasjonsleder Linn Andersen til NTB.

Det er ikke opplysninger om at det skal ha vært flere personer i bilen.

- Det er alvorlig, sa operasjonsleder Andersen til Dagbladet før føreren ble bekreftet omkommet.

Nødetatene jobbet med livreddende førstehjelp på stedet, men livet stod altså ikke til å redde.

Trafikken er sperret på stedet.

- Kriminaltekniker og Statens ulykkesgruppe er varslet, skriver politiet.

Studioet fortsetter under annonsen
Ralf Lofstad

Vinstra-saken: Måtte fjerne «Drive» fra biblioteket:

Ungdomsfengselet den tiltalte gutten i Vinstra-saken satt i kort tid etter drapet på Laura Iris Haugen, så seg nødt til å fjerne Hollywood-filmen «Drive» etter en visning av filmen.

- Jeg var ikke kjent med innholdet på forhånd, og filmen ble ikke tillatt vist seinere. Den ble tatt ut av sortimentet, forteller en fengselsbetjent i 40-åra over telefon i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

Det var den tiltalte gutten selv som foreslo å se filmen, der hovedpersonen, en sjåfør spilt av Ryan Gosling, blir involvert i en rekke grove voldsscener; blant annet tramper han i stykker hodet til en mann, og slår en annen mann med en hammer.

Betjenten forteller at 17-åringen under visningen etter hvert begynte å spole fram og tilbake mellom voldsscenene, og uttrykte begeistring.

- Ellers når han så på TV, var han ganske uttrykksløs. Her smilte han, forklarer betjenten.

Politiet har funnet klipp fra «Drive» på 17-åringens PC. I tillegg var gutten svært opptatt av «Neon Demon» av samme regissør, danske Nicolas Winding Refn. Filmene har 15-årsgrense.

For øvrig har Nord-Gudbrandsdal tingrett opphevet forbudet mot å referere fra de rettsoppnevnte sakkyndiges forklaring i morgen, etter at pressen, representert av Dagbladet, protesterte.

Psykolog Alexander R. Flaata og psykiater Terje Tørrissens utredning om den tiltaltes mentale helse står helt sentralt i saken, siden hovedspørsmålet som skal besvares, er hvorvidt 17-åringen var strafferettslig tilregnelig eller ikke på drapstidspunktet.

UTE Å KJØRE: Ryan Gosling i «Drive» (2011). Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix
Iris (16) hadde store planer for framtida

Iris (16) hadde store planer for framtida

dagbladet
Mina Janssen

Sikker på at det blir ny brexit-avtale:

Statsministerkandidat Boris Johnson er villig til å forlate EU uten en avtale – men sier han er overbevist om at det ikke kommer til å skje.

I et intervju med BBC sier Johnson at han ikke et øyeblikk tror brexit-prosessen vi ende med at Storbritannia går ut av EU uten en framforhandlet avtale.

Johnson har imidlertid gjentatte ganger sagt at han støtter en slik løsning hvis det ikke er mulig å bli enig med EU om en bedre brexitavtale.

Johnson og Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt er de siste gjenværende kandidatene til ledervervet i Det konservative partiet. Johnson er favoritt, og den som blir partileder, blir også ny statsminister.

(NTB)

Mina Janssen

Kan ikke si Norges mest bærekraftige selskap:

Tine hevder i en reklamevideo at de er Norges mest bærekraftige selskap. Norsk vegansamfunn klaget påstanden inn for Forbrukertilsynet og fikk medhold.

- Kyr produserer enorme mengder av klimagassen metan, og soya brukt til dyrefôr importeres fra tidligere regnskogsområder i Brasil, sier leder i Norsk vegansamfunn, Samuel Rostøl, til NRK.

De mener Tine burde presisert at forbrukerne har inntrykk av at Tine er best på bærekraft, ikke at selskapet faktisk er det. Forbrukertilsynet har gitt organisasjonen medhold i sin klage og sier at Tines reklame er i strid med markedsføringsloven.

