Nyhetsstudio

Lars Martin Gimse

Minst 29 innsatte drept i fengsel i Venezuela

Minst 29 fanger ble drept da vakter åpnet ild for å stanse et opprør i et fengsel vest i Venezuela, ifølge offisielle kilder

Fangeopprøret fant sted i Acarigua i delstaten Portuguesa, ifølge organisasjonen Venezuelansk fengselsobservatorium (OVP). Bakgrunnen skal ha vært at de innsatte motsatte seg at ansatte skulle komme inn i en av bygningene i fengslet av frykt for å bli fratatt verdier og eiendeler.

Ifølge ubekreftede meldinger eksploderte det tre granater i cellene. En talsmann for fengselsmyndighetene bekrefter skadetallene og at minst 29 er drept.

Fengselet ligger rundt 350 kilometer fra hovedstaden Caracas. Det skal være bygget for 250 fanger, men antallet innsatte skal være 540.

De sårede antas å ha blitt tatt med til et lokalt sykehus der det er blitt observert et stort antall sikkerhetsstyrker.

Flere enn 130 innsatte er drept i tre ulike fengselsopprør i landet siden 2017, ifølge Humberto Prado i organisasjonen. I fjor krevde et fangeopprør i byen Valencia 68 menneskeliv, samtlige innsatte. Mange av dem ble brent levende.

Venezuela er rammet av en dyp politisk og økonomisk krise med omfattende sosial nød og mangel på mat og medisiner. Millioner av innbyggere har flyktet fra landet.

Rundt 30 fengsler i Venezuela er ifølge kritikere overbefolket og drevet av bander som smugler våpen og narkotika.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen
Marthe Ihle

- Skjøt ned drone

Irans revolusjonsgarde hevder at de har skutt ned en amerikansk drone, natt til torsdag. Det amerikanske forsvaret vil ikke kommentere saken.

Iranske medier meldte natt til torsdag at en amerikansk drone var blitt skutt ned i Hormozgan-provinsen sør i landet. Ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA har Den iranske Revolusjonsgarden identifisert dronen som en RQ-4 Global Hawk.

Det amerikanske forsvaret har ikke villet kommentere om de har mistet noen drone, men på spørsmål fra nyhetsbyrået AP sier talsmann Bill Urban at USA ikke har hatt noen drone over Iran.

Meldingene om dronenedskytningen kommer midt oppi den pågående ordkrigen mellom USA og Iran. President Donald Trump har lagt harde sanksjoner på Iran og etter at Trump 8. mai 2018 kunngjorde at USA trekker seg fra atomavtalen med landet.

Avtalen legger sterke begrensninger på Irans atomprogram slik at det ikke skal kunne brukes til å produsere atomvåpen.

(NTB)

Marthe Ihle

Jinping på vei til Nord-Korea

Xi Jinping landet snart i Nord-Korea. Det melder flere internasjonale medier. Kinas president er i Nord-Korea for et sjeldent møte med Nord-Korea-leder Kim Jong-un.

Både Nord-Koreas atomprogram og økonomi er blant temaene som skal snakkes om.

Marthe Ihle

Ber om at MH17-siktede stilles for retten

USA ber Russland om forsikringer for at de siktede etter nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet MH17 blir stilt for retten.

I en uttalelse natt til torsdag, norsk tid, kommenterer USAs utenriksminister Mike Pompeo siktelsene mot fire navngitte personer som ble offentliggjort onsdag. Den internasjonale gruppen som etterforsker nedskytingen av flyet i Ukraina 17. juli 2014 har siktet tre russere og en ukrainsk mann for å ha skutt ned ruteflyet med en russisk rakett.

- Alle de siktede var medlemmer av Russland-ledede styrker i Øst-Ukraina. Vi oppfordrer Russland til å respektere og overholde FNs Sikkerhetsråds resolusjon 2166 og sikre at alle anklagede individer i Russland stilles til ansvar, sier Pompeo i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

To av de tre siktede er russere tilknyttet Russlands militære etterretningstjeneste, mens den tredje har en fortid som oberst i den russiske etterretningstjenesten (FSB). Han var leder for de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina da flyet ble skutt ned.

Russland var raskt ute onsdag med kritikk mot etterforskningen og sier de ikke har fått delta.

(NTB)

Marthe Ihle

SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker

Minst 17 sivile og 11 opprørere skal ha blitt drept i luftangrep foretatt av syriske regjeringsstyrker nordvest i Syria onsdag kveld.

Luftangrepet skjedde i Idlib-provinsen nordvest i Syria onsdag kveld, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) onsdag. Dem melder at tolv sivile ble drept da bomber ble sluppet over en landsby i området. En fotograf fra nyhetsbyrået AFP på stedet forteller at butikker ble ødelagt og at levninger fra de døde ble funnet over hundre meter unna bombenes nedslagsfelt.

Fire andre sivile ble drept i et annet angrep sør i Idlib-provinsen mens en person ble drept like ved provinshovedstaden, opplyser SOHR.

Lenger nord i Hama-provinsen ble 11 opprørere drept i et rakettangrep fra regjeringsstyrkene onsdag. Dagen før var minst 55 mennesker drept i harde kamper i området, inkludert 14 soldater fra regimevennlige styrker.

Over 400 sivile er blitt drept etter at syriske styrker med støtte fra Russland gjenopptok bombingen i Idlib i april, ifølge SOHR. Totalt er over 370.000 mennesker drept i konfliktene i Syria siden de startet i 2011.

(NTB)

Marthe Ihle

Person alvorlig skadd - etterlyser vitner

Oslopolitiet melder natt til torsdag om en person som er funnet bevisstløs og alvorlig skadd på Europarådets plass i Oslo sentrum.

- Det er uklart hva som har skjedd. Vi ønsker kontakt med vitner som har sett noe, skriver politiet på Twitter.

Rune Hekkelstrand, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, opplyser til Dagbladet at det var en forbipasserende som ringte nødtelefonen. Den skadde personen var blant annet blodig i ansiktet, og ble altså etterhvert bevisstløs.

- Vi har ingen indikasjoner på om det er en ulykke eller en voldssak. Derfor ønsker vi å få samlet inn så mye info som mulig, sier Hekkelstrand.

Politiet opplyser at de jobber med innhenting av video og vitneopplysninger fra stedet.

Personen er sendt til sykehus.

Marthe Ihle

Advarer mot store nedbørsmengder

Politiet i Øst advarer i forbindelse med en trafikkulykke - uten personskade - mot krevende kjøreforhold natt til torsdag.

Det er ventet heftig nedbør på Sør- og Østlandet gjennom natta.

- Kjør etter forholdene. Det er meldt store nedbørsmengder i Follo og Østfold! skriver politiet.

Marthe Ihle

Oslo: Omkom i alvorlig trafikkulykke

Oslopolitiet melder ved midnatt om en alvorlig ulykke med en bil involvert på Skillebekk i hovedstaden.

- To personer satt i bilen. Skadeomfanget er uklart, men en person framstår som kritisk skadd, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Dagbladet.

Ved 00.30-tida bekrefter oppdragsleder Lina Odden overfor Dagbladet at en person - en mann - er bekreftet omkommet etter ulykken. Den andre personen, også en mann, er kjørt til legevakta med lettere skader.

Operasjonsleder Hekkelstrand opplyser at det framstår slik at bilen kjørte inn i et rekkverk på et trikkestopp på stedet. Krimvakta er nå på stedet for å foreta en åstedsundersøkelse.

Veien er sperret av for trafikk.

Dagbladet følger saken.

Foto: Jens Holm/Stringerfoto
Angelica Hagen

Kristiansand: Demokratene større enn Frp

Partiet Demokratene får en oppslutning på 7,6 prosent i en meningsmåling i Kristiansand. Det er mer enn Fremskrittspartiet får.

Fremskrittspartiet får 5,8 prosent i målingen som er utført for VG og Fædrelandsvennen.

Både Vidar Kleppe, som sitter i bystyret for Demokratene, og Frps gruppeleder Stian Storbukås peker på bompengestriden som grunn til at det ene partiet har gått fram og det andre tilbake.

- Fremskrittspartiet spriker i alle retninger. Det hjelper ikke at de lokalt skriker opp mot bompenger, når partiet har en finansminister, samferdselsminister og stortingsgruppe som setter verdensrekord i bompenger hver dag, sier Kleppe til VG.

Målingen viser for øvrig klart borgerlig flertall i sørlandsbyen, med Høyre som største parti.

(NTB)

LEDER: Vidar Kleppe leder for partiet Demokratene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Frode Andresen

MC-fører fløyet til sykehus i Finnmark

Onsdag kveld melder Finnmark politidistrikt at en MC-fører har vært involvert i en singelulykke i Porsanger.

- Føreren skal ha sklidd på grusen og kjørt av veien, skriver politiet.

Vedkommende er fløyet til sykehus med et Sea King-helikopter.

Frode Andresen

Brann i flere leiligheter i Buskerud - 35 evakuert

Onsdag kveld melder Sørøst politidistrikt at det brenner i en bolig i Lier i Bukserud. Brannen startet i andreetasje, og har spredd seg til flere leiligheter.

I forbindelse med brannen har 35 personer blitt evakuert, hvorav en av dem har blitt kjørt til lege for sjekk.

- Brannvesenet melder at de har kontroll på brannen og at de gjennomsøker bygget, skriver politiet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.