Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Rakett landet nær USAs ambassade i Irak:

En rakett har slått ned i den såkalte grønne sonen i Iraks hovedstad Bagdad, der mange ambassader og internasjonale institusjoner holder til,

Søndag kveld ble det hørt en kraftig eksplosjon i den tungt bevoktede grønne sonen i Bagdad.

Ifølge irakiske sikkerhetskilder var en katjusja-rakett blitt skutt mot området uten at noen ble såret. En politikilde sier at raketten ble avfyrt fra et åpent jorde sør i Bagdad. Men det er ingen opplysninger om hvem som kan ha stått bak.

Angrepet skjedde kort etter at USA ba unødvendig ambassadepersonell og familiene til diplomater om å forlate Irak på grunn av spenningen i forholdet mellom USA og Iran.

Foruten den amerikanske ambassaden, som er den største i verden, andre ambassader og internasjonale organisasjoner, holder også den irakiske regjeringen til i den grønne sonen, som er omgitt av betongmurer.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Mina Janssen

Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er drept :

Om få dager er det åtte måneder siden Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog.

Klokka 12 inviterer Øst politidistrikt til en ny brifing i Lørenskog-forsvinningen.

- Saken etterforskes fortsatt brett og med brede ressurser, begynner politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt.

Han sier at politiet har valgt å være åpne siden saken ble kjent.

- Vi mener at det er nå er grunnlag for å vektlegge hypotesene på en annen måte enn tidligere.

- Vi mener at det deriomot er grunnlag for å endre hovedhypotesen. Bakgrunnen er tiden som har gått, mangel på livsbevis, sier Brøske.

- På bakgrunn av dette har vi derfor nå endret hovedhypotesen i etterforskningen. Det er mest sannsynlig forsatt at hun er utført for en straffbar handling, men vi anseer det som mindre sannsynlig at vi står overfor en bortføring.

- Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen mest sannsynlig er drept, sier Brøske.

Samtidig sier han at de ikke utelukker de andre hypotesene, men at det fører til endringer i måten de prioriterer tipsene i etterforskningen.

Politiet har mottatt 1700 tips, og gjennomført ulike søke.

Samtidig sier Brøske at det er meget lite sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live, men vi har fortsatt ikke noe bevis på det motsatte.

Pressebrifingen finner sted på Skedsmo politistasjon.

- Vi får fremdeles mange henvendelser om saken, og kaller derfor inn til en pressebrifing for å gi dere en status på noen sentrale spørsmål i etterforskningen før sommeren, heter det i pressemeldingen til politiet.

Til Dagbladet opplyste politiet i går at de vil snakke om sentrale spørsmål i saken som mange har vært opptatt av.

- Vi vil komme med en statusoppdatering og snakke om ting vi ikke har snakket om før.

Hagen, som er gift med milliardær og investor Tom Hagen, forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Politiet holdt forsvinningssaken hemmelig fram til januar i år, da de trengte hjelp fra offentligheten for å komme seg videre i saken.

Det er fremmet krav om ni millioner euro i løsepenger betalt i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av de antatte gjerningspersonene.

Pressekonferansen følger du live på Dagbladet.no nå.

- Gjør oss noen tanker om hvorfor det har blitt stille

- Gjør oss noen tanker om hvorfor det har blitt stille

dagbladet
Mina Janssen

Krever privat barnehagekjede for 28 millioner kroner:

Bergen kommune krever privat barnehagekjede for 28 millioner kroner, ifølge en tilsynsrapport.

Det skriver NRK.

Ifølge kanalen fastslår kommunen at den privateide barnehagekjeden Akasia gjennom flere år har hatt lavere bemanning enn de har fått tilskudd for. Derfor krever de nå 28 millioner kroner fra kjeden.

Trine Samuelsberg, kommunaldirektør for barnehage i Bergen, sier til NRK at Akasia har fått frist til slutten av august til å svare på rapporten.

Til Dagbladet sier styreleder i Akasia, Jan Dagfinn Midtun, at de mottok rapporten i går ettermiddag.

- Den siste kontakten vi hadde med kommunen var i januar så vi visste ikke når dette ville komme. Vi har fått fram til 30. august på å gjennomgå dette, så det vil vi gjøre nå, sier Midtun, og fortsetter:

- Vi konstanterer at vi har fått påstander og en rapport som vi må gå igjennom. Alt som er av feil og mangler vil vi selvsagt endre på.

Tilsynsrapporten kommer bare dager etter at administrerende direktør Ove-Christian Fredriksen sa opp sin stilling i Akasia etter uenighet med styret.

- Jeg og styret kom fram til at vi ville skille lag nå. Vi har en del uenigheter, og vi fant det best at andre leder konsernet videre, sa Fredriksen til Bergens Tidende i forrige uke.

Han fratrådte stillingen 21. juni, og ønsket ikke å kommentere hvilke uenigheter det skal være snakk om.

Nyhetsstudio - Barnehagesjef sa opp jobben

Nyhetsstudio - Barnehagesjef sa opp jobben

dagbladet
Ralf Lofstad

Iris' far: - Det har vært et helvete:

LILLEHAMMER (Dagbladet): Laura Iris Haugens 53-årige far avga en kort forklaring i retten før de sakkyndiges forklaring skal fylle resten av dagen i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

Faren brast i gråt allerede før han startet forklaringen. Fra før har Iris' mor og søster tegnet bildet av en svært preget familie etter drapet, som skjedde rett utenfor familiehjemmet i Sorperoa på Vinstra.

- Det har vært et helvete, konstaterer 53-åringen.

Han kom hjem fra jobb og fikk se den tiltalte gutten sitte oppå datteren. Like etterpå måtte han ta seg av Iris' mor og lillebror, som ankom åstedet.

- Jeg sover jo ikke. Jeg ser for meg gutten som sitter oppå Iris, forteller 53-åringen.

Han avviser tilbudet om pause fra sin bistandsadvokat Nina Hjortdal.

- Nei, jeg vil bli ferdig med dette, sier han.

Det knytter seg for øvrig spenning til om de sakkyndige vil få godkjent sin tredje rapport om den tiltalte guttens mentale helse i tide. Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) jobber med saken, men de sakkyndige skal forklare seg allerede i dag.

OPPDATERING: Tingrettsdommer Ingulf Nordahl opplyser klokka 10.17 at DRK i en melding datert 09.37 «ikke finner vesentlige mangler» ved tilleggserklæringen, og at den derfor kan legges fram i retten i dag.

DREPT: Laura Iris Haugen (16). Foto: Privat
- Han var fullt klar over hva som hadde skjedd

- Han var fullt klar over hva som hadde skjedd

dagbladet
Mina Janssen

Dømt til 11 års forvaring for Varhaug-drapet:

En 18 år gammel gutt er dømt til forvaring i elleve år med en minstetid på sju år for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård 29. juli i fjor.

Det var VG som først omtalte denne saken.

Drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård har preget det lille tettstedet Varhaug, med 3000 innbyggere. Den tiltalte 18-åringen har erkjent drapet på ødegard, men erkjenner ikke straffskyld på grunn av tilregnelighet.

Les mer her:

18-åring dømt til forvaring for Varhaug-drapet

18-åring dømt til forvaring for Varhaug-drapet

dagbladet
Mina Janssen

REC Solar permitterer 100 ansatte :

REC Solar permitterer minst 100 ansatte ved Kristansand-fabrikken sin.

Det melder Fædrelandsvennen.

Ifølge avisa ble permitteringene annonsert på et allmøte onsdag morgen.

- Jeg tror ikke det har gått opp for alle hvor brutalt dette er. Jeg sliter litt med å forstå det selv, sier hovedtillitsvalgt Jarl Valand til avisa.

Ifølge avisa har Elkem Solar/REC Solar Norway gått med et samlet underskudd på 5,7 milliarder kroner i tiårsperioden 2008–2017. Årsaken er lavere etterspørsel, blant annet fra Kina.

I mars permitterte solcelleprodusenten 65 ansatte på Herøya i Porsgrunn i 26 uker.

Rec Solar eies av Elkem ASA, og har produksjon på Herøya, Kristiansand og i Singapore.

(Dagbladet/NTB)

Mina Janssen

Dolphin Drilling slår seg selv konkurs:

Dolphin Drilling, tidligere Fred. Olsen Energy, har slått seg selv konkurs, ifølge Dagens Næringsliv.

Riggselskapet har lenge vært under hardt press, og skal ikke ha klart å bli enige med kreditorene om en restrukturering av selskapet.

Mandag kveld opplyste selskapet at de ville slå seg selv konkurs med mindre kreditorene gikk med på en avtale om restrukturering før tirsdag klokka 14.

Tirsdag meldte selskapet at kreditorene ba om en utsettelse på 20 timer for å vurdere avtalen. Nå har selskapet slått seg selv konkurs, ifølge DN.

– Dessverre har ikke kreditorene i Dolphin Drilling klart å bli enige om vilkårene for en samtykkende restrukturering, og de sikrede långiverne krever at all utestående sikret gjeld utbetales, skriver selskapet i en melding.

Dolphin Drilling har hatt problemer lenge, og før påske ble de reddet fra konkurs ved at kreditorene omgjorde sin gjeld til aksjer i selskapet. Riggselskapet het inntil slutten av desember Fred. Olsen Energy.

(Dagbladet/NTB)

Mina Janssen

- Iran ønsker ikke krig:

Iran ønsker ikke krig med noen, heller ikke med USA, sier landets president Hassan Rouhani.

- Iran har ingen interesse av å øke spenningen i regionen og søker aldri krig med andre land, inkludert USA, sier Rouhani til det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA.

Den iranske presidenten anklager amerikanerne for å skape spenning i regionen, der utviklingen ifølge ham ville ha vært positiv dersom ikke president Donald Trump hadde trukket USA fra atomavtalen.

Trump har de siste ukene truet med å utslette Iran og innført strenge sanksjoner mot landet og dets ledere, samtidig som han sier at USA er åpne for forhandlinger.

(NTB)

- Helvete vil bryte løs

- Helvete vil bryte løs

dagbladet
Mina Janssen

USA og Nord-Korea planlegger toppmøte:

Utsendinger fra USA og Nord-Korea er i samtaler om å organisere et tredje toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un, sier Sør-Koreas president Moon Jae-in, ifølge NTB.

Klart for nytt toppmøte: - Nord-Korea vil bli økonomisk stormakt

Klart for nytt toppmøte: - Nord-Korea vil bli økonomisk stormakt

dagbladet
Amanda Walnum

Tyskland: Tilstår politikerdrap:

I begynnelsen av juni ble den 65 år gamle politikeren Walter Lübcke, en høytstående delstatspolitiker i Hessen i Tyskland, funnet død i sitt hjem.

65-åringen ble skutt i hodet fra kloss hold. To uker senere ble en mann pågrepet i forbindelse med drapet. Den 45 år gamle mannen har tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper. Han ble pågrepet etter funn av DNA-spor på åstedet.

Ifølge tyske medier skal mannen ha tilstått til drapet. Drapet skal ha vært planlagt, og skal ha vært en reaksjon til Lübckes uttalelser om flyktninger i 2015.

Ralf Lofstad

Vinstra: Sakkyndig-rapport hastegodkjent:

SISTE: Tingrettsdommer Ingulf Nordahl opplyser klokka 10.17 at den rettsmedisinske kommisjon i en melding datert klokka 09.37 har hastebehandlet de sakkyndiges tilleggserklæring, og at de «ikke finner vesentlige mangler». Den kan dermed legges fram i retten i dag.

LILLEHAMMER (Dagbladet): I Vinstra-saken er de sakkyndiges tredje rapport om den tiltalte 17-åringens mentale helse ennå ikke godkjent av den rettsmedisinske kommisjon (DRK). En godkjenning er nødvendig for at rapporten skal kunne legges fram i retten.

- Jeg mottok erklæringen klokka 00.07, og har selv kontaktet DRK for at den skal godkjennes så fort som mulig, sier tingrettsdommer Ingulf Nordahl.

Nå haster det virkelig med å få rapporten godkjent; de sakkyndige, psykolog Alexander R. Flaata og psykiater Terje Tørrissen, skal avgi forklaring i dag.

- Vi kan ikke vente til rett før domsavsigelsen, sier Nordahl.

Det var i går Flaata og Tørrissen overraskende varslet en ny såkalt tilleggserklæring, den andre i rekka, fordi oppgaven med å vurdere 17-åringen har vist seg uvanlig vanskelig.

De to fikk forlate retten tidlig i går for å jobbe med rapporten, og brukte hele kvelden på arbeidet.

Dette er den andre tilleggserklæringen fra dem. De forrige gikk imot deres egen hovederklæring, da de skiftet mening om hvorvidt gutten var tilregnelig eller ikke da han drepte Haugen 31. oktober i fjor; i den forrige tilleggserklæringen var konklusjonen tilregnelighet.

17-åringen har tilstått drapet, men erklært seg ikke straffskyldig, fordi han mener seg psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Prosedyrene er planlagt fredag.

JOBBET PÅ SPRENG: Alexander R. Flaata og Terje Tørrissen jobbet på spreng i går kveld for å få ferdig sin rapport. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.