Nyhetsstudio

Trym Mogen

Politiet med stort funn av ulovlige våpen

Politiet i Sør-Øst holdt klokka 12.30 en pressekonferanse om en etterforsking av omsetning av store mengder ulovlige våpen.

Politiet i Sør-Øst har siden 2015 etterforsket og avdekket omsetning av store mengder ulovlige våpen i Operasjon «Bonanza» og har gjort beslag av et betydelig antall våpen som ikke er registrert i politiets våpenregistre.

- Etterforskningnen ga bekymring om et stort antall ulovlige våpen i Norge. Kritikkverdige forhold. Etterforskningen spredt seg over store deler av Sør-Norge, sier Lena Reif i politiet.

Hun sier det har vært flere tilfeller av underslag i våpen fra Forsvaret. Dette var våpen som egentlig skulle vært destruert.

Hittil er 67 personer siktet og 2 361 våpen beslaglagt som følge av etterforskningen. Av disse er 1815 uregistrerte/ulovlige våpen, opplyser politiet.

- Flere av de siktede er godkjente våpensamlere og flere er tilknyttet Forsvaret. Det er flere av de siktede som er eller har vært tilknyttet politiet, sier påtaleleder Kjell Johan Abrahamsen i Sør-Øst politidsitrikt.

Han opplyser at to saker er blitt sendt Spesialenheten. Til sammen er det 17 dommer i Operasjon «Bonanza». To menn er blitt dømt til tre år og seks måneders fengsel i en ikke-rettskraftig dom, opplyser Abrahamsen.

Etterforskningen viser at flere våpenforhandlere og våpensamlere ikke etterlever regelverket. Det er blant annet avdekket bruk av dokumentforfalskning hos flere våpenforhandlere rundt plombering av våpen. I tillegg har våpen som har vært registrert som deaktiverte fortsatt blitt omsatt, og våpen underslått fra Forsvaret har blitt solgt videre fram til 2016-

Flere av sakene er avgjort, mens noen av sakene er fortsatt under etterforsking.

Studioet fortsetter under annonsen
Jesper Nordahl Finsveen

Nye sanksjoner mot Iran i dag

USA kommer til å innføre nye sanksjoner mot Iran i dag. Det opplyser USAs spesialrepresentant for Iran, Brian Hook, på en pressekonferanse for journalister fra hele verden.

- Det vil komme nye sanksjoner i dag, men vi forteller ikke på forhånd hva slags sanksjoner det dreier seg om. Det underminerer sanksjonene, for da kan de eller det det gjelder, unngå dem, sier Hook.

Dagbladet fulgte pressekonferansen via telefonlinje fra Norge. Spesialutsendingen Hook var i Muskat i Oman, etter å ha gjennomført en rundreise i golf-landene i Midtøsten.

Under pressekonferansen anklaget igjen USA, ved spesialutsending Hook, Iran for å ha sabotert og angrepet tankskip i Hormuzstredet tidligere denne måneden og i mai. Hook nektet også for at den amerikanske dronen som Iran skjøt ned i forrige uke, fløy i iransk luftrom.

På spørsmål om hva USA ønsker å oppnå med sanksjonene, var Hook klar: å fortsette taktikken som bruker maksimalt press for å tvinge iranerne til forhandlingsbordet.

- Etter de nye sanksjonene har vi sett at Iran har kuttet pengebruken på forsvar år etter år, og de er mer isolerte enn de var. På et tidspunkt kan de enten komme tilbake til forhandlingsbordet, eller se økonomien deres gå i ruiner.

Dagbladet oppdaterer saken.

Mina Janssen

19-åring dømt for drapsforsøk

En 19-åring fra Telemark er dømt til fengsel i seks år for å ha knivstukket en jevnaldrende i Bamble i Telemark. Årsaken skal ha vært krangel om en jakke.

Nedre Telemark tingrett skriver i dommen at saken er svært alvorlig og at knivstikkingen lett kunne fått et tragisk utfall, skriver Varden.