Tine skriver i en epost til NRK at det aldri var intensjonen å hevde at Tine er Norges mest bærekraftige selskap, men at dette er noe forbrukerne har kåret selskapet til. Selskapet kommer til å gjøre justeringer i teksten i reklamekampanjen.

- Når det gjelder påstanden om at norsk melkeproduksjon ikke er bærekraftig, så vil vi bestride dette, sier direktør for kommunikasjon og bærekraft i Tine, Lars Galtung, i eposten.

(NTB)

Mina Janssen

Unge Høyre ser mot MDG i Oslo:

Klimasaken er nå så viktig at Oslo Unge Høyre vil åpne for samarbeid med MDG i stedet for Frp i Oslo. MDG er skeptiske, skriver Aftenposten.

- Dette er nok ikke noe som kommer fordi jeg ikke ønsker å samarbeide med Frp, men fordi jeg ønsker at vi skal begynne å se andre veier også, sier han til NRKs Politisk kvarter.

Mina Janssen

Fire funnet døde ved Mexico-grensa:

En ung kvinne og tre små barn er funnet døde sør i USA, nær grensa mot Mexico. De har trolig dødd av hete og tørst etter å ha krysset grenseelva Rio Grande.

En talsmann for sheriffen i Hidalgo County, sør i delstaten Texas, fortalte mandag at de døde ble funnet dagen før.

De beskrives som en kvinne i starten av 20-årene, ett lite barn og to babyer. Det antas at de har ligget døde et par dager før de ble funnet.

- De ekstreme temperaturene på denne tiden av året kan være dødelige, sier Raul Ortiz i grensepolitiet i området Del Rio.

Minst 283 migranter døde nær grensa i fjor, ifølge grensepolitiet. Menneskerettighetsgrupper mener det reelle tallet er langt høyere.

(NTB)

Mina Janssen

Iran: - Slutten på diplomati:

Tirsdag sier en talsperson for det iranske utenriksdepartementet at de nye sanksjonene resulterer i en «permanent slutt på diplomati».

- Trumps desperate administrasjon ødelegger de etablerte, internasjonale ordningene som sikrer fred og trygghet i verden, sier talsmann Abbas Mousavi på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er for tiden en spent situasjon mellom USA og Iran. Det hele toppet seg i forrige uka da Iran skjøt ned en amerikansk drone.

Iran hevdet dronen var i iransk luftrom. USA hevder den fløy i internasjonalt luftrom. Fredag kom også nyheten om at USAs president Donald Trump skal ha avblåst et angrep mot Iran i siste liten. Seinest mandag innførte den amerikanske presidenten ytterligere sanksjoner mot Iran.

- Godkjente angrep på Iran

- Godkjente angrep på Iran

dagbladet
Mina Janssen

Musk: - Vanskeligste oppskytingen til nå:

Klokka 08.30 norsk tid skjøt SpaceX opp en Falcon Heavy-rakett for tredje gang. Oppskytingen skulle egentlig ha skjedd klokka 05.30 i natt, men ble utsatt til 08.30 norsk tid. Raketten omtales som «vår tids kraftigste rakett».

- Så langt ser alt bra ut, sier kommentatorene i NASA TV til stor jubel fra publikum.

Det gikk derimot ikke like bra for hovedraketten, men enn så lenge har alle stegene blitt omtalt som godkjente.

Falcon Heavy-raketten ble skutt opp fra Kennedy Space Center, og er den andre gangen i år en rakett ble skutt opp. Seinest 12. april i år ble en Falcon Heavy-rakett sendt til værs - den gang vellykket.

SpaceX, ledes av Tesla-gründer Elon Musk. På Twitter omtaler Musk dagens oppskyting som «den vanskeligste oppskytingen til nå», fordi den skal slippe ut 24 satellitter i tre forskjellige baner.

I tillegg bærer raketten med seg asken til 152 mennesker.

SpaceX er et av selskapene som har fått i oppdrag å bygge nye, bemannede romfartøy for NASA.

Foto: NASA TV
Mina Janssen

Romfarere landet på jorden:

Etter et halvt år i verdensrommet landet ekspedisjonen med to astronauter og en kosmonaut vellykket på jorden tirsdag morgen.

Den russiske Sojuz-raketten landet vellykket i Kasakhstan klokken 8.47, lokal tid.

De tre romfarerne om bord, astronautene Anne McCLain fra USA og canadiske David Saint-Jacques, samt den russiske kosmonauten Oleg Kononenko hadde da tilbrakt 204 dager i verdensrommet på den Internasjonale romstasjonen.

De tre reiste fra jorden 3. desember i fjor for å avløse den amerikanske astronauten Serena Aunon-Chancellor, den russiske kosmonauten Sergej Prokopjev og den tyske astronauten Alexander Gest. Det nye mannskapet tilbrakte julen på romstasjonen som for tiden bare betjenes av de russiske Sojuz-rakettene.

I mars fikk de tre også selskap av den russiske kosmonauten Aleksej Ovtsjinin og de to amerikanske astronautene Nick Hague og Christina Hammock Koch. Disse er igjen på romstasjonen.

(NTB)

Foto: REUTERS/NASA/ NTB scanpix
Lars Martin Gimse

Melding om avfyrt skudd i Lyngdal:

Væpnet politiet rykket ut natt til tirsdag etter melding om at det var hørt skudd i en leilighet i Lyngdal i Vest-Agder. Der var det to kjenninger av politiet.

Politiet i Agder meldte om pågripelsen klokka 5.22 på Twitter. De fikk melding klokka 3.56 om at noen hadde hørt skudd på adressen.

- Vi kan ikke si så mye mer foreløpig av hensyn til etterforskningen, utover at vi fikk melding om at vitner hadde hørt noe som tydet på skudd. Vi rykket ut og pågrep to personer som var i leiligheten, to kjenninger av politiet, en mann født i 1986 og en født i 1972, så de er i 30- og 40-årene, sier operasjonsleder Lars Hyberg til NTB.

Klokka 6.40 holder politiet fremdeles på med strategiske og taktiske undersøkelser på stedet, og ønsker ikke å si noe om hva som er brakt på det rene så langt. De vil heller ikke si noe om hvorvidt det faktisk er blitt avfyrt skudd.

- Vi må også bli ferdige med vitneavhør før vi sier noe om det. Det er konstatert at ingen er skadd, sier Hyberg.

Det var ingen andre i leiligheten da politiet ankom, og politiet har ikke klart å bringe på det rene om det skal ha vært flere i leiligheten på noe tidspunkt.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet:

Europarådets parlamentarikerforsamling vedtok tirsdag å gi Russland tilbake stemmeretten i forsamlingen, fem år etter annekteringen av Krim-halvøya.

Med 118 stemmer for, 62 mot og ti blanke stemmer vedtok parlamentarikerforsamlingen (PACE) å gi Russland tilbake stemmeretten. Dermed er sanksjonen mot Russland etter at landet i 2014 annekterte Krim-halvøya fra Ukraina, opphevet.

Beslutningen i parlamentarikerforsamlingen er i tråd med enigheten i Europarådets ministerkomité, som 17. mai med stort flertall sa ja til å gjenopprette Russlands stemmerett i Europas viktigste menneskerettighetsorgan.

Europarådet og Europadomstolen ansvarlig for at menneskerettighetene i de 47 medlemslandene overholdes. Etter at Russland ble utestengt i 2014 sluttet de å betale kontingent.

Møtet i PACE ble ledet av avtroppende generalsekretær Thorbjørn Jagland. Han har sittet i lederstolen siden 2009, men går av 30. september. Hans etterfølger skal velges onsdag.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.