Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Ny sjokkmåling: Bompengepartiet størst i Bergen:

Folkeaksjonen nei til mer bompenger er Bergens største parti. Hver fjerde bergenser ville stemt på det hvis det var valg i dag, viser en fersk meningsmåling.

Med sine 25,4 prosent er Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) alene større enn de tre sittende byrådspartiene til sammen, skriver Bergens Tidende om meningsmålingen Respons Analyse har laget for avisen og VG.

Hvis det var valg i dag, ville partiet fått 17 mandater i bystyret og dermed samle flertall med Høyre (23,1 prosent, 15 mandater) og Fremskrittspartiet (2,7 prosent, 2 mandater).

- Vi er gått fra å være en aksjon til en folkebevegelse. I tillegg til bompengene, er dette en uttalt misnøye med de etablerte politikerne og fremtredende politikere både lokalt og nasjonalt, sier bompengelistens toppkandidat Trym Aafløy.

Bompengeparti vil på Stortinget

Bompengeparti vil på Stortinget

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen
Mina Janssen

Rykket ut til husbrann på Landås:

Vest politidistrikt rykket mandag ettermiddag ut etter melding om brann i et hus på Landås i Bergen.

Nødeatene på stedet meldte at det røyk kraftig fra tredje etasje.

Alle beboerne ble evakuert og beboere i området ble oppfordret til å lukke vinduene på grunn av røyken.

Klokka 13.50 opplyser politiet at brannen er slukket.

Mina Janssen

Minst 1500 har dødd av ebola i Kongo:

Minst 1500 mennesker har dødd i ebolautbruddet som har herjet i ti måneder i Kongo. Det er så langt registrert over 2200 som er smittet av sykdommen.

Det er Kongos helsedepartement som opplyste at antallet døde øker.

Så langt er i overkant av 140 000 mennesker i de østlige områdene i landet blitt vaksinert. Vold fra militsgrupper hemmer hjelpeinnsatsen, men internasjonale organisasjoner peker også på motstand og misforståelser i lokalsamfunnene de forsøker å hjelpe.

(NTB)

Mina Janssen

Dansk politiker tiltalt for barnemishandling:

Dansk påtalemyndighet har lagt ned påstand om ett års fengsel for en kvinnelig politiker som skal ha slått barna sine hver uke i 20 år.

Den kvinnelige politikeren, som er beskyttet av navneforbud, nekter straffskyld og anklager det eldste av de tre barna for å ha manipulert det yngste til å framsette usanne anklager.

Dom i saken faller 3. juli.

(NTB)

Jesper Nordahl Finsveen

Nye sanksjoner mot Iran i dag:

USA kommer til å innføre nye sanksjoner mot Iran i dag. Det opplyser USAs spesialrepresentant for Iran, Brian Hook, på en pressekonferanse for journalister fra hele verden.

- Det vil komme nye sanksjoner i dag, men vi forteller ikke på forhånd hva slags sanksjoner det dreier seg om. Det underminerer sanksjonene, for da kan de eller det det gjelder, unngå dem, sier Hook.

Dagbladet fulgte pressekonferansen via telefonlinje fra Norge. Spesialutsendingen Hook var i Muskat i Oman, etter å ha gjennomført en rundreise i golf-landene i Midtøsten.

Under pressekonferansen anklaget igjen USA, ved spesialutsending Hook, Iran for å ha sabotert og angrepet tankskip i Hormuzstredet tidligere denne måneden og i mai. Hook nektet også for at den amerikanske dronen som Iran skjøt ned i forrige uke, fløy i iransk luftrom.

På spørsmål om hva USA ønsker å oppnå med sanksjonene, var Hook klar: å fortsette taktikken som bruker maksimalt press for å tvinge iranerne til forhandlingsbordet.

- Etter de nye sanksjonene har vi sett at Iran har kuttet pengebruken på forsvar år etter år, og de er mer isolerte enn de var. På et tidspunkt kan de enten komme tilbake til forhandlingsbordet, eller se økonomien deres gå i ruiner.

Dagbladet oppdaterer saken.

Mina Janssen

19-åring dømt for drapsforsøk:

En 19-åring fra Telemark er dømt til fengsel i seks år for å ha knivstukket en jevnaldrende i Bamble i Telemark. Årsaken skal ha vært krangel om en jakke.

Nedre Telemark tingrett skriver i dommen at saken er svært alvorlig og at knivstikkingen lett kunne fått et tragisk utfall, skriver Varden.

«Fornærmede var redd han skulle dø og har i ettertid vært sterkt preget av hendelsen. Han har hatt problemer med å sove og frykter hva som kan skje med ham og familien når tiltalte løslates», skriver tingrettsdommeren i domsslutningen.

19-åringen, som i retten nektet straffskyld og avviste at han hadde stukket noen, ble dømt til seks års fengsel for knivstikkingen, som er karakterisert som et forsettlig drapsforsøk. Han må også betale den fornærmede 150 000 kroner i oppreisningserstatning.

(NTB)

Mina Janssen

By evakuert etter eksplosjoner:

Innbyggere i byen Arys i Kasakhstan er evakuert etter eksplosjoner og en brann i et ammunisjonslager hvor 16 mennesker ble skadd.

En ildsøyle og røyk steg mandag opp fra lageret etter eksplosjonene som ble utløst mens brannen pågikk.

Innbyggere i Arys ble kjørt fem mil bort fra byen i buss.

Kasakhstans nye president, Kassym-Jomart Tokajev, har bedt regjeringen iverksette tiltak umiddelbart for å ivareta innbyggernes sikkerhet. Forsvarsminister Nurlan Jermekbajev har reist til området for å ha overoppsyn med innsatsen som gjøres.

(NTB)

Mina Janssen

Hurtigruten i gang igjen :

Hurtigruteskipet MS Finnmarken fikk mandag formiddag tekniske problemer på vei gjennom Magerøysundet i Finnmark.

Skipet ankret opp utenfor Magerøya i Finnmark etter at maskinen har stoppet.

Det var ikke fare for skip, mannskap eller passasjerer. Det var heller ikke nødvendig å foreta noen evakuering. Klokka 13.15 meldte Hurtigruten at feilen var rettet.

Hovedredningssentralen Nord-Norge ba taubåten Stevens Battler assistere fartøyet dersom det skulle oppstå behov for slep. Kapteinen vurderte å ha situasjonen under kontroll, og det er startet arbeid med å rette feilen om bord. Hovedredningssentralen anser situasjonen som avklart.

Ifølge Redningsselskapet på Twitter lå redningsskøyta Odin like ved hurtigruta sammen med slepebåten. Også et Sea King redningshelikopter ble sendt til stedet.

(Dagbladet / NTB)

Foto: Redningsselskapet
Øystein Andersen

Mistet førerkortet i seks måneder for mobilbruk:

Oslo tingrett har inndratt førerkortet i seks måneder og ilagt et forelegg på 2.000 kroner til en 27 år gammel yrkessjåfør som ble "fersket" med mobiltelefon i hånda under kjøring med varebil midt på dagen i februar i år.

Politiet og Statens vegvesen hadde en kontroll i Ulvenveien i Oslo nettopp for å sjekke sjåførers mobilbruk.

- Tiltaltes fokus var på mobiltelefonen i høyre hånd og ikke på veien. Politiets observasjon var på om lag fem sekunder da bilen og sjåføren var på vei inn i en rundkjøring, heter det i dommen.

Der blir det også opplyst at den nå førerkortløse sjåføren hadde seks prikker før denne kontrollen. Sjåføren nektet for at han hadde håndholdt mobiltelefon, men tingretten stolte på politiets observasjon.

UTEN FØRERKORT ET HALVT ÅR: Oslo tingrett stolte på politiets observasjon i fem sekunder under en trafikkontroll. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas, NTB Scanpix.
Mina Janssen

Småfly måtte nødlande på Dagali flyplass:

Politiet i Sør-Øst fikk klokka 10.19 melding fra HRS om at et småfly som hadde mistet motorkraft og at det var forberedt nødlanding på Dagali flyplass.

- Småflyet hadde mistet motokraft i den ene motoren mistet høyde, men det er usikkert hvorfor. Alle nødeater ble sendt i retningen, forteller operasjonsleder Erik Olsen til Dagbladet.

Han forteller at flyet landet seks minutter etter at politiet mottok meldingen.

- Det var en pilot og kartleser om bord flyet. Flyet landet uten dramatikk og det er verken skader på fly eller personell, sier Olsen.

Flyet var tungt lastet, blant annet med fulle drivstofftanker.

- Vi har en patrulje på stedet nå og sak blir opprettet, sier operasjonslederen.

Statens Havarikommisjon er varslet.

Mina Janssen

Økning i asylsøkere fra Venezuela:

Antall ankomster fra Venezuela til Europa har eksplodert. Men samlet sett tar EU imot færre asylsøkere enn før. Det viser årsrapporten for 2018 fra EUs asylbyrå EASO.

Asylbyråets oversikt viser at det kom i alt 664.480 asylsøkere til EUs 28 medlemsland samt de fire EFTA-landene Island, Liechtenstein, Norge og Sveits i fjor.

Det er en reduksjon på 10 prosent sammenlignet med 2017. Antall ankomster har falt tre år på rad og er mer enn halvert siden toppet ble nådd under migrasjonskrisen i 2015.

Norge tok imot 2.660 asylsøkere i 2018, ned 24 prosent fra 2017.

Den største gruppen av asylsøkere som kom til Norge i fjor, var tyrkere.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.