«Fornærmede var redd han skulle dø og har i ettertid vært sterkt preget av hendelsen. Han har hatt problemer med å sove og frykter hva som kan skje med ham og familien når tiltalte løslates», skriver tingrettsdommeren i domsslutningen.

19-åringen, som i retten nektet straffskyld og avviste at han hadde stukket noen, ble dømt til seks års fengsel for knivstikkingen, som er karakterisert som et forsettlig drapsforsøk. Han må også betale den fornærmede 150 000 kroner i oppreisningserstatning.

(NTB)

Mina Janssen

By evakuert etter eksplosjoner

Innbyggere i byen Arys i Kasakhstan er evakuert etter eksplosjoner og en brann i et ammunisjonslager hvor 16 mennesker ble skadd.

En ildsøyle og røyk steg mandag opp fra lageret etter eksplosjonene som ble utløst mens brannen pågikk.

Innbyggere i Arys ble kjørt fem mil bort fra byen i buss.

Kasakhstans nye president, Kassym-Jomart Tokajev, har bedt regjeringen iverksette tiltak umiddelbart for å ivareta innbyggernes sikkerhet. Forsvarsminister Nurlan Jermekbajev har reist til området for å ha overoppsyn med innsatsen som gjøres.

(NTB)

Mina Janssen

Motorstans for Hurtigruten

Hurtigruteskipet MS Finnmarken fikk mandag tekniske problemer på vei gjennom Magerøysundet i Finnmark.

Skipet har nå ankret opp utenfor Magerøya i Finnmark etter at maskinen har stoppet.

Til TV 2 sier pressevakt i Hurtigruten Hanne Taalesen at det ikke er fare for skip, passasjerer eller mannskap, men skipet har ikke framdrift og at det jobbes med å få oversikt over situasjonen.

Det skal ikke være nødvendig å foreta noen evakuering av passasjerer.

Det skal være omtrent 500 gjester og et mannskap på 80 personer om bord.

Ifølge Redningsselskapet på Twitter ligger redningsskøyta Odin like ved hurtigruta sammen med slepebåten Stevns Battler. Også et Sea King redningshelikopter er sendt til stedet.

(Dagbladet / NTB)

Foto: Redningsselskapet
Øystein Andersen

Mistet førerkortet i seks måneder for mobilbruk

Oslo tingrett har inndratt førerkortet i seks måneder og ilagt et forelegg på 2.000 kroner til en 27 år gammel yrkessjåfør som ble "fersket" med mobiltelefon i hånda under kjøring med varebil midt på dagen i februar i år.

Politiet og Statens vegvesen hadde en kontroll i Ulvenveien i Oslo nettopp for å sjekke sjåførers mobilbruk.

- Tiltaltes fokus var på mobiltelefonen i høyre hånd og ikke på veien. Politiets observasjon var på om lag fem sekunder da bilen og sjåføren var på vei inn i en rundkjøring, heter det i dommen.

Der blir det også opplyst at den nå førerkortløse sjåføren hadde seks prikker før denne kontrollen. Sjåføren nektet for at han hadde håndholdt mobiltelefon, men tingretten stolte på politiets observasjon.

UTEN FØRERKORT ET HALVT ÅR: Oslo tingrett stolte på politiets observasjon i fem sekunder under en trafikkontroll. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas, NTB Scanpix.
Mina Janssen

Småfly måtte nødlande på Dagali flyplass

Politiet i Sør-Øst fikk klokka 10.19 melding fra HRS om at et småfly som hadde mistet motorkraft og at det var forberedt nødlanding på Dagali flyplass.

- Småflyet hadde mistet motokraft i den ene motoren mistet høyde, men det er usikkert hvorfor. Alle nødeater ble sendt i retningen, forteller operasjonsleder Erik Olsen til Dagbladet.

Han forteller at flyet landet seks minutter etter at politiet mottok meldingen.

- Det var en pilot og kartleser om bord flyet. Flyet landet uten dramatikk og det er verken skader på fly eller personell, sier Olsen.

Flyet var tungt lastet, blant annet med fulle drivstofftanker.

- Vi har en patrulje på stedet nå og sak blir opprettet, sier operasjonslederen.

Statens Havarikommisjon er varslet.

Mina Janssen

Økning i asylsøkere fra Venezuela

Antall ankomster fra Venezuela til Europa har eksplodert. Men samlet sett tar EU imot færre asylsøkere enn før. Det viser årsrapporten for 2018 fra EUs asylbyrå EASO.

Asylbyråets oversikt viser at det kom i alt 664.480 asylsøkere til EUs 28 medlemsland samt de fire EFTA-landene Island, Liechtenstein, Norge og Sveits i fjor.

Det er en reduksjon på 10 prosent sammenlignet med 2017. Antall ankomster har falt tre år på rad og er mer enn halvert siden toppet ble nådd under migrasjonskrisen i 2015.

Norge tok imot 2.660 asylsøkere i 2018, ned 24 prosent fra 2017.

Den største gruppen av asylsøkere som kom til Norge i fjor, var tyrkere.

(NTB)

Mina Janssen

Byutviklingsbyråd Tryti går av

Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) har varslet at hun går av som byråd for byutvikling i Bergen.

Det melder Bergens Tidende.

Klokka 12 ble det annonsert at den nye byråden for byutvikling i Bergen er Rune Bakervik (Ap).

Det er ikke kjent hvorfor Tryti har valgt å trekke seg, men Tryti er en av to politikere som begge har mottatt anonyme trusselbrev.

I begynnelsen av juni åpnet politiet etterforskning etter at det ble sendt et nytt trusselbrev til Tryti. De skal også etterforske et hull i et vindu, som hun mener er et kulehull.

Tryti knytter trakasseringen og truslene til den betente bompengesaken.

(Dagbladet / NTB)

Bompengepolitiker i Bergen: - Lever med voldsalarm

Bompengepolitiker i Bergen: - Lever med voldsalarm

dagbladet
Mina Janssen

Nav-brukere stort sett fornøyde

Brukerne av Nav er stort sett fornøyde med tjenestene. Digitaliseringen er også godt mottatt av både arbeidsgivere og arbeidstakere.

Den årlige brukerundersøkelsen fra Nav viser at tilfredsheten med Navs tjenester har vært stabil de fire siste årene. 77 prosent er tilfreds med tjenestene, en noe høyere andel mener de er møtt med respekt, og litt færre sier at de har tillit til NAVs arbeid.

Sykmeldte er blant dem som er mest fornøyde med tjenestene: 86 prosent svarer at de er fornøyde. Tidligere år har andelen ligget på omkring 80 prosent.

- Sykmeldte personer er en av Navs største brukergrupper og er derfor en viktig målgruppe for digitalisering og effektivisering. Det siste året har vi lansert nye digitale tjenester som har gjort det enklere for både sykmeldte og arbeidsgivere å administrere og følge opp sykefraværet, sier arbeids- og tjenestedirektør i Nav, Kjell Hugvik.

De mest fornøyde brukerne er mottakere av alderspensjon, kontantstøtte, arbeidsavklaringspenger (AAP), barnetrygd og sykmeldte. Personer med nedsatt arbeidsevne og lite digital kompetanse sliter mest.

(NTB)

Tharald Halvorsen

Gutt døde etter badeulykke

En gutt som har vært innlagt på sykehus etter en badeulykke i Kabelvåg 7. juni, døde av skadene i helga.

Det bekrefter politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira i Svolvær overfor Lofotposten.

- Vi kan offisielt bekrefte at han døde lørdag, sier Finstad-Steira til avisa.

Finstad-Steira legger til at hendelsesforløpet er klart, og understreker at det er en tragisk ulykke. Politiet har foreløpig ikke frigitt navnet på den omkomne.

Badeulykken skjedde da gutten badet ved Madsvatnet i Kabelvåg sammen med to andre gutter om ettermiddagen fredag 7. juni.

Gutten forsvant i vannet og ble først hentet opp etter en time. Da ble han brakt til universitetssykehuset i Tromsø med livstruende og kritiske skader.

(NTB/Dagbladet)

Gutt funnet i vannet - livstruende skadd

Gutt funnet i vannet - livstruende skadd

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.