Nyhetsstudio

Amanda Walnum

To funnet døde i skredområde:

En mann og en kvinne fra den polske forskningsstasjonen i Hornsund er funnet døde i et skredområde, informerer sysselmannen på Svalbard, Kjerstin Askholt, i en pressemelding.

Mannen og kvinnen hadde dratt ut på tur fra stasjonen fredag. De kom ikke tilbake som avtalt innen søndag morgen.

- Vi sendte et helikopter med lege og politi fra Sysselmannen for å undersøke hva som har skjedd, samt følge opp de øvrige ansatte på basen. De omkomne er nå bragt til Longyearbyen, sier sysselmann Askholt.

De to omkomne ble funnet noen timer senere i et vanskelig tilgjengelig skredområde, øst for stasjonen. De hadde falt flere hundre meter nedover en bratt fjellside, opplyser sysselmannen.

Varsling av de pårørende pågår i kveld, både via Kripos og på polsk side.

To personer omkom etter fall på flere hundre meter

To personer omkom etter fall på flere hundre meter

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen
Mina Janssen

- Kan ikke utelukke at vi har gått glipp av spor:

Nesten åtte måneder etter at Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant, sa politiet for første gang i går at de tror kona til milliardær Tom Hagen ble drept.

Torsdag morgen var politiinspektør Tommy Brøske på nyhetsmorgen på NRK. Der forteller han at politiet valgte å endre hovedteori i saken da bortføringshypotesen var svekket.

- Nå var det funn som ble gjort blant annet hjemme i Sloraveien som gjorde at bortføring var en naturlig hovedhypotese, men det er ingen tvil om at drap er en hypotese som har vært med oss fra starten, sier Brøske til statskanalen.

Ifølge Brøske var det ikke noen nye funn som gjorde at politiet valgte å endre teori.

- Kan dere ha gått glipp av gode tips nå når dere har byttet hypotese?, spør NRKs reporter.

- Vi vært klare på det helt fra starten. Siden vi valgte å holde saken skjult for offentligheten kan vi ikke utelukke at vi har gått glipp av spor, og vi kan heller ikke utelukke at vi fra januar til nå har gått glipp av spor, svarer politiinspektøren.

Samtidig sier han at politiet sannsynlgivis hadde gått ut med saken tidligere om de hadde trodd at det var drap var starten av.

Politiinspektøren vil fortsatt ikke kommentere om det er mistenkte i saken. Politiet vil heller ikke svare på hva motivet kan være for å skjule et drap som en bortføring.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Politiet holdt saken hemmelig fram til januar i år, da de trengte hjelp fra offentligheten for å komme seg videre i saken. Onsdag endret de hovedhypotesen sin fra bortføring til drap.

Sporene som peker mot Norge

Sporene som peker mot Norge

dagbladet
Mina Janssen

To døde og 22 skadd etter nødlanding i Russland:

To piloter skal være døde og 22 personer skal være skadd etter at et fly nødlandet på flyplassen i byen Nizhneangarsk i Russland i morgentimene torsdag.

Det melder TASS. 15 av de 22 får medisinsk assistanse på stedet, mens sju er kjørt til sykehus, ifølge nyhetsbyrået.

I alt skal det ha vært 46 personer ombord i flyet.

Ifølge lokale medier skal en av motorene på flyet ha sviktet, og flyet ble nødt til å nødlande etter kort tid.

Flyet skal deretter ha krasjet i en bygning på flyplassen og begynt å brenne. Det bekrefter også en video som er lagt ut på sosiale medier.

- Flyet skled 100 meter utenfor rullebanen og kollidert med en bygning, sier Alexey Fishev, talsmann for det lokale hovedkvarteret, ifølge nyhetsbyrået Sputnik.

Dagbladet følger saken.

Mina Janssen

Bil i autovernet i Storsteinnes - stakk av:

Politiet i Toms rykket torsdag morgen ut etter melding om at en bil hadde kjørt inn i autovernet på Storsteinnes.

