Nyhetsstudio

Frode Andresen

Mistenker Syria for nytt kjemisk angrep:

Tirsdag uttaler USAs utenriksdepartement at de mistenker at Syria fortsatt bruker kjemiske våpen. De har også fått indikasjoner på at det ble utført et kjemisk angrep mot opprørere i Idlib søndag, uttaler departementet.

Uttalelsen gjengis av Al Arabyia.

«Vi samler fortsatt informasjon om hendelsen, men vi gjentar advarsalen om at dersom Assad-regimet benytter seg av kjemiske våpen, så vil USA og våre allierte respondere raskt og hensiktsmessig», skriver departementet og tilføyer:

«Angrepet som fant sted 19. mai nord-vest i Syria, er en del av Assad-regimets voldelige kampanje, som bryter våpenhvilen som har beskyttet flere millioner sivile i Idlib-området.»

Videre hevder USA at den angivelige offensiven har vært målrettet mot et området hvor det befinner seg syrere på flykt. USA hevder også at helsefasiliteter, skoler, boliger og leirer er ødelagt i området.

Dagbladet oppdaterer saken!

Studioet fortsetter under annonsen
Mina Janssen

Unge Høyre vil åpne for samarbeid med MDG:

Klimasaken er nå så viktig at Oslo Unge Høyre vil åpne for samarbeid med MDG i stedet for Frp i Oslo. MDG er skeptiske, skriver Aftenposten.

- Dette er nok ikke noe som kommer fordi jeg ikke ønsker å samarbeide med Frp, men fordi jeg ønsker at vi skal begynne å se andre veier også, sier han til NRKs Politisk kvarter.

Mina Janssen

Fire funnet døde ved Mexico-grensa:

En ung kvinne og tre små barn er funnet døde sør i USA, nær grensa mot Mexico. De har trolig dødd av hete og tørst etter å ha krysset grenseelva Rio Grande.

En talsmann for sheriffen i Hidalgo County, sør i delstaten Texas, fortalte mandag at de døde ble funnet dagen før.

De beskrives som en kvinne i starten av 20-årene, ett lite barn og to babyer. Det antas at de har ligget døde et par dager før de ble funnet.

- De ekstreme temperaturene på denne tiden av året kan være dødelige, sier Raul Ortiz i grensepolitiet i området Del Rio.

Minst 283 migranter døde nær grensa i fjor, ifølge grensepolitiet. Menneskerettighetsgrupper mener det reelle tallet er langt høyere.

(NTB)

Mina Janssen

Iran: - Slutten på diplomati:

Tirsdag sier en talsperson for det iranske utenriksdepartementet at de nye sanksjonene resulterer i en «permanent slutt på diplomati».

- Trumps desperate administrasjon ødelegger de etablerte, internasjonale ordningene som sikrer fred og trygghet i verden, sier talsmann Abbas Mousavi på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er for tiden en spent situasjon mellom USA og Iran. Det hele toppet seg i forrige uka da Iran skjøt ned en amerikansk drone.

Iran hevdet dronen var i iransk luftrom. USA hevder den fløy i internasjonalt luftrom. Fredag kom også nyheten om at USAs president Donald Trump skal ha avblåst et angrep mot Iran i siste liten. Seinest mandag innførte den amerikanske presidenten ytterligere sanksjoner mot Iran.

- Godkjente angrep på Iran

- Godkjente angrep på Iran

dagbladet
Mina Janssen

Musk: - Vanskeligste oppskytingen til nå:

Klokka 08.30 norsk tid skjøt SpaceX opp en Falcon Heavy-rakett for tredje gang. Oppskytingen skulle egentlig ha skjedd klokka 05.30 i natt, men ble utsatt til 08.30 norsk tid. Raketten omtales som «vår tids kraftigste rakett».

- Så langt ser alt bra ut, sier kommentatorene i NASA TV til stor jubel fra publikum.

Det gikk derimot ikke like bra for hovedraketten, men enn så lenge har alle stegene blitt omtalt som godkjente.

Falcon Heavy-raketten ble skutt opp fra Kennedy Space Center, og er den andre gangen i år en rakett ble skutt opp. Seinest 12. april i år ble en Falcon Heavy-rakett sendt til værs - den gang vellykket.

SpaceX, ledes av Tesla-gründer Elon Musk. På Twitter omtaler Musk dagens oppskyting som «den vanskeligste oppskytingen til nå», fordi den skal slippe ut 24 satellitter i tre forskjellige baner.

I tillegg bærer raketten med seg asken til 152 mennesker.

SpaceX er et av selskapene som har fått i oppdrag å bygge nye, bemannede romfartøy for NASA.

Foto: NASA TV
Mina Janssen

Romfarere landet på jorden:

Etter et halvt år i verdensrommet landet ekspedisjonen med to astronauter og en kosmonaut vellykket på jorden tirsdag morgen.

Den russiske Sojuz-raketten landet vellykket i Kasakhstan klokken 8.47, lokal tid.

De tre romfarerne om bord, astronautene Anne McCLain fra USA og canadiske David Saint-Jacques, samt den russiske kosmonauten Oleg Kononenko hadde da tilbrakt 204 dager i verdensrommet på den Internasjonale romstasjonen.

De tre reiste fra jorden 3. desember i fjor for å avløse den amerikanske astronauten Serena Aunon-Chancellor, den russiske kosmonauten Sergej Prokopjev og den tyske astronauten Alexander Gest. Det nye mannskapet tilbrakte julen på romstasjonen som for tiden bare betjenes av de russiske Sojuz-rakettene.

I mars fikk de tre også selskap av den russiske kosmonauten Aleksej Ovtsjinin og de to amerikanske astronautene Nick Hague og Christina Hammock Koch. Disse er igjen på romstasjonen.

(NTB)

Foto: REUTERS/NASA/ NTB scanpix
Lars Martin Gimse

Melding om avfyrt skudd i Lyngdal:

Væpnet politiet rykket ut natt til tirsdag etter melding om at det var hørt skudd i en leilighet i Lyngdal i Vest-Agder. Der var det to kjenninger av politiet.

Politiet i Agder meldte om pågripelsen klokka 5.22 på Twitter. De fikk melding klokka 3.56 om at noen hadde hørt skudd på adressen.

- Vi kan ikke si så mye mer foreløpig av hensyn til etterforskningen, utover at vi fikk melding om at vitner hadde hørt noe som tydet på skudd. Vi rykket ut og pågrep to personer som var i leiligheten, to kjenninger av politiet, en mann født i 1986 og en født i 1972, så de er i 30- og 40-årene, sier operasjonsleder Lars Hyberg til NTB.

Klokka 6.40 holder politiet fremdeles på med strategiske og taktiske undersøkelser på stedet, og ønsker ikke å si noe om hva som er brakt på det rene så langt. De vil heller ikke si noe om hvorvidt det faktisk er blitt avfyrt skudd.

- Vi må også bli ferdige med vitneavhør før vi sier noe om det. Det er konstatert at ingen er skadd, sier Hyberg.

Det var ingen andre i leiligheten da politiet ankom, og politiet har ikke klart å bringe på det rene om det skal ha vært flere i leiligheten på noe tidspunkt.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet:

Europarådets parlamentarikerforsamling vedtok tirsdag å gi Russland tilbake stemmeretten i forsamlingen, fem år etter annekteringen av Krim-halvøya.

Med 118 stemmer for, 62 mot og ti blanke stemmer vedtok parlamentarikerforsamlingen (PACE) å gi Russland tilbake stemmeretten. Dermed er sanksjonen mot Russland etter at landet i 2014 annekterte Krim-halvøya fra Ukraina, opphevet.

Beslutningen i parlamentarikerforsamlingen er i tråd med enigheten i Europarådets ministerkomité, som 17. mai med stort flertall sa ja til å gjenopprette Russlands stemmerett i Europas viktigste menneskerettighetsorgan.

Europarådet og Europadomstolen ansvarlig for at menneskerettighetene i de 47 medlemslandene overholdes. Etter at Russland ble utestengt i 2014 sluttet de å betale kontingent.

Møtet i PACE ble ledet av avtroppende generalsekretær Thorbjørn Jagland. Han har sittet i lederstolen siden 2009, men går av 30. september. Hans etterfølger skal velges onsdag.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil:

Helsedepartementet i Brasil melder at de har registrert en økning på 163 prosent i antallet personer som har omkommet av denguefeber det siste halvåret.

En rapport fra helsedepartementet som ble offentlig fredag, viser at 366 personer døde av myggbårne sykdommer fra 30. desember i fjor til 8. juni år. Totalt er det meldt inn 1,1 millioner sannsynlige tilfeller av denguefeber i samme periode, en økning på 561 prosent fra seks første månedene i fjor. Av disse er 600.000 bekreftede sykdomstilfeller.

Mer regn og høyere temperatur er blant faktorene som virker inn på forekomsten av gulfebermyggen som overfører sykdommen til mennesker. Denne myggen kan også være bærer av flere andre sykdommer, som gulfeber og zikafeber.

De brasilianske helsemyndighetene skriver at forekomsten av denguefeber går i sykluser og at forekomsten av sykdom var lavere i fjor og året før. Gulfebermyggen er en art som trives godt nær mennesket, også i store byer. Vanntønner og andre ansamlinger av vann er ideelle steder for larvene å utvikle seg. Myggen kan i motsetning til malariamygg også bite midt på dagen.

(NTB)

Lars Martin Gimse

Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran:

Frps Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde tror ikke det kommer til krig mellom USA og Iran, men skjer det, mener de Norge bør støtte USA.

– Norge skal alltid være forberedt på å bistå USA. Det må vi alltid være, selv om det nå er en hypotetisk situasjon, sier Frps tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, som nå sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til Klassekampen.

Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde sier han vil ha sympati med USA om de gjengjelder et iransk angrep.

– USA kan ikke akseptere å bli ydmyket igjen, sier han.

Amundsen har liten tro på atomavtalen med Iran som USA trakk seg ut av, og mener Norge bør knytte seg nærmere til USA enn til EU.

– Det er mye som tyder på at Norge dessverre har vært på feil side hva gjelder evnen til å avsløre Iran-avtalen. Vi har vært mer opptatt av våre europeiske venner enn å stå sammen med USA, sier han.

Både når det gjelder støtte til et amerikansk angrep mot Iran og foretrukket alliansepartner, skiller Frp seg her fra regjeringspartner Høyre.

Ingjerd Schou (H) i utenriks- og forsvarskomiteen sier Norge må lene seg tettere på EU.

– Norge er tjent med å samordne vår politikk med andre europeiske land, særlig med EU, sier hun.

(NTB)

Line Fransson

Mann i 20-åra omkom i MC-ulykke:

Like før klokka 23.30 mandag kveld fikk politiet i Sør-Øst melding om en trafikkulykke på Håkestadveien i Larvik.

En motorsykkel hadde kjørt i grøfta.

- Noen i nærheten hørte et smell, og oppdaget en person og en motorsykkel i grøfta. Skadeomfanget er foreløpig ukjent, sa Marianne Mørch, operasjonsleder ved Sør-Øst politidistrikt, seint tirsdag kveld.

Seinere på natta kunne politiet opplyse at ulykka hadde fått tragisk utfall.

«MC-fører var en ung mann i 20-åra, han ble erklært død på stedet. Pårørende er varslet», skriver politiet på Twitter.

Politiet vet foreløpig ikke hva som er årsak til ulykken.

- Vi vet ikke ha som har skjedd. Det er ingen som så det det. Han har dratt av veien, og truffet en stolpe, sier Mørch.

Politiets teknikere og Statens vegvesens ulykkesgruppe gjør sine undersøkelser på stedet.

Vegtrafikksentralen sør opplyser at fylkesvei 163 Håkestadveien er stengt ved Gåserød på grunn av ulykken.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.