Annonse

Nyhetsstudio

Ti norske diplomater må forlate Russland

Ti ansatte ved den norske ambassaden i Moskva må forlate landet innen kort tid. Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Håland Simenstad i UD overfor Dagbladet.

- Vår ambassadør i Moskva har i dag blitt informert av det russiske utenriksdepartementet om at ti av våre diplomater ved ambassaden i Moskva er erklært uønsket i Russland. De må forlate Russland i løpet av kort tid, sier hun til Dagbladet.

Ifølge Simenstad opplyser russiske myndigheter at dette er en reaksjon på Norges beslutning om å erklære 15 ansatte ved den russiske ambassaden i Oslo som uønskede i Norge.

- Vi anser den russiske beslutningen som en hevnaksjon. Alle våre diplomater i Russland driver vanlig diplomatisk arbeid. Dette vet russiske myndigheter godt. Norges beslutning om å erklære 15 personer ved den russiske ambassaden som uønskede i Norge er begrunnet med at disse har drevet etterretningsvirksomhet under dekke av å være diplomater. Det er i strid med Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem, sier Simenstad.

NRK omtalte saken først.

Annonse

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt på grunn av uvær.

Det skriver Vegtrafikksentralen på Twitter. Det varsles en ny vurdering søndag klokken 10.

(NTB)

Annonse

Klitsjko: Eksplosjoner i Kyiv

Natt til søndag skal det har vært eksplosjoner i Ukrainas hovedstad Kyiv. Det opplyser Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko om, ifølge Reuters.

Det jobbes med å få oversikt over situasjonen, sier ordføreren iføgle nyhetsbyrået.

Luftforsvarssystemene skal ha skutt ned flere objekter, ifølge Klitsjko.

På sosiale medier har flere brukere delt videoer, angivelig fra Kyiv i natt, hvor man kan høre lyden av eksplosjoner.

Vitner hevder til Reuters at eksplosjoner skal ha blitt hørt kort tid etter at flyalarmen gikk i byen.

Minst en person skal ha blitt drept og tre skadd i angrepet, hevder offentlgie talspersoner i Kyiv.

Ordføreren sier videre at mer enn 20 russiske droner i retning Kyiv skal ha blitt skutt ned foreløpig.

Det skal angivelig også være en ny "bølge" med droner på vei mot hovedstaden.

Annonse

Susependeres etter korrupsjonsanklager

Regjeringsadvokaten i delstaten Texas, den ultrakonservative republikaneren Ken Paxton, er blitt suspendert fra embetet etter omfattende korrupsjonsanklager.

Etter at et flertall i Representantenes hus i Texas' delstatsforsamling stemte for å suspendere Paxton lørdag, skal saken nå oversendes Senatet, som igjen skal ta stilling til om Paxton skal stilles for riksrett.

Den republikanske guvernøren i Texas, Greg Abbott, får som følge av avstemningens utfall fullmakt til å utnevne en erstatter for Paxton mens saken går sin gang.

En granskningskomité nedsatt av Kongressen i Texas vedtok torsdag enstemmig en tiltale i 20 punkter mot Paxton, blant annet lydende på korrupsjon, misbruk av offentlige midler, falsk forklaring og forsøk på å hindre etterforskning.

Komiteen ble ledet av Paxtons republikanske partifeller.

Paxton er kjent for å være ultrakonservativ og står Donald Trump nær. Han har lenge blitt sett på som en omstridt skikkelse også i eget parti.

(NTB)

Annonse