Nyhetsstudio

Lars Martin Gimse

Full fyr i enebolig

Det har brutt ut en kraftig brann i en enebolig i Nord Odal i Hedmark.

«Brannvesenet melder om full fyr i en enebolig på stedet», skriver politiet på Twitter.

- Vi vet at det bor en person på adressen. Han er gjort rede for. Han er ute av huset, men tilstanden hans kjenner vi ikke til, sier operasjonsleder Arne Norevik ved Innlandet politidistrikt til Dagbladet.

Boligen ble totalskadet som følge av brannen.

Studioet fortsetter under annonsen
Jesper Nordahl Finsveen

Ulykke mellom bil og syklist

Politi og ambulanse er på vei til en trafikkulykke mellom en bil og en syklist utenfor Ullevål sykehus.

Det melder Oslo politidistrikt på Twitter.

- Syklisten er lettere skadet og får tilsyn av ambulanse på stedet, og bilen har noen bulker, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet.

Syklisten skal ha brukket kragebeinet, ifølge politiet.

- Men hvem som har skyld i hva er det for tidlig å si noe om, sier Stokkli.

Jesper Nordahl Finsveen

Rakettangrep mot oljeselskaper

En rakett skal ha truffet hovedkvarteret til oljeselskapene Exxon, Shell og Eni i Basra i Irak.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Også den arabiske nyhetskanalen Al Hadath melder at området, et oljeanleggsområde i Basra, den tredje største byen i Irak, er rammet av en rakett.

To personer ved anlegget skal ha blitt skadet etter eksplosjonen, ifølge irakisk politi.

Nå vil Exxon evakuere 20 ikke-irakiske ansatte fra anlegget, ifølge Al Hadath.

Det samme har Exxon gjort tidligere i våres, men da fra oljeanlegget i Vest-Qurna, som ligger vest for Basra.

Evakueringen, som ble gjort i mai, kom etter at irakiske sikkerhetsstyrker advarte en rekke utenlandske selskaper om en rekke trusler, som irakerne satte i sammenheng med spenningene mellom Iran og USA.

USA har tidligere i år advart amerikanske statsborgere i Irak om å oppholde seg i Irak, og beordret hjem alle ikke-essensielle ambassade- og konsulat-ansatte fra Irak.

Rakettangrep mot oljeselskaper: to skadd, 20 evakuert

Rakettangrep mot oljeselskaper: to skadd, 20 evakuert

dagbladet
Marthe Ihle

Slår sammen trikk og T-bane

Bystyret i Oslo vedtar å slå sammen selskapene Sporveien og Oslo Vognselskap. Dermed samles all trikk- og T-banetrafikk i ett selskap.

Vedtaket fra bystyret er ventet onsdag, skriver Dagsavisen.

Byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG), sier at det er bedre for kommunen å eie færre selskaper. Han omtaler sammenslåingen som en «showstopper» for konkurranseutsetting.

- Dette er en gladsak, sier han.

Vognselskapet har sju ansatte og ble et eget selskap i 2006, etter initiativ fra Høyre. Partiet er ikke fornøyd med at beslutningen fra 2006 er reversert.

- Det var et suksessgrep, som har gjort at vi har tatt igjen hele vedlikeholdsetterslepet på 1,7 milliarder kroner, sier Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg.

(NTB)

Marthe Ihle

Alvorlig skadd etter krasj med kongelig følge

En 83 år gammel kvinne ligger på sykehus med alvorlige skader etter å ha krasjet med en motorsykkel i hertuginne Kate og prins Williams politifølge, skriver flere britiske medier.

- Deres kongelige høyheter ønsker Irene riktig god bedring, og kommer til å holde kontakten helt til hun blir rehabilitert, sier en talsperson for Kensington Palace i en pressemelding.

Marthe Ihle

Løp naken rundt på hotell

Politiet i Møre og Romsdal melder natt til onsdag at de har pågrepet en mann for besittelse av narkotika. Men først hadde han løpt naken rundt på et hotell i Kristiansund.

- Hotellet ringte og ville gjerne ha hjelp til å roe ham ned. Vi begynte å lete på hotellrommet, og da dukket han etterhvert opp, sier operasjonsleder Erik Dyb til Dagbladet.

Der ble det da funnet narkotika.

- Han ble pågrepet, og blir avhørt når han er kapabel til det, sier Dyb.

Marthe Ihle

Forlik på ni milliarder etter skogbranner

En strømleverandør i California har inngått et forlik på 9 milliarder kroner etter at strømkabler antente skogbranner som rammet mennesker og hus i California.

Energiselskapet Pacific Gas & Electric (PG & E) har akseptert forliket etter at flere titall mennesker døde og flere tusen hus brant opp i flere skogbranner som rammet delstaten i 2015, 2017 og i fjor. Summen på nesten 9 milliarder skal gå til lokale myndigheter på 14 steder som ble rammet.

Brannene oppsto etter at strømkabler falt ned og antente branner som påførte nærområdene stor skade.

Over halvparten av forliket er knyttet til branner i 2018 da branner i nord i California drepte 85 mennesker og ødela 13.000 boliger. 2,3 milliarder går til byen Paradise som ble helt ødelagt i brannene.

PG & E begjærte seg konkurs tidligere i år, og på bakgrunn av et forventet tap på flere milliarder dollar. Tapet er knyttet hovedsakelig fra søksmål fra individuelle brannofre, bedrifter og forsikringsselskaper. En dommer som overvåker saken må godkjenne forliket som ble inngått tirsdag.

(NTB)

Marthe Ihle

Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest

Stortingspartiet som er mest kritisk til utbredt offentlig pengebruk, er fortsatt partiet som hygger seg mest på skattebetalernes regning.

Frps stortingsgruppe brukte i fjor 11.000 kroner per person på såkalte velferdstiltak som julebord, sommerfest og andre sosiale tiltak, skriver Aftenposten.

Det er rundt 23 ganger maksbeløpet til fest og moro for statsansatte. Frp er Stortingets tredje største parti, men har det suverent største budsjettet til fest og moro – både i totalbeløp og per person.

«Vi er en privat organisasjon som av åpenbare grunner må finansieres over statsbudsjettet. Vår organisasjon legger vekt på gode arbeidsforhold og et arbeidsmiljø hvor vi viser raushet og tar vare på våre ansatte og representanter. Dette gjenspeiles i at vi bruker en del av våre faste midler på velferdstiltak», skriver Frps sekretariatsleder Per Kristian Solbak i en epost.

Frp brukte imidlertid langt mindre på fest og moro i fjor sammenlignet med 2017, da partiets stortingsgruppe brukte 26.900 kroner på fest og moro per person, 57 ganger maksbeløpet. Etter omfattende kritikk, lovet partiet endring.

I fjor brukte Høyres stortingsgruppe rundt 9.000 kroner på velferdstiltak per person. Aps stortingsgruppe brukte rundt 4.000.

(NTB)

Marthe Ihle

Platini løslatt

Tidligere UEFA-president Michel Platini er løslatt etter avhør i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i 2022 til Qatar. Han nekter for å ha gjort noe galt.

- Han er ikke lenger anholdt. Dette har vært en storm i et vannglass, sier hans advokat William Bourdon til nyhetsbyrået AFP.

Tirsdag morgen kom meldingen om at 63-åringen skal ha blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen rundt tildelingen av fotball-VM i 2022 til Qatar. Det er det franske nettstedet mediapart.fr som melder om pågripelsen av den franske fotballprofilen. Det samme gjør storavisen Le Monde.

De skriver at Platini skal ha blitt pågrepet tirsdag som et ledd i korrupsjonsetterforskningen som gjennomføres av blant andre fransk politi.

Bourdon sa til Reuters det ikke var snakk om noen pågripelse, kun en vitneforklaring. Advokaten sier videre at franskmannen vil svare på alle spørsmål og samarbeide med politiet.

- Han har absolutt ikke gjort noe galt. Han har ingen relasjon til saken, sier Bourdon.

Ifølge Le Monde skal Platini tirsdag ha møtt til vitneavhør i den aktuelle saken hos den franske politienheten for korrupsjonskriminalitet (OCLCIFF) i Nanterre utenfor Paris. Dette avhøret skal ha resultert i pågripelsen, skriver avisen.

Det er franske Økokrim (PNF) som skal ha beordret og står i spissen for korrupsjonsetterforskningen som pågår rundt Qatar-VM i 2022.

(NTB)

Platini pågrepet

Platini pågrepet

dagbladet
Marthe Ihle

Sier ja til omstridt oljeprosjekt

Canadas statsminister Justin Trudeau har gitt klarsignal til en omstridt utvidelse av en oljerørledning, som kritikerne mener vil ødelegge miljøet.

Utvidelsen av den allerede eksisterende oljerørledningen skal gjøre det mulig å føre enda mer olje fra innlandsprovinsen Alberta til en havn ved Vancouver på stillehavskysten slik at den kan eksporteres til utlandet.

- I dag kunngjør jeg at regjeringen vår har godkjent at Trans Mountains utvidelsesprosjekt kan settes i gang. Selskapet planlegger å sette spadene i jorda i denne byggesesongen, sa Trudeau på en pressekonferanse tirsdag.

Prosjektet er blitt møtt med protester fra miljøvernere og urbefolkningsgrupper. Det har også blitt gjort flere forsøk på å hindre utbyggingen i domstolene.

Saken har ført til konflikt mellom Canadas to vestligste provinser, og det er også ventet at den vil spille en viktig rolle i valget på ny nasjonalforsamling i oktober.

(NTB)

Marthe Ihle

Tiltalt for overgrep etter 20 år

En mann i 50-årene skal møte i retten tiltalt for overgrep som skal ha funnet sted for 20 år siden. Fornærmede i saken var da fire-fem år gammel.

Overgrepene pågikk fra 1997 til 2001, ifølge tiltalen, skriver Bergens Tidende. Da var den tiltalte mannen naboen til jenta.

Først i 2017 anmeldte den da voksne kvinnen mannen. Statsadvokat Kristine Herrebrøden tok ut tiltale i januar i år. Ifølge Herrebrøden er strafferammen 21 år, men hun ønsker ikke å gå inn på omstendighetene rundt de påståtte overgrepene eller bevisoppgaven.

- Det er ikke uvanlig at seksuelle overgrep anmeldes først når den fornærmede er blitt voksen, sier hun.

Mannens forsvarer, advokat Kent Fredriksen, sier klienten ikke erkjenner straffskyld for forholdene.

- Han stiller seg uforstående til det som fremkommer av tiltalen. Dette er en stor belastning for ham, sier Fredriksen.

(NTB)

Jesper Nordahl Finsveen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.