Annonse

Nyhetsstudio

Roger Waters vant i tysk rett
Foto: Vidar Ruud / NTB

Roger Waters vant i tysk rett

En tysk domstol har besluttet at Roger Waters, som var med på å starte Pink Floyd, likevel får holde konsert i Frankfurt den 28. mai.

Myndighetene i Frankfurt og delstaten Hessen har forsøkt å stanse konserten fordi de mener Waters har antisemittiske holdninger.

Bakgrunnen for saken er at konserten skal holdes i Festhalle, en arena som det tyske naziregimet brukte som oppsamlingsplass for over 3.000 jødiske menn i 1938. Her ble de mishandlet før de ble deportert.

Etter at myndighetene besluttet at Festhalle ikke kunne leies ut til Waters, gikk rockeartisten til retten. Mandag ble det klart at konserten skal få gå sin gang.

Domstolen begrunner avgjørelsen med «kunstnerisk frihet». Den vedgår at Waters bruker symbolisme som er inspirert av nasjonalsosialisme, men konkluderer med at dette muligens er «dårlig smak», og at det ikke er opp til domstolen å avgjøre dette. Den konkludere også med at Waters ikke bruker antisemittisk propagandamateriell.

Kjennelsen kan ankes, men det er ikke klart om myndighetene vil gå videre med saken.

Waters er blitt kritisert for sine forbindelser med BDS-kampanjen, som går inn for boikott av Israel og innføring av sanksjoner som følge av Israels okkupasjon av palestinske områder.

Det har vakt sterke reaksjoner at han under sine konserter har sluppet ballonger som er formet som en gris og med davidsstjernen på.

Waters, som for tiden er på sin avskjedsturné «This Is Not A Drill», spilte i Telenor Arena utenfor Oslo 11. og 12. april.

(NTB)

Annonse
Advarer mot skogbrann: - EN GNIST KAN BLI TIL STOR BRANN
Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Advarer mot skogbrann: - EN GNIST KAN BLI TIL STOR BRANN

Vestfold interkommunale brannvesen melder fredag kveld om brann i terrenget på Tjøme. Et begrenset område tok fyr.

- Brannen ble heldigvis oppdaget av naboer i området, som umiddelbart ringte 110. Før vi kom, gjorde de det kunne for å hindre spredning i vinden, skriver brannvesenet.

Det har brent rett ved ei hytte og vinden blåste rett mot hytta, ifølge brannmester Erik Nygaard.

- Det er ikke folk på hytta og har heller ikke vært noen der nylig, så vi vet ikke hva som startet brannen, sier brannmesteren.

Brannvesenet kommer samtidig med en klar advarsel.

- DET VI VET ER AT DET ER EKSTREMT TØRT OG AT EN GNIST ELLER GLO KAN BLI TIL EN STOR BRANN PÅ ET BLUNK. IKKE BRUK ÅPEN ILD I SKOG OG MARK!, skriver brannvesenet

Annonse

Vei stengt etter trafikkulykke i Hammerfest

Riksvei 94 sør for Hammerfest er stengt etter en trafikkulykke ved Leirvikhøgda. En bil med én person har kjørt av veien.

Annonse
Sterke anklager mot Russlands forsvarsledelse
STERKE ANKLAGER: Jevgenij Prigozjin. Foto: Yulia Morozov / Reuters

Sterke anklager mot Russlands forsvarsledelse

Wagner-leder Jevgenij Prigozjin melder at 99 prosent av leiesoldatgruppas enheter nå har forlatt Bakhmut.

- Alle posisjoner er blitt overgitt til Forsvarsdepartementet, skriver han på det sosiale mediet VK.

Han fortsetter med å si at Wagner-gruppa ikke opplevde noen provokasjoner fra det ukrainske forsvaret under sin uttrekning.

Derimot hevder han at det russiske forsvaret hadde plassert ut eksplosiver langs ruta.

- Kort tid før uttrekninga vår oppdaget vi mistenkelig aktivitet langs vår planlagte rute, er blant det han sier før han fortsetter:

- De som plasserte disse eksplosive innretningene, var representanter for forsvarsddepartementet. Når du spør dem hvorfor de gjorde det, peker de oppover. Flere spørsmål er ennå ubesvarte.

Han sier videre at de eksplosive innretningene ikke hadde trengt å bli plassert i et så stort antall for å holde unna fienden, siden dette er bak selve frontlinjen.

- Derfor kan man anta at de ønsket å møte Wagner-enhetene med disse innretningene, selv om ikke vi beveger oss i kolonner.

Det var i slutten av mai at Wagner-gruppa startet sin tilbaketrekning fra den krigsherjede byen.

Annonse