- Bilen er godt skadet i fronten og det er også autovernet, forteller operasjonsleder Morten Augensen.

Han forteller at to personer hadde forlatt bilen da de kom fram.

- Nødetatene kom over den ene. Vedkommende er uskadd, men har noen skrubbsår. Den andre personen er også observert av vitner. Han skal være uskadd, men våre paturljer leter etter han nå.

Augensen vet ikke noe om hvofor de to stakk fra stedet.

- Vi jobber med å få det avklart, og skal ta avhør av de to etter hvert.

Lars Martin Gimse

Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet:

Norge støtter USA i at Tyrkia ikke kan fortsette å være med utviklingen av de nye F-35-kampflyene dersom de kjøper luftvernmissiler fra Russland.

USA er rasende på Tyrkia etter at landet har nektet å trekke seg fra en handel om kjøpe S-400 luftvernmissiler fra Russland. Dersom ikke Tyrkia avbestiller våpensystemet innen 31. juli vil amerikanerne ikke ha landet med i samarbeidet om de nye kampflyene F-35.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han støtter amerikanerne i deres reaksjon overfor Tyrkia,

– Det er åpenbart at det å gjøre F-35 programmet sårbart, det er det ingen av partnerne som er interessert i, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til VG.

Tyrkia og Norge har sammen med Danmark, Italia og Nederland gått til innkjøp av det nye kampflyet.

– F35 programmet er den største investeringen vi noen gang har gjort. Når man i programmet vurderer det slik at dette øker sårbarheten., så er ikke vi villig til å være med på det, sier Bakke-Jensen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at kjøpet av de russiske missilene handler om Tyrkias suverenitet og sa til sin egen partigruppe tirsdag at det er uaktuelt for landet å gå tilbake på avtalen.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket:

Den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA har oppdaget en ny, mulig sikkerhetsrisiko ved det ulykkesrammede Boeing 737 MAX.

Federal Aviation Administration offentliggjorde onsdag at det var oppdaget det som omtales «en ny mulig sikkerhetsrisiko» ved flyet. Dette vil skyve ytterligere på datoen for når flytypen kan settes tilbake i ordinær trafikk.

– Vi har funnet en mulig sikkerhetsrisiko som Boeing må redusere, skriver FAA i en epost

FAA sier i uttalelsen at de vil heve flyforbudet for flytypen når de anser det for sikkert å gjøre det.

I en uttalelse fra Boeing heter det at de jobber med programvaren i flyet for å adressere luftfartstilsynets krav, og at de ikke vil legge 737 MAX fram for sertifisering før de «har oppfylt alle krav til sertifisering av MAX og det er trygt å ta det i bruk igjen».

Til sammen 346 mennesker har mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober og Etiopia i mars. Flytypen ble etter Etiopia-ulykken satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden.

(Dagbladet/NTB)

Lars Martin Gimse

Kvinne døde etter trappefall på Stavanger lufthavn:

Politiet skal undersøke hva som skjedde da en kvinne falt ned trappen fra en gangbro på Stavanger lufthavn 14 juni. Hun døde kort etter av hodeskader.

Ulykken skjedde da kvinnen falt ned trappen fra gangbroen for å gå om bord i flyet via den bakre inngangen. To dager etter fallet døde den 69 år gamle kvinnen av hodeskadene hun pådro seg i fallet, rapporterer Stavanger Aftenblad.

Ifølge lufthavndirektør Anette Sigmundstad gikk det kort tid før flyplasspersonell var på plass for å hjelpe. Kvinnen ble sendt til sykehus med ambulanse, men livet sto ikke til å redde.

Politiadvokat Kjersti Roalsvig Fanebust bekrefter at politiet har opprettet en undersøkelsessak for å se på hva som skjedde og de har allerede foretatt noen vitneavhør. Politiet vil blant annet ta kontakt med Avinor. Fanebust ønsker foreløpig ikke å gi ytterligere opplysninger om saken.

Lufthavndirektør Anette Sigmundstad opplyser at trappene ned fra gangbroene på flyplassen er laget i henhold til forskriftene og at de har rekkverk på begge sider.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Alfs «pappa» er død:

Den amerikanske skuespilleren, Max Wright, er død, 75 år gammel, skriver TMZ.

Wright har hatt roller i en rekke TV-serier, men for det norske publikummet er han utvilsomt aller mest kjent som sin rolle som «faren» til Alf, i serien med samme navn.

Wright døde etter en lang kamp mot kreft. Han ble diagnostisert med lymfekreft allerede i 1995.

TV-serien som gjorde ham kjent i Norge var altså Alf, som handlet et utenomjordisk vesen som krasjlandet i garasjen hos familien Tanner, der altså Wright spilte faren Willie.

Hovedkarakterens egentlige navn var Gordon Shumway, men fikk kallanavnet ALF, et akronym for Alien Life Form, altså «utenomjordisk livsform». Han

ALF ble vist både på NRK og TV Norge på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet.

DØD: Alfs pappa, Max Wright, er død, 75 år gammel. Foto: ITV / REX / NTB scanpix
Lars Martin Gimse

Mann dømt for voldtekt av småjente:

En mann i 60-årene er i Sør-Trøndelag tingrett dømt til seks år og sju måneders fengsel for gjentatt seksuell omgang med en jente under ti år.

I tillegg er han dømt til å betale den fornærmede jenta 250.000 kroner i oppreisning, melder Adresseavisen.

Overgrepene mannen er dømt for skjedde fra sommeren 2015 til sommeren 2016.

Da mannen i møtte i Sør-Trøndelag tingrett nylig, erkjente han ikke straffskyld for de alvorligste tiltalepunktene. Men retten la vekt på den fornærmedes jentas forklaringer i de tilrettelagte avhørene som ble avspilt i retten. Retten mente at forklaringen til jenta var meget troverdig.

Mannen i 60-årene var også tiltalt for flere tilfeller av seksuelle handlinger i 2014 og 2015 mot en annen jente som var under 16 år.

En tredje jente var også fornærmet i saken, og retten mente det var bevist at tiltalte sommeren 2017 hadde ved minst to anledninger holdt og klemt jenta på låret mens hun øvelseskjørte i bil sammen med ham.

Mannen ble også dømt for å ha oppbevart et haglgevær på ulovlig måte og dette var det eneste forholdet han erkjente i retten.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Levanger:

En motorsyklist er innlagt på St. Olavs Hospital med alvorlige skader etter en utforkjøring på E6 i Åsen i Levanger like før midnatt natt til torsdag.

Mannen i 50-årene var ifølge politiet ved bevissthet da han ble sendt i luftambulanse til sykehuset i Trondheim natt til torsdag.

– Vi har fått opplyst at han er alvorlig, men ikke livstruende skadd, forteller operasjonsleder Stig Roger Olsen i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 23.52.

– Det ser ut som han har vært alene og ingen andre kjøretøy er innblandet i ulykken. Luftambulansen landet på stedet en snau halvtime etter at vi fikk melding om saken, sier operasjonslederen

Han opplyser at E6 var stengt i en times tid etter ulykken.

(NTB)

Line Fransson

Nordmann omkom etter fall fra balkong i Tyrkia:

En nordmann er bekreftet omkommet etter at han falt fra en balkong i åttende etasje i Mahmutlar i Tyrkia, skriver Alanyaposten.

Det er TV2 som har fanget opp nyheten. UD bekrefter hendelsen overfor TV2.

– Utenriksdepartementet er kjent med at en norsk borger har omkommet i Tyrkia. Utenrikstjenesten gir bistand til pårørende i tråd med fast praksis og gjeldende rammer for bistand i forbindelse med dødsfall av norske borgere i utlandet, sier Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet til TV2.

Mahmutlar ligger rett utenfor Alanya, som er et populært feriested for nordmenn.